VS en Tsechië herdenken belangrijke vrouwen - Postzegelblog

VS en Tsechië herdenken belangrijke vrouwen

1


De VS kwamen 4 februari met een portretzegel (waarde Forever) gewijd aan Rosa Parks (1913-2005), de burgerrechtenactiviste die op 1 december 1955 bekend werd doordat ze weigerde haar zitplaats af te staan en achter in de bus moest gaan zitten, zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef.
De politie werd erbij geroepen en Parks kreeg een boete van $ 10. Toen ze weigerde te betalen werd ze gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde. Martin Luther King kreeg lucht van de zaak en begon de geweldloze ’Montgomery-busboycot’, waardoor het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding van blanken en zwarten in zijn bussen moest afschaffen. Dit leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie.
Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, dat haar in het gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaarde.


Wat de Parkszegel betreft, je zou zeggen dat die zou worden opgenomen in de 35 zegels tellende reeks Black Heritage, maar die (de 36e dus) wordt gewijd aan Althea Gibson (1927-2003), de eerste zwarte Wimbledonkampioen.

Tsjechië memoreerde 13 februari Bertha von Suttner (1843, Praag -1914, Wenen), een Oostenrijkse radicale pacifiste, journalist en schrijfster; de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede ontving.


Ten tijde van de Turks-Russische oorlog had ze de verschrikkingen van de oorlog leren kennen, afschuw die ze vorm gaf in de roman ’Die Waffen nieder’, die in zestien talen werd vertaald.
Later ging ze pleiten voor een internationaal Hof van Arbitrage, zodat landen hun conflicten aan dit Hof zouden kunnen voorleggen in plaats van oorlog te voeren.
In 1899 werd de eerste internationale vredesconferentie op regeringsniveau gehouden waar werd besloten een Hof van Arbitrage op te richten; voor de huisvesting daarvan werd later het Vredespaleis in Den Haag gebouwd.
Het is niet voor het eerst dat er een zegel wordt gewijd aan Bertha von Suttner, eerder verschenen o.a. zegels in Oostenrijk (1965 en 2009), DDR (1964), en twee keer in Duitsland, in 1991, een 200 pf.-zegel in de reeks Frauen der Deutschen Geschichte, en in 2005 met boekomslag ’Die Waffen nieder’.


Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DDR Oostenrijk Verenigde staten NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.