Feliks Dzerzjinski, bijgenaamd “bloedige Felix” - Postzegelblog

Feliks Dzerzjinski, bijgenaamd “bloedige Felix”

3

Feliks Dzerzjinski, bijgenaamd  “Bloedige Felix”, was een Russisch revolutionair van Poolse afkomst. Hij was oprichter van de Tsjeka (de latere KGB), de eerste Russische geheime dienst. Mijn vrouw vindt hem, als ze zijn portret op de postzegels ziet, een meedogenloos type.

Tsjeka

Feliks Dzerzjinski werd in 1877 geboren in Polen. Hij werd van school gestuurd wegens zijn revolutionaire activiteiten.


De Tsjeka (Tsjeka betekent in het Russisch spion), de eerste Russische geheime dienst  werd per decreet door Lenin opgericht op 20 december 1917, met als leider Feliks Dzerzjinski. De Tsjeka kreeg als taak alle ‘contrarevolutionaire elementen’ te bestrijden. Later kwam daar ook de bestrijding van speculatie en sabotage bij. De organisatie was buitengewoon bloedig in haar optreden. Het aantal slachtoffers van deze politieke politie liep in de miljoenen.

Standbeeld

De Tsjeka nam als eerste gebouw in Moskou de vanaf dat moment beruchte Loebjanka  in gebruik.  Het standbeeld van Feliks stond voor dit gebouw, maar na het mislukken van de staatsgreep tegen Gorbatsjov, in augustus 1991, werd dit standbeeld door een woedende menigte omver gehaald.


Reeds in 1989 was zijn standbeeld op het Plac Bankowy in Warschau omver gehaald. Dit zien we ook terug op Poolse solidariteits-zegels.

KGB

De Tsjeka ging (samen met andere geheime diensten) in 1953 over in de KGB (Komitet Gosoedarstvennoj Bezopasnost, oftewel Comité voor Staatsveiligheid. De KGB was de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie.

De KGB was ook verantwoordelijk voor de veiligheid van partijfunctionarissen en staatslieden van de USSR. In 1967 bestond de geheime dienst 50 jaar, en dit werd met een postzegel herdacht.

Postzegels

Dat Feliks Dzerzjinski van Poolse afkomst was, verklaart dat de Poolse PTT regelmatig aandacht aan hem heeft geschonken.

Ik kwam 2 Poolse postzegels van hem tegen, een briefkaart met een ingedrukte postzegel en zelfs een Pools poststempel met zijn beeltenis.

Ook de Sovjet Unie gaf 2 postzegel over hem uit. Vooral deze laatste postzegel ontlokte mijn vrouw de opmerking: “een meedogenloos type”. Vindt U dat ook?

Stasi

Naar Russische voorbeeld werd in Oost-Duitsland later de Stasi (Staats Sicherheitsdienst) opgericht.

Dit zien we ook filatelistisch terug op een postzegelblok uit de DDR waarop we het portret van Feliks  zien afgebeeld (afb. 12).  Opmerkelijk is de tekst op het tussenstuk (van Wladimir Majakovski). Hier staat: “Dem jungen Menschen der sich am Scheideweg ein Vorbild fürs Leben sucht, dem empfehle ich ohne lange zu überlegen: “Lebe dem Genossen Feliks nach!”.


Op een DDR-envelop uit 1971, kwam ik op de achterzijde deze tussenzegel als sluitzegel tegen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR Polen Sovjet Unie PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 7 maart 2013 om 09:44

  En waarom heeft Genosse Gäbler dat tussenstuk gebruikt als sluitzegel? Hoogstwaarschijnlijk om te voorkomen dat de brief geopend werd door de Stasi. Zie het boek “Die Postkontrolle der Staatssicherheit”, Aus der Sicht eines Zeitzeugen. Peter Hellström, Berlin 2012
  Morgana Edition Berlin, Schönefeld.
  ISBN 978-3-942088-01-5 http://www.morgana-edition.de. (recensie in ’t FakTuweeltje no. 1 2013). Heel veel brieven in die tijd werden op de achterzijde voorzien van plakstrookjes. Daaraan kon je dan naderhand zien of de brief geopend was of niet. De hand van Feliks strekte zich heel ver uit.

 • Reintjedevos op 7 maart 2013 om 13:12

  De solidariteitszegels waren geen postzegels van Polen maar filatelistisch geinspireerde daden van verzet gedurende de oorlogse staat…. [1981-1982]

 • willem hogendoorn op 7 maart 2013 om 19:03

  @Rein: Weet jij of er veel van deze solidariteitszegels zijn uitgegven en of hier informatie over te vinden is?

  @Jos: Bedankt voor de aanvulling

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)