Stedenband Leiden - Postzegelblog

Stedenband Leiden

5

Ik las in de krant dat de stedenband Leiden-Torun haar 25ste verjaardag viert.  Op de website van de gemeente Leiden las ik dat er zelfs met 5 steden een stedenband is. Ik zat me af te vragen of hier filatelistisch wat over te vinden was. We gaan dus maar weer eens op onderzoek.

Torun – Polen

Ruim 20 jaar geleden, onder het motto “Bruggen bouwen tussen Oost en West” startte Leiden in 1988 de vriendschapsband met de Poolse stad Torun.


In de eerste periode van deze stedenband richtten zij zich voornamelijk op het overbruggen van de kloof die in de communistische periode tussen West-Europa en de landen achter het ijzeren Gordijn is ontstaan, tegenwoordig ligt de focus meer op de kennismaking van burgers met Leiden en Torun. Om dit te bewerkstelligen worden er tal van uitwisselingen georganiseerd op maatschappelijk, gemeentelijk en persoonlijk niveau, dit gebeurd voornamelijk op het gebied van sport en cultuur.

Oxford – Engeland

De stedenband tussen Oxford en Leiden behoort tot de oudste stedenbanden ter wereld. De band is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstaan en had als doel de intensieve contacten, die de twee landen tijdens de oorlog hadden, na de oorlog voort te zetten. Al vanaf de eerste jaren wordt er door de Stichting Stedenband Leiden-Oxford vorm gegeven aan de stedenband door middel van sociaal-culturele en sportieve uitwisselingen. Daarnaast vinden er gezamenlijke universitaire projecten plaats op het gebied van onderzoek en onderwijs tussen o.a. de Universiteit van Leiden en de Oxford University.  Op een frankeermachine stempel uit 1996 zien we dat er toen al 50 jaar vriendschap bestond.

Krefeld – Duitsland

De contacten met Krefeld spelen zich voornamelijk af tussen scholen. De afstand tussen de steden, 250 km, leent zich voor uitwisselingen binnen een weekend of zelfs een dag. 24 juni 2011 kreeg Leiden bezoek uit Krefeld.

Studenten van de Hochschule Niederrhein bezochten museum Boerhaave, het stadhuis en er was tijd om op eigen gelegenheid hofjes en de burcht te bezoeken. Een delegatie van deze Hogeschool komt zo’n twee keer per jaar op bezoek. Filatelistisch vond ik een postzegel over Krefeld, waarop een gouden helm staat afgebeeld.

Juigalpa – Nicaragua

In Juigalpa heeft van de plaatselijke beroepsbevolking 70% geen vast werk. Om deze redenen wilt de gemeente Leiden als Millenniumgemeente bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid, duurzame ontwikkeling en beter onderwijs. Van Juigalpa heb ik geen postzegel kunnen vinden.

Buffalo City – Zuid Afrika

Deze stedenband is een logisch vervolg op het door Leiden gesteunde anti-apartheidsbeleid in de 80-er jaren. Na de verkiezingen in april 1994 wilde Leiden een stedenband om bij te dragen aan de ontwikkeling van het nieuwe Zuid-Afrika. Op 1 september 1998 tekende de Leidse burgemeester Goekoop het document van de stedenband met East London (na de gemeentelijke herindeling Buffalo City).

Niet uniek

Stedenbanden zijn niet uniek. Ik vond nog een filatelistische envelop over de stedenband Gouda- Solingen (Duitsland).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland PolenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 2 maart 2013 om 18:23

  Hallo Willem, Dit is weer een leuk en goed verhaal uit Leiden. Als je van stedenbanden een thematische verzameling wilt maken ken ik er nog wel. Maar jouw interesse is vooral Leiden. Weet je ook hoe Leiden omgaat met subsidiëring van aktiviteiten? Stopzetten of verminderingen i.v.m. de crisis?

 • willem hogendoorn op 3 maart 2013 om 18:49

  @ Franc: Bedankt voor het compliment Franc, ik vind dit leuk om te onderzoeken en dan er iets over te schrijven. Dat is voor mij DE filatelie, en niet al dat geleuter over dalende catalogusprijzen. Ja, ik concentreer me op Leiden,(een heel interessante stad, ook filatelistisch).
  Ook in Leiden wordt er bezuinigd. Subsidiëring wordt steeds lastiger. Maar op onze postzegeltotaaldag in Leiden, nodigen we de Burgemeester uit en die komt dan wel op zijn vrije zondag. Ik zie dat als grais reclame en dus ook een beetje subsidiëring.

 • Aat op 4 maart 2013 om 16:33

  Hallo Willem,
  Prima stukje werk. Knap hoor. Ik benijd je werklust om dit bij elkaar te krijgen.
  Ik zie alweer uit naar je volgende…….

 • Marleen op 5 maart 2013 om 11:10

  Leuk om weer iets over mijn favoriete stad te lezen. Ga je zelf ook die steden af voor een vervolgonderzoek?

 • willem hogendoorn op 6 maart 2013 om 20:46

  @ Marleen: Dat lijkt me een leuk idee. Ga je mee? We starten met Oxford

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)