Élysée-Verdrag herdacht met gemeenschappelijke uitgifte - Postzegelblog

Élysée-Verdrag herdacht met gemeenschappelijke uitgifte

1

Vijftig jaar geleden, op 22 januari 1963 werd door de Franse president Charles de Gaulle en de Duitse Bondspresident Konrad Adenauer, in het Élysée-paleis, de ambswoning van de Franse president in Parijs, het Élysée-Verdrag ondertekend om de vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland te bezegelen. Met het Verdrag kwam een golf van uitwisselingen op gang, stedenbanden werden gesmeed, studenten staken de Rijn over en er werden Frans-Duitse scholen gesticht. Maar het belangrijkste was politiek overleg.

Opvallend was ook dat de vriendschap tussen de twee eerste regeringsleiders de Gaulle en  Adenauer werd doorgegeven: tussen Pompidou en Willy Brandt, tussen Giscard en Schmidt, Schröder en Chirac en tussen Merkel en Sarkozy. De samenwerking bereikte zijn hoogtepunt met Kohl en Mitterrand. Er werd vaart gezet met de Europese eenwording. Na de val van de Muur en de toetreding van Oost-Europese landen is het machtsevenwicht in Europa echter gekanteld en is Duitsland als economische gigant de dominante kracht geworden.

Gemeenschappelijke uitgifte

Toch wordt er in goede en in minder goede tijd nog altijd eerst gekeken naar wat de Duitsers en Fransen er van vinden. Duitsland en Frankrijk hebben vijftig jaar Élysée-Verdrag respectievelijk 2 en 3 januari herdacht met een gemeenschappelijke uitgifte.

Op de zegels twee mensen die door een kijker naar de toekomst kijken, in het glas van de ene de kleuren van de  Franse vlag, in het andere glas weerpiegelen de kleuren van de Duitse vlag. Op de Duitse zegel de tekst 50 Jahre Élysee-Vertrag (boven) met daaronder 50e anniversaire du Traité de l’Élyséé, op de Franse zegel staat de Franse tekst boven. De waarde van de Duitse zegel is 75 c, van de Franse € 0,80. NB. Tien en veertig jaar Élysée-Verdrag werden respectievelijk in 1973 en 2003 ook met een gemeenschappelijke uitgifte herdacht.

1973

2003

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aden Duitsland Frankrijk Gemeenschappelijke uitgiftenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.