100-jarige Burgers’ Zoo thematisch afgebeeld: moeder en jong - Postzegelblog

100-jarige Burgers’ Zoo thematisch afgebeeld: moeder en jong

13

Op 25 februari wordt een velletje uitgegeven met 10 postzegels ter gelegenheid van 100 jaar Burgers-Zoo te Arnhem. Op elk van de tien postzegels zijn meestal twee dieren in een relationele betrekking afgebeeld: moeder en jong. Bij vissen is dit uitgangspunt moeilijk te handhaven: moeder en jong verliezen elkaar snel uit het oog. Op de tien postzegels zijn bedreigde diersoorten te zien, die door het speciale fokprogramma van de dierentuin nog in Arnhem te bezichtigen zijn. Elke achtergrondafbeelding (als speciale verwijzing naar Burgers’ Zoo) is anders getekend en gekleurd.


 1. De Sri Lankapanter uit Sri Lanka in Burgers’ Zuid-Aziatische Rimba behoort tot een zeldzame pantersoort. Het dier krijgt regelmatig jongen in deze dierentuin.
 2. De rothschildgiraffe komt uit de Afrikaanse savanne. Het 130e veulen is in 2011 in Burgers’ Safari geboren.
 3. De breedlipneushoorn is afkomstig van de Afrikaanse savanne. In maart 2010 is haar jong in Burgers’ Safari geboren.
 4. De goudwanggibbon komt uit Zuidoost-Azië en werd in juni 2008 in Burgers’ Rimba geboren.
 5. De zwartvoetpinguïn is van de Zuid Afrikaanse kust afkomstig. In de pinguïnkolonie van Burgers’ Zoo worden jaarlijks tientallen jongen geboren.
 6. De chimpansee komt uit Afrika. In de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo zijn sinds 1971 tientallen jongen geboren.
 7. De groene leguaan komt uit het Amazonegebied van Zuid Amerika. Haar legsel is in de warme zandbodem van Burgers’ Bush ‘natuurlijk’ uitgekomen in 2006. Deze afbeelding is een combinatie van twee verschillende foto’s.
 8. De Grant’s zebra komt van de Afrikaanse savanne. De grootste kudde van Europa bevindt zich in Burgers’ Safari.
 9. De hyacintara is afkomstig van het Amazonegebied in Zuid Amerika. Vanwege de felle kleuren is deze papegaaiensoort ernstig bedreigd. In Burgers’ Zoo zijn twaalf jongen in mei 2007 geboren. Een combinatie moeder-kind was niet voor handen in het fotoarchief. Vandaar twee jonge papagaaien op deze postzegelafbeelding.
 10. De juweelkardinaalbaars zwemt rondom de Banggai-eilanden in Indonesië. Het kroost van deze kleine muilbroeder zoekt ook in Burgers’ Ocean bescherming bij een zeeëgel.

Achtergrondinformatie

Ontwerper Harald Slagnerus heeft het velletje ‘100 jaar Burgers’ Zoo Arnhem’ van tien weinig met elkaar samenhangende dierenpostzegels voorzien. Hij heeft dit weten te bereiken door er verschillende dieren op te plaatsen, een grote verscheidenheid aan kleuren te gebruiken en steeds andere uitsneden van plattegronden op te voeren. De omvangrijke en uiteenlopende diversiteit is niet verwonderlijk. Reden, oorzaak?

Burgers’ Zoo is in de loop der jaren onder de pionierende leiding van een vier generaties tellend familiebedrijf geweldig uitgegroeid. De uitbreidingen bestaat een groot aantal weinig met elkaar overeenkomende ecologische landschappen (met de bijbehorende dieren) als Burgers’ Desert, Burgers’ Mangrove, Burgers’ Ocean, Burgers’ Bush en Burgers’ Rimba.
Deze grote afwisseling en verscheidenheid is voor de ontwerper de invalshoek én het uitgangspunt geweest een bijzonder gevarieerd ogend totaalontwerp samen te stellen. Deze optelsom als lappendeken is in Burgers’ Zoo terug te vinden.

Op de achtergrond van iedere postzegel is een plattegronduitsnede van Burgers’ Zoo aanwezig. Deze uitsneden horen bij de verblijfsplek van de afgebeelde dieren in een bepaalde periode. Door een dierillustratie wordt het nog duidelijker gemaakt.De achtergrondkleur van deze plattegrond is of een afgeleide, of een tegenstelling van de kleur van het afgebeelde dier. Dit gaat ook op voor de kleuren van de typografie.
In de aanduiding voor de bestemming Nederland zijn camouflage-effecten toegepast als verwijzing naar de schutkleuren, die sommige dieren gebruiken om zichzelf voor vijanden of prooien onzichtbaar te maken.

Zomerzegels 1988

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Amsterdamse dierentuin Artis is in 1988 zijdelings aan dit lustrum op de zomerzegels (nvph 1399/01) aandacht besteed. Het hoofdthema van deze emissie is ‘mens en dier’, oftewel het ingrijpen van de mens in de natuur met als gevolg een uitgestorven dier [55 ct], bijna uitgestorven, zeer zeldzaam dier [65 ct] en gevangenschap [75 ct].

Deze drie zomerzegels zijn minder druk en meer overzichtelijk opgezet en uitgevoerd. Bovendien is het kleurgebruik minder explosief. Deze postzegels bezitten daardoor een meer aangename uitstraling als de tien Burgers’ Zoo-postzegels

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (13) Schrijf een reactie

 • toon op 17 februari 2013 om 09:19

  Ik ben het met je eens, Bate, het velletje heeft een minder aangename uitstraling dan de Artis zegels. Echter, ook hier geldt dat de individuele zegels, uit het velletje gescheurd, wel een prachtig beeld geven. En dat is toch de bedoeling: gebruik deze mooie zegels op Uw post!

 • toon op 17 februari 2013 om 09:23

  Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Burgers’Zoo is Jeugdfilatelie Nederland (JFN) uitgenodigd om de jaarlijkse Dag van de Jeugdfilatelie in Burgers’Zoo te houden. En dat zal gebeuren op 9 en 10 maart 2013. JFN zal binnen enkele dagen al een Persoonlijke Postzegel te koop aanbieden die ook aan het thema “Moeder en Jong” is gewijd. Deze zegel zal ook, samen met een FDC te koop zijn in de dierentuin bij de tentoonstelling. Nadere berichten volgen.

 • aadb op 17 februari 2013 om 12:07

  @Duidelijk beeld kleurrijk, de teksten lijken mij overbodig beeld +vermelding burgers,zoo zegt alles .Waarom de zegels weer tegenoverelkaar gesteld worden ontgaat mij al een tijdje het geeft een onrustige kijk op het geheel .Maar goed duidelijk om mee te dingen naar de mooiste van 2013 alhoewel direkt geschreven de koninklijke zegels bij mij op 1 staan en dat zal zo wel blijven denk ik .

 • b.hylkema op 17 februari 2013 om 12:09

  In de slogan ‘100 jaar jong’ heeft het woord jong de betekenis van vernieuwend. “Want al zijn we 100 jaar oud”, aldus directeur Alex van Hooff, “we zijn wel springlevend en vernieuwend. Maar ook jong in de zin van jonge dieren. Bij alle ecosystemen gaat het erom dat de bezoeker het ecosysteem te laten beleven en niet alleen de dieren. Burgers’Zoo is meer dan alleen diertjes kijken.”

 • b.hylkema op 17 februari 2013 om 12:46

  AABD: naar aanleiding van jouw opmerking is de afbeelding aangepast. Bovendien heb je indirect antwoord op je vraag gekregen.

 • aadb op 17 februari 2013 om 15:14

  Bate@In mijn beleving komen de zegels in ieder geval beter over .Waarschijnlijke waren we op het zelfde moment bezig want ik maakte zelf ook zo,n plaatje .Nu kan je ook zien waarom die tekst bij de zegels weinig tot niets bijdrage aan het geheel althans volgens mij bekende bescheiden mening (lol)

 • Lars op 17 februari 2013 om 15:25

  Leuke zegels, maar inderdaad jammer dat ze er ‘nederland 1’ met grote letters overheen hebben gezet.
  Ook nog eens een schrijffout, Nederland moet natuurlijk met een hoofdletter.
  Zo geven ze de jeugd niet echt het goede voorbeeld…

 • b.hylkema op 17 februari 2013 om 19:25

  Er bestaat nog een dierentuinemissie!
  Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van dierentuin Blijdorp is een postzegelvelletje (nvph 2441) uitgegeven. Tien dieren zijn in een quasi natuurlijke oerwoud kunstmatig over het velletje verdeeld.

 • Marcel Vos op 17 februari 2013 om 22:34

  Het geheel als vel is te druk . Als ik dit zou doen zou ik kritiek er op krijgen

  De zegels op zich zijn goed , los van elkaar . Ben er mee eens dat er geschreven wordt dat de letters van Nederland het plaatje doen minderen. Het had zeer geschikt geweest om het op een grote van de persoonlijke zegel te doen zodat Nederland er naast gezet kon worden .

 • Willem op 18 februari 2013 om 19:44

  Het velletje op de site van Postnl.nl wijkt af van het velletje op deze site.
  Het is te hopen dat het om een vergissing gaat, want het betreffende velletje wijkt nogal af wat kleuren betreft.
  https://collectclub.postnl.nl/content/productimages/big/330261_B.jpg

 • Lars op 18 februari 2013 om 22:28

  Inderdaad Willem, Ik hoop niet dat het velletje er uit komt te zien zoals op de PostNL site met die dikke L-fosforbalken!
  Iemand trouwens opgevallen dat de fosforbalken op de zegels uit 2002-2003 al aardig geel beginnen te worden? :-(

 • JHA op 23 februari 2013 om 15:38

  Dag van de Jeugdfilatelie!!
  Toegang “slechts” 19 euro.

 • Reintjedevos op 24 februari 2013 om 12:30

  Jaap,

  toegang voor de ZOO!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)