Peccavi - Postzegelblog

Peccavi

0

De eerste postzegels in Azië kwamen uit op 1 juli 1852 in het district Sind in India, tegenwoordig Pakistan.
Het gebied was in 1843 veroverd door een expeditie van de East India Company (EIC) onder de generaal Napier volgens orders van de EIC gouverneur lord Ellen(-borough) in Bombay. Volgens overlevering verstuurde Napier na de overwinning een telegram naar zijn meerderen met slechts een enkel woord: ‘Peccavi’.

Destijds hadden alle jongeren uit hogere Engelse standen en dus ook alle EIC-voormannen Latijn op school geleerd, dus de tekst werd direkt begrepen. Peccavi betekent namelijk ‘ik heb gezondigd’ oftewel in het Engels ‘I have sinned’, een aardige woordspeling om te melden dat Sind was overwonnen en bezet.  De havenstad Karachi (zie kaartje) met zo’n 10.000 inwoners  was toen een stoffige marktplaats en karavaanserail maar is nu een miljoenenstad in Pakistan, zie kaartje.

Ene Sir Bartle Frère werd als gouverneur benoemd. Die besloot op eigen gezag om een postdienst met postzegels (verzender betaalt) op te zetten naar Engels voorbeeld. In Engeland waren als wereldprimeur al vanaf 1840 postzegels in gebruik.
De eerste Scinde Dawk zegels – Scinde is Sind, Dawk betekent post – met frankeerwaarde 1/2 Anna waren ronde stempels in rood, naar het voorbeeld van lakstempels in gebruik bij  de EIC. De zegels vermelden ‘Scinde District Dawk’ , de frankeerwaarde, en centraal  het logo van de East India Company zoals op deze lakstempels.
Enige maanden later verschenen dezelfde Scinde Dawk zegels volgens een ander drukprocédé met dezelfde tekst en opmaak in andere kleuren, wie weet was de kleur rood intussen op.

In october 1854 werden alle Scinde Dawk zegels ingetrokken en vervangen door postzegels met beeltenis van koningin Victoria die in geheel India geldig en verkrijgbaar werden.
Vanzelfsprekend zijn Scinde Dawk zegels nu rariteiten gezien korte geldigheidsduur en geringe oplages, immers het merendeel van de inwoners van Sind was analfabeet. Zie afbeeldingen, ook op briefstukjes. Een eeuw later, dus in 1952 kwamen in Pakistan twee herdenkingszegels uit: ‘Centenary 1st postage stamp’. In de linkerhoek een beeltenis van de Scinde Dawk postzegel. In India werd dit jubileum genegeerd. Daar gaat men uit van de eerste algemeen geldige serie van 1854, dus een jubileum in 1954 waaraan een serie van vier zegels is gewijd: India Postage 1854-1954′. Zie FDC. Maar hoe dan ook, de term ‘Peccavi’ heeft de geschiedenisboeken gehaald.


Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)