Proef met portocontrole te ’s-Gravenhage - Postzegelblog

Proef met portocontrole te ’s-Gravenhage

2

Op maandag 26 november 2012 zou de proef met de Japanse NEC NS-10 IP SOSMA op het postsorteercentrum ’s-Gravenhage beginnen. Een bevriende filatelist heeft voor mij in Zoetermeer  twee ongefrankeerde poststukken in de brievenbus gedeponeerd. (Eén links voor overige postcodes en één rechts).

Het poststuk uit de linker brievenbus is op zondagavond 25 november 2012 verwerkt en voorzien van een inkjetafdruk: frankering gecontroleerd G01.121125.000871. Zie afb. 1. Het andere poststuk is gewoon verwerkt en ook bezorgd!

Afbeelding 1

Een paar dagen later ontving ik via het sorteercentrum Nieuwegein een portosticker (zie afb. 2) met daarop (uiteraard) dezelfde gegevens als die van de inkjetafdruk op het poststuk van afb. 1. met op de sticker tevens het te betalen bedrag voor portokosten van €1,00.

Afbeelding 2

Ook zijn er drie poststukken van mij door de Postmechanisatie club van Po & Po verzorgd voor bedoelde proef.
Voor deze drie, te weinig gefrankeerde poststukken, werd op de achterzijde (zie afb. 3) een inkjetafdruk geprint: frankering gecontroleerd,
G01.121126.000331.

Afbeelding 3

Voor deze drie poststukken ontving ik elk een portosticker, (zie afb. 2) om voor elk poststuk portokosten te betalen van € 1,00. Via het internetadres op de portosticker, is het bedoelde poststuk door middel van de betaalcode op de portosticker, op te zoeken op het internet.  Men kan via dat internetadres de portokosten voldoen. (De betaalcode moet gelijk zijn aan die van de inkjetafdruk op het poststuk)!

De G01 op de inkjetafdruk staat voor SOSMA 1. Zie inkjetstempel 201 op afb. 4 (van voorzijde van afb. 3).

Afbeelding 4

Soms worden er nog poststukken verzonden zonder postcode! Zie afbeelding: 5. Zo’n poststuk wordt dan via videocoderen verwerkt en is dan voorzien van een identificatie-index (IX).
Op een beeldscherm in een video codeerruimte, verschijnt een afbeelding van een poststuk waarvan de adresgegevens niet door één van de automatische codeermiddelen zijn herkend. Een video operator tracht de adresgegevens te lezen en in te geven op het toetsenbord.

Afbeelding 5

De IX bij het poststuk van afb. 5, zit onder de adressticker. Hieruit zou men kunnen concluderen dat de nieuwe SOSMA’s ook de mogelijkheid hebben om zo’n sticker op het poststuk te plakken. Hierna is het poststuk weer het sorteerproces ingegaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Martijn. op 2 februari 2013 om 17:04

    mooi stuk. Kan ik hieruit ook afleiden dat PostNL eindelijk een waterdicht frankeerapparaat heeft? Dus niet meer van de 10 enveloppen met zegels komen er meestal 4 ongefrankeerd aan. Om maar te zwijgen van de pakketten met guldenzegels (gelukkig ia dat afgelopen eind dit jaar) die bijna altijd ongestempeld aankomen. Dat is naast personeel de kostenpost die PostNL onder controle moet krijgen: indien een zegel geplakt is “venietig”die dan ook. Loop niet meerdere keren voor hetzelfde geld.

  • Frans op 15 februari 2013 om 10:02

    Boeiende bijdrage, ik ga het ok eens proberen. Bedankt!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)