Gulden-postzegels nog tot 1 november 2013 geldig - Postzegelblog

Gulden-postzegels nog tot 1 november 2013 geldig

358

Tien jaar na invoering euro wordt guldenzegel ongeldig verklaard

PostNL heeft zojuist via een persbericht bekendgemaakt dat postzegels met gulden nominaties nog tot 1 november 2013 gebruikt kunnen worden. Ongeveer tien jaar na de invoering van de euro worden gulden-postzegels ongeldig als frankeermiddel. Op dit moment kunnen gulden-postzegels vanaf 1977 alsmede Juliana Regina zegels nog als frankering gebruikt worden.

Nederland is één van de landen in de Euro-zone dat nog oude postzegels in de valuta van vóór de invoering van de euro in 2002 toestaat. Onder andere Duitsland, Spanje, Portugal en Ierland hebben dit direct bij de invoering van de euro afgeschaft. Finse postzegels met marken nominaties zijn met ingang van dit jaar niet meer geldig voor frankering.

Volgens PostNL worden er steeds minder gulden zegels geplakt, terwijl de kosten voor het verwerken gelijk blijven. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de techniek achter fraudepreventie in bijvoorbeeld sorteermachines of instructies voor het netwerk van PostNL postkantoren. Het beëindigen hiervan maakt de verwerking van post en pakketten eenvoudiger.

Arno van Bijnen, directeur Commercie bij PostNL: “Nederland gaat nu per 1 november stoppen met het gebruik van de oude gulden postzegel. Er worden steeds minder gulden zegels geplakt, terwijl de kosten voor het verwerken van deze postzegels gelijk blijven. PostNL kent veel moderne frankeermethoden om haar klanten te bedienen en dit aanbod wordt continu vernieuwd en aangepast aan de klantwensen.”

Het is voor het eerst sinds 31 december 1985 dat frankeergeldigheid van postzegels wordt ingetrokken.

Op deze datum werden zegels uitgegeven tussen 1968 en 1977 ongeldig verklaard. Hieruit blijkt dat de geldigheid van postzegels steeds langer lijkt te worden.

In 2001 zijn postzegels uitgegeven met een dubbele nominatie (zowel gulden als euro).
Navraag van Postzegelblog bij PostNL leert ons dat deze gewoon geldig blijven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (358) Schrijf een reactie

 • Willem op 28 januari 2013 om 14:07

  Het was te verwachten dat dit besluit een keer zou worden genomen. Over een jaar of 10 zullen de eurozegels wel ongeldig worden verklaard. Dan blijven de altijd geldigblijvende puntenzegels over. En die worden in ieder geval steeds meer waard. Voor de eerste werd 0,44 eurocent betaald en is nu 0,54 eurocent waard.

 • Brievenbus op 28 januari 2013 om 14:11

  Is er de mogelijkheid om je gulden postzegels voor 1 november 2013 bij PostNL om te wisslen in euro postzegels? (Vergelijkbaar met het omwisselen van guldens in euros bij het afschaffen van de gulden als wettelijk betaalmiddel.)

 • Lars op 28 januari 2013 om 14:42

  @Brievenbus
  Dat gaat PostNL miljoenen kosten en dat weten ze, terwijl ze het al moeilijk hebben.
  Dat betekent dus de zegels opmaken vóór 1 november. Daarna zullen de waarden van de zegels in één klap in elkaar zakken.
  De meeste guldenzegels zijn nu al niet veel meer waard en bijna aan de straatstenen niet meer kwijt te raken. Behalve als je ze ver onder nominaal verkoopt, maar dat is binnenkort of nu al ook over.
  De cataloguswaarden zullen de komende jaren ook flink naar beneden worden bijgesteld.

 • San op 28 januari 2013 om 14:42

  Volgens mij werd er door de crisis de laatste tijd juist weer meer met guldenpostzegels geplakt.

 • Emilio op 28 januari 2013 om 14:45

  Dit is natuurlijk niet onverwacht maar ongetwijfeld ook een schok voor iedereen die nog bergen met guldenzegels heeft liggen om weg te plakken.

  De vraag van @Brievenbus is dus zeer opportuun, zeker ook voor niet handelaren!! En eigenlijk zou het geen vraag moeten zijn, maar een eis :-)

  Ik stel dan ook voor dat we ons als verzamelde filatelie verenigen, bijv. met oprichting van de BIG (Bond voor het Inwisselen van Guldenpostzegels)!

 • aadb op 28 januari 2013 om 14:47

  Ach ja daar gaan we weer komt er een inwissel periode een belangrijke vraag waar geen antwoord opgegeven is .Tsja en die fraude ontdekkende machines slaan op tild als je ziet wat er zoal geplakt wordt .Zeker de machines zo ze bestaan hebben veel moeite met al die pakketten die aan alle kanten beplakt worden .Is daar wel controle op vraag ik mij af ?!!
  Zoals al eerder gemeld geeft men postzegels uit voor de verzamelaar ,en gebruiken wordt eigenlijk afgeraden .En inderdaad het is een achterhaald systeem dat ten dode is opgeschreven .Maar zolang er nog verzamelaars zijn die postzegels in al zijn verschijningsvormen verzamelen zal de kassa open staan .En gelijk hebben ze melkkoe of postzegels koe het gaat uit eindelijk om de euro,s

 • paul op 28 januari 2013 om 14:52

  Ben benieuwd of ze na 1 november de met guldenzegels gefrankeerde post met strafport gaan beboeten. Zoals het nu gaat met ondergefrankeerde of onjuist gefrankeerde post is het maar matig gesteld. Het lijkt erop dat er te weinig controles worden uitgevoerd, en dat de naheffing te vaak niet wordt opgelegd.

 • Theo op 28 januari 2013 om 15:43

  Omwisselen staat niet meer in de voorwaarden PostNL. Postzegels moet je ook niet willen sparen maar plakken.
  Naam van de CollectClub maar aanpassen?

  [NU.NL]

  Martijn Bulterman, voorzitter van NVPH, wijst op een verandering van beleid bij PostNL. “In de Algemene Voorwaarden heeft altijd gestaan dat wanneer PostNL zegels ongeldig verklaart, het bedrijf aangeeft waar en hoe de oude postzegels kunnen worden omgewisseld voor geldige zegels. Deze voorwaarde is in de laatste versie opeens verdwenen.”

 • Emilio op 28 januari 2013 om 16:00

  En van wanneer is deze laatste versie dan?? En wie had er op moeten letten, maar heeft dat niet gedaan???

 • Reintejdevos op 28 januari 2013 om 16:45

  Dit is een eerste officiele reactie op de postzegelfraude van 27.12.2011! Het kostte PostNL dus meer dan een jaar om met een goede reactie te komen op de dreiging die ervan het oude zegelmateriaal uitging!

  Ooit netjes door ons betaald en geboekt door PTT/TPG, nu moet PostNL diensten verrichten die ze nu niet betaald krijgen van ons!

  Ach en wee! En die arme ZZP-ers maar afknijpen opdat topkapi’s hun bonussen binnen houden….

 • aadb op 28 januari 2013 om 16:56

  Normaal neem je de lusten en lasten over dus welke truc is er bedacht dat is de vraag !

 • Jolanda B op 28 januari 2013 om 17:11

  Ik snap niet dat dit zomaar kan.

 • aadb op 28 januari 2013 om 17:13

  Ach het maakt allemaal niet meer uit wat hoe en wanneer je plakt ,het is een grote puinhoop bij die jongens .Postzegels gebruiken hoe verzin je het, deze zijn om postfris in een album op te bergen .Personeel is wat dat betreft wereld vreemd en weet vaak niet eens meer wat postzegels zijn laat staan wat je er mee kunt doen een strookje uit een automaat en klaar is Janny .Wat ze met je post doen is duidelijk aan de hand van een berichtje vanmorgen over een partij post die sinds 2002 onder een kruipruimte lag ergens in Denhaag .Vorige week gelachen pakket met zegels van zowel gulden als euro waarden geplakt personeelslid was totaal in paniek want niet alleen dat ze niet weten hoe dat met postzegels werkt is er ook het probleem rekenen van gulden naar euro,s ..Nadat een andere medewerkers tegen de nieuwkomer zei bij deze meneer is het altijd in orde dus geen paniek ging het pakket hup de zak in en weg ermee…Komen vaak ongestempeld aan bij de ontvanger dus is het niet zo gek dat postnl het moeilijk heeft .Alle controlles ten spijt is het een georganiseerde bende en het eind is nog niet in zicht . Wat je ook plakt van zeehelden tot marinier alles komt binnen met of zonder stempel .Niemand maar dan ook niemand die in een Bruna,Primera of wat voor een tent dan ook weet welke zegels wel of niet geldig zijn dus scannen en weg ermee ..

 • aadb op 28 januari 2013 om 17:17

  Hare majesteit houd straks een toespraak aftreden??? zoja guldenzegels trix verzamelen stijgende prijzen dus vast houden die gulden zegels .

 • Lars op 28 januari 2013 om 17:23

  @Brievenbus
  Dat gaat PostNL miljoenen kosten en dat weten ze, terwijl ze het al moeilijk hebben.
  Dat betekent dus de zegels opmaken vóór 1 november. Daarna zullen de waarden van de zegels in één klap in elkaar zakken.
  De meeste guldenzegels zijn nu al niet veel meer waard en bijna aan de straatstenen niet meer kwijt te raken. Behalve als je ze ver onder nominaal verkoopt, maar dat is binnenkort of nu al ook over.

 • Reintejdevos op 28 januari 2013 om 17:28

  Aad,

  de trixen zijn sowieso al moeilijk! Wie heeft ze alle compleet??

  Eigenlijk zijn alle langlopende frankeerzegels de moeite waard!

  Gelegenheids-spul is er tot ver boven ieders strot!

  De NVPH moet eigenlijk alles vanaf 1962 als bijzondere uitgifte devalueren tot nominaal [oftewel 2x in gulden = 1x in Euro!]

 • Marcel Vos op 28 januari 2013 om 17:30

  Het is dus zo ver , er is een datum geprikt voor het afschaffen . Zelf nog weinig gulden zegels en wou zelf al overgaan op de nummer zegels .

  Er zal geen gulden zegels in te leveren zijn bij POSTNL tegen de nummerzegels.
  Ze hadden gekozen voor langer gebruik .

  Ik weet dat velen gulden bankbiljetten gebruikt worden in kunstwerken. De biljetten worden dus versnipperd en goed verwerkt. Het is dus een grondstof voor diverse kunstwerken.

  Postzegels als grondstof voor kunstwerken , wie weet .

 • PostBeeld op 28 januari 2013 om 17:40

  @Lars

  De vraag is natuurlijk een beetje waarom die ‘guldenzegels’zo weinig waard zijn. M.i. heeft het er alles mee te maken dat in de tijd dat veel mensen Nederland verzamelden extra exemplaren kochten, soms wel 10x of zelfs 100x, met het idee dat dat wel een goede investering zou zijn. Eén exemplaar van elk was natuurlijk genoeg geweest voor de verzameling (grappig genoeg waren dat vaak dezelfde mensen die later zeiden dat er veel te veel uitkwam). Met een eenvoudig rekensommetje kun je (ook toen al) aantonen dat dat opgaat als de bevolking van Nederland ver boven de 100 miljoen komt en het relatieve aantal verzamelaars gelijk blijft. Nu blijkt dat er ook nog eens veel meer motiefverzamelaars gekomen zijn en het aantal landenverzamelaars afgenomen is.
  Het is natuurlijk niet leuk dat guldenzegels straks niet meer voor frankering gebruikt kunnen worden, maar laten we blij zijn dat ze toch nog bijna 12 jaar gebruikt mochten worden, waardoor er toch enigszins een correctie op het hierboven beschreven exces heeft plaatsgevonden.

 • Marcel Vos op 28 januari 2013 om 18:00

  @PostBeeld,

  ik verzamel van mijn 9e jaar , nu 42 jaar oud. Er werd mij ook altijd gezegd goede belegging , worden veel waard en niet alleen door handelaren maar onderling als verzamelaars ook . Je werd eigenlijk wat wijs gemaakt .

  Gestopt ben ik zo rond mijn 21e met verzamelen. Door een ander verzamel gebied .
  Sinds 4 jaar weer het verzamelen van postzegels opgepakt en waarom omdat de prijzen zeer redelijk zijn van onder andere de zegels van voor 1940 . Maar ook de jongere gulden uitgaven .

  We moeten ook bedenken dat handelaren 70% vragen van de nominale waarde die we nu kunnen plakken. Al kun je ze wel krijgen voor 40-50%.
  Hoeveel zegels hebben we geplakt met 30% winst of meer. Misschien gewoon denken we kunnen nu nog plakken tot november en dan afschrijven die boel .

 • aadb op 28 januari 2013 om 18:02

  Postbeeld ,@Het was natuurlijk een prima investering maar toen er winst werd geboden wilde men meer en meer .Zo kochten er mensen ook aandelen fokker-baan-prolion-kpn-ing-abn-tpg -tnt-en postnl allemaal prima beleggingen met als resultaat !!!!!!
  Ach en de verzamelaar heeft zoals je aangeeft natuurlijk genoeg aan 1 of 2 x exemplaren . En zoals Rein aangeeft wie heeft de trixen kompleet in als zijn verschijnings vormen de ervaring leert de meeste langlopers doen het in het algemeen het best .

 • aadb op 28 januari 2013 om 18:29

  Marcel@Het was toch ook een prima belegging maar het heeft niets met verzamelen van doen .Beleggen speculeren kent winnaars en verliezers Op tijd kopen en verkopen net zoals aandelen zo simpel is het .De verzamelaar (moet) zich verre houden van speculatie de echte verzamelaar verkoopt nooit zijn troetelkinderen ,je zal wel gek zijn !

 • Stampie op 28 januari 2013 om 19:02

  Waarschijnlijk doet PostNL het zo slecht, dat ze al hun verplichtingen zomaar terzijde willen schuiven. In de tijd dat ik mijn ‘guldenzegels’ kocht, was er sprake van de omruilregeling etc.

  Nu is deze opeens verdwenen, maar advocaten zullen daar op duiken, want op deze manier de rechten van postzegelbezitters verkwanselen is volgens mij juridisch niet houdbaar.

  Daarnaast valt de timing op: Beatrix die haar afscheid aankondigt, en PostNL die de geldigheid van de postzegels aanpast ……

 • Frans op 28 januari 2013 om 19:52

  gisteren toevallig nog de av gelezen en dacht iets over een inwisselperiode te hebben gelezen.

  Net nog even gecheckt, dat gaat dus alleen over oude pakketzegels.

 • Edje op 28 januari 2013 om 21:07

  Zal wel alsnog een beslissing worden genomen dat er kan worden omgewisseld.

 • Martijn. op 28 januari 2013 om 21:42

  mooi werk! eindelijk af van die fantasie frankeringen die ook nog een niet gestempeld werden. Dit heeft ze miljoenen gekost. wat een zooitje bij PostNL. Dit is een verstandige keuze.

 • Marcel Vos op 28 januari 2013 om 22:39

  @aadb,

  dat klopt wel , zelf ook niet dubbel gekocht toen. Beleggen is anders dan verzamelen . Toen der tijd kocht je zegels duurder maar als ik die zegels in mijn album zie dan doet het mij niets ik bekijk ze nog altijd zo als toen.

  Het beleggen , ja je kan het als mens heel mooi doen lijken en ophemelen . Ik heb veel geleerd met toen de euro ingevoerd werd . Er werd grote schaal gelogen en bedrogen, niet door de handelaar of verzamelaar in eerste instantie maar door de grote mannen. Neem de 1 en 2 cent van Finland , die waren erg zeldzaam hoor , o wat zeldzaam maar ze wisten al dat het pakhuis heel veel rolletjes bevatte van die 1 en 2 centen .
  Dan denk je te beleggen maar als er meer is dan jou is verteld dan ga je .

  Je koopt niet iets waar er veel van is om te beleggen .

 • René van Dijk op 28 januari 2013 om 22:42

  Geheel volgens verwachting en in lijn met het korte termijn beleid van PostNL. De definitieve doodsteek voor de filatelie en een mes in de rug van de NVPH met wie PostNL al zo lang vruchtbaar, betrouwbaar en gebaseerd op wederzijds respect heeft samengewerkt.

 • stampy46 op 28 januari 2013 om 22:59

  @Martijn,
  Het heeft geen miljoenen gekost doch opgebracht. Zegels verkocht en er geen prestatie voor hoeven te leveren, wie wil dat nu niet ??

 • Lars op 28 januari 2013 om 23:00

  @Martijn,
  Dit heeft ze geen miljoenen gekost, maar miljoenen opgeleverd en gaat ze nog enkele miljoenen opleveren.
  In de jaren 80 zijn vele honderden miljoenen zegels verkocht aan verzamelaars en handelaren, zonder dat de toenmalige PTT er ook maar iets voor heeft hoeven doen!

 • Mats op 28 januari 2013 om 23:38

  Ik heb nog zoveel guldenpostzegels in voorraad dat ik vlak voor één november 2013 mijn hele inboedel aangetekend in pakketten kan verhuizen!

  Als we allemaal al onze zegels opmaken in oktober levert dit heel veel werk op, wat toch uitbetaald moet worden.

 • Jan op 29 januari 2013 om 08:38

  Ik vond het altijd al raar dat die nog steeds frankeergeldig zijn, lijkt mij redelijk dat ze daar eindelijk mee stoppen.
  Wat voor de verzamelaar interessant is, of de prijzen van de gulden zegels nu gaat dalen of stijgen. Ik mis zelf nog genoeg postfris in die periode, dus hoop op een fikse daling..

 • Frans op 29 januari 2013 om 08:44

  Zo te lezen in het jaarverslag schat Postnl haar uitstaande verplichting uit hoofde van ongebruikte postzegels in op 57 miljoen euro, waarvan 51 miljoen een langlopende verplichting is (want in verzamelingen!?). Als er niet omgewisseld of uitbetaald hoeft te worden kan hier toch een aardig deel van vrijvallen me dunkt!

  uit het jaarverslag van Postnl:

  “Amounts received in advance include €57 million (2010: 54) for stamps that were sold but not yet used. An amount of €51 million is expected to be settled after 12 months (2010: 47)”

 • aadb op 29 januari 2013 om 09:55

  Jan @Nog lager!!???

 • Jan op 29 januari 2013 om 13:37

  @AADB wat zijn nu de straatprijzen van postfris zegels? Heb in het verleden altijd de nominale waarde of hoger moeten betalen. En zit er verschil tussen oud gulden, nieuw gulden en euro tijdperk?

 • Reintejdevos op 29 januari 2013 om 18:54

  De FDC’s zaten in 1982/1983 op ruim 500.000 exemplaren tegen 38.500 in 2005. Latere cijfers zijn niet vrijgegeven! Bij 25.000 georganiseerde filatelisten in 2013 zal het aantal FDC’s niet hoger liggen!

  De oplagecijfers van de zegels lagen toen op 3.300.000 voor Zomer 1982 en rond de 3.000.000 voor Zomer 1983. Bij zo’n 75.000 georganiseerde filatelisten toen had elk lid gemiddeld ruim 30 series in huis gehaald.

  In 2013 hebben we nog slechts 25.000 georganiseerde verzamelaars over! Ofwel voor ieder afzonderlijk zijn ruim 90 series Zomer 1982/1983 beschikbaar!!

  Hoezo straatwaarde!?!?! 0.00 is al te veel!

 • Marcel Vos op 29 januari 2013 om 19:14

  Ik bedenk mij nu , dat als we het over verzamel zegels hebben en die dus alleen maar gekocht zijn om en voor verzamelaars kun je dan echt verwachten dat je het geld terug wil hebben door ze te kunnen gebruiken.

  Als mensen ze bij bosjes kochten om te verkopen en anderen een collectie bij elkaar hebben en niet om voor verzending te gebruiken dus , mogen wij dan wel verwachten dat we het geld moeten terug krijgen of die zegels moeten blijven gebruiken omdat PTT toen veel geld heeft verdiend er aan.

  Is het niet ons risico geweest dan zoals dat een aandeel niets meer oplevert .

  Kan ik naar de handelaar gaan van postzegels en zeggen ik wil het geld terug wat ik er voor betaald heb, natuurlijk niet al heeft die handelaar er goed aan verdiend .

  Ik geloof niet dat het een doodsteek is voor de filatelie , als het echt zo is dan is het vanwege het geld maar hoe zit het dan voor de liefde van postzegels dan .

 • Marcel Vos op 29 januari 2013 om 19:22

  @Mats

  zijn die zegels die je hebt in de laatste jaren aangekocht ? Bij de handelaren in mijn omgeving worden met regelmaat collecties aangeboden . als daar wat interessant materiaal in zit van voor 1940 dan zit er ook veel modern in aan gulden zegels. Dan kopen ze het op het interessante materiaal en niet op het moderne. Het modernere verkoop je niet gauw meer.

 • Lars op 29 januari 2013 om 20:05

  3 miljoen zomerzegels en van de overige guldenzegels liggen de oplagen nog hoger!
  Tegenwoordig zijn de oplagen gezakt naar 300.000-350.000 voor de velletjes van 10 en 100.000 voor de Mooi Nederland.
  Die oplagen zijn ook nog veel en veel te hoog. 99% van modern postfris NL is aan de straatstenen niet kwijt te raken.
  De markt hier is compleet verzadigd en in het buitenland is er totaal geen interesse in.

 • PostBeeld op 29 januari 2013 om 20:46

  @lars

  Dat valt toch best nog wel mee. Bij PostBeeld raken Nederlandse zegels van de laatste jaren regelmatig uitverkocht, ondanks het feit dat we nu meer op voorraad nemen dan bijv. Vijf jaar terug. Uiteindelijk kunnen we alles wel weer aanvullen, maar dat lukt echt niet altijd even snel. Ook verkopen we veel nederlandse zegels buiten Nederland, meestal om de motieven, maar toch ook zeer regelmatig voor landenverzamelingen. ‘totaal geen interesse’ lijkt me dan ook veel te zwartgallig. overigens geldt voor recent materiaal van veel andere landen precies hetzelfde.

 • Frans op 29 januari 2013 om 20:47

  @Marcel,

  De Post boekt pas oomzet als ze een dienst levert.

  Als jij alle jaarcollecties van 1977 t/m 2000 bij Collect Club hebt aangeschaft en bewaard dan heeft de PTT daar (behalve rentevoordeel) feitelijk niets aan verdiend.

  Postnl heeft inmiddels bijna 60 miljoen euro vooruitontvangen gelden in kas uit de verkoop van postzegels, het geld is er dus nog. Dat is ons geld, ons gekocht recht op een dienst.

  Als ze nu de zegels ongeldig gaan verklaren en geen omwisselmogelijkheid zouden bieden (kan ik me bijna niet voorstellen), dan steken de aandeelhouders van Postnl dit dus in eigen zak.

  In die zin zouden verzamelaars dus wel degelijk gedupeerd zijn, ze zouden in mijn optiek minstens de keuze moeten krijgen om de zegels om te wisselen, dan kan ieder voor zichzelf bepalen of de liefde voor het stukje waardeloos geworden papier zo groot is dat je vrijwillig afstand doet van het recht op een tegenprestatie.

 • Corne op 29 januari 2013 om 21:28

  Kan PostNL eenzijdig een besluiten nemen om postzegels ongeldig te verklaren of moet de OPTA als toezichthouder hier ook nog iets van vinden?

 • aadb op 29 januari 2013 om 21:45

  11 jaar de tijd gehad om ze op te maken en nu nog eens 9 maanden,wat een gezeur opeens wil de verzamelaar zijn zegels terug brengen naar postnl Ik wil die ongebruikte van voor 1930 wel terug nemen daar hebben we postnl niet voor nodig .Betaal een prima prijs de prijs die erop staat maar dan in euro,s (lol) eventuele toeslag tel ik zelfs mee .

 • Jos op 29 januari 2013 om 22:25

  Kan je eigenlijk ook pakketen versturen met daarop 15 gulden aan postzegels?
  Op die manier kan ik dan nog wel al mijn oude postzegels opmaken.

 • Marcel Vos op 29 januari 2013 om 22:31

  @Frans,

  in welke mate zijn wij de dupe . Als verzamelaar zal dat meevallen . Het woordje waardeloos voor een postzegel is voor mij als verzamelaar een beetje rot.

  Zegels van voor 1930 zijn we zuinig op.
  Tot 1977 mogen we niet als verlies meer rekenen .

  Voorbeeld:
  Een verzamelaar die gestopt is heeft zelfs zijn verzameling aan een handelaar verkocht, dit kon omdat er oude zegels bij zaten van voor 1930. Deze verzamelaar heeft daar veel gelaten betreft ook de zegels van af 1977. Hij heeft ze niet geplakt.

  Zelf heb ik met anderen een handelaar verlost van zegels . Maar ja dan koopt hij het weer als rest materiaal .

  Hoe denken jullie hoe het gaat worden? Zullen de postfris zegels ook als kilo waar worden verkocht?

 • Marcel Vos op 29 januari 2013 om 22:36

  @Jos

  snel doen Jos. Dat je dit niet hebt gedaan?

  Is jou soms eens verteld dat het niet voor pakketten gelde . Mij is dit wel verteld maar ik vraag wel verder .
  het waren verzamelaars die het mij vertelde en niet iemand van toen TNT .

 • stampy46 op 29 januari 2013 om 22:49

  @Jos,
  Geen probleem (tot 1-11-2013) ;-).
  Wel een groot pakket gebruiken anders gaan ze er niet op…. Doe dat ook als het even kan, raken je stockboeken leeg van.

 • stampy46 op 29 januari 2013 om 22:51

  Is het nu DE of HET weblog ?? De komt mij vreemd over, maar dat heb ik ook met de uitdrukking: een beslissing maken. Is ook iets dat we volgens mij vroegen nooit deden. We namen een beslissing…??

 • Lars op 29 januari 2013 om 22:57

  @Jos,
  Ja dat kan en het mag! Alleen zullen een paar dames bij de postagentschappen je raar aan kijken, er niets van snappen en moeilijk doen…
  Ik moest laatst een paar priority-stickertjes hebben. Moest ze even navragen aan de supermarktmanager of ze die wel zomaar mee mocht geven!!!

 • Jos op 29 januari 2013 om 23:09

  Stom natuurlijk, maar ik heb er nooit aan gedacht dat ik daar ook postzegels op kon plakken. Nou dan ga ik ze gelijk op die manier opmaken!
  Ik plak al 2 jaar mijn vaders oude postzegels op brieven, maar die verstuur ik bijna niet. Pakketten veel vaker en met 15 gulden per keer gaat dat ook lekker snel :)
  Bedankt!

 • HugoB op 29 januari 2013 om 23:22

  @Lars,
  De priority-stickers zijn niet eens bij mijn postagentschap verkrijgbaar: ik heb ze daarom maar via PostNl.nl gekocht, de verzendkosten waren zelfs gratis!
  Nu over de Guldenaffaire…;
  PostNL is eindelijk te weten gekomen dat het veel verlies lijdt op dit punt en daarom is de koper nu genoodzaakt om postzegels te kopen voor de verkoopprijs. Ik maak me nu echter wel een beetje zorgen dat de grootverbruikers van de guldenzegels nu overstappen op pakketzegels: het maakt immers toch niet meer uit!
  En dat zal dan de zoveelste messteek in de rug van de filatelist zijn: nog minder postzegels…

  Hugo

 • Lars op 29 januari 2013 om 23:55

  Even tussendoor:
  Zullen we onszelf of elkaar op 31 oktober een laatste-dag-envelop sturen?

 • Emilio op 30 januari 2013 om 00:38

  Ik stel voor dat iedereen vlak voor 31 oktober al zijn of haar nog niet weg geplakte guldenzegels alsnog op enveloppen gaat plakken en deze dan op de bus te doen…

  Vervolgens gaan we alle klachten over te laat bezorgen verzamelen, zodat Tante Pos dit jaar haar kpi’s van op tijd bezorgen niet haalt en de heren managers een deel van hun bonus mislopen…

  En ja, ik ben hier erg zuur van :-((((

 • aadb op 30 januari 2013 om 03:14

  @Waarom al die drukte om iets wat op zich al een ongezonde zaak is ,natuurlijk is of was het lekker om wat goedkoper je post te versturen ..Maar de vraag is hoe veel brieven heeft u dit jaar verstuurd en hoeveel heb je ontvangen met een postzegel erop en verstuur je er meer dan 1 in de week .In mijn omgeving zijn er slechts weinigen die nog een brief schrijven alles gaat via internet .De schijvers doen nu net of ze honderden brieven per jaar versturen en ja zelfs beweren dat ze schade hebben van de maatregel die postnl nu neemt .11 jaar lang heeft de (verzamelaar) zijn postzegels kunnen wegplakken ja hij had in die elf jaar zelfs winst kunnen maken op zijn geinvesteerde geld (alsof het daarom gaat als verzamelaar zijnde )De gene die schade lijden zijn de ondernemers die op grote schaal postzegel inkochten van de verzamelaars en postzegelhandelaren die in de z.g goede tijd veel te veel zegels hebben ingeslagen (rijk worden)en deze met flinke verliezen van de hand hebben gedaan .Deze ondernemers hebben een risico genomen maar ook in die 11 jaar de winst kunnnen innen.Nu heeft men nog de kans om 9 maanden lang het z.g aankomende verlies te ontlopen .Ook nu zal de ondernemers die handeld in deze zegels inventief moeten zijn om dit te verlies te beperken .Ook de munten verzamelaar ondervind het zelfde verhaal al zijn geinvesteerde gulden zijn niets meer dan de verzamelwaarde waard Inleverenen of gebruiken is ook al jaren niet aan de orde .De basis van een minimale opbrengst van zowel zegels als munten valt weg. Met deze maatregelen is de waarde afhankelijk van wat de verzamelaar , de oud papier of metaalhandelaar er voor over heeft .Met filatelie heeft dit allemaal weinig van doen filatelie beleef je in de prachtige artikelen die onze bloggers regelmatig op dit blog aanreiken lees de artikelen van Cees Jansen de fietslatelist Jan v Tellingen ,de bijdrage van geheim agent W.H e.a Lees de bijdrage van Filip en geniet van al dat moois wat de filatelie je kan brengen .Kijk eens op de website van POSTBEELD en zie de wereld van filatelie opengaan met name de motief verzamelaar komt daar op alle fronten aan zijn trekken .Eindelijk ziet het er naar uit dat we verlost zijn van al het gerommel van zowel de verzender als de ongecontroleerde bende bij de post die voordoet dat de schade wordt voorzaakt door de verzender.Niets is minder waar juist hun eigen controle apparaat laat het totaal afweten wel of niet geldige postzegels worden niet herkent en ook het afstempelen met name van pakketten wordt in 20%of meer niet gedaan .Bij het afschaffen van de guldenzegels kan het controle apparaat beter funcioneren als ik de verklaring van postnl lees. Ik wens ze veel sterkte toe en verheug me om prachtig gestempelde pakketten en brieven te ontvangen na 1 november .

 • Frans op 30 januari 2013 om 08:29

  een envelop?

  ik stel voor dat iedereen een kist met 29 a 30kg bakstenen of aarde aangetekend verstuurt, en dan twee bezorgpogingen laat doen en vervolgens een maand op het depot laat staan. Als de zegels zoals gewoonlijk niet zijn afgestemepeld, gewoon nog een keer afgeven. Toch een hoop lol van 30 gulden aan postzegels!

 • aadb op 30 januari 2013 om 09:06

  @Frans na het lezen van mijn bijdrage kan ik niet begrijpen dat je zo reageert .Maar goed zeker ook veel te veel in gekocht en willen speculeren en de winst niet nemen toen het kon .Zoals zo vaak gezegd en geschreven heeft een verzamelaar /filatelist in principe genoeg aan 1 of series of zegels al het andere is speculatie en de centen die daarin gestoken zijn hadden dus beter in duurdere zegels gestopt kunnen worden .En de ervaring leert dat men dat altijd zonde vond waarom zou je 100 gulden neerleggen voor een schaarse serie nu het antwoord is nu gegeven alle goede en dure zegels brengen nog steeds goed geld op .En de lol om het personeel wat het al moeilijk genoeg heeft te belasten met de ongein van 10/30 kilo ontgaat mij het zal wel Franse humor zijn !

 • Jos van den Bosch op 30 januari 2013 om 09:09

  Ik verstuur nogal wat post naar het buitenland. Daar plak ik natuurlijk guldenzegels op. Krijg ik ze verdorie na enkel weken van mijn correspondentievriend weer ongestempeld terug! Wat ik ook doe, als ik iets koop op Marktplaats (ik verzamel postbodebeeldjes etc. – onze vereniging heet ’t Fakteurke -): ik vraag de verzender of ik hem de guldenzegels voor de porto toe mag sturen. Dat is nooit een probleem, soms houdt de afzender de blokjes zelf en gebruikt hij eurozegels. Stopt hem blijkbaar in zijn eigen verzameling, had ie nog niet! Denk dat ik tot november er nog mee uitkom.

 • willem op 30 januari 2013 om 10:00

  Mensen wat een discussie! Wordt het niet tijd de hand in eigen boezem te steken? Niemand dwingt ons postzegels af te nemen van Postnl.nl waar geen dienst tegenover staat. Sparen we om te verzamelen of zien we teveel eurotekens in onze ogen? Het volume van de post neemt af. Doen we daar zelf niet aan mee? Hoeveel sturen we zelf via de post? Laten we de huidige situatie accepteren en onze filatelische blik naar de toekomst richten. Wordt het niet tijd dat we op Postzegelblog artikelen plaatsen die het positieve benadrukken. Wellicht komen er dan weer nieuwe verzamelaars bij!

 • Edje op 30 januari 2013 om 12:05

  OK, de standpunten van de filatelist/verzamelaar zijn duidelijk, echter in eerste instantie is een postzegel een soort van waardepapier en voorbestemd om op een brief of een pakket te worden geplakt. Er zullen er velen zijn die voor honderden dan wel duizenden euro’s aan frankeergeldige guldenswaarde zegels hebben liggen. Dan is het op zich geen wereldvreemde gedachte om dan omwisseling in eurowaarde van Postnl te claimen. Net zoals dat munten (en bankbiljetten) per definitie voorbestemd zijn om dienst te doen in het betalingsverkeer werd naast de aangekondigde einddatum om met de gulden valuta nog te betalen de mogelijkheid geboden deze (eveneens tot een bepaalde datum) in te wisselen voor euro valuta. Dus zou ik maar eens contact opnemen met Postnl en bij een niet bevredigend antwoord de Opta hierover consulteren.

 • aadb op 30 januari 2013 om 12:29

  Jos@na 11 jaar nog steeds guldens zegels wegplakken ,ik denk dat het anders ligt goedkoop inkopen en besparen op je porto daar gaat en ging het om .Als je in 11 jaar je verzameling niet opgeruimd krijgt vraag ik mij af waar je mee bezig ben geweest . Je had ook de euro zegels kunnen plakken leuk voor de ontvanger en eventueel de verzender als hij ze terug krijgt.Als Willem schrijft positieve bijdrage dan zal hij mijn stukje niet goed lezen ,ik noem de feiten en geef suggestie,s wat de verzamelaar kan doen en (moet) laten .

 • aadb op 30 januari 2013 om 13:53

  Edje@ je kan je ook afvragen waarom een verzamelaar voor duizenden guldens /euro,s heeft liggen als hij bijna geen brief meer schrijft .Zijn de gulden zegels straks niet meer geldig alles voor 1977 was dat ook al niet willen we dit ook nog teruggeven .Okay kom maar op met de willempjes 3 10 guldens oranje of meer van dat spul mogen ook afgestempeld zijn . .11 jaar de tijd gehad om je overtollig voorraad te lozen en nu zeuren .Ga over tot de order van de dag en verdiep je in de filatelie zoals het bedoeld is

 • Goudzoeker op 30 januari 2013 om 14:45

  Het gaat helemaal niet om het snel wegplakken van dubbele zegels. Waar het om gaat is dat de guldenzegels na 1 november hun nominale waarde hebben verloren. Je verzameling is één klap een stuk minder waard. Zie Duitsland, waar de zegels met markaanduiding niet meer mogen worden gebruikt; ze zijn ver onder de postprijs verkrijgbaar. Het heeft geleid tot een desastreuze ontwikkeling. Tal van verzamelaars zijn teleurgesteld afgehaakt. Zie ook Liechtenstein, waar zegels van voor 1995 niet meer mogen worden geplakt. Ze zijn voor een drol te koop. De markt is er mee overspoeld. Niemand wil ze hebben

 • Edje op 30 januari 2013 om 15:46

  AADB@ Ik heb het ook niet over verzamelaars en ben ook geen filatelist. Het gaat mij (en vele anderen) om de mogelijkheid om goedkoop te verzenden en dat wordt nu ineens de nek omgedraaid! En daar zijn heel wat mensen de dupe van, in mijn optiek is dat een zekere vorm van diefstal, derhalve omwisselen voor zegels in euro valuta.

 • aadb op 30 januari 2013 om 18:54

  Edje@tsja dat is dan jammer worden de normale zegels ook weer eens gewoon verkocht ..Voor de verzamelaar maakt het niet uit of zijn verzameling meer of minder waard is hij verkoopt immers zijn troetel kinderen niet .De periode 1977 /2001 kocht je al voor ver onder de prijs dus er verandert weinig de gene die de pijn lijden zijn de opkopers van al dat spul en die moeten zich haasten om het spul kwijt te raken .En zoals een ieder weet er is ondernemers risico men heeft ook 11 jaar lang goed zaken gedaan en vele euro,s verdiend .En GOUDZOEKER de zegels van voor 1977 waren ook al ongeldig en daar is niet door ongeldig verklaren maar door het enorme aanbod van zegels de klat ingekomen .In de speculatie tijd jaren 80 groeiden de bomen tot aan de hemel dit is voorbij .Door vergrijsing en de desintresse van de jeugd is het aanbod vele malen groter dan vraag .Het is een gegeven waar je niets aan doet .De doorsnee verzamelaar (zo die bestaat) zal het worst zijn hij heeft vaak alleen maar baat bij lage prijzen .

 • aadb op 30 januari 2013 om 19:37

  @Goudzoeker Kan je voorbeelden geven van landen waar de zegels nog wel geldig zijn en die het goed doen dan zet ik er landen onder die het met ongeldige zegels ook goed doen .Er is nog steeds een levendige handel in afgestempelde postzegels deze hebben hun postale waarden allang verloren denk aan alle kilowaar die er van alle landen te koop wordt aangeboden .Hoeveel plezier kan je niet beleven aan een pondje engeland of een onsje frankrijk .Kijk op de site van postbeeld en zie, wat er allemaal wordt aangeboden dat geen plakwaarde meer heeft maar verzamelwaarde en daar moet het omgaan en nergens anders om. Elk nadeel heeft zijn voordeel je koopt de meest prachtige series van liechtenstein,duitsland en nederland voor een appel en een ei wat wil de verzamelaar nog meer .Jaren lang klaagde de verzamelaar dat postzegel zo duur werden en haakte af nu zijn ze lekker goedkoop is het weer niet goed .Op de laatste catawiki veiling werden leuke verzamelingen aan geboden waar je vroeger niet aan kon komen nu is dit voor de verzamelaar de kans om voor leuke prijzen een mooie verzameling aan te schaffen .

 • Marcel Vos op 30 januari 2013 om 21:09

  @Goudzoeker

  De markt is er mee overspoeld. Niemand wil ze hebben

  Daar heb je zo iets de markt is overspoeld , dat is niet nu alleen , toen al. Hoe heeft eigenlijk iemand kunnen denken dat een zegel waar miljoenen van werden gedrukt en de meeste niet gebruikt zouden worden meer waarde zou krijgen. Schaarste bepaalt grotendeels de waarde.

  Na een maand had je zo weer een andere zegel van miljoenen en denken wij dan dat er meer dan de helft weg geplakt zou worden binnen 1 a 2 jaar worden .

  Er moet vraag naar zijn geweest en niet om brieven te versturen. Ook naar het buitenland zal veel zijn gegaan maar wie weet ook weer terug in de verloop van tijd.

  Ik heb het idee dat er nu nog steeds te veel wordt gedrukt en meer omdat er weinig post ook wordt verzonden met die zegels en anders wordt dus de post met de gulden zegels door ons verzonden.

  @Edje

  altijd oppassen wat we zeggen . Vergeet niet dat er veel oudere zegels worden verzonden van voor 1977 en nog erger gestempelde zegels . Als iemand die plakt is het dus ook diefstal.
  Niet zeggen dan moeten ze dit maar in de gaten houden , nee de mensen zijn bewust dat het daar niet goed gaat en maken er misbruik van .

  Indien deze zegels worden verzonden en ook gestempeld en die aankomen + de vervalsingen die er waren laatst dan wil het zeggen dat ze ook daarin omgezet hebben zonder er iets voor te hebben ontvangen .

 • Marcel Vos op 30 januari 2013 om 21:56

  Ja juist ik ben blij dat de postzegel niet zo prijzig meer is . De laatste jaren heb ik series aangeschaft die ik anders niet zo maar zou kopen.

  Dit is dan wel buiten de nu nog zo geheten weg plak gulden zegels .
  Als je dus zou beginnen met verzamelen dan heb je die zegels bijna voor niets.

 • Maarten op 30 januari 2013 om 22:20

  Ik heb best begrip voor PostNL die probeert te overleven in deze moeilijke markt maar het blijft diefstal.

  Ik denk er niet aan om ook maar iets uit mijn verzameling te verkopen maar baal wel als een stekker.

  Een paar maanden geleden heb ik vier verzamelingen ~1978 – 2002 gekregen van de ouders van een vriend van mij. Hun Opa had voor zijn vier kleinkinderen postfris NL en 1ste dag enveloppen gespaard in de hoop dat zij zijn hobby zouden overnemen. Ze hadden het niet rijk maar Postzegels waren echter waardepapieren en zouden nooit zomaar hun waarde verliezen. Helaas is geen van zijn kleinkinderen Postzegels gaan verzamelen.

  Nu heb ik de verzamelingen gekregen met de opdracht het Postfrisse deel en de enveloppen te verkopen. De rest van de verzameling(matig interessant gestempeld Duits en NL) waren dan voor mij. Ik kwam er al snel achter dat de kleinkinderen weinig van de investering van hun Opa terug zouden zien als ik alles aan een handelaar zou gaan verkopen. Wat ik heb gedaan is dat ik een deel heb geruild tegen oud NL wat ik zelf nog niet had en heb ze daarvoor gecompenseerd. De rest ben ik nu aan het gebuiken op pakketjes van spulletjes die ik op Marktplaats verkoop. Ik compenseer ze hier de nominale waarde voor. Ze hadden geen haast dus ik ben ze rustig aan het wegplakken. Echter ik heb nog voor zo’n 500€ aan zegels liggen en die krijg ik nooit op in 9 maanden.

  Volgens mij is dit nou zo’n voorbeeld waar geen gemene handelaar aan verdiend heeft of mensen bewust risico hebben genomen om geld te kunnen verdienen. Ik snap best dat PostNL niet zomaar de nominale waarde terug kan betalen maar ik(wij) voelen ons wel genaaid.

  Overigens heb ik net een zoontje gekregen en ga ik een groot deel van de kinderzehgels op de geboortekaartjes wegplakken:)

 • aadb op 31 januari 2013 om 00:10

  Gemene handelaar ??? wees blij dat je opa geen aandelen had gekocht kpn ing tnv postnl en meer van dat soort geweldige beleggings fondsen .Of dat je opa lekker veel munten had gekocht met gulden waarden .Dat de familie niet verzameld had je opa ook niet kunnen weten maar misschien dat enig overleg beter was geweest om zomaar voor een ander te gaan sparen ? Beter gouden tientjes kunnen geven hadden ze nu in weelde geleefd .Ach ja keuze,s maken is niet makkelijk zeker niet als je achter de meute aanloopt en je gehersenspoeld wordt door de reclame die gemaakt is in die goede oude tijd .Hadden we ook niet die geweldige leaseleningen waar half nederland zich in de schulden stak voor de de z.g beloofde hoge rente en die niet af kwam .

 • Edje op 31 januari 2013 om 00:25

  Maarten@

  Precies, de frankeerwaarde moet altijd prevaleren. Daar is geen enkel zinnig argument tegen in te brengen. Dus, verzamelaars of filatelisten niet tegengesproken, Postnl moet gewoon de tegenwaarde in euro garanderen. En anders via de Opta aan de bel trekken!
  Iets verkopen en daarna niet de verlangde dienst leveren? Het moet niet gekker worden!

 • Marcel Vos op 31 januari 2013 om 14:05

  @Edje

  dat gaat niet op .

  Ben er van overtuigd dat jij niet de zegels hebt gekocht waarvoor ze zouden dienen. Als je veel koopt zal er een andere reden zijn geweest , winst maken op de verzamelaar.

  Als je zelf verzameld moet je niet het geld terug verlangen omdat ze een verzamelaar zelfs een dienst hebben geleverd om te kunnen verzamelen . Of had PTT of nu PostNl moeten zeggen het is niet goed om de zegels te gaan verzamelen je bent ze verplicht te gebruiken .

  Nu zeg ik niet dat je van je gedachte af moet stappen. Als je er met anderen er wat aan wil doen ben je daar zeker vrij in. Toch zal ik zelf als ze nog te gebruiken zijn door een tegen actie na 1 november geen gulden zegels meer kopen en zelf overgaan op het modernere materiaal .
  Ik verzend nog al wat en weet zelfs dat ik de verzamelaar blijer ga maken met de jongere euro en nummer waarden .

 • Carpe Diem op 31 januari 2013 om 15:25

  De aandeelhousers PostNL zullen in ieder geval wel content zijn met deze actie.

 • Carpe Diem op 31 januari 2013 om 15:27

  Correctie: ‘Aandeelhousers’ moet natuurlijk aandeelhouders zijn.

 • René van Dijk op 31 januari 2013 om 16:43

  Interessante discussie maar er is maar één ding dat telt: PostNL heeft waardepapiertjes verkocht en is daarmee de verplichting aangegaan dat zij daar een dienst tegenover zouden stellen. Dat er mensen zijn die die waardepapiertjes hebben willen verzamelen doet niet terzake. PostNL heeft zich voor wat betreft zijn verkoopprijzen altijd verscholen achter de onderliggende dienst. Zelfs postzegels die al bij aflevering ongeldig werden gemaakt (op verzoek van de koper/verzamelaar afgestempeld) zijn nooit onder de nominale waarde door PostNL verkocht.
  PostNL heeft jarenlang zelfs verwezen in zijn voorwaarden naar de mogelijkheid van omruilen voor nieuwe postwaarden.

 • Frans op 31 januari 2013 om 19:25

  @René zo is het maar net.

  @AADB
  vergeet ook niet dat veel mensen “gehersenspoeld” zijn door de droomnoteringen in de NVPH catalogus voor jaren 60/70/80 spul. Je kocht een zegel bij het postkantoor en hup, in de eerts volgende catalogus was het al bijna het dubbele waard. Er zijn duizenden opa’s die zo hebben willen sparen voor hun opgroeiende kleinkinderen, wetende dat er bovendien een 100% (omruil-)garantie bestond voor nominaal mocht de NVPH catalogus toch uit onzin blijken te bestaan; het is schrijnend genoeg.

  Er ligt bij Postnl een grote zak met bijna 60 miljoen euro aan verzamelgelden op de plank, door even snel zonder algemene aankondiging vooraf de voorwaarden te wijzigen, zouden ze dit in eigen zak willen steken. Dat klopt gewoon niet.

  overigens heb ik zelf al alles weggeplakt en bezit alleen nog (zeer) schaars materiaal, dus ik heb er geen schade van. En ik heb ook geen medelijden met de (zo die al bestaat) handelarenmaffia die op veilingen aangeboden erfenissen en pensioenvoorzieningen voor een fractie van nominaal onder elkaar verdeelt en nu met de gebakken peren zit, maar wel voor de kleine verzamelaar die al die tijd voor de gek gehouden is.

 • aadb op 31 januari 2013 om 20:50

  Ach ja 11 jaar de tijd gehad om weg te plakken of te verkopen voor een goede prijs en nu gaan huilen .Geen enkele verzamelaar heeft ooit gedacht als ik stop ruil ik mijn zegels in bij de post hoe verzin een mens het ,Totale onzin natuurlijk .Waarom bied opa de andere zegels niet aan die ook al 100 jaar geen geldigheid meer hebben .Was er geen zoals je het noemt onzinnige catalogus geweest dan was er ook geen handel want waar moet de verkoper zich op baseren .Een catalogus maken in een tijd van zeer veel aanbod is een zo goed als onmogelijke zaak .Een catalogus maken in een vragende markt is een stuk gemakkelijker .De kleine verzamelaar zal even goed een kleine verzameling hebben en als hij het goed had gedaan zou de z.g schade beperkt zijn gebleven .Maar aan de andere kant is er geen schade de verzamelingen zijn nog zoals ze zijn de prijzen voor aanschaf zijn gezakt maar er zijn ook jaren gestegen,het maakt dus voor de verzamelaar inprinciepe niets uit ,ja hij kan er zelfs baat bij hebben want hij kan goedkoop inkopen als hij dat wil ..De gene die het meest wakker liggen zijn zoals zo vaak de erven die gedacht hadden opa.s vermogen even te gelden te maken helaas opa heeft het verkeerd aangepakt en zich laten leiden door de waan van de dag zoals ook vele de centjes naar lease plan overmaakten met alle narigheid van dien .IK wil nogmaals uitleggen dat de verzamelaar van postzegels en munten zich op een uitzondering na niet bekommert over de waarde van zijn verzameling ..Hoe haalt iemand het in zin hoofd om zegels aan te schaffen om ze later bij de post weer in te leveren heeft niets met verzamelen van doen .Kan ik mijn zwitserse/duitse.belgische verzameling ook terug brengen bij de betreffende ptt,s ???

 • Marcel Vos op 31 januari 2013 om 23:44

  Ja zo is het wel Aad, wie heeft dat ooit gedacht . Niemand toch om ze weer bij het postbedrijf terug te brengen en geld te beuren wat ze er voor betaalden.

  Ze hebben gedacht ik heb aan het eind van mijn leven een vermogen. Als die zegels nu eens dom weg 2,00 euro per zegel deden zouden ze dan ook naar het postbedrijf gaan en zeggen ach joh die zegels zijn meer waard geworden we delen de winst .

 • Edje op 1 februari 2013 om 00:09

  AADB@

  Laat mij raden: U bent werkzaam bij Postnl? Even voor de goede orde, ik ben geen verzamelaar en zeker geen handelaar die beoogt winst te maken op zijn gedane aankopen. Ik heb net als menig ander gebruik gemaakt van de mogelijkheid om door de handel aangeboden partijen frankeergeldige guldenswaarde aan te kopen met als reden dat ik dan voordelig kon verzenden.
  Immers er is sprake van een gedrukte frankeerwaarde op een geldswaardige uitgifte. Derhalve mag ik er dan van uitgaan dat die waarde ook kan worden gebruikt zonder beperkingen zoals die zich nu dreigen voor te doen. En dan doel ik op de per donderslag gewijzigde voorwaarden en eveneens de ad hoc mededeling van 28 januari jl.!

 • Edje op 1 februari 2013 om 00:34

  Marcel Vos@

  Stop nu eens even met deze onzin! Hoezo geld terug beuren? Helemaal niet relevant! De tegenwaarde verkijgen in Euro zegels bij omruilen, dat is het issue en niets anders!

 • aadb op 1 februari 2013 om 02:22

  Edje mis geraden ik heb een postzegelhandel in Denhaag en kraam al een 40 jaar onzin uit wat mij goed af gaat . Dat je jaren hebt kunnen genieten van goedkoper frankeren geeft alleen maar aan dat er een zeer ongezonde situatie is ontstaan waar eindelijk een einde aan gaat komen .Ook de handel heeft nog de gelegenheid om zijn voorraad op te ruimen de gene die groot hebben ingeslagen zijn ook de gene die jarenlang goed verdiend hebben aan de situatie .Deze grote jongens zijn mans genoeg om hun voorraad te ruimen ,lukt dat niet dan kan je zeggen dat ze het verkeert hebben ingeschat (ondernemers risico).De grote jongens zijn in deze wereld door de wol geverfd en hoef je inprincipe niets meer te leren zij hebben bewezen goede ondernemers te zijn die van aan pakken weten en het vaak gemaakt hebben in deze wereld .Zonder risico vaart niemand wel niet waar .De verzamelaar die normaal zijn zegeltjes in zijn album opbergt zal het allemaal worst zijn ,en iemand die wil beginnen is helemaal blij want hij kan prachtige verzamelingen opzetten zonder veel geld uittegeven .Filatelie is een prachtige hobby die de mens veel kan leren deze crisis is ook zo.n mooi leermoment waarbij zoals het in de grote wereld gaat klappen vallen van hoog tot laag .De meeste bloggers op deze site weten en wisten donders goed dat er eens een einde aan zou komen zo is het ook in de periode van de vorige eeuw gegaan .In de tijd van vooruitgang moeten soms maatregelen genomen worden om de boel weer gezond te maken .Voor de gene die goedkoper plakten is er nog weinig aan de hand nog een half jaar de tijd om wegteplakken en daarna nog volop gelegenheid om eurozegels onder de prijs aanteschaffen want de postzegelmarkt wordt door vergrijsing en economische crisis nog steeds overspoeld met frankeergeldige zegels .Dus hup aan het plakken en je verheugen op de volgende euro ronde,ik geef direkt aan dat ook dit een keer ophoud maar dit zal mijn tijd nog wel uitduren .Tip van de dag in de loop van jaren het je prachtige zegels voorbij zien komen ,ooit gedacht om tegaan verzamelen er zijn zat mensen op dit blog die je de ins en outs willen en kunnen vertellen en het aanschaffen van een leuke verzameling is nu een fluitje van een echte oude cent van voor 2002 .

 • Jos van den Bosch op 1 februari 2013 om 10:07

  Hear, Hear ! Hoe is het mogelijk maar: helemaal eens met aadje! Ik ga eens lekker in mijn albums zitten kijken, mooi hoor.

 • aadb op 1 februari 2013 om 10:44

  Edje ,er zijn nu 2 groepen de verzamelaar die het als hij serieus is zijn zegeltjes koestert en lekker doorgaat met verzamelen en de plakbrigade die jaren lang goedkoper uit is geweest met het frankeren van zijn post .Die laatste groep had ook kunnen weten dat er eens een einde aan komt, voor de verzamelaar is het niet relevant .Een verzameling Nederland bestaat niet alleen uit de jaren 1977/2002 maar gaat nog wel even verder dan dat .Voor de plak brigade is de aankoop van goedkope guldenzegels voorbij hij is nu aangewezen op de nog steeds goedkope euro zegels dus zsm die guldenzegels wegplakken zo simpel is het .Van omruiling is dan ook totaal geen sprake en het is de wereld op zijn kop zetten immers de plakbrigade ,s hebben immers jaren lang geen zegel bij de ptt,s gekocht
  maar deze bij de handelaren in postzegels aangeschaft .Duidelijk is ook dat men erg klein denkt in het z.g probleem en duidelijk naar eigen situatie kijkt maar stel dat er wel een omruiling komt hoe gaan we dat dan verkopen aan al die duizenden verzamelaars in het buitenland die Nederland verzamelen ??
  De sitatie is ook voor munten verzamelaars van toepassing wie zijn guldens niet inwisselde of uitgaf zit nu met verzamel/metaal waarde Dat we 11 jaar de kans hebben gekregen is alleen maar toe fijn geweest in het buitenland was er wel een korte termijn inneming/omruiling van zegels en de resultaten zijn zichtbaar in lage prijzen in het verzamelaars circuit dus heeft dit ook niet geholpen want de verzamelaar houd zijn zegeltjes vast zo ook de munten verzamelaar .De gene die maar roepen dat de post een dienst moet verlenen hebben in eerste instantie gelijk maar hebben tegelijker tijd de kans ruimsgroots gehad om de dienst af te nemen 11 jaar en nu nog 9 maanden en ben je er dan nog niet vanaf ja dan ligt de schuld bij je zelf en niet bij de organisatie die de zegels uitgeeft .

 • Gerard Grootveld op 1 februari 2013 om 12:40

  Diegenen die ervoor pleiten dat PostNL de guldenszegels terugnemen cq omruilen voor bruikbare zegels hebben m.i. helemaal gelijk.
  Er is in het verleden betaald voor een in de toekomst te leveren dienst. Het is een stilzwijgende, contractuele afspraak die niet zomaar eenzijdig opgezegd kan worden en dat is wat PostNL nu wel doet. Ik vraag mij dan ook af wat al die rechtkundigen, die er ontegtwijfeld zijn onder de filatelisten, hierover denken en waarom zij de andere verzamelaars hierover niet adviseren?
  Hoe zit het heren juristen?

 • Marcel Vos op 1 februari 2013 om 19:06

  @Gerard Grootveld

  hebben al die ministers , bankmensen zich ook maar eens echt aan hun woord gehouden en nu maar denken dat zo’n postbedrijf dat wel doet . Die postzegeltjes die een ieder heeft en die niet meer gebruikt mogen worden per november maakt ons echt niet kapot hoor .

  Haal eerst dat kwartje van kok maar terug en dat is dan maar 1 van de kleinste zaken.

  We worden bedonderd en bedrijven kunnen beloven maar wie gelooft er nog in .

  En als we nu eens die gulden zegels eens willen terug hebben als nummer waarde , wie betaald dan de kosten?

  In ieder geval krijg je 40 % want als een handelaar dat kan mag zo’n postbedrijf dat ook wel. 500 euro is dus 200 euro en echt geen 500 euro meer .

 • aadb op 1 februari 2013 om 19:36

  Grootveld @,bovenstaande stukjes duidelijk niet gelezen .De vraag die ik je dan stel mogen alle verzamelaars van andere landen ook hun zegels inwisselen !En Grootveld alle oude zegels van voor 1977 kunnen die ook nog terug of is dat een ander verhaal .Het verhaal van een dienst bewijzen is inmiddels achterhaald er zijn inmiddels euro,s en ik kan ook niet met guldens betalen .Die dienst had de afnemer allang kunnen laten verrichten een stilzwijgende overeenkomst kom kom zeg je koopt of een postzegel om te verzamelen of een om te gebruiken als frankering . Als je in 1977 een postzegel kocht om hem in 2013 te gebruiken moet je echt naar de dokter .Je hoeft geen jurist te zijn om logisch te kunnen nadenken .11 jaar de kans gehad en nu nog 9 maanden over en sluiten .En dan nog het verhaal wie zegt dat de koper zijn zegels bij een ptt heeft gekocht maar gewoon in een postzegelwinkel of op een beurs en er meer voor betaalde dan de nominale waarde .Moet de verzamelaar soms naar de postzegelhandel toe om zijn geld terug te krijgen ,het moet echt niet gekker worden Voorbeeld: Dag postzegelboer ik heb hier een boek vol zegels die ik in de loop van de jaren heb aangekocht bij u en uw collega,s nu heb ik vernomen dat ze straks niet meer geldig zijn en u ze terug moet nemen volgen een kennis een zekere meneer Grootveld Ik heb ze toendertijd gekocht omdat ik er in 2014 mee wil frankeren echter dit wordt mij nu onmogelijk gemaakt heeft u daar een oplossing voor .Jawel beste klant die heb ik als u nu al de volgens u niet meer voor frankering geldige postzegel haald dan kunnen we misschien zaken doen .Als u met name die van voor de oorlog wil halen dan kan ik u 2x de nominale waarde geven lijkt mij een goede deal toch !.Ik ga er n.l vanuit dat de gene die deze zegels kocht ze uiteindelijk wilde gebruiken voor frankering in latere tijden dat komt dan mooi uit ik wil ze wel hebben eventueel rond ik het bedrag naar boven af zodat u tevreden ben met de opbrengst .O uw vind de oplossing maar niets tsja dat is dan jammer ik kan helaas niets meer voor uw doen goedendag .Mocht men toch nog zijn frankeergeldige beatrix zegels willen wegplakken dan bij voorbaat al geschreven dat de postfrisse zegels die dan overblijven weleens in prijs konden stijgen maar ja dan is het te laat gedane zaken ??

 • aadb op 1 februari 2013 om 23:05

  @Ach mede bloggers laten we ons gewoon eens bezig houden met verzamelaars zaken in de trant van hoe kom ik aan dat interresante nummerstempel en dat mooie rondstempel of wat zal die luchtpostbrief kosten .Wat kan ik zoals kopen op de veiling van http://www.catawiki.nl of zijn er nog leuke persoonlijke zegels verschenen bij http://www.postman600.nl en heeft http://www.postbeeld.nl nog een kortings aktie om mijn ontbrekende vuurtoren uit mijn motiefverzameling aan te vullen .En die man van die spaarpostzegels wat was het laatste afgebeelde davo autootje dat hij heeft uitgegeven .Inmiddels is de junior van de NVPH verschenen met wat prijs aanpassingen omtrent de waarde 1 e.a ook van het caraibisch gebied staan de zegels afgebeeld .Of kijk eens op de site van http://www.nvph.nl en neem als prettige info mee wat het http://www.postzegelforum.nl aan info te bieden heeft .Kortom laat dat gedoe over de gulden zegels voor wat het is en ga lekker met je verzameling aan de gang .Heb je alle trixen al kompleet zowel gestempeld /postfris alle tandingen incl de gestanste zegels Wat een leuke hobby toch dat postzegelen .Ik ga er al jaren voor en hoop dat nog een tijdje voltehouden .

 • Lars op 1 februari 2013 om 23:41

  @Aadb,
  Waar het de meeste reageerders hier waarschijnlijk om gaat is dat in de algemene voorwaarden stond dat bij een ongeldigheidsverklaring de zegels konden worden omgewisseld, maar dat ze die voorwaarde nu ineens eruit gehaald hebben.
  Als ze lang van te voren hadden aangekondigd dat omwisselen niet zou kunnen dan hadden we dat wel geaccepteerd.

  Heeft u daar een mening over ipv elke keer aan te komen met qua inhoud dezelfde grote lappen tekst?

 • Marcel Vos op 1 februari 2013 om 23:44

  Een postzegel beurs ook altijd leuk . Het leuke is niet alleen de postzegels vinden die je zoekt maar ook die contacten met verzamelaars , je leert ze daar kennen en met z’n allen maak je het leuk .

  Op dit moment is het steeds rustiger op de beurzen , er kunnen redenen zijn minder verzamelaars of is het de crisis .
  Het zal niet meer de prijs zijn van de meeste zegels en ook niet de mooie oudjes. De prijs is juist gunstig .

  de stand kosten zijn altijd prijzig dit kan verschillen met beurs maar in eerste instantie heeft de verzamelaar er niets mee te maken.

  Is het soms de brandstofkosten of andere reiskosten die het de nek om doet? Het kan maar zeker weten doe je niet .

  Ik moedig iedereen aan toch de beurzen te bezoeken . Het is dat ik ook lang geen beurzen meer bezocht omdat het makkelijk ging via internet . Na dat ik weer ben gegaan doe ik dit nog wel maar ik bemerkte wel weer de sfeer en zo ik al schreef de contacten , je maakt weer meer vrienden die de zelfde hobby hebben .

 • aadb op 2 februari 2013 om 09:52

  Lars,@ regels en bestemmingsplannen zijn bedacht om veranderd te worden
  De doorsnee verzamelaar(als deze bestaat) heeft geen flauw idee wat er in de algemene voorwaarden staat van welke ptt dan ook .Hoevaak zullen de algemene voorwaarden van weet ik welke instanstie al verandert zijn zonder dat wij het weten .Sommige mensen zijn in staat om in één zin te verwoorden wat ze bedoelen andere hebben daar meer voor nodig ieder zijn kwaliteit toch!!/Maar om het kort en bondig neer te schrijven .Inruil,omwisseling,vergoeding
  zijn niet meer aan de orde over en sluiten .Ik hoop dat je het hier mee kunt doen .

 • Hans Ruiter op 2 februari 2013 om 13:03

  In principe is het naar mijn mening, gewoon een niet rechtsgeldige handelingof daad. Je hebt een dienst gekocht middels waardepapieren. De klant heeft dus bankbiljetten en/of munten omgewisseld voor een waarde-bewijs (postzegel) voor een nog te leveren dienst op het tijdstip dat de klant dat wil of wenst te gaan doen. Doordat de postzegel een waarde-bewijs (devies) is, valt het onder de deviezen-wet. Hierdoor mag je postzegels niet exporteren naar andere landen. Als je dat doet is het een transport van deviezen (waardepapieren) geworden. Hierdoor is men verplicht om invoerrechten te betalen.

  Wat in feite gebeurt is dat men de eerder aangeschafte waarde-bewijzen (postzegels) op 0,00 euro afwaardeert. Door deze actie wordt eenzijdig de overeenkomst voor het leveren van een dienst verbroken. Op het moment van zo besluiten en of handelen is men strijdig met de dan geldige wetgeving.

  Om het besluit om de waarde-papieren/postzegels op 0,00 euro af te waarderen te kunnen rechtvaardigen worden allerlei niet realistische (“romantische”) redenen genoemd. In de telegraaf van 28 januari 2013 voert PostNl de volgende reden aan:

  Er worden steeds minder gulden zegels geplakt, terwijl de kosten voor het verwerken gelijk blijven, aldus het postbedrijf. De kosten zitten onder meer in de techniek achter fraudepreventie in bijvoorbeeld sorteer machines.

  Dit geen realistische reden. De preventie wordt middels fosfor detectie gedaan. Op de nu nog geldige Gulden postzegels is fosfor aangebracht. Dus wordt zodoende m.i. de niet realistische reden aangevoerd om het verbreken van de aangegane overeenkomst te kunnen “rechtvaardigen”.

  De werkelijke reden is dat er een staatsbedrijf geprivatiseerd is, en dat de huidige eigenaren middels een niet realistische reden van haar (mee gekochte) verplichtingen af wil komen. De verplichtingen zijn het leveren van een dienst middels een verkocht waarde-bewijs (van een staatsbedrijf, genaamd PTT). Deze verplichtingen zijn wettelijk overgenomen tijdens de aankoop van PTT. Als men daar als nieuwe eigenaar vanaf wil komen moet men een verzoek tot wetswijziging indienen. In het artikel van de telegraaf wordt vermeld dat landen als Duitsland, Spanje enz.. de oude zegels hebben afgeschaft. Dat klopt. Echter; het in deze landen zijn het nog steeds Staatsbedrijven en hebben de kopers van de dienst middels het waarde-bewijs/postzegels, destijds de gelegenheid gehad (gedurende een bepaalde periode) om de zegels tegen geld of zegels in te wisselen. Dit alles was wettelijk geregeld. Nu wordt er in Nederland, zonder wetswijziging bepaald dat er voor de waarde-bewijzen (van de Nederlandse staat – PTT – gekochte postzegels) geen diensten meer geleverd gaan worden of rechten aan ontleend kunnen worden. Dit lijkt mij juridisch en staatskundig een niet rechtsgeldige handeling of daad.

 • Frans op 2 februari 2013 om 19:57

  Het enige belang dat Postnl m.i. hiermee dient is dat van haar aandeelhouders en zichzelf (bestuurdersbonussen), die al zo ernstig “geleden” hebben onder het afketsen van de overname van TNT door UPS.

  De datum van 1 november natuurlijk ook handig gekozen zodat die enorme incidentele bate uit het schrappen van verplichtingen aan houders van het schuldpapier (cq.ongebruikte postzegels vanaf 1977), nog net even meekan in boekjaar 2013.

  Ze moeten momenteel uit alle hoeken en gaten resultaat zien te halen, en dit is dan weer zo’n creatieve “vondst”. Anders is het natuurlijk niet te verklaren, want behalve de logistieke complicaties zou het omwisselen naar moderne waarden Postnl natuurlijk niets kosten.

  Gewoon de guldenwaarde delen door 2,20371 en daarvoor nieuwe postzegels verstrekken. Alles met gesloten beurs. Dan is men ook van het probleem van de postverwerking met guldenzegels af, daarvoor hoeft men de rechten niet te schrappen. Nee dit m.i. is puur bedoeld om het bedrijfsresultaat van 2013 te spekken.

  Overigens, mocht Postnl alsnog gaan omruilen – het lijkt me bijna onontkoombaar maar we zullen het zien – dan zal ze dit vermoedelijk toch pas in september of oktober aankondigen.

  Ik zeg dit niet uit eigenbelang – ik heb vrijwel geen zegels uit die tijd – en ben bovendien zelf aandeelhouder van Postnl maar recht is recht en ik ben in gedachten bij de opa’s en hun kleinkinderen.

 • aadb op 3 februari 2013 om 03:37

  Omwille van het postzegelverzamel plezier zie ik af van verder kommentaar en duik lekker in mijn postzegelboeken met wel of niet nog geldige zegels met dank aan mijn opa dat hij zijn oude verzameling aan mij heeft over gedaan .

 • Martijn. op 3 februari 2013 om 21:53

  aadb op 1 februari 2013 om 10:44: u heeft helemaal gelijk! goed omschreven, “de plakbrigade”, heerlijk. :) En natuurlijk kunnen ze dat. Ik zie het al voor me dat alle tegoedbon (want dat is het) onbeperkt houdbaar zijn, laat me niet lachen. “de plakmaffia” heeft 10 jaar lang ROYAAL beneden haar kostprijs kunnen plakken. Geniet ervan, nu weer terug naar de realiteit. PostNL nog even letten op de niet vernietigde zegels (of te wel stempel alles af boys anders loop je nog een keer voor niets!) en wellicht gaan ze nog eens winst maken?! Nee, niet op de zegeltjes, wel op de pakketjes :)

 • Lars op 3 februari 2013 om 23:51

  @Martijn,
  U zult wel nooit veel duurdere post versturen.
  Ik wel, bijvoorbeeld aangetekend naar buiten Europa €16,50!
  Voor mij 2 keuzen qua verzenden:

  1. Met oude guldenzegels. 30 jaar geleden bij de PTT gekocht voor fl.36,40 wat toen meer was dan €16,50 nu, waar ze 30 jaar lang niets voor hebben hoeven doen en 30 jaar lang rente over hebben ontvangen!

  2. Via een Duits postkantoor hier een paar kilometer vandaan. Aangetekend buiten Europa 20-50gr €3,55!!!

 • Hans Ruiter op 4 februari 2013 om 06:41

  Martijn,
  ik ben blij dat jij het “in de gaten” hebt. Dit gedrag van PostNL is hetzelfde als van al die andere geprivatiseerde Nederlandse Overheidsinstallingen. Denk bijv. maar eens aan de zorg!

  Je het een recht op een dienst gekocht en die moet geleverd worden. Niet leveren is m.i. diefstal. Dat er een plakbrigade is, is logisch. Dat zit in de Nederlandse handelsgeest. Als de dienst door klanten wordt doorverkocht (tegen lagere prijzen), moet deze nog steeds geleverd worden.

  In het jaarverslag van PostNL staat al dat ze de post van 51 miljoen dit jaar gaan afschrijven en hebben ze eenzijdig de leveringsvoorwaarden van de dienst laten vervallen.

 • René van Dijk op 4 februari 2013 om 08:58

  @Martijn
  Merkwaardige woordkeuze en zeer merkwaardig standpunt.

 • aadb op 4 februari 2013 om 10:36

  De Ruiter@ van die diensten kan je nog steeds gebruikmaken wat is het probleem .Lars een goedkoop postkantoor wat wil je nog meer gratis of zo .

 • stampy46 op 4 februari 2013 om 10:47

  @Hans
  Hoe zo 51 miljoen afschrijven, dit is gewoon BIJSCHRIJVEN…..

 • goudzoeker op 4 februari 2013 om 12:02

  Zucht zucht zucht… Ik ben niet van de plakbrigade. Ik heb één verzameling Nederland, geen doubletten. Ik ben geen belegger, ik hoef geen winst op te maken. Maar vanaf 1 november is die collectie opeens een klap minder waard. De guldenzegels hebben nu nog frankeerwaarde, straks niet meer. Dat die hamsterende plakmaffia zo zit te jammeren, daar zit ik niet mee. Waar het om gaat is dat de gewone verzamelaar – en daar zijn er nog altijd vele tienduizenden van – de klos is. Maar daar hoor ik de georganiseerde postzegelhandel niet over.

 • Edje op 4 februari 2013 om 13:49

  stampy46@

  Precies, dus de enige echte maffia is Postnl zelf!

 • Hans Ruiter op 4 februari 2013 om 19:57

  Stampy46
  We bedoelen alle twee hetzelfde. Het is het afschrijven van 51 miljoen aan nog uit te voeren verplichtingen, waardoor het resultaat hiervan a 51 miljoen bijgeschreven kan worden.

  AADB
  U moet verder kijken. Nog steeds, betekent tot 1 november.

  Er zijn diensten verkocht zonder geldigheidsdatum, dus geen beperking voor wat betreft een periode waarin de dienst verzilverd zou moeten worden. De aankondiging van PostNL houdt in dat alle klanten voor 1 november hun gekochte diensten moeten gaan verzilveren omdat er geen diensten meer verleend zullen worden vanaf 1 november. Anders heb je pech gehad? Ik herhaal nog maar even mijn eerder geplaatste zin. “De klant heeft dus bankbiljetten en/of munten omgewisseld voor een waarde-bewijs (postzegel) voor een nog te leveren dienst op het tijdstip dat de klant dat wil of wenst te gaan doen.” En dat mag de klant m.i., want de overeenkomst tussen de twee partijen is aangegaan, zonder dat er een einddatum aan de overeenkomst is gesteld.

 • Lars op 4 februari 2013 om 20:41

  @Aadb
  Nee, het hoeft niet gratis, maar 16,50 vind ik wel heel erg duur in vergelijking met de landen om ons heen.
  Na 1 november ga ik dan maar op de fiets naar Kranenburg.

 • aadb op 5 februari 2013 om 09:09

  @Goudzoeker dacht je nu echt dat die verzameling er aan lijd wat een onzin is dat toch het gaat over een periode van 1997/2002 die is niet plakgeldig meer .Alles daarvoor was dat ook niet dus wat is het probleem .En de z.g georganiseerde handel zit met wel met een beetje meer aan voorraad dan de verzamelaar die alles gewoon 1x verzameld .Wie heeft het al gehad over het normale rente verlies dat men heeft als men in 1977 zegels had ingekocht en er niets mee doet .En de Ruiter de klant heeft zegels aangeschaft voor zijn verzameling die gene die het deden om in het jaar juttemis zijn zegels te gebruiken is wel erg dom bezig geweest het gros van de Nederlandse zegels is zowiezo al niet geldig meer .U maakt een probleem wat er niet is je kan plakken tot je er bij neer valt en inderdaad heb je nog over (onbegrijpelijk) dan heb je pech zo ging het met de strippenkaart de gulden de shell zegels etc .

 • David Berkhout op 5 februari 2013 om 18:24

  Ik heb zelf voor ruim 1000 gulden ongebruikte guldenpostzegels (vroeger verzameld, maar nu gekozen voor een ander verzamelgebied). De guldenpostzegels komen handig uit voor het ruilen met andere verzamelaars, maar dreigen nu waardeloos te worden. De waarde van guldenpostzegels op veilingen was al laag, en zal in de aanloop naar, en na, 1 november verder instorten. Er zal m.i. qua waarde weinig onderscheid meer zijn tussen gebruikt en ongebruikt.

  Ik heb juridisch advies ingewonnen bij de Consumentenbond. Inderdaad stond de omruilclausule lang in de algemene voorwaarden. Ook stond in de voorwaarden dat PostNL de voorwaarden te allen tijde kon wijzigen, en dus kon de omruilclausule zonder problemen verdwijnen. De periode van kennisgeving, amper 9 maanden, is zeer kort maar juridisch ook niet onredelijk.

  Desalniettemin werd mij wel aangeraden een verdere klacht in te dienen bij Consuwijzer (www.consuwijzer.nl). Via dit meldpunt worden klachten met betrekking tot (onder meer) postdiensten verzameld en doorgezet naar de OPTA. Hoe meer klachten hier binnen komen, hoe groter de kans dat de OPTA actie onderneemt. Dit lijkt me de enige hoop om PostNL te bewegen om de (oud-) verzamelaars van guldenpostzegels tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door de geldigheid nog iets langer door te laten lopen.

  De wijze les van dit alles, die bij mij ook hard binnenkwam: PostNL kan en mag eenzijdig, en met relatief korte periodes van kennisgeving, partijen postzegels ongeldig verklaren. Postzegels zijn geen waardepapieren in de klassieke zin van het woord, en kunnen dus plots waardeloos worden. Aanschaf van ongebruikte postzegels bij PostNL, om ze vervolgens in een album te stoppen, is een blijkt kapitaalvernietiging. Ik heb al mijn abonnementen bij Collect Club stopgezet…..

 • aadb op 6 februari 2013 om 10:11

  David @vreemd stopzetten bij de collectclub,deze staan toch geheel buiten wat je nu en in het verleden doet en hebt gedaan .Zoals al meerdere malen aangegeven gaat het om verzamelen van postzegels en niet het verzamelen van kapitaal.Misschien had je aandelen van SNS of KPN moeten kopen dat zijn wel waarde papieren en dan ook hierover een klacht indienen . De meeste postzegels van Nederland zijn ongeldig en er is nu een aantal jaren bijgekomen n.l. 1977/2002 Als je postzegel aanschaft om ze later als frankering te gebruiken heeft dit alles niets met verzamelen te maken .Als ik een verzameling China ga aanleggen met het idee ze brengen altijd nog de nominale waarde op dan zit je op een verkeert spoor en dat is op alle landen van toepassing .Post zegel verzamelen doe je voor je plezier,is leerzaam en geeft een kijk op de wereld rond ons heen .Verdiep je in de historie van het postwezen zoek echt gelopen brieven ,probeer stempels te verzamelen die betrekking hebben op je geboorte plaats .Op dit forum worden regelmatig stukken ingezonden waar je een goed voorbeeld krijgt wat je allemaal kan doen .Deze inzenders zijn niet bezig met de waarde maar met het (spel) postzegel verzamelen met al zijn achter gronden . De slogan: postzegels je kan ze ook verzamelen staat nog steeds als een deur evenals de voetbal plaatjes de pokémon en magic kaarten e.a

 • René van Dijk op 6 februari 2013 om 13:24

  Beste Aad,

  Ook ik heb mijn abonnement bij de collect club opgezegd. Immers, het is veel voordeliger te wachten tot de zegels ongeldig zijn geworden.

  Het zou mij niets verbazen als deze ‘mes in de rug aktie’ van PostNL meer verzamelaars zal stimuleren hetzelfde te doen. Ik vraag me dan ook af of het korte termijn boekwinstje opweegt tegen het verlies aan omzet van filatelistische produkten.

  Bij de collectclub kunnen ze ondergetekende en David Berkhout in ieder geval schrappen uit hun bestand.

 • aadb op 6 februari 2013 om 13:53

  René dat postzegel in waarde zakken heeft niets maar dan ook niets met de geldigheid te maken .Ze hadden een bodemprijs dat is klip en klaar ,maar ook de zegels voor 1977 hadden die .De lage prijzen hebben voornamelijk te maken met het grote aanbod en het ontbreken van nieuwe verzamelaars en vergrijsing Ook de prijzen van de jaren 50 zijn enorm omlaag gegaan ,waarom omdat het aanbod de vraag vele malen overstijgt .Toen de prijzen hoog waren kon men ook een eventuele winst pakken ,maar zoals al tig maal geschreven een verzamelaar heeft weinig boodschap aan de waarde het zijn ups en down,s maar er van wakker liggen echt niet .Krijgt de handelaar in postzegels ook te maken met klanten die zeggen de zegels zijn niet meer frankeergeldig dus stop ik er maar mee.Waarom verzamel je niet gelijk afgestempelde zegels en gaat dan klagen dat ze niets waard zijn omdat ze afgestempeld zijn en dat je ze eigenlijk voor niets wil hebben Wat trieste vertoning toch van een verzamelaar die klaagt over iets wat totaal onder geschikt is aan het verzamelen van postzegels .Gaat de verzamelaar klagen bij postbeeld of postman600 over zijn aankopen die hij heeft gedaan omdat de zegels van Barbuda ongeldig zijn verklaart .Kom kom zeg kan ik mijn aangeschafte munten setjes met guldens + een flinke meer prijs weer inleveren bij de KNM met het motief ze zijn niet geldig meer .Vraag heeft u zelf al enige bijdrage geleverd waarom postzegels verzamelen zo leuk is ik ben benieuwd of u daar 1 regel aan kan wijden op dit blog !

 • René van Dijk op 6 februari 2013 om 14:37

  Beste Aad,

  Je begrijpt niet goed waar het om gaat.
  Als iemand willens en wetens een postzegel koopt die op het moment van koop ongeldig voor frankering is, is dat zijn of haar keuze. Als iemand een postzegel koopt op het moment dat deze geldig voor frankering is dan wordt de bodem van de waarde in stand gehouden door de frankeergeldigheid. Voor de een zal waardevastheid een rol spelen, voor de ander niet. Je hoeft echter geen profeet te zijn om aan te voelen dat een risicoloze investering mensen meer zal aanspreken dan een investering met een onzekere financiële toekomst.
  Over de oorzaken van het verval van de postzegelhandel en de relatie met het prijsniveau van postzegels kunnen we uren discussieren. Feit is dat toen postzegels elk jaar een stukje duurder werden het verzamelen van postzegels leuker en levendiger was. Dat PostNL ons nu een duwtje (duw!) richting afgrond geeft vind jij misschien niet erg. Ik vond de tijd dat er dranghekken stonden in de RAI op de amphilex een stuk leuker dan nu. En waarom ik het nu minder leuk vind heeft misschien ook te maken met het feit dat PostNL het beschikbare budget bij verzamelaars opslokt met allerlei fancy produktjes op de markt gezet door een kapitaalkrachtige marketingmachine. Produktjes die een kostprijs hebben op basis van frankeergeldigheid en die van jou na verloop van tijd hun frankeergeldigheid mogen verliezen. Dat vind jij namelijk niet erg. Ik wel.

 • aadb op 6 februari 2013 om 15:07

  Ach René het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod en daar hoef je geen uren over te discussieren .Het budget wat de verzamelaar heeft is iets wat onderhavig is aan een stukje koopkracht.Dat de verzamelaar alles wil aanschaffen wat postnl ze aanbied is ook een zaak die hij zelf beslist of hij het ofwel niet aankoop Dat produkten op basis van frankeerwaarde worden aangeboden wil ik bestrijden prestigeboekjes ,postzegelmapjes ,postsets zilveren zegels jaarboeken hebben niets van doen met de frankeerwaarde maar krijgen een meer prijs die bepaald word door de produktie kosten en een stuk winst voor de uitgever .De verzamelaar is mans genoeg om te bepalen wat hij wil, of hij bestand is tegen de marketing jongens is een gegeven we gaan ook niet allemaal aan de drugs of roken er maar op los omdat anderen dat willen .Dat het postzegel verzamelen leuker werd in de tijd van stijgende prijzen lijkt normaal maar is voor de verzamelaar en dat blijf ik volhouden van ondergeschikt belang.Juist bij een daling van de prijzen is het leuk om je verzameling uit tebreiden Hoe leuk is het niet om dat ene zegel wat ik mis in mijn vuurtorenverzameling nu voor de helft van de prijs kan aanschaffen .Hoe leuk is het niet om op http://www.catawik.nl waar wekelijks een veiling is de zegels te kopen die jaren lang te duur waren en nu worden aangeboden voor leuke prijzen .Betaald je voor een en face meer dan 2000 gulden terwijl ze ongeldig waren nu koop je een serie voor een prijs tussen de 300/500 euro .Vraag en aanbod dat is het verhaal en in de vergrijsende markt komt er steeds meer aanbod terwijl het aantal verzamelaars blijft afnemen .

 • Klaas Dijkstra op 6 februari 2013 om 15:08

  @ David Berkhout en vele anderen die OPTA genoemd hebben of advocaten.
  Ik heb ook per email de consumentenbond gevraagd hierover te schrijven. Ik kreeg hetzelfde antwoord, bel of email met comsuwijzer en die geven de klachten door aan de OPTA. Benadruk dat de zegels sinds eind 1976 werden verkocht met geldigheidsduur onbepaald. Deze zegels blijven dus voor onbepaalde duur geldig, dat wil zeggen zolang de zon op aarde schijnt. PostNL heeft al die jaren rente ontvangen over de vooruitbetaalde waarde van deze waardepapieren. De nominale waarde blijft voor de eigenaar beschikbaar, daar verandert een andere valuta of andere rechtspersoon ook niets aan, als b.v. Nederland met Vlaanderen fuseert of ons postbedrijf door Deutsche Post wordt overgenomen. De OPTA kan PostNL op de vingers tikken, als OPTA dit niet doet kunnen gezamenlijke eigenaren van gulden zegels naar de rechter stappen en om een uitspraak vragen. PostNL zegt wel dat de zegels in oude valuta in andere landen ook ongeldig verklaard zijn, maar daar, althans in Duitsland, vond een laagdrempelige omwisselingsacties aan de loketten plaats. In Frankrijk blijven de FF zegels ook geldig, is de FF eigenlijk niet afgeschaft, staat nog steeds op kassabonnen. Een overgangstermijn van 11 jaren en nu een laatste kans van 9 maanden is voor waardepapieren niet overdreven groot, voor bankbiljetten is het in NL 30 jaar en in vele landen onbepaald, zolang de zon op aarde schijnt. Wat OPTA of de rechter daarvan vinden is afwachten, maar ik heb goede hoop dat we de zaak kunnen winnen van PostNL.
  Graag allemaal in aktie komen en Consuwijzer emailen of bellen!

 • aadb op 6 februari 2013 om 15:27

  Klaas@een verzamelaar zoals in de filatelie bedoeld verkoopt niet .De belegger in postzegels neemt risico zoals ook met aandelen en andere constructies om eventueel geld te kunnen verdienen .Alle zegels voor 1977 zijn al niet geldig dus je maakt een probleem wat er niet is de zegels na 1977 kon je al kopen zwaar onder de aankoop prijs en kan je nog steeds kwijt waarbij geschreven dat de prijzen voor dit materiaal nog verder zullen dalen met of zonder inruil aktie .De voorbeelden zijn in het buitenland legio te vinden .Duitsland met zijn inruil systeem Liechtenstein e.a zijn volop te koop voor lage prijzen .Zeer interressant voor de beginnende verzamelaar die lekker goedkoop kan in kopen .Vraag wat doet u met de handelaren die voor duizendeneuro,s gulden zegels hebben gekocht voor de helft van de prijs krijgen die straks ook nog een bonus omdat ze dan de volle 100% krijgen van postnl .Het moet niet zotter worden in postzegelland .Zo en nu op catawiki kijken wat de aanbiedingen van de volgende veiling zijn en naar postzegelforum voor weer leuke filatelistische nieuwtjes .

 • Theo op 6 februari 2013 om 16:07

  Ik vond het antwoord van PostNL nu ook terug op de website onder
  http://www.postnl.nl/voorthuis/postzegels/gulden-postzegels/

  Schijnen ze al in 2011 voorbereid te hebben:

  10. Is PostNL verplicht oude gulden zegels in te nemen en deze om te wisselen voor geldige / EURO-zegels?

  Nee, in de algemene voorwaarden staat sinds 2011 dat postzegels niet worden teruggenomen. Zie artikel 14.4 van onze actuele voorwaarden.

  http://www.postnl.nl/voorthuis/images/AV_Universele%20postdienst_tcm213-534926.pdf

  Dan maar veel frankeren met guldenzegels de komende maanden… Op 30 kilo over de grens gaat toch gauw 110 gulden aan postzegels. Containertje per post verzenden?

 • Klaas Dijkstra op 6 februari 2013 om 16:46

  @Theo.
  Dat PostNL ze niet om wil wisselen is hun goed recht. Maar ze zitten fout als ze zegels die verkocht zijn met onbepaalde geldigheid ongeldig verklaren.
  Daarom: klagen bij Consuwijzer, telefoonnummer 088-0707070. Als er veel klachten binnen komen zal Consuwijzer aan de OPTA om een oordeel vragen.
  Nodeloos verzenden van internationale pakketten om zegels op te maken is slecht voor het milieu en schaadt het postbedrijf. Ze moeten gewoon een redelijke termijn aanhouden, maar dat kan m.i. alleen maar zijn zolang de zon op aarde schijnt, want de inflatie maakt de gulden postzegels op den duur vrijwel waardeloos. Ze kunnen eventueel een maximum van 20 postzegels per poststuk instellen om de controle en het stempelen te vergemakkelijken of maximaal 60% van de voorzijde mag beplakt worden, maar het recht om de zegels per 1 november ongeldig te verklaren hebben ze simpelweg niet.

 • aadb op 6 februari 2013 om 17:18

  @Onbepaald is nu bepaald dat is toch niet zo moeilijk en voor de zoveelste keer alle zegels voor 1977 zijn niet geldig meer dus wat is het probleem .Ik vraag mij zowiezo af waarom een verzamelaar 1000 den guldens aan postzegels renteloos laat liggen is toch ook niet echt slim ,zeker omdat al jaren wordt gezegd dat het eens over is en die tijd is nu aan gebroken .En beste Klaas al nagedacht over de handelaren die voor 50% of minder hebben ingekocht en dan straks 100% terug krijgen vreemde zaak toch of vragen de verzamelaars straks aan de handelaar of hij ze wil compenseren met het z.g verlies dat ze hebben geleden .Ook blijft het vreemd dat een verzamelaar van Nederland zijn verzameling laat op houden bij 1977 en dan in 2002 weer verder gaat .Een super heeft de slogan (slimbezig bedacht lijkt mij niet van toepassing op bepaalde verzamelaars (lol)

 • aadb op 6 februari 2013 om 17:46

  @Het zou zo leuk zijn als de ware verzamelaars zoals geheim agent W.H Cees Janssens Jan van Tellingen en niet vergeten onze Bate eens hun filatelistische licht willen doen schijnen over het ongeldige maken voor frankerering van gulden zegels .Ook gomspecialist en onderzoeker Rein zou eens een gedachte kunnen ventileren zodat er weer wat andere standpunten duidelijk worden .Ook Jos zou toch een steentje kunnen bijdrage want in het zuiden ,mag ik aannemen zal toch ook wat enige discussie.beroering zijn .Ik wacht zijn verslag met spanning af .

 • Edje op 6 februari 2013 om 17:54

  AADB@

  Wat ik niet begrijp is dat u op 3 februari 2013 om 03:37 schrijft: “Omwille van het postzegelverzamel plezier zie ik af van verder kommentaar” en op 1 februari 2013 om 02:22 schreef u: “Edje mis geraden ik heb een postzegelhandel in Denhaag en kraam al een 40 jaar onzin uit wat mij goed af gaat”
  Ik trek thans de conclusie dat het wellicht zo slecht gaat in de postzegelhandel dat u tijd genoeg heeft voor verder commentaar en teruggekomen bent op uw eerder ingenomen standpunt en dat het (helaas) in de rede licht dat u misschien nog eens 40 jaar onzin blijft uitkramen.
  Even voor alle duidelijkheid: er is een zeer groot verschil van mening over deze kwestie vanuit het oogpunt van de verzamelaar en vanuit de velen die goedkoop wensen te frankeren! Deze laatste groep heeft pas op 28 januari jl. kennis genomen van de (ik noem het) diefstal van Postnl. In principe zou men dus voor 28 januari nog de partijen frankeergeldig voordelig hebben kunnen aankopen en als donderslag bij heldere hemel wordt dan de geldigheid beperkt! Een verzamelaar zal het in principe worst wezen of de zegel een blijvende frankeerwaarde vertegenwoordigen, immers hij laat ze in zijn of haar album zitten.

 • aadb op 6 februari 2013 om 18:14

  Edje omwille van het eenrichtings verkeer op dit blog heb ik de handschoen weer opgenomen .Daar het hier een verzamelaars blog betreft ontgaat mij de reden waarom je reageert op iets wat je eigen pakkie aan is .Je goed op de hoogte stellen van de handel en wandel is een eerste vereiste als je in de handel stapt .Dat je jarenlang goedkoop hebt kunnen frankeren is een bewijs dat de hele zaak ziek is en dat er ooit een einde aan zou komen kon een ieder je vertellen .Je kan nu ook euro zegels onder de prijs kopen het internet staat er bol van pak je kans zou ik zeggen en bereid je vast voor dat over tig jaar dat ook afgelopen is .En dan de opmerking diefstal van postnl voor de helft van de prijs kunt u gebruik maken van de diensten die men levert alsof dat nog niet genoeg is.De grote schade als je daar van kan spreken ligt bij de verzamelaars/beleggers die alles tig malen aankochten en door het grote aanbod (vergrijsing) zijn zegels alleen zwaar onder de prijs kon verkopen .Je hebt daar jarenlang van kunnen profiteren elk nadeel heeft zijn voordeel nietwaar .

 • Marcel Vos op 6 februari 2013 om 18:15

  Goh Edje ,

  heb je al wel aangifte gedaan ja toch zeker .

 • Marcel Vos op 6 februari 2013 om 18:23

  Het is zeker waar dat onbepaald niet eeuwig is of gewoon gezegd niet voor altijd .

  Als je werkelijk met duizenden van die guldens opgescheept zit dan heb je het niet goed gedaan . Al denk ik dat velen wel de winst hebben gepakt op wat ze weg geplakt hebben . Staat die winst al in de papieren zoals het zou moeten , velen zeggen dat PostNl zich aan iets zou moeten houden .

 • Hans Ruiter op 6 februari 2013 om 18:26

  @AADB
  Hou aub de discussie zakelijk. Het onderwerp is het niet leveren van een gekochte dienst.

  U maakt o.a. een vergelijking met andere landen (zoals China). Voor een keer wil ik dat ook doen. In de Verenigde Staten kan men nog steeds postzegels uit 1880 en eerder gebruiken om te frankeren. Feitelijk kan men nog steeds gebruik maken van de destijds gekochte dienst(verplichting). Om het modern te omschrijven is dit een zeer goed voorbeeld van FAIR TRADE.

  Uw vergelijking met Flippo’s enz, slaat nergens op. Dit soort zaken zijn cadeautjes om de kooplust van de consument op te wekken middels een gecreerde verzamelzucht. Er staat dus geen enkele dienst of verplichting van de verkoper van de consumptie-artikelen tegenover. Verder gaat deze discussie niet over verzamelen, maar over het eenzijdig verbreken van een overeenkomst tussen twee afnemer en verkoper van een dienst. U heeft het verzamelen ingebracht in deze blog. Dit m.i. ten onrechte. Stop daar dan ook mee.

  P.S. Ik was dit bericht om 12:00 aan het maken. Krijg bezoek, vandaar nu pas deze bijdrage kan afmaken. Als ik uw geproduceerde proza na 12:00 lees, krijg ik steeds meer de (heel sterke) indruk dat u de plank volkomen mis slaat. Ik ga in ieder geval een klacht bij de consuwijzer indienen. Voor de andere bloggers hoop ik dat u deze blog snel zult verlaten. Ik zal dit na deze bijdrage doen, want ik heb op zijn Hollands gezegd “geen zin om tegen iemand met twee petten op te praten”. Uit uw eigen berichten blijkt dat u een handelaar bent. Ik hoop dat u uw klanten beter behandeld dan PostNL dat doet.

 • Klaas Dijkstra op 6 februari 2013 om 18:43

  @aadb: het probleem is de diefstal van de nominale waarde door PostNL. PostNL heeft jarenlang een bedrag van cumulatief 56 miljoen euro renteloos kunnen lenen zonder een prestatie te leveren afgezien van het drukken van de extra ongebruikt gebleven zegels. Ze kunnen m.i. wel andere eisen stellen, zoals maximaal 20 zegels per brief en maximaal 40% van de voorzijde beplakt met zegels en een verbod op andere kleefstoffen dan gom en de kleefstof van de zelfklevende zegels. Het is in Duitsland verboden om gebruikte maar ongestempelde zegels af te weken en opnieuw te gebruiken.
  Het is overigens niet waar dat Duitse zegels goedkoop te krijgen zijn, zowel zegels van voor 2002 als van na 2002 zijn eigenlijk niet onder de nominale waarde plus de toeslag te krijgen. Misschien komt dit ook omdat er in Duitsland relatief minder afname van postzegelsverzamelen is. Het is gewoon een ander volk, je wordt er als jongere niet gepest omdat je postzegels spaart. En natuurlijk omdat de Duitse postzegels mooier zijn, een evenwichtiger emissie beleid, geen rare puntenzegels of van die misbaksels van de CollectClub, met ´muziek´ of Anton Pieck (lelijke selectie van afbeeldingen, fouten op info bladen)
  Dus, ik herhaal, aangifte van diefstal is overdreven, maar bel even met 088-0707070 als je postzegels van na 1977 wilt blijven gebruiken en/of niet wilt dat de waarde hiervan verder zakt dan het huidige niveau van 50% nominaal.

 • aadb op 6 februari 2013 om 18:44

  @Hans Flippo,s zijn niet aan de orde gekomen .Dit is een verzamelaars blog dat er ook mensen zijn die niet verzamelen maar postzegel kopen en ze dan jaren laten liggen om ze dan te gebruiken ontgaat mij totaal .Over het behandelen van mijn klanten heb ik geen klachten ik doe dit werkje n.l al 40 jaar
  Als u ook geen antwoord kunt geven op de vraag wat postnl aan de handelaar moet vergoeden die zijn zegels zwaar onder de prijs kocht en nu de 100% wil tsja dan houd het op .Als u ook niet in staat ben om de zegels voor 1-11-2013 weg te plakken heeft u een zakelijke blunder begaan en de boel verkeert ingeschat (.Ondernemers risico mag dat heten ) Mij van het blog jagen lijkt mij niet relevant het mee huilen met de wolven is niet mijn stijl en tegengas blijkt ook niet gewaardeerd of te wel tot de volgende blog

 • Lars op 6 februari 2013 om 18:54

  Aan de ene kant begrijp ik Aadb’s steun aan PostNL wel.
  Aan nieuwe uitgaven, plus fdc’s en mapjes etc etc, valt natuurlijk voor beide meer te verdienen dan aan de jaren 80 “troep”.

 • aadb op 6 februari 2013 om 18:56

  Klaas @de verzamelaar heeft 56 miljoenbeschikbaar gesteld zonder gebruik te maken van de diensten van postnl en heeft zijn verzamelplezier .Nu de verzamelaar hoort dat zijn gulden zegels niets meer waard zijn is zijn plezier verdwenen?? .De verzamelaar heeft zijn zegeltjes opgeborgen en ligt niet wakker van een stijging of een daling .Postzegel van Duitsland zijn zeer goedkoop aan te schaffen kijk op catawiki naar de wekelijke postzegel en munten veiling .Postzegel na 2002 zijn een stuk duurder Duitsland heeft veel en veel meer postzegel verzamelaars dan Nederland .Handelaren heben 11 jaar geld kunnen verdienen ten koste van de verzamelaar en zouden nu hun geld dubbel en dwars willen inwisselen bij postnl leuker kunnen we het niet maker wel gekker .

 • aadb op 6 februari 2013 om 19:01

  @Lars als ik nu ook al verdediger van postnl ben wil ik wel een baantje bij die jongens in snelle pakken .Kom kom zeg waarschijnlijk lees je voor de eerste x mijn bijdrage en zou je dit concluderen .Helaas de verdiensten op als die mooie produkten valt in het niet bij de verdienste die de handel aan al dat nominale spul hebben en hadden .

 • Marcel Vos op 6 februari 2013 om 19:03

  Nee , dat kun je niet zeggen dat ze geleend hebben van ons , ik en ook niemand anders heeft gedacht ach wat een schattig bedrijf die leen ik wel even wat.

  Je kocht om weg te plakken of om te verzamelen , als verzamelaar loop je risico . Wat nu als onze collectie 10x meer waard was geworden dan de nominale waarde door de vraag van verzamelaars dan hoorde je niemand er over . Is heel normaal hoor .

  Maar ik hoor graag in de kranten of via dit blog hoe het is gegaan met de beschuldiging van diefstal . Want er zullen toch wel zeker personen van hier zijn die aangifte doen .

  Afgelopen weekend langs geweest bij een van de handelaren hier in de omgeving en diverse verzamelaars waren aanwezig .
  Allen wisten al wel dat die gulden zegels binnenkort niet meer hun dienst konden doen .

  Geen van hen had meer de gulden zegels die ze te veel zouden hebben . De handelaar douwde het door . Wie waren dan diegene die ze kochten , hen die nog dachten winst te pakken en niet dat ze zelf plakten maar ook weer door verkochten . Zo gaat dat gewoon.
  Als die personen die zegels heden nog kopen dan vind ik persoonlijk dat die zelf het risico maar moeten nemen .

 • stampy46 op 6 februari 2013 om 19:09

  Dit is de 125e reactie, een record voor dit blog ???

 • Hans Ruiter op 6 februari 2013 om 19:12

  AADB,
  Dank voor de duidelijke uiteenzetting. Mijn excuses voor het “pushen”. Maar je standpunt is mij nu wel duidelijk geworden.

  Voor de goede orde. Ik heb geen onderscheid gemaakt tussen een handelaar en een prive persoon. En zal dat ook niet doen. Een handelaar moet ook gewoon de zegels kunnen inwisselen. Juridisch gezien, zie ik een handelaar (geregisteerd of een berekende verzamelaar) ook als iemand die de dienst heeft gekocht. Dat de handelaar de dienst aan verzamelaars verkoopt is zijn goed recht. In de wet staat niet dat dit verboden is. De handelaar koopt van verzamelaar de zegels en dienst. Dus moet hij ook in de gelegenheid gesteld worden om de zegels in te wisselen. In de postwet blijven het nog steeds diensten, die men niet vrij kan exporteren. Na 1 november zou dat wel moeten kunnen met de gulden zegels. Ik raad het echter niemand aan.

  Voor mij is dit hetzelfde als het verhandelen van aandelen, zonder dat de uitgevende partij weet, wie zijn aandelen heeft. In andere woorden, als een handelaar de dienst (lees postzegel) te duur heeft ingekocht, resulteerd dat in een verlies. Indien de handelaar de diensten (lees postzegel) gekocht heeft onder de kostprijs (de frankeerwaarde), resulteerd dat in een winst. Deze moet dan in de rechterkolom van de jaarrekening worden ingevoerd. In feite zou een verzamelaar dat ook moeten mogen. Want onze vrienden van de belasting, belasten tegenwoordig ook de opbrengst van de verkoop van je verzameling.

  Nogmaals mijn excuses voor het pushen. Denk dat we op een lijn zitten.

 • aadb op 7 februari 2013 om 01:40

  Ach ja wat tegengas kan geen kwaad en de standpunten zijn duidelijk exuses zijn niet nodig Hans ieder zijn mening en zijn eigen gelijk .Nu snel weer kijken bij postbeeld kijken of er nog een leuke aanvulling voor mijn verzameling is of bij postman600 want de persoonlijke zegels zijn een behoorlijke hype aan het worden ..

 • René van Dijk op 7 februari 2013 om 11:02

  Mijn stellingname is niet alleen gebaseerd op mijn belang. Zowel de postzegelhandel als de verzamelaarswereld zullen zwaar getroffen worden door deze maatregel. En op termijn natuurlijk ook PostNL zelf. Als ze dat echter in de gaten krijgen is het al te laat om er nog iets aan te doen.

 • JHA op 7 februari 2013 om 16:43

  Tot het midden van de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het gewoonte, dat de postzegels frankeergeldig waren tot het einde van de jaar volgend op het jaar van uitgifte.
  Wat is er nu voor nieuws onder de zon??
  Ze zijn sinds midden tachtiger jaren wat langer frankeergeldig gebleven. Het zij zo

 • René van Dijk op 7 februari 2013 om 21:03

  Beste JHA,
  Ik stel voor dat je de vorige posts nog even doorneemt. Het is inmiddels een hele lap tekst maar het voorkomt dat hier steeds opnieuw wordt neergekalkt wat de essentie van het probleem is.

  Overigens, wat heeft PostNL (of haar voorganger) ervan weerhouden om bij de introductie van de euro aan te kondigen dat de Guldenpostzegels bijvoorbeeld na 10 jaar ongeldig zouden worden? Waarom nu plotseling en waarom binnen een termijn van minder dan een jaar? Iets om over na te denken dunkt mij.

 • Marcel Vos op 7 februari 2013 om 22:03

  @R van Dijk

  Het lijkt wat me hier word beschreven of het heel erg is .

  Mijn stellingname is niet alleen gebaseerd op mijn belang. Zowel de postzegelhandel als de verzamelaarswereld zullen zwaar getroffen worden door deze maatregel. En op termijn natuurlijk ook PostNL zelf. Als ze dat echter in de gaten krijgen is het al te laat om er nog iets aan te doen.

  Dat zal toch moeten meevallen , we hebben er toch hoop ik per persoon geen miljoen in zitten.

  Wie weet wil PostNl wel van de postzegel af en dan is het pas echt afgelopen

 • René van Dijk op 7 februari 2013 om 22:38

  Tuurlijk wil PostNL van de postzegels af. Allleen niet van de omzet in postzegels waarvoor geen dienst hoeft te worden verricht.

 • aadb op 7 februari 2013 om 22:57

  @Het hoe en waarom zal duidelijk een technische en financiële reden zijn .Als de wijzigingen waarschijnlijk via de staatscourant bekend gemaakt zijn lijkt de kans op vergoeding erg klein .Maar ja er worden juristen op gezet die van wanten weten maar ook weten hun de euro,s in hun zakken moeten komen .Of deze kosten opwegen tegen het verlies dat geleden zou worden kan je je zelf ook afvragen .Een verzamelaar kwam mij vragen of hij zij nederlandse zegels met guldenwaarden kon inwisselen toen ik het album open deed telde ik al snel de jaren 1949/59 bij elkaar ik bood hem de volledige prijs die toen betaald was hij wees mij ook op de zegels na 1977 en vroeg of ik daar ook interesse in had ik zei nee joh die kan je nog 9 maanden wegplakken en dan hoef je geen nieuwe eurozegels aan te schaffen .Dik en dik te vreden verliet hij mijn winkeltje een opbrengst van 100% van de frankeerwaarde van ongeldige zegels en nog een goed advies wat hij met de rest kon doen .En dan schrijft men op die blog of ik mijn klanten wel goed behandel !!

 • aadb op 7 februari 2013 om 23:15

  @Als de wijzigingen zijn op genomen in de staatscourant in 2011 wordt het een lastige zaak om een vergoeding te krijgen .Er worden waarschijnlijk juristen op de zaak gezet waarbij ik aanteken dat dit ook jongens en meisjes zijn die van wanten weten zeker met het uur tarief dat ze rekenen De vraag blijft dan ook of dit de moeite waard is om deze weg in te slaan
  (Leuke)ervaring klant komt in winkel en vraagt of hij zijn nederlandse postzegel kan verkopen met name de guldenwaarde .Geen probleem beste man ik bladerde wat door het insteekboek en telde zo snel even de jaren 50 bijelkaar .Ik betaal u de postkantoor waarde van toen aan u maar nu in euro,s .De man wees mij ook op de geldige zegels na 1977 en of ik daar ook interesse voor had .Ik reageerde snel en zei beste man deze zegels kunt u nog 9 maanden lang weg plakken want ze zijn nog geldig en dan hoeft u geen eurozegels aan te schaffen en dat scheelt in de portemonnee.Dik en dik tevreden verliet de man de zaak wetende dat hij een geweldige deal had gedaan want waar krijg je nog voor ongeldige zegels zo,n bere prijs en zo,n goed advies .En dan krijg ik op dit blog het verwijt of ik wel goed met mijn klanten om ga !.

 • JHA op 8 februari 2013 om 09:44

  @rene van Dijk
  Tsjonge, tsjonge, wat voel ik mij zwaar getroffen. Ik zal mij onder behandeling laten stellen!!

 • René van Dijk op 8 februari 2013 om 10:21

  Hoe zwaar men getroffen zal zijn is afhankelijk van een ieders individuele situatie en hoezeer men begaan is met het lot van de filatelie in het algemeen. Sommigen zullen wellicht enige medische bijstand nodig hebben. Als u de vorige posts leest bent u wellicht in staat een gefundeerde mening te ventileren. Dat draagt bij aan een beter forum.

 • Marcel Vos op 8 februari 2013 om 11:39

  We kunnen via dit blog ook even proberen elkaar ideeen te geven van hoe raken we de zegels sneller kwijt .

  Ben je lid van een vereniging buiten de postzegelclub ? Bv zwemvereniging van je kinderen of voetbalvereniging .

  Nu kan het zijn dat zij ook geen post met zegels doen maar er kunnen er zijn die het nog wel doen .

  zeg wel dat het met 1 november afgelopen is .

 • stampy46 op 8 februari 2013 om 12:23

  Gewoon even actief met Postcrossing meedoen tot begin november. Krijg je misschien nog leuke zegels voor terug….

 • Jaja op 8 februari 2013 om 14:33

  De datum van 1 november is ook vast gekozen om te voorkomen dat de kerstpost van 2013 massaal met guldenzegels wordt beplakt.
  Ik neem aan dat er wel een collectieve rechtszaak zal worden gestart ergens.

 • Jaja op 8 februari 2013 om 14:36

  De datum van 1 november is zeker gekozen om te voorkomen dat de kerstpost van 2013 massaal met guldenzegels wordt beplakt nu het nog kan.
  Ik neem aan dat er wel ergens een collectieve rechtszaak zal worden gestart. De kans van slagen voor de aanklagers lijkt me groot, en er zijn vast genoeg mensen die mee willen doen.

 • JHA op 8 februari 2013 om 16:22

  De kans van slagen is, helaas(?) NIHIL!!!

 • Van op 8 februari 2013 om 16:58

  Is dit geen misleiding!!!, vorig jaar schreven ze dit nog, zie bijgaand schermprint.

  http://imageshack.us/photo/my-images/822/guldenpostzegelpostnl.png/

 • Klaas Dijkstra op 8 februari 2013 om 20:16

  @Rene van Dijk, Aadb, JHA:
  Rene stelt terecht: bij de invoering van de Euro had PostNL kunnen zeggen: in plaats van een langdrempelige korte inruilprocedure kiezen wij voor een overgangsperiode van 10 jaar, dan had iedere consument geweten waar hij aan toe was en was er nu geen reden tot klagen. Nu kan PostNL alsnog een redelijke overgangsperiode voorstellen, b.v. eind 2014, dan heeft evenmin iemand een reden tot klagen. 9 maanden is gewoon te kort. Juristen hoeven er vooralsnog niet aan te pas te komen want via consuwijzer.nl tel 088-0707070 kan de OPTA zich over de zaak buigen. Aadb stelt ten onrechte: onbepaald is nu bepaald. Zo simpel ligt het niet. Daar hoe je geen jurist voor te zijn, maar een beetje taalgevoel te hebben. De exacte formulering is volgens de NVPH catalogus: einde der geldigheid onbepaald. Dat betekent letterlijk en m.i. het meest waarschijnlijk dat ze voor onbepaalde duur geldig blijven. Dus zolang de zon op aarde schijnt.
  Bedoelt men het anders, dan dient men te zeggen, dat is duidelijker: einde der geldigheid vooralsnog onbepaald, of: blijven tot nadere aankondiging geldig. JHA stelt m.i. ten onrechte dat de kans van slagen nihil is.
  Het beleid van PostNL om eenzijdig de overgangsperiode op 9 maanden te stellen is toetsbaar bij de OPTA en zo nodig bij de rechter. Nu klakkeloos en lijdzaam de waarde van de zegels 1977-2002 te laten zakken van 50-70% van nominaal naar een 10-20% van nominaal (Duitse zegels van voor 2002)is wel erg laconiek. Komt allen in aktie!

 • aadb op 8 februari 2013 om 21:14

  @ Dus Klaas daar gaan we weer 11 jaar weg kunnen plakken is je geen nette oplossing? en dan nog 9 maanden .In Duitsland was er wel een inruil termijn en dat heeft ook niets opgelost want er zijn bergen zegels te koop uit die periode . .Ik blijf erbij dat de consument de tijd heeft gehad en de handel die echt wel wist dat er een einde aan zou komen .Ooit zou bepaald worden dat het over zou zijn en die tijd is aangebroken .Voor de verzamelaar is een en ander niet aan de orde maar dat heb ik al tig x aangevoerd ..Je kan wel zeggen wat postnl had moeten doen ik stel daar tegenover wat had de consument en handelaar moeten en kunnen doen .Je kan een taal spelletje opvoeren echter onbepaald wil niet zeggen oneindig maar niet nu bepaald maar in de toekomst eventueel wel .Tevens geef ik aan dat de voorwaarden in 2011 zijn aangepast en deze zeker gepubliceerd zijn en zoals de wet zegt een ieder behoort willens en weten op de hoogte te zijn en de wet te kennen .En laten we nu eerlijk zijn welke( normale) consument plakt nog gulden zegels kom kom het merendeel gebruikt gewoon de euro zegels wat ook logisch lijkt want er is geen winkel,postshop waar je guldenzegels koopt voor gebruik in de particuliere sfeer en zeker niet met korting .Er is een bepaald circuit waar de gulden zegels nog verhandeld worden en deze worden weggeplakt voor pakketjes etc in dit circuit zit de pijn en nergens anders .Jarenlang is er wit en zwart geld verdiend aan de ongezonde toestand in de postzegelwereld het is jammer maar ook een inruil aktie lost het probleem niet op .De zegels waren al niet veel meer waard en zullen nog verder zakken ,mooie reden voor die gene die met postzegels verzamelen wil beginnen en zo een erzameling voor weinig geld bij elkaar krijgt .Nu is het alleen belangrijk voor de handelaren in postzegels waar halen we nieuwe klanten vandaan en dat is andere koek dan wat eurootjes inleveren van de jaren lang verdienden centen .

 • Marcel Vos op 8 februari 2013 om 23:54

  Mogelijk dat er met onbepaalde duur we niet ver komen .

  Veel verzamelaars die verkocht hebben zijn ex verzamelaars die zullen niet er tegen ingaan . Ook niet de gene die er doorheen zijn of met november er wel doorheen zijn .

  Om hoeveel personen zou het nog gaan die in problemen zijn geraakt.

  probeer het zoals ik hier lees bij de OPTA als dat makkelijk is , een ieder mag voor zijn recht opkomen.

 • Wilhelmus op 10 februari 2013 om 23:22

  Nu krijg ik eindelijk (na 1 november fatsoenlijke filatelistisch gefrankeerd brieven.
  Modern Nederland gestempeld.
  En geen gulden zegels meer.

 • aadb op 11 februari 2013 om 18:31

  Wilhelmu@ Tsja als het controle apparaat zijn werk doet lijkt dat logisch echter ik moet het allemaal nog zien .Ook nu werden en worden er volop ongeldige zegels geplakt die de controle post missen .En dat betekend geen kruisje voor verdienste maar een kruisje achter onkunde !

 • René van Dijk op 11 februari 2013 om 18:42

  En ik heb gedroomd dat PostNL voortaan alle pakketjes met postzegels netjes gaat afstempelen.

 • Lars op 11 februari 2013 om 18:57

  Na 1 november nog meer baliefrankeerstroken!

 • Marcel Vos op 11 februari 2013 om 20:33

  O jee , ja dat gaat het worden natuurlijk Lars. Geen leuk zegeltje meer maar die saaie baliefrankeerstroken . Bah .

  In ieder geval blijf ik wel zegels plakken, het is eerst zegels kopen en dan versturen want anders ja die frankeerstroken .

 • aadb op 11 februari 2013 om 20:38

  Ach frankeerstroken met een plaatje en we zijn bijna weer terug bij af .
  Terug naar de basis en we gaan weer met volle kracht vooruit .Verkoop bevoorderend lijken mij stroken met aanhangsel onduidelijke teksten en horizontale perforatie die op de volgende strook doorlopen kom maar op met die zooi ik verheug me erop .

 • Marcel Vos op 11 februari 2013 om 20:55

  Maar AadB , het is nog niet zo ver met die stroken . Het plaatje moet nog komen en regelmatig vervangen worden.

  De OKI printer is te groot. Mogelijk een miniprinter waarbij je om de tijd kan wisselen met afbeeldingen of juist kan kiezen .

  Het eenvoudigst is het kopen van de postzegels en plakken .

 • aadb op 11 februari 2013 om 21:06

  OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO h ik dacht al
  we gaan na zoveel jaar, Spanje toch niet na -apen .René voor jou een nattedroom voor postnl een nachtmerrie !

 • Marcel Vos op 11 februari 2013 om 21:38

  Spanje ? daar moet ik mij dan eens in verdiepen . Maar ach , Spanje zit toch ook in ons volkslied .

 • Ronny op 18 februari 2013 om 14:14

  Ik vind dit echt belachelijk, kan me voorstellen dat men vanaf 2002 elke keer een jaar eraf had gehaald, maar alles nu ineens,postzegels zijn waardevol, je hebt dat bedrag betaald dus je zou dat er minimaal voor terug moeten hebben, open een loket zodat je ze kunt inruilen voor eurozegels want de schade is al hoog genoeg, een pakket naar het buitenland boven de 2 kilo is 19,5 euro= 42,97 gulden, het is niet te filmen zo exsorbitant hoog.

 • aadb op 18 februari 2013 om 16:56

  Ronny,veel naar het buitenland sturen ben je er zo doorheen .Ben je alleen verzamelaar van nog geldige zegels??

 • paul op 18 februari 2013 om 21:19

  Ik denk dat ik meer schade lijdt door een verhoogde btw, een ietwat hoge inflatie, kleine of geen loonsverhoging, een latere start van mij aow, en daarna ook nog een lagere pensioenuitkering, dan door het ongeldig voor frankering verklaren van wat oude postzegels.

 • René van Dijk op 19 februari 2013 om 10:34

  Beste Paul,
  Wat een flauwe reactie!
  Moet ik nu hier gaan schrijven dat er kindertjes in Afrika dood gaan van de honger en dat dat nog véél erger is?
  De discussie hier gaat niet of er dingen erger zijn, maar wat de gevolgen zullen zijn voor de filatelie van deze kortzichtige, eenzijdige en plotselinge maatregel van PostNL.

 • hans caarls op 27 februari 2013 om 12:50

  De mededeling van onze tante Post duidt op en dubbele moraal, enerzijds wordt er beweerd dat er nog nauwelijks guldenpostzegels worden gebruikt en anderzijds wordt er beweerd dat de guldenpostezegels z.g. fraudegevoelig zijn. Wel de postzegels verkopen en het geld opstrijken maar achteraf blijkbaar geen diensten meer verlenen terwijl je voor die dient wel degelijk hebt voldaan.
  Hoe dat met elkaar te rijmen valt is voer voor specialisten, waarschijnlijk mogen de bezitters van de oude guldenpostzegels deze nu omruilen voor de huidige zegels…………………

  Zal wel niet, maar weest getroost deze tactiek valt geheel in stijl met wat er de laatste jaren om ons heen gebeurt en POST.NL loopt in de maat met dood ordinair zakkenvullen en niet presteren dus!

  Hans Caarls

 • aadb op 27 februari 2013 om 15:01

  Hans ,ja lekker postzegels kopen om te verzamelen en er weinig van gebruiken en dan nu zeuren dat je ze nog maar 9 maanden kan gebruiken hoe dubbel kan dat zijn .Ik verkoop al 40 jaar postzegels die niet geldig zijn wat een gekke wereld is het toch !

 • aadb op 27 februari 2013 om 15:06

  Rene @de gevolgen voor de filatelie of de gevolgen van die gene te veel nominaal hebben ingekocht en goedkoper kunnen frankeren want daar draait het om en nergens anders om .

 • René van Dijk op 27 februari 2013 om 20:38

  Beste Aad,
  Wil je het niet begrijpen?

 • aadb op 27 februari 2013 om 20:49

  Rene @ nee leg het mij en anderen maar uit wat de schade is filatelistisch gezien .

 • René van Dijk op 28 februari 2013 om 21:08

  Beste Aad,
  Ok, nog maar een keertje dan.
  Wat je niet lijkt te willen begrijpen is dat je twee zaken met elkaar verwart.
  Hoezeer iemand persoonlijk wordt getroffen door deze maatregel van PostNL is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren: wat heeft iemand aan frankeergeldig materiaal liggen en in hoeverre zijn de commerciële activiteiten met het onder de prijs frankeren verbonden. Een webwinkeltje dat gewend is guldenzegels te plakken wordt ook getroffen, want die zal na 1 november de duurdere eurozegels moeten plakken. Een postzegelhandelaar die zich nog net met de handel in frankeerwaarden in leven weet te houden gaat kopje onder als dit middel van bestaan wegvalt.

  Niet aan de orde is dus hoeveel voorraad iemand heeft liggen en op basis daarvan lauw reageert of moord en brand schreeuwt.

  Waar het mij om gaat is dat verzamelaars thans dat deel van hun verzameling dat nog frankeergeldig was nu tot een fractie van de oorspronkelijke waarde gedecimeerd zien. Misschien ben jij er van overtuigd dat het gros van de verzamelaars niet geinteresseerd is in de waarde van hun collectie, ik denk daar anders over. Prijsdalingen resulteren in afvallers en die hebben we de afgelopen jaren al genoeg gezien.
  Ik denk dus dat het langere termijn effect van deze maatregel niet goed is voor het koopgedrag van filatelisten, en dus niet goed is voor jou en mij en niet goed is voor PostNL/collect club.

  Dan is er ook nog de formele kant van het verhaal. PostNL (of haar juridische voorganger) heeft destijds postzegels verkocht als vooruitbetaalde dienst. Die dienst is nooit verricht en er staat dus een boekhoudkundige schuld op de balans van PostNL in de vorm van ongebruikte Guldenzegels.
  Toen deze guldenzegels aan ‘ons’ werden verkocht stond er een zinnetje in de voorwaarden van PTT/TPG/PostNL dat bij ongeldig worden de postzegels konden worden omgeruild voor geldige postzegels. PostNL heeft dit zinnetje kort geleden uit haar voorwaarden verwijderd en besluit thans om de guldenzegels binnen een termijn van 9 maanden ongeldig te verklaren. Dat lijkt heel handig maar is m.i. juridisch niet in orde, want op het moment van levering waren andere voorwaarden van toepassing.

  Begrijp je het nu wel?

 • Maarten op 28 februari 2013 om 21:48

  Dank René voor de heldere samenvatting,zo is het precies. Er zitten vele kanten aan het verhaal en je moet toch wel heel kortzichtig zijn als je geen begrip op kunt brengen voor mensen die om wat voor reden dan ook zich getroffen voelen door deze maatregel.

 • Marcel Vos op 28 februari 2013 om 21:50

  René van Dijk

  Graag niet dat verzamelaars de dupe zijn , ik ben verzamelaar en totaal niet de dupe omdat ik verzamelaar ben . Het is net of alle verzamelaars de dupe zijn en wie weet daarvan niemand .

  Web winkeltjes die de dupe zijn omdat ze de 1 waarden of 2 waarde moeten plakken omdat de gulden zegels niet meer bruikbaar worden , deze hebben niet de zegels van PTT gekocht maar van anderen die er goed aan willen verdienen ten kosten van eventueel de verzamelaar , ja dan is de verzamelaar de dupe .

  Handelaren die net hun hoofd boven water kunnen houden vanwege dat de gulden zegels nog te verkopen zijn en dan niet meer . Dan hadden ze allang moeten stoppen want als het toch om het geld gaat zoek je een andere baan toen het nog kon .

  Blijf ze plakken jongens en betaal de boete niet .

 • goudzoeker op 28 februari 2013 om 22:13

  Dank René van Dijk voor je heldere uitleg. Ik heb eerder op deze blog Aad B. ook al geprobeerd duidelijk te maken dat verzamelaars de dupe zijn. Ook toen begreep hij het niet. Hij zal het ook nu niet begrijpen, want hij wil het gewoon niet begrijpen. Gelukkig hebben zijn collega’s van de NVPH het beter door. Zie http://www.nvhp.nl.

  Overigens ben ik mijn verzameling Nederland aan het oplossen. Ik probeer zoveel mogelijk de guldenzegels weg te plakken, nu ze nog hun nominale waarde hebben.

  En Aad B. wens ik succes. Hij kan Nederland-collecties straks nog goedkoper opkopen dan ze nu al zijn. Ach, wie weet kom ik over twee jaar wel weer terug op de verzamelaarsmarkt. Dan is een NL-collectie in de ramsj te koop voor ver onder de postprijs, zoals nu ook het geval is in Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein.

 • aadb op 28 februari 2013 om 23:00

  René@ Eeen web winkeltje zal kosten hebben en deze door berekenen in zijn prijzen ,het simpele feit dat men nu goedkoop kan inkopen is een meevaller die ooit ten einde komt alhoewel ik daar bij aantekenen dat het nog jaren kan duren immers ook de eurozegels worden volop aangeboden .Door de vergrijsing is er aanbod en zal het aanbod steeds groter worden er komen immers weinig tot geen verzamelaars bij . Je kan je kop in het zand stoppen en niet willen zien dat de filatelie in de oude vorm het einde nadert .De filatelie is niet afhankelijk van wel of niet geldige zegels het merendeel van de zegels die men verzameld zijn niet geldig .Dat is van toepassing bij alle
  landen die we kennen ..De ptt heeft zover ik weet in 2001 een grote inruil aktie gehouden een ieder kon zijn zegels inruilen voor kontant geld .De ingeleverde bedragen over troffen de verwachting en men besloot als compensatie een Fl 12,75 uit te geven om de z.g verlies post te compenseren .Men gaat totaal voorbij aan deze aktie die toen gedaan is en die de handel geen windeieren heeft gelegd .Die gene die niet inleverden namen een risico om de zegels te bewaren tot betere tijden die niet kwamen ..Verzamelaars die weet ik wat voor land verzamelen komen ook niet aan met het verhaal dat de zegels niet meer geldig zijn .Verzamel men Indonesië-Ned -Antillen -Suriname kan ik dan ook mijn zegels teruggeven en mijn geld terug vragen omdat er geen dienst is verleend .Post zegels worden niet meer uitgegeven om een dienst te verrichten maar om de kas van postnl te spekken incl de aandeelhouders .Dat er partijen zijn met grote voorraden frankeergeldige zegels is een gegegeven maar het zal toch niet zo zijn dat eerst de verzamelaar wordt verlost van zijn zegels tegen zeer lage prijzen en dat men na een aantal jaren 100% terug wil hebben van postnl .Als men dan zo met de verzamelaar te doen heeft bied hem dan ook een nette prijs en geen bod van min 50% of nog minder .Men wil 2 ja zelfs 3 x aan de verzamelaar verdienen .Bij de eerste verkoop ,dan de inkoop ,dan goedkoper frankeren en de volle prijs aan een andere verzamelaar door berekenen (René@Waar het mij om gaat is dat verzamelaars thans dat deel van hun verzameling dat nog frankeergeldig was nu tot een fractie van de oorspronkelijke waarde gedecimeerd zien) de vraag die ik dus stel krijgt de verzamelaar dan zij volle 100% terug van de handel dacht het niet nee ook een fraktie van de aanschaf waarde toeslag zowie zo al kwijt en dan ook nog 50% inleveren ..Het verzamelen van postzegels is een hobby die geld kost
  wil men verkopen dan was het voordeel dat zegels van 1977 tot aan de euro nog geplakt konden worden maar er moet altijd nog behoorlijk ingeleverd worden het is de keuze wat de verzamelaar doet houden of verkopen soms kan verkopen zeer lonend zijn denk aan de top prijzen in de jaren 80 regina 0,30-040-etc in een groeiende markt worden de prijzen opgejaagd in een dalende markt zullen de prijzen dalen tot een niveau dat de markt bepaald .In crises tijd zoekt men altijd een schuldige het ligt altijd bij de ander ,een goed ondernemer kent zijn pappenheimers en is creatief om te overleven lukt het niet dan is het jammer en moet men andere kansen zien te grijpen .Als postnl zijn voorwaarden heeft veranderd dan zullen deze wel gepubliceerd zijn er zal allicht een reaktie mogelijk geweest zijn ,is dit niet zo dan heeft men een probleem en kan er een maatregel komen die misschien voor de (gedupeerde) een oplossing bieden .

 • aadb op 28 februari 2013 om 23:22

  Goudzoeker@ Nederland verzamelen houd niet op bij de periode 1977/2002 erg kortzichtig en men kan al ver onder de post prijs kopen dus ik wil je niet begrijpen Het volgen van veilingen is misschien een optie voor je dan kan je zien hoe de markt van Nederland na 1945 eruit ziet .Misschien kan je mij een tip geven hoe ik mij geld terug krijg van alle andere filatelistische produkten die de laatste 20 jaren het licht gezien hebben .Ik wil ze niet allemaal noemen maar de lijst is oneindig van edb tot thema boeken met nog wel geldig zegels .Verzamelen doe je voor je plezier en het geld dat je erin stopt ben je kwijt zo simpel ligt het .Een echte verzamelaar verkoopt zijn troetel kinderen niet maar gaat door tot het einde en de opbrengst is alleen van belang voor de erven .Dat de NVPH zijn nek uitsteekt kan ik begrijpen ik wil en kan daar niet verder op ingaan .

 • aadb op 28 februari 2013 om 23:40

  René waarde van postzegels periode 1977/2002 nummer 1142 een zegel van 0,55 cent opbrengst bij de opkoper frankeergeldig opbrengst 0,12 eurocent
  kindervelletje nummer 1150 betaald Fl 4,00 opbrengst opkoper o,46 cent en zo kunnen we verder gaan hoezo gedecimeerd het is al dubbeltjes goed
  De maandbladen staan vol met advertenties met handelaren die deze prijzen bieden en bij kontante betaling nog 10% minder .Het is over duidelijk het grote belang zit in die gene die in nominaal handelen en gebruiken en de schade aan de(normale)verzamelaar is nihil uitgaande wat de handel nu bied en op het moment dat de zegels ongeldig zijn verklaart dus de uitspraak gedecimeerd slaat kant nog wal de bewijzen staan in de bladen .

 • Hans Ruiter op 1 maart 2013 om 00:05

  Aan iedereen.
  Ik haak af van deze discussie.

  Ik heb getracht duidelijk te maken, dat de gekochte dienst (het versturen van een bericht per brief) niet meer geleverd wordt, middels het inleveren van het (betaalde) verkregen bewijs van betaling (de postzegel). In normaal zakenverkeer is dit alleen rechtsgeldig als het bedrijf failliet is gegaan. In het onderhavige geval is dit niet aan de orde.

  Als ik de bijdragen na mijn laatste bijdrage aan deze blog lees, krijg ik steeds meer de indruk dat het zakelijke aspect van het kopen van een dienst geromatiseerd wordt met onze drang tot verzamelen. Hans Caarls heeft denk ik, mijn mening wel begepen.

  Ik hoop dat iedereen deze affaire zakelijk zal gaan benaderen en behandelen. Tot nu toe gebeurt dat niet. Er wordt persoonlijk gereageerd op deelnemers aan deze blog (ik heb dat overigens ook gedaan en daarna ook welgemene mijn excuses gedaan) en veelal op het verzamelen. Ik zie geen discussie op het zakelijke vlak. IK hoop dat iemand het voortouw neemt om te zorgen dat we gezamelijk protesteren tegen het zakelijke aspect, dat er tegen inlevering van betaalde bewijs (de postzegel) geen dienst meer wordt geleverd. Als u of ik dit doen, zullen we voor de rechter gedaagd worden.

 • aadb op 1 maart 2013 om 00:35

  Hans @zakelijke benaderingHOE LANG ZIJN OUDE POSTZEGELS GELDIG? geschreven in 200??
  Postzegels, uitgegeven vanaf 1977, met waardeaanduiding blijven voor onbepaalde tijd geldig. Wél RADEN WIJ U AAN EERST DE GULDENZEGELS OP TE MAKEN < voordat u de nieuwe postzegels in gebruik neemt. U mag de verschillende zegels (ook na 1 januari 2002) op één zending combineren. U dient dan wel te plakken tot het geldige tarief. Postzegels in euro's zijn overigens – net als nu de postzegels in guldens – alleen te gebruiken in Nederland.

 • aadb op 1 maart 2013 om 00:51

  ZAl postnl dit aanvoeren als verweer dat een ieder de kans heeft gehad in 2001 tot bedragen van 250.000 gulden !
  Gepubliceerd op: 19 mei 2001C. D. J. WestveerMeer
  Handelaren mogen postzegels omruilen
  De invoering van de euro heeft ook grote gevolgen voor het frankeren van brieven en kaarten. Na een lange tijd van onzekerheid over de toekomst van de huidige postzegels is er nu eindelijk duidelijkheid. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NvPH) gaf op de kortgeleden gehouden ledenvergadering opening van zaken.

  Tot voor kort deden over de toekomst van de huidige frankeergeldige postzegels allerlei verhalen de ronde. Die varieerden van het gerucht dat alle postzegels per januari 2002 gewoonweg ongeldig zouden worden verklaard tot de mogelijkheid dat ze omgeruild zouden kunnen worden.

  De posterijen gingen zelf van de laatste optie uit. Iedere handelaar zou volgens informatie van de PTT tussen januari en juni 2002 zijn voorraad frankeergeldige postzegels mogen omruilen tegen de nieuwe postzegels met euroaanduiding. Voorwaarde zou wel zijn dat de desbetreffende handelaar moest kunnen aantonen de voorraad legaal te hebben verkregen. Tevens zouden de postzegels op door de PTT beschikbaar te stellen speciale vellen moeten worden geplakt. Telkens honderd exemplaren van eenzelfde waarde bij elkaar.

  Particulieren zouden ieder tot een maximum van 25.000 gulden mogen inleveren. Ook voor hen gold de regel dat de postzegels op vellen van honderd moesten worden aangeleverd.

  De reden voor het inleveren op vellen van honderd is dat als alle postzegels los zouden kunnen worden ingeleverd er voor de PTT geen controleren meer aan is. Er zijn namelijk handelaren die voor meer dan 250.000 gulden aan postzegels willen omruilen. Bij een gemiddelde waarde van 80 cent levert dat zo”n 3125.000 postzegels op. Geen enkele PTT”er zit erop te wachten om dit na te gaan tellen. Vandaar de vellen van honderd stuks.

 • Erik Boeré op 1 maart 2013 om 12:05

  Aad,

  Postzegels werden altijd gezien als een ‘appeltje voor de dorst’ en hoewel dit voor de moderne zegels al lang aan waarde had ingeboet hadden postzegelverzamelaars altijd het gevoel iets van intrinsieke waarde te hebben- ook al zouden ze ze nooit van de onderliggende diensten gebruik gaan maken. PostNL maakt nu de keuze om die intrinsieke waarde (en daardoor een vertrouwen in het produkt) te vernietigen om zo de balans (er staat 56 miljoen op de balans voor deze post) op te leuken.

  Da’s wat banken ook jarenlang gedaan hebben: Kiezen voor korte termijn politiek om de aandeelhouder te amuseren en tegelijk veel schade aanrichten bij honderdduizenden kleine spaarders. (Alleen is er voor spaargeld een garantieregeling, voor postzegels niet).

  Hoewel het slechts ‘waarde op papier’ betreft die de verzamelaar meestal niet in diensten om wil zetten geeft dit de verzamelaar- zeker de verzamelaar met doubletten- een vervelend gevoel en is het een negatieve impuls voor de hobby, waar zowel verzamelaars als handelaren toch niet erg positief over zouden moeten zijn.

 • Marcel Vos op 1 maart 2013 om 12:17

  Het denken dat postzegels als appeltje voor de dorst gezien werden is bij deze niet slim als we denken dat de nominale waarde dat zou moeten zijn . Ten eerste ben je niet slim bezig omdat er inflatie is . De mensen zoals ik toen dachten die zegels worden altijd meer waard , we werden wijs gemaakt dat het bijna een goudmijntje was .

  We hebben ons dik vergist , de moderne zegels zouden nooit meer waarde krijgen in ons leventje . De gene die belang hadden bij het verdienen aan postzegels hebben die droom lopen stimuleren en wij als verzamelaars zagen dat graag , het was een droom .

  Nu hebben we weer de troon opvolging , als je denkt dat op lange termijn die zegels meer waard worden dan heb je het mis . wacht liever 2 jaar met aankoop en zie dan wat er gebeurd , je bent voordeliger uit . We moeten niet meer gauw denken van stel ik grijp mis , nee dat doen we niet omdat de aantallen te groot zijn .

  Mogelijk dat PostNl na een jaar het overtollige moet vernietigen en dan moet je er wel snel bij zijn .

  Ik had ook graag gewild dat het droomwereldje van toen waar zou blijken.

  Gelukkig ben ik meer verzamelaar dan de denker van winst maken.

 • aadb op 1 maart 2013 om 12:24

  Erik@ de grootste voorraad zegel bestaat uit ongeldige zegels de periode 1977/2002 kan daar nog wel bij .Als ik aangeef dat in 2001 er een inruil in kontanten is geweest en men daar geen gebruik van heeft gemaakt dan houd het op .Door vergrijsing en het grote aanbod zijn de prijzen laag dit heeft niets met geldigheid te maken .Als je op de catawiki veiling kijk dan zie je het wekelijks gebeuren .Wat mij betreft blijven de zegels nog jaren geldig maar dat geeft totaal geen garantie dat de prijzen stabiel blijven men is afhankelijk van nieuwe verzamelaars zo simpel is het .Positieve geluiden laat ik al jaren horen maar als roepende in de postzegelwoestijn is men horende en ziende doof .Alle voorstellen om het verzamelen een nieuwe boost te geven worden de kop ingedrukt of afgedaan als onhaalbaar .Ik vind nog veel meer maar ja de teksten worden steeds langer en komen toch op het zelfde neer ik tegen de rest van de wereld (lol)

 • Erik Boeré op 1 maart 2013 om 12:54

  @Aad
  Jammer dat je het de kop in drukken van initiatieven met mijn post in verband brent, want je weet dat ik ook veel initiatieven neem en ondersteun.
  Voor 1976 was de verzamelaar bekend met het feit dat zegels na een bepaalde periode hun frankeerwaarde zouden verliezen. Dat werd toen ook meer dan een jaar van tevoren gecommuniceerd. Door de ontwikkelingen op de postzegelmarkt maalde destijds niemand hierom. Immers, de filatelistische waarde oversteeg de ‘intrinsieke(dienst)waarde al snel. Het was toen ook een zeer bescheiden emissie- programma.
  De post is daarna gaan profiteren van het gunstige klimaat op de postzegelmarkt door veel nieuwe producten te ontwikkelen voor de verzamelaarsmarkt en door grote aantallen zegels aan verzamelaars te verkopen. Het feit dat deze zegels geldig bleven voor frankering is mede een overweging van velen geweest postzegels te kopen.

  Nu kun je argumenteren wat je wilt, het effect van deze maatregel is dat veel verzamelaars zich terecht of onterecht ‘gepakt’ voelen en dat soort dingen spreekt zich door. Ik ben deze week al vele malen door bekenden-geen verzamelaar aangesproken met de opmerking: Geen goed nieuws, hè. Net andere woorden: het is hoe dan ook een knauw voor het imago.

  De post bijt ook in haar eigen staart, want waar vooral een technische balanswinst wordt gehaald zullen de verkopen van de Collectclub navenant gaan dalen. Zoals ik eerder stelde, pure korte termijn politiek.

 • aadb op 1 maart 2013 om 13:59

  @Erik dat is ook een mening en de politiek en bestuurders zeggen dan dat nemen we mee voor de volgende keer .De reden dat verzamelaars meer gingen kopen was niet de geldigheid maar de winst die men op korte termijn kon maken in hoeverre dat voor een doorsnee verzamelaar relevant is ..Als ik aangeef dat de markt wordt overspoeld met zegels omdat er een vergrijzing plaats vind en er geen nieuwe verzamelaars bijkomen geeft men niet thuis .Dat zijn de harde feiten die je onder ogen moet zien .Partijen worden nog steeds verkocht of het nu wel of geen geldige zegels zijn de handel gaat gewoon door en er word nog steeds verdiend Juist nu kan een (nieuwe )verzamelaar zijn slag slaan om een mooie verzameling aan te schaffen juist de procenten kopers komen geweldig aan hun trekken want de percentage,s blijven zakken .Het zijn net aandelen en je weet wat Warren Buffet zei goedkoop inslaan en duur verkopen maar dat heeft met verzamelen niets van doen .

 • Erik Boeré op 1 maart 2013 om 15:40

  @Aad
  Zowel verzamelaar als handelaar is gebaat bij een brede markt.
  Dat zorgt er ook voor dat er catalogi blijven verschijnen, dat er postzegelwinkels en veilingen zijn en dat een verzameling uteindelijk voor een redelijke prijs te verkopen is.

  Fanatieke, gespecialiseerde verzamelaars met passie en niet geinteresseerd in waarde zijn er gelukkig zeker nog wel. De breedte wordt echter bereikt door ‘hokjesvullers’, of mensen die ‘voor hun kinderen verzamelen’. Die zijn nodig om de markt voldoende volume te geven.
  Het waarde-adspect speelt bij postzegels dan zeker een rol. Daarom wordt er wel veel geinvesteerd in postzegels en niet in luciferplaatjes of sigarenbanden.

  Juist bij de laatste groep- hokjesvullers en voor-de-kinderen verzamelaars,( vaak juist collecties af “Geboortejaar” bijv. 1975 die dus zwaar geraakt worden)- zien we een enorme teruggang. Dat ligt natuurlijk aan meerdere factoren, maar het waarde-aspect speelt daar zeker een rol. De explosie van het aantal verzamelaars vind niet geheel toevallig plaats in tijden waarin de prijzen gingen stijgen en steeds meer mensen ‘op de trein’ sprongen. Daar kun je verschillend over oordelen, maar het maakte de handel en het verzamelen wel leuker.

  Wij zullen dus met zijn allen moeten proberen negatieve effecten op de hobby (zelfklevend, extreme emissie-programma’s, nepzegels) tegen te gaan en alle positieve punten moeten accentueren.
  Ik zie alleen maar negatieve effecten van de ongeldigverklaring. Daarom denk ik ook dat het goed is dat zowel de verzamelaar als handelaar zich hiertegen verzet. Natuurlijk kun je het hier en daar relativeren, maar het is zeker geen reden om juichend de vlag uit te steken.
  Aad, je bent eigenzinnig, en dat weet ik best te waarderen. Wellicht ondervind je zelf weinig nadeel van deze maatregel- maar zeker ook geen voordeel. Maar het collectief van handelaren en verzamelaars wordt er in meer of mindere mate door geraakt.En hoe eigenzinnig je ook bent, je maakt deel uit van het collectief en je zult er uiteindelijk zelf ook door geraakt worden.
  Ik denk dus dat het verstandiger is iets minder tegendraads te zijn en de gelederen te sluiten. Een maatregel vergoeilijken waar m.i. voor niemand behalve PostNl enig voordeel uit voortvloeit is m.i. per saldo negatieve energie.

 • Lars op 1 maart 2013 om 15:45

  @Aadb,
  De inruilactie waar u ons op wijst was alleen voor complete vellen. U heeft het zelf geciteerd.
  U weet net zo goed als wij (verzamelaars) dat wij geen complete vellen verzamelen of in stapels in de kast hebben liggen.
  Wij verzamelaars hebben niets kunnen inruilen. U en andere NVPH-handelaren wel.

 • aadb op 1 maart 2013 om 16:04

  Lars helaas heb je het mis het artikel rapt(leuk) over het aan leveren van zegels geplakt op vellen en niet in vellen van 100 .Het artikel waar ik naar verwijs gaat verder dan het stuk wat geplaatst is ff op google en je weet meer ..@Erik tegendraads kan je ook behouden voor fouten die op de loer liggen .Ik kan hier niet verder op in gaan want dat kan de z.g zaak alleen maar schaden .En we moeten het leuk houden niet waar !

 • Lars op 1 maart 2013 om 17:02

  @Aadb,
  Okay, maar dan nog zullen de meeste verzamelaars niet 100 postfrisse zegels van 60ct, 100 zegels van 70ct etc etc thuis hebben liggen. En als ik het goed lees mochten alleen NVPH-handelaren inleveren?
  Link: http://www.digibron.nl/search/detail/012dce862e193e45037a8c51/
  Trouwens lees ik nu pas voor het eerst over die inruilactie. In 2001 heb ik er nooit iets over gelezen of gehoord. Heeft de PTT toen er expres niet veel publiciteit aan gegeven?

 • aadb op 1 maart 2013 om 18:45

  Lars@en die konden dus tot a.s november hun zegels nog wegplakken een geruime tijd dacht ik zo.Het zal een zegen zijn als die gulden zegels het veld ruimen en we over kunnen gaan naar de orde van de dag hopen op een gebruikte euro zegel met een plaatje.In plaats van zegels die van zeeheld tot marinier worden geplakt en zelfs nog ongestempeld aan komen .De persoonlijke zegel gaat het helemaal maken en verzamelen wordt weer leuk .Niet slaafs achter een trend aan lopen maar zelf je verzameling crëeren zoals velen op dit blog ook doen .Wel of niet geldig denkt de filatelist ik wil die fiets hebben voor mijn fiets verzameling .Wel of niet geldig ik wil zegels die over Leiden gaan het liefs met een stempel op een envelop (hoe schaars) en mij verbazen dat er diverse loge,s vrijmetselaars zijn .Ik wil dat gezeur niet over een virtuele waarde vermindering van mijn verzameling ik duik in mijn catalogus en mijn gedachten liggen niet bij de waarde maar bij de achtergrond van het stukje papier dat is verzamelen.Het is de taak van de handel en verenigingen om dit te stimuleren en daar heb je geen geldige postzegels voor nodig maar kan je ook met niet geldige zegels bereiken .Dat er handel is in frankeergeldige zegels is een gegeven dat men daar een boterham in kan vinden prima dat men zijn belangen verdedigd prima maar kom niet met spook verhalen aan als waarde vermindering want dat zal de verzamelaar (hema) worst zijn .

 • goudzoeker op 2 maart 2013 om 18:38

  @Erik, je betoog is me uit het hart gegrepen. Volstrekt helder. Toch één vraag: wat bedoel je met nepzegels? Persoonlijke postzegels ofwel zegels met een enorme toeslag?

 • Reintjedevos op 3 maart 2013 om 01:32

  “PostNL maakt nu de keuze om die intrinsieke waarde (en daardoor een vertrouwen in het produkt)”

  De intrinsieke waarde is – zoals Aad terecht blijft herhalen – al jarenlang geleden onderuit gehaald omdat het aanbod veel hoger was [na de speculatie indertijd door “verzamelaars” zitten hun erven niet met de handen in het haar] dan de vraag nu [het handjevol verzamelaars met een leeftijdsondergrens rond de 60 jaar].

  Als opkopers je zegels willen overnemen voor 10% van de nominale waarde dan was dat allang een pracht aanbod! Aan dit filatelistische feit – hoe vervelend dan ook voor sommigen – heeft PostNL geen enkele debet!

  Dat PostNL eind januari deze oekaze heeft gedaan is misschien juridisch-moreel niet 100% juist, het doet niets af aan het feit dat de zegels van 1977-2001 al jarenlang filatelistisch geen cent meer waard waren….

  Goudzoekers zitten gewoon hier op de verkeerde plek….

 • aadb op 3 maart 2013 om 01:38

  Wat een gezeur toch van die aadb weet hij niet beter of speelt hij een spelletje met ons je kan je het afvragen .Natuurlijk hebben die frankeergeldigezegels plakkers gelijk die postnl is verkeerd bezig en moet verplicht worden de guldenzegels zowel te verwerken als te vergoeden voor de diensten die wij betaald hebben .Ik wil die verzamelaar verlossen van al zijn miskopen en behoeden voor verder
  verval in de filatelie ik betaal een prijs waar je vrolijk van wordt omdat deze slecht 60 tot 70% onder de prijs ligt die deze verzamelaar aan een aardige collega betaald heeft .Ik zeg er altijd maar bij met deze euro,s kan je naar de bakker en ja knikkend en grinnikend verlaat hij de winkel een tevreden klant/verzamelaar wat wil ik nog meer .Nu is het mijn beurt ik weet een garagebedrijf die veel klanten heeft en veel nota,s verstuurd ik bied hem de frankeergeldige zegels aan met bon voor de belasting want het moet eerlijke handel blijven niet waar .Ik pak een klein winstje van het verschil inkoop verkoop in de orde van -70 naar -20% een stukje winst wat naar meer smaakt laten we eerlijk zijn niet waar .Maar ja het is met alles er komt ooit een einde aan deze succes formule maar elk jaartje meer is mee genomen toch ! Postnl heeft nu het onzalige plan om mijn succes formule af te pakken zijn ze nu helemaal van de pot ….ik help de verzamelaar van zijn zegels af pak een bescheiden winstje en nu komen ze met dit onzalige voorstel maar niet getreurd ik gooi al mijn filatelistische kennis in het geweer en gooi naar voren dat de verzamelaar de dupe wordt van dit onzalige plan eerst kreeg die van die geinvesteerde gulden 13 tot 15 eurocent nu is de verwachting dat de opbrengst vervalt tot een cent of 5 en dat is toch wel heel erg voor de verzamelaar .Ik praat niet over mezelf maar verschuil me achter de verzamelaar die de dupe wordt ,wel zo handig en met veel steun vanuit de verzamelaars hoek wordt ik zelfs op handen gedragen wat een geweldige handelaar toch die het zo voor ons opneemt deze man verdiend een eigen postzegel .Tevens kijk ik mijn polissen door om te kijken of er rechtsbijstand bestaat voor het probleem wat aan de orde is wat blijkt in overleg met een handelaren organisatie blijkt men er wel een zaak in te zien vol verrassing luister ik naar de juristen die geheel tegen de verwachting in de handschoen van 400 euro per uur wel willen opnemen althans zo zou het in een kranten bericht hebben gestaan tsjonge jonge wat goed en dat allemaal voor de verzamelaar die de dupe is van dat postnl plan of zouden er ook nog andere belanghebbende zijn het antwoord
  zal waarschijnlijk in bovenstaand verhaal staan .

 • spaarpostzegel op 3 maart 2013 om 03:51

  positieve kanteDen van het ongeldig verklaren van de gulden zegels .Eindelijk verlost van deze mengeling van zegels die voor de verzamelaar niets maar dan ook niets toevoegen aan de zegels die hij al tig maal heeft .Het gebruik van euro zegels heeft het positieve gevolg dat men eindelijk een komplete serie euro zegels bij elkaar kan krijgen
  De verkoop van de catalogus zal stijgen omdat er vele aanpassingen zijn en nieuwe verzamelaar kan goedkoper aan een verzameling komen en een gevorderde eveneens ..De gene die wel willen verkopen ontvangen lagere prijzen maar dat is vanaf 1945 al langer aan de gang dit alles heeft te maken met een stuk vergrijzing en niet met de geldigheid van de zegels .De handel in frankeergeldige zegels zal gewoon door gaan immers het aantal euro zegels wordt vooralsnog door de vergrijzing genoeg aangeboden .De handelaren organisatie zullen de persoonlijke zegels moeten promoten ook al zal daar binnen de vereniging niet alle handen op elkaar te krijgen zijn .De organisatie behoort met eigen zegels te komen het velletje wat kado is gegeven bij de persoonlijke postzegelcatalogus was een prima aanzet.Een en ander had een vervolg moeten krijgen zowel bij de junior de dvd als bij de speciaal catalogus .Postnl is een goed voorbeeld met het leveren op een beurs van een velletje in beperkte oplage en waar de handel tentijde van de beurs niet aan kan komen .De leden behoren de NVPH bedrijfspostzegels te gebruiken zegels die uitnodigen tot kompleet maken .Alles in beperkte oplage en uitsluitend bij de aangesloten handelaren FDC,s van het reguliere programma en persoonlijke fdc,s zullen via de media gepromoot moeten worden .De KNM staat al dagen lang op de voorpagina van de telegraaf met de z.g dubbelkoppen van het koninklijkhuis .De verwachting is dat de persoonlijke zegels de oude manier van verzamelen zal verdringen nieuwe verzamelaar zullen de weg vinden mits de handel zich daar voor inspant .Op grote beursen is het postnl dat de euro,s binnenhaald alles wat daar verkocht wordt kan men niet bij de andere handelaren kopen of wordt niet door postnl aan de handel op de zelfde dag verkocht .De inspanningen die men wil doen om de geldigheid van zegels vast tehouden kunnen beter ingezet worden om meer mensen aan het zegelen te krijgen .De oplossingen zijn voor handen maar met alles men moet wel willen

 • Lars op 3 maart 2013 om 05:29

  Aadb,
  Heel leuk die lappen tekst, maar antwoorden op mijn vragen zie ik er niet tussen staan.
  Dus ik herhaal maar even mijn reactie van 1 maart 17:02:

  @Aadb,
  Okay, maar dan nog zullen de meeste verzamelaars niet 100 postfrisse zegels van 60ct, 100 zegels van 70ct etc etc thuis hebben liggen. En als ik het goed lees mochten alleen NVPH-handelaren inleveren?
  Link: http://www.digibron.nl/search/detail/012dce862e193e45037a8c51/
  Trouwens lees ik nu pas voor het eerst over die inruilactie. In 2001 heb ik er nooit iets over gelezen of gehoord. Heeft de PTT toen er expres niet veel publiciteit aan gegeven?

 • aadb op 3 maart 2013 om 11:47

  Lars@ Misschien handig om zelf op onderzoek uit te gaan de internet wereld ligt aan je voeten .Ik zal je niet met lappen tekst belasten ..Ik gaf aan dat de particulier zo wie zo jaren de tijd heeft gehad om z,n zegels te ruimen .Als men dit tegen beter in niet doet houd het op ook de ptt gaf als advies om gulden zegels op te maken dat zullen ze toch niet zo maar naar voren hebben gebracht toch !

 • Henning Kristensen op 11 maart 2013 om 19:19

  If the guilder and cent stamps cannot be used as postage any longer I find that as a minimum it should be possible to sell back the stamps to the postal administration or at least have them exchanged against what is to be considered the correct stamps.
  When you purchase a stamp you prepay an amount for a service. The stamp is proof of purchase for an amount or a service (like for instance “A” or “letter”) and is normally valid indefinetely in counties with a serious economy.

 • spaarpostzegel op 16 maart 2013 om 22:35

  Zojuist de uitzending van Kassa gezien op TV .Een woordvoerder van de NVPH zegt dat als de zegels van 1977/2001 ongeldig worden verklaart deze bij het oud papier kunnen ..Ik als lid van deze vereniging distantieer mij volledig van deze uitspraak .Ook de uitspraak van de aanwezige verzamelaar die steld dat nadat de verzamelaar had gelezen dat postzegels onbepaald geldig blijven deze volop had aangekocht omdat ze altijd nog de frankeerwaarde hebben en ach wat maakt het dan uit .Hoe absurt zijn deze uitspraken, een handelaren organisatie die zich opwerp de belangen te behartigen en de verzamelaar optrommeld als slachtoffer .Inmiddels gaan we dan maar door met oud papier plakken tot dat de rechtzaak diend .Een verklaring naar de verzamelaar toe zou de NVPH sieren want de schade die nu is toe gebracht is vele malen erger dan het ongeldig verklaren van postzegels .Het merendeel van de NVPH handelaren handeld in oud papier en verdiend daar een boterham mee .

 • Marcel Vos op 16 maart 2013 om 23:16

  Ik heb de uitzending niet gezien maar de uitspraak dan kunnen ze bij het oud papier vind ik helemaal niets . Geef ze dan aan jeugd vereenigingen die ze voor weinig weg kunnen doen aan jeugdigen .

  De NVPH doet vermoeden dat het om het geld ging bij verzamelaars , mogelijk is dat bij hun zo .
  Een verzamelaar die veel aankoopt omdat het als hij of zij het niet meer leuk vind weg zou plakken . Dat doet een verzamelaar toch niet en vooral niet als postfris . Is heel raar die uitspraken zijn vast zo even verzonnen.

 • René van Dijk op 17 maart 2013 om 17:45

  Ik vind het veel interessanter dat postnl zich lijkt te beroepen op een wet mbt waardepapieren en op grond daarvan meent zich 50 miljoen te kunnen toeeigenen. Of 100 miljoen …..
  Dat wordt nog een lollig rechtzaakje.

 • Marcel Vos op 17 maart 2013 om 18:16

  De recht zaak is zeker interessant maar voor hoeveel geld gaat het echt en voor hoeveel personen is het .

  Is te bewijzen dat alle niet gebruikte zegels van af 1977 er ook nog zijn. Kun je dus bepalen hoeveel geld aan zegels nog te gebruiken is . In al die jaren is al veel verdwenen in de afval verwerking en niet vaak bewust . We weten dat er ook veel geld wordt weggegooid , zilver , goud zonder erg.

  Maar als PostNL wint wie betaald dan de zaak.

 • René van Dijk op 17 maart 2013 om 19:27

  De nvph spant de zaak aan en betaalt dus ook de rekening. Verzamelaars liften gratis mee.

  Om hoeveel geld het echt gaat is moeilijk in te schatten.

  Natte vinger werk ….. 5 miljoen.
  Rest blijft in verzamelingen zitten.

 • spaarpostzegel op 17 maart 2013 om 19:57

  Rene @en al die zegels die daarvoor uitgegeven zijn hoe zit dat dan Je kan je beter zorgen maken over een beroepsorganisatie die jou belangen over de rug van de verzamelaar behartigd en ze op trommeld als slachtoffer daar kan je je zorgen overmaken .Zeker als de opgevoerde jurist in termen van oud papier durft te praten en vuilnisbak in de mond neemt .Hoe hypokriet mag men zijn om eerst de verzamelaar van zijn zegels tegen minimale prijs af te helpen en daarna hem als slachtoffer op te voeren Ik zie totaal de lol van zo,n rechtzaak niet die alleen verliezers kent en duizenden euro.s gaat kosten .Het opvoeren van de verzamelaar is het verdraaien van de waarheid Het gaat om de grote voorraden die de nominaal plakkers nog hebben liggen ,daar gaat het om alle andere argumenten worden erbij gehaald om de verzamelaar het idee te geven dat de organisatie voor hen bezig is en zoals jij zegt meeliften .En hoezo meeliften een verzamelaar heeft 1 hooguit 2 series in zijn boeken alle andere aantallen vallen onder speculatie en hadden ook bij winst verkocht kunnen worden als men dit nalaat en zich beroept op het verhaal onbepaald geldig dan vraag ik mij af hebben deze verzamelaars alleen de periode 1977/2001 in de boeken zitten of hebben ze nog zegels van alle jaren daarvoor die ook ongeldig zijn en uitgaande van de opmerking van de NVPH woordvoerder kunnen deze ook de prullenbak in .Niemand heeft de particulier/ handelaar verplicht om grote voorraden aan te leggen hij is daar zelf verantwoordelijk voor het opvoeren van de geldigheid is geen argument omdat men ook volop buitenlandse zegels heeft gekocht waarbij de geldigheid direkt al niet relevant is .Zoals gezegd wat mij betreft een eventueel langere termijn omdat er toch wat twijfels zijn over de gevolgde procedure, en daar na zo snel mogelijk naar de euro zegels zodat we deze ook nog eens op onze post tegen komen .Om misverstanden te voor komen Spaarpostzegel schrijft ook onder de naam AADB die staat voor Aad Beglinger pzh Edison Denhaag

 • Reintjedevos op 17 maart 2013 om 21:35

  Aad,

  helemaal mee eens!

  Personen die complete vellen hebben zijn OF specialisten OF speculanten en die laatsten hadden al veel eerder hun geld kunnen binnenhalen maar hebben te lang gewacht! Hun pech!

  Als specialist wil ik iedereen wel graag van dit soort “oud papier” afhelpen :)

 • Marcel Vos op 17 maart 2013 om 21:41

  Hier in vind ik persoonlijk dat als iemand de recht zaak wil doen daar vrij in is .

  Maar wat mij niet lekker zit is dat de verzamelaar er bij betrokken wordt , zoals ik zelf al doe ik weer in de persoonlijk zegels . Als verzamelaar heb ik nooit gedacht ze zijn altijd weer weg te plakken , in mijn jeugd moest ik dus ook nog de zegels van 1977-1982 kopen en dan zeker moest ik meer betalen dan de nominale waarde . Natuurlijk het was de handel.
  Het negatieve is dat als ik zou verkopen dus geen eens de nominale waarde zou krijgen voor die zegels . daar zit de grootste tegenvaller als verzamelaar die verkoopt en niet zo zeer de nominale waarde.

  Ik lig daar niet wakker van dat ik zegels kocht voor ruim boven de nominale waarde, er zijn veel kosten als je een pand hebt en de beurs. Moet wel zeggen dat velen waar ik kocht gewoon aan huis verkochten .

  De oudere zegels van zeg maar 1960-1977 zijn ook weinig waard op het moment maar we hebben die toch ook niet weg gegooid , ik hoop het niet.

  Wat heeft het mij dan gekost als ik compleet heb aan losse zegels vanaf 1977-2001?

 • Hans Ruiter op 17 maart 2013 om 22:39

  Hoewel ik al eerder geschreven heb, dat ik met deze discussie stop, wil ik nog wel een keer een laatste bijdrage doen.

  De argumenten, stellingen enz. die in deze blog in het algemeen gebruikt worden zijn veelal niet ter zake doende. Ik heb nog wel een ter zake doende bijdrage in het Engels gelezen.

  Het probleem is en blijft, dat er een wettelijke overeenkomst is gesloten tussen twee rechtsmatige personen of lichamen voor het leveren van een dienst door de een aan de ander. Het bewijs van deze overeenkomst (zodat deze ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden) wordt aan de koper verstrekt middels een waardebewijs (devies), wat in de volksmond een postzegel wordt genoemd.

  In het onderhavige geval besluit een van de rechtsmatige personen, die de wettelijke overeenkomst is aangegaan dat voor de waardebewijzen in guldens, die hij ten bewijze van deze overeenkomst tegen voorafbetaling verstrekt heeft, geen diensten meer worden verleend. Dit is m.i. contractbreuk.

  Vul dit maar eens in of vergelijk dit maar eens met andere wettelijke overeenkomsten. Arbeids kontrakten, enz. of met het kopen van spaarzegeltjes bij de supermarkt. Ik denk dat u allen anders gepraat zult hebben als bijvoorbeeld in het laatste voorbeeld de supermarkt uw gulden spaarzegeltjes niet meer na 2001 geaccepteerd zou hebben, omdat de gulden vervangen is door euro.

  Voor alle nog andere niet zakelijk bijdragen aan deze blog, wens ik de schrijvers (net als Colijn dat eerder gezegd heeft [in andere bewoording]) “een goede nachtrust” toe.

 • Edje op 17 maart 2013 om 22:55

  Hans Ruiter@

  Prima posting, ik denk er net zo over!
  U geeft precies aan wat relevant is en wat niet. De welhaast oeverloze andere discussies zijn in ieder geval voor 100% NIET relevant. Omruilen tegen zegels in Euro waarde is de enige correcte oplossing.

 • Marcel Vos op 17 maart 2013 om 23:04

  @Hans,

  ik denk dat je bedoeld dat de staat toen zo’n contact heeft opgemaakt met de bevolking .

  Persoonlijk heb ik geen handtekening gezet met het bedrijf .

  Maar wie heeft in hemelsnaam al die zegels gekocht van het bedrijf? Daardoor zijn de aantallen van de zegels zeker enorm geworden . We nemen eens de NVPH 1215 , verkocht 224.250.000. Velen andere zegels in de 4 tot 11 miljoen . Vooral voor de bijzondere zegels is het veel dat vond ik toen al. Ik heb het nu even over begin jaren tachtig . Heel jammer dat er zo veel gedrukt moest worden .

 • Marcel Vos op 17 maart 2013 om 23:11

  @ Edje ,

  waar ga je van uit , 100% . Of bedenk je dat ook PostNL met ruil actie kosten maakt en je tevreden moet zijn met 40% van de waarde .

  Als je veel hebt moet je sorteren , je bent tijd kwijt. Je kan niet zeggen ik heb voor 200 euro tel maar even na . De bv 0,65 cent bij elkaar of als je vellen hebt die bij elkaar .

  Bedenk PostNl is ook een handels onderneming net als een postzegelhandelaar die ook niet 100% betaald .

 • spaarpostzegel op 17 maart 2013 om 23:24

  Hans,De gratis Shell zegels zijn inleverbaar tot juni 2013 .De koop zegels van welke organisatie dan ook zijn aan voorwaarden verbonden en elke organisatie heeft het recht zijn voorwaarden aan te passen waarbij een overgang naar de nieuwe situatie gemeld diend te worden .Als Postnl de handelaar in 2008 de kans geeft om in FL 250.000 PP in te leveren en daarbij vermeld dat men adviseert de gulden zegels op te maken dan houd het op.Dat men dan ook nog de particulier 11 jaar de kans geeft om zijn zegels te ruimen dan neem je het risico dat je er mee blijf zitten
  Je kan het zo zakelijk bekijken als je wil het feit ligt dat een ieder de kans had zowel in 2008 als in de latere 11 jaar en 9 maanden .om zijn zegels op te ruimen .De gedachte om de zegels in te ruilen voor euro zegels tart elke fantasie er zijn handelaren die voor meer dan 400.ooo aan zegels hebben liggen goedkoop in gekocht van het slachtoffer de zielige verzamelaar waar men het zo voor op neemt .Of iets wel of niet relevant is zal de lezer wel beoordelen ieder bekijkt het van uit zijn eigen belang zo zal de jurist er wel een zaak inzien (euro,s) de zegelplakker vanuit zijn voorraad graag een regeling zien .De handelaren organisatie die het voor een klein groepje grote plakker,s s opneemt en de verzamelaar opvoerd als slachtoffer en diegene die genoeg hebben van het gulden geweld wat al jaren over ons heen gestort word.Ieder zijn belang ieder zijn mening en ieder zijn relevantie zo simpel is het .

 • Lars op 18 maart 2013 om 10:06

  De handelaren mochten wel de zegels inleveren.
  Dus ik vind dat de verzamelaars, de huisvrouwen, de eenmanszaakjes, de goede doelen stichtingen, enz. ook de zegels in mogen leveren!
  En al dat extra werk dat het oplevert voor PostNL daar mogen ze mij wel voor aannemen! Al gaat het mij wel een beetje pijn doen als iets voor vijf uur de zegels de shredder in moeten.

 • spaarpostzegel op 18 maart 2013 om 11:02

  Lars@ach die Huisvrouwen ,eenmanzaakjes ,goede doelen stichtingen hebben 11 jaar de tijd gehad om ze te gebruiken en nu nog kunnen ze gebruikt worden .Kijk in een doorsnee gezin (als die bestaan) hoeveel zegels zullen die momenteel in huis hebben ik durf te zeggen nog geen 10 euro en dan uitsluitend nog euro zegels .Men doet het voorkomen dat bij de particulier duizenden zegels ongebruikt liggen die bedoeld waren voor frankering .Nee als ze er liggen waren ze bedoeld om te speculeren en als een soort belegging met alle risico,s die er aan vast zitten .Die gene die vasthouden aan de waarde vastheid verwijs ik naar de aandelen markten die o zo geweldig waren en waar gouden bergen werden beloofd ook de lease constructies waar tonnen aan geld verloren zijn door verkeerde en valse voorlichting, en de heb zucht van de koper die in zijn naïviteitzijn euro,s neertelden .Wat blijkt men wil alleen de lasten af wentelen op die gene die de spullen leverde en de lusten in eigenzak steken alle jaren heeft men de kans gehad om de eventuele winst te pakken dit heeft men niet gedaan en dus fout gegokt .Al die …… die het hebben over de verzamelaar die de waarde van zijn zegels ziet verminderen geef ik mee dat de door mij aan gekochte zegels een meerwaarde hebben gekregen geldig of niet geldig een serietje uit 1959 koste bijaanschaf 0,90 incl toeslag .0.40 eurocent omgerekent .De catalogus waarde is momenteel 15 euro
  met een verkoop van 6 euro is de winst al 1500% en de zegels zijn alle jaren en jaren ongeldig .En natuurlijk de handel zal zijn voorraad zegels 1977/2001 moeten af waarderen maar dat is al jaren aan de gang de oorzaak is bekend .Groot aanbod minder verzamelaars als je daar de ogen voor sluit en toch maar doorgaat met investeren krijg je de deksel op de neus .De filatelistische wereld zal gesaneerd worden en uiteindelijk zal er nog een klein aantal grote zaken overblijven die de verzamelaar alle hoeken van het verzamelen zal laten zien .In de munten wereld is dit al in een vergevorderd stadium de KNM beheerst met een aantal mindere goden de gehele verzamelaarsmarkt het uitdenken van een strategie om de kleinjes nog een kopje kleiner temaken wordt steeds succesvoller .Adressen daar gaat het om aanbiedingen in zeer kleine oplage via mail verspreiden en als een spin in het net toeslaan.Het uitschakelen van de kleine handel is al voor een 99% gelukt kortingen aan de handel worden of afgeschaft of wanneer wel gegeven gekoppeld aan een grote afname .De wereld van de verzamelaar is nog steeds de koe waar men nog jaren lang gebruik van kan maken .

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 11:42

  Aad,

  het is parels voor de zwijnen! Ze willen je redenering niet volgen!!!

  Speculanten moeten op de blaren zitten, de gewone klanten/verzamelaars kunnen nog lang genoeg de guldenszegels opfrankeren of hebben dit al lang gedaan……

 • Cees van der Wel op 18 maart 2013 om 14:44

  http://youtu.be/sr0bQU2jeo4
  how to sell your stamps
  collecting stamps op youtube
  Deze man geeft een aardig beeld van de
  diversiteit in onze postzegelhandel.
  Volgens mij zijn de Amerikaanse postzegels
  onbeperkt geldig ??

 • Lars op 18 maart 2013 om 14:57

  Dat we 11 jaar de tijd hebben gehad snap ik nu wel na jouw vele reacties.

  Waar het mij nu in de eerste plaats om gaat is dat nvph-handelaren WEL mochten omruilen en anderen NIET!

  Ik heb dit al een paar keer ter sprake gebracht, maar elke keer wordt er door jou met een lang herhalend verhaal omheen gedraaid.

  Of mag je er niets over zeggen van de nvph? Dat zal geen verassing zijn de nvph kennende…

 • Lars op 18 maart 2013 om 15:01

  PS:
  Ik heb nog maar voor een paar gulden aan postfrisse dubbele zegels liggen waarvoor ik niet de moeite ga doen om ze eventueel in te ruilen.
  Dus voor mij persoonlijk gaat het in deze kwestie niet om financieel gewin.

 • spaarpostzegel op 18 maart 2013 om 15:05

  Cees leuk leerzaam filmpje en inderdaad zijn de USA zegels onbeperkt geldig en hiermee wordt ook bewezen dat het weinig of niets uit maakt geldig of niet .heel veel USA zegels hebben dan ook door hun enorme oplage,s weinig waarde maar geven door de hoeveelheid zegels ook veel verzamelplezier en daar gaat het om niet waar !Lars krijg je de indruk dat ik niets over de NVPH mag zeggen !!In mijn herinnering zou dat niet inruilen waar kunnen zijn maar ik herhaal dan ook dat de tnt post de mensen het advies gaf om de guldenzegels op te maken .

 • René van Dijk op 18 maart 2013 om 16:21

  Beste Aad,

  Ik heb je de essentie van het probleem uitgelegd. Is er een speciale reden dat je het niet wil begrijpen?

  Mvg,

  René van Dijk
  Eigenaar van Filasoft, Lid nvph, handelaar in o.a. frankeergeldige postzegels.

 • Hans Ruiter op 18 maart 2013 om 17:05

  René,
  Zie mijn reactie van gisteren.
  Ondanks de duidelijkheid, blijft men in tante Betje stijl wollige verhalen schrijven. Zelf gratis Shell zegels worden ter ondersteuning opgeroepen. Het wachten is nog op de (TBC) sluitzegels ter ondersteuning van het groep 1 geneuzel.

  Dit is definitief mijn laatste bijdrage.

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 17:34

  René,

  ik begrijp ook niet alles!

  [quote]
  Waar het mij om gaat is dat verzamelaars thans dat deel van hun verzameling dat nog frankeergeldig was nu tot een fractie van de oorspronkelijke waarde gedecimeerd zien.
  [/quote]

  Het frankeergeldig materiaal had als niet-frankeerzegel al een gedecimeerde waarde. Als je teveel had om zelf te frankeren kon je het aan opkopers kwijt voor plus/minus niks…

  [quote]
  Misschien ben jij er van overtuigd dat het gros van de verzamelaars niet geinteresseerd is in de waarde van hun collectie, ik denk daar anders over. Prijsdalingen resulteren in afvallers en die hebben we de afgelopen jaren al genoeg gezien.
  [/quote]

  we hebben in de jaren 70/80 een toeloop gezien van vakkenvullers cq speculazen; die zijn we nu zeker kwijt!! Opgeruimd staat netjes!

  [quote]
  Ik denk dus dat het langere termijn effect van deze maatregel niet goed is voor het koopgedrag van filatelisten, en dus niet goed is voor jou en mij en niet goed is voor PostNL/collect club.
  [/quote]

  De CollectClub ligt nog altijd onder beleg als je op beurzen komt! Het moderne materiaal wordt volop daar gekocht; jammer voor de serieuze handelaar die terecht niet in dit moderne spul zijn dode geld stopt….

  [quote]
  Dan is er ook nog de formele kant van het verhaal. PostNL (of haar juridische voorganger) heeft destijds postzegels verkocht als vooruitbetaalde dienst. Die dienst is nooit verricht en er staat dus een boekhoudkundige schuld op de balans van PostNL in de vorm van ongebruikte Guldenzegels.
  Toen deze guldenzegels aan ‘ons’ werden verkocht stond er een zinnetje in de voorwaarden van PTT/TPG/PostNL dat bij ongeldig worden de postzegels konden worden omgeruild voor geldige postzegels. PostNL heeft dit zinnetje kort geleden uit haar voorwaarden verwijderd en besluit thans om de guldenzegels binnen een termijn van 9 maanden ongeldig te verklaren. Dat lijkt heel handig maar is m.i. juridisch niet in orde, want op het moment van levering waren andere voorwaarden van toepassing.
  [/quote]

  Hier heb je een formeel punt! Omruil stond in de voorwaarden!? En is er uit gesloopt! Heel slim van PostNL! Moet je altijd het geniep van de kleine lettertjes onderstrepen???? Hadden ze dat moeten aankondigen?! Daarmee ondergraaf je de effectiviteit van je eigen kleine lettertjes! En dat doet geen enkel onderneming….

  Hoe was het in 1977 of daaromtrent toen de vorige keer zegels werden ongeldig verklaard??? Was er toen een omruil-regeling??? Hoelang waren de toeslag-zegels niet tot het einde van het komnde jaar geldig!?!?! Stond zelfs voluit op de onderrand van de zegels! Mocht ze toen ook al inruilen tegen de volgende editie Kind of Zomer???

  Natuurlijk niet!

  Begrijp je het nu wel?

 • René van Dijk op 18 maart 2013 om 17:34

  Beste Lars,
  De omruilactie destijds had te maken met de overgang van gulden naar euro. NVPH leden hebben toen opgetreden als intermediair. Als u bedenkt wat u toen voor uw guldenzegels kreeg en wat u nu ontvangt moet het voor u ook duidelijk zijn dat particulieren ook toen voordeel hebben gehad van de afspraken tussen Post en de NVPH.

  Mvg,
  Rene van Dijk
  lid nvph

 • René van Dijk op 18 maart 2013 om 17:48

  @Reintjedevos,

  Ik begrijp uit uw woorden dat u het handig vindt van postNL. Ik kijk daar dus anders tegenaan.
  Wat handig is en wat in strijd is met de wet, daar mag de rechter zich over uitspreken. Gelukkig maar. Ook de rechtmatigheid van kleine lettertjes kan worden getoetst. Wist u dat niet?

 • Marcel Vos op 18 maart 2013 om 17:53

  Dat er minder verzamelaars zijn is toch omdat er geen interesse meer is bij de jongeren en niet vanwege de prijs die daalde.

  De ouderen , bejaarden hebben hun zegels denk wel duur gekocht en dan ook het oude materiaal .

  Nu zou je beter kunnen beginnen met verzamelen lijkt mij als de prijs daalt . De oude zegels zijn ook in waarde gedaald en zeer goed tot redelijk betaalbaar buiten de schaarse stukken om .

  Een tip voor iemand die begint te verzamelen laat je niet gek maken door mooi praters , die geld zien . Als ze beweren dat de markt weer aantrekt en dat het materiaal schaars wordt is dat lariekoek er is genoeg en meer dan genoeg ook aan het oudere materiaal .

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 18:17

  Ik schreef al dat de zegels ooit binnen 1-2 jaar hun geldigheid verloren! Dat was tot en met 1967 zo! Oei, wat waren er lange rijen van verzamelaars die hun Amphilex-zegels 1967 nog net op tijd inruilden!

  En in 1968 t/m 1977 mochten de zegels onbepaald geldig zijn tot dat voor die jaren de einde der geldigheid op 31.12.1985 werd gesteld! Ook nu weer slierten verzamelaars met bakken vol zegels om te mogen inruilen!

  En iedereen die toen vergeten was om ze in te ruilen liet ze maar mee-liften met de zegels na 1977!

  Gelukkig hebben we in Nedelrand 1 miljoen opgeleide juristen en 16 miljoen self-made men!! PostNL maakt geen schijn van kans!!!

 • Edje op 18 maart 2013 om 18:29

  Het geneuzel blijft helaas maar voortgaan. De enige eerlijke oplossing van deze kwestie is omruilen op basis van de waarde. Dus niet een handlingfee of een bepaald percentage o.i.d. maar gewoon de guldenswaarde omrekenen in eurowaarde en klaar is Kees, zo moeilijk hoeft dat niet te zijn. In principe heeft Postnl al een aanzienlijk rentevoordeel genoten, nietwaar?

 • Marcel Vos op 18 maart 2013 om 18:59

  Dan voel je , je knap bedonderd door de handelaar die geen eens de nominale waarde wou betalen . Waarom niet gewoon gezegd plak weg die zegels .

  Heeft de handelaar die grote partijen kreeg van PTT , TNT en postNl wel die nominale waarde betaald aan het bedrijf.

  Ik vraag mij af of het wel de verzamelaars waren met die bakken vol zegels om in te ruilen , lijkt me sterk en anders begrijp ik hun instelling niet.

  Die hebben op een andere manier vast verzameld of hun was wijsgemaakt dat het veel geld waard zou worden en kwamen toen er achter dat dat dus een hersenspinsel was . Ik geloof niet zo in de verzamelaar die bakken vol inruilt . Moet alles postfris zijn of ongestempeld van de enveloppe gehaald .

  Het beste was dat TNT toen ook zei van ruil in die zegels . 2002 . Maar ik had hier ook gelezen dat die gelegenheid aangeboden was aan handelaren .

  Er zijn in die tijd toen de zegels in geruild werden weinigen geweest die dat deden , 1967 . 1985. Want ook daarvan is er mega nog over .

  Wanneer gaat de recht zaak beginnen , ik ben heel benieuwd of de zegels dan nog langer bruikbaar zijn of ingeruild worden . wat vind de rechter redelijk .

  We hebben hierna dus hoofdzakelijk de nummer zegels die mee in waarde stijgen als de porto duurder wordt . De zegels van 2010 met 1 en 2 zijn in waarde gestegen . Ik denk ook dat die zegels tot dat PostNl failliet is wel blijven in de roulatie .

  Wat gaan we met de speciale uitgiften doen , in aantallen beperken en er collector items van maken , die wel gebruikt kunnen worden maar misschien wel duurder zijn dan de nominale waarde.
  Ook uitgiften beperken.

  PostNl hoeft dus niet de verzamelaar te gemoed te zien in de toekomst als de NVPH wint . PostNl zou dus nog meer in eigen belang het moeten doen . Minder uitgeven , minder in aantallen zodat iets luxueus en waarde heeft om te verzamelen .
  Nu krijg ik het idee hier in dit blog dat postzegels verzamelen maar niets is, waardeloos dat als ze niet meer geldig zijn weggegooid kunnen worden.

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 19:02

  Hoezo geneuzel???

  Edje, geef eens serieus een reactie!!

  Was erin voorgaande situaties sprake van omruilen?????

  Kon je de Kinderzegels van 1965 om ruilen tegen die van 1966??? En waar zou dat goed voor zijn???

  En wie 100 series Europa 1966 had gekocht had dit gedaan niet omdat hij een verzamelaar was! Maar omdat hij speculeerde!

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 19:10

  Wie hier van na 1977 is is de jeugd zelve en dan mogen we blij zijn ze hier te treffen!

  Wie al voor 1977 Nedelrand verzamelde is door de 1985 ongeldigheidsverklaring zo getraumatiseerd!!!!!

  Al hun toen met harde en met hard werk verdiende centen betaalde zegels konden de papierbak in! Ze zijn subiet gestopt met verzamelen in 1986! De filatelie lag op zijn achterwerk! En is daar nooit meer van hersteld!

 • René van Dijk op 18 maart 2013 om 19:27

  Ik begrijp niet waar u nu heen wilt ….

 • Reintjedevos op 18 maart 2013 om 19:48

  1985 was een Rampjaar! Alle zegels van 1968-1977 – tien hele postzegeljaren naar de knoppen!

  http://www.youtube.com/watch?v=hnzHtm1jhL4

  De euro-crisis overleven we wel, maar de ongeldige guldens???

 • Marcel Vos op 18 maart 2013 om 22:09

  Maar ik ben toch ook verzamelaar , waarom maak ik mij niet druk dat de collectie geen weg plakwaarde meer zou hebben .

  Er wordt geen eens gedacht aan het ontwerp , ik verzamel niet omdat het de nominale moet houden maar om de beeltenissen , doelen en de achterliggende waarden .

  Hebben we nog de catalogussen van de begin jaren 80 , toen vroegen ze flink wat geld voor zegels. Toen kelderde de waarde en kan dat niet midden 80 zijn geweest . Dit was niet alleen met postzegels maar ook met munten, te bedenken de zilveren Juliana rijksdaalders . De nominale waarden is daar in vergeleken niets , vooral dat je dit over tientallen jaren moet zien en inflatie .

  Euro crisis overleven we wel maar we zijn daarin al flink bestolen . Ik heb een vermoede dat er maar een zeer klein deel is wat de dupe zal zijn . Je zou inderdaad de dupe zijn als je velle duizenden euro’s aan guldenzegels zal hebben.

  Nu komt die recht zaak nog dus kan meevallen .

 • meinie op 18 maart 2013 om 22:31

  ik snap wel waarom postnl van de guldenzegels af wil.
  ze hebben er ooit miljoenen aan verdiend en niets voor hoeven te doen. dat geld wat ze toen verdiend hebben is al lang opgegaan aan bonussen voor de top.
  nu men de guldenzegels gaat gebruiken moeten ze deze zendingen voor niets wegbrengen en dan gaat het niet over 1 miljoen maar een veelvoud hiervan.

  de postzegelhandelaren moeten maar een rechter zoeken die postzegels spaart.
  dan hebben ze misschien nog een kans.

 • Edje op 18 maart 2013 om 22:41

  Reintjedevos@

  Wat ik schrijf meen ik wel degelijk serieus! Het vergelijken zoals door u en anderen genoemd gaat volledig manco en wel om de volgende reden:
  Werd er vroeger ook door handelaren partijen frankeergeldig aangeboden tegen een bepaald percentage nominaal? Neen!
  Dat betekent o.a. dat bijv. ZZP-ers en kleine ondernemingen die op deze wijze goedkoop wilden verzenden die mogelijkheid niet alleen wordt onthouden voor de periode na 1 november 2013, sterker nog de waarde is per die datum gereduceerd tot nul! Omruilen op basis van 100% betekent dat men nog wel kan blijven verzenden en zo hoort het ook eigenlijk te zijn.

 • spaarpostzegel op 18 maart 2013 om 22:44

  Hans@ wie begint er nu over koopzegels die ongeldig zouden worden ik niet maar Hans zelf hij geeft het als voorbeeld .Dat ik daar Shell zegel aan toevoeg die ook een waarde vertegenwoordigen dan is dit een aanvulling .Dat ik hierbij aanteken dat alle voorwaarden opgesteld door de uitgever ten alle tijden veranderd kunnen worden mits deze netje aangemeld worden of gepubliceerd dan is dat een gegeven waar je niet om heen kan .U gaat eveneens niet in op de inruil aktie van 2008 waarbij ook de mededeling van tnt post was dat geadviseerd werd de gulden zegels op te maken duidelijker konden ze het toch niet zeggen dacht ik zo.Dan vraagt men aan mij wat zijn de beweegredene om de geldigheid van de zegels niet te handhaven mijn verklaring daarin is vrij simpel .Niet het gebruik van gulden zegels maar het gebruik van euro zegels is in het belang van de filatelie zowel voor de handel als voor de verzamelaar .De stortvloed van guldenzegels die over ons heen komt schijnt geen grenzen te kennen euro zegels zie je zelden tot nooit op je post .De patient moet weer gezond gemaakt worden dus is het saneren geblazen dat dit offers kost is duidelijk zowel de verzamelaar met overschot en de handel met een goedkoop ingekochte voorraad gaat erop inleveren .Zakelijk gezien en dat schijnt er voorwaarde te zijn op dit forum is de sanering al langer aan de gang de grote eten de kleintjes op en proberen kost wat het kost de goedkoop aangekochte zegels te verzilveren voor de hoofdprijs dat is waar het om draait.Open kaart spelen schijnt een probleem te zijn men komt met een verhaal over de zielige verzamelaar en beweert tegelijkertijd voor een miljoenen publiek dat de zegels prullenbak waardig zijn .Als je daar stelling tegen neemt ben je niet solidair met je collega,s maar afvallige die het niet wil begrijpen .Nu ik kan u zeggen ik begrijp het …. goed en weet waar het om draait .

 • spaarpostzegel op 18 maart 2013 om 22:59

  Edje@Tsja wat een argument zzp ers en kleine ondernemingen het goedkoop frankeren onthouden !!! Ten koste van de verzamelaar daar komt het dus wel op neer . Maar niet getreurd het internet staat vol met goedkope euro zegels dus voorlopig, en met de voortdurende vergrijsing kan je nog jaren lang de klanten de volle mep laten betalen en dus aan de porto geld verdienen .Mocht je zegels te kort komen je weet mij te vinden met mijn volle naam die regelmatig op duikt dus niet anoniem .

 • Marcel Vos op 18 maart 2013 om 23:04

  Een verzamelaar zou ook mogen vragen of er recente moderne zegels worden geplakt op de zending naar hun adres .

  Je bemerkt dat de verzamelaar daar blij mee is er wordt ook wel naar gevraagd.

  Ik zelf en diverse verzamelaars die ik ken zijn het een beetje zat met die guldenzegels die keer op keer terug komen .
  Dit schrijf ik omdat dit ook onder de verzamelaars speelt .

  Wil je tegen nominaal in willen ruilen dan zul je rekening moeten houden dat je de cijfer zegeltje krijgt en niet zo zeer de speciale uitgaven . Het gaat er niet om of je verzamel waardig krijgt maar of je de nominale waarde terug krijgt .

 • D.l.r.veth op 18 maart 2013 om 23:19

  Schande dat op zo’n korte termijn alle zegels ongeldig worden verklaard. Maak er 31-12-2015 van.
  Wij hebben nog veel geldige Ned. Zegels.

 • spaarpostzegel op 18 maart 2013 om 23:31

  Veth @alle zegels nee alleen 1977/2001 daarvoor waren ze al niet geldig meer
  Heeft u zegels bewaard dan kunt u nog 9 maanden plakken heeft u dan nog over dan heeft u te veel in gekocht en is het jammer maar helaas en krijgen de zegels een verzamelwaarde die helaas lager ligt dan de aanschaf waarde maar dat was eigenlijk al het geval .
  Bij de overgang van gulden naar euro is door de post geadviseerd de guldenzegels op te maken .

 • Edje op 18 maart 2013 om 23:54

  Voor zover mij bekend kon je vroeger extra zegels (boven de frankeerwaarde) bijplakken en werd de waarde daarvan dan uitbetaald aan een goede doelen stichting. Zou dat nog steeds mogelijk zijn? Zo ja, hoe werkt dat dan?

 • Erik Boeré op 19 maart 2013 om 10:49

  Met stijgende verbazing volg ik de blogposten van Aad-spaarpot-Beglinger. Steeds weer vraag ik mij af welk belang hij in vredesnaam heeft bij het verdedigigen van een voor verzamelaars en handelaren per saldo negatieve maatregel van PostNl.
  Ik denk dat er maar één conclusie rest. Aad heeft een grote positie aandelen PostNL op de plank liggen. En als die balanspost van tenminste 50 miljoen (maar waarschijnlijk veel meer) niet snel afgeschreven wordt, is die positie wellicht straks waardeloos.
  En wie wil dat nou?

 • Erik Boeré op 19 maart 2013 om 10:56

  @Edje
  Dat heeft een slimme handelaar enkele jaren geleden gedaan (tonnen!) TNTpost heeft toen niet uitgekeerd omdat een oneigenlijk doel werd gediend- is uitgeprocedeerd, en doot TNTpost gewonnen. Handelaar kreeg dacht ik alleen de afgestempelde kaarten terug.

 • spaarpostzegel op 19 maart 2013 om 11:30

  Erik@ het hoe en waarom heb ik al tig maal uitgelegd ik als handelaar/verzamelaar heb ik genoeg van al die gulden ellende die dagelijks bij mij binnenkomen .Vele met mij vinden het een gruwel dat dit nog jaren door zou moeten gaan.Een grote opschoning is op zijn plaats die zowel de verzamelaar als handelaar voordeel kan bieden .Ik begrijp ook wel dat het pijn doet om een voorraad af te waarderen maar dit is al jaren aan de gang en heeft niets met de geldigheid van doen . De tijd van de eurozegels is aangebroken en daar maak ik mij sterk voor .Dat er handelaren zijn die voor weet ik hoeveel euro,s hebben liggen en deze tot nov 2013 niet weg kunnen plakken is het jammer ,ik mag voor deze groep hopen dat de termijn nog iets langer zal zijn maar echt toejuichen zal ik het niet .Het is jammerlijk dat de verzamelaar als slachtoffer wordt opgevoerd deze heeft totaal geen boodschap aan deze zaak en gaat gewoon door met verzamelen van wel of niet geldige zegels .

 • Erik Boeré op 19 maart 2013 om 12:32

  @Aad
  Aad, je loopt achter. De tijd van de Euro zegels is ook al voorbij. We hebben momenteel de tijden van de 1-2-3 zegels. Je kunt je dus sterk maken voor de Euro zegels, da’s vergeefse moeite want die worden straks ook ongeldig, wedden?

 • Erik Boeré op 19 maart 2013 om 12:42

  @Aad
  Het maakt helemaal niet uit of het te handelaar of de verzamelaar is die ‘slachtoffer’ is. Feit is en blijft dat er in de postzegelwereld een kapitaalvernietinging van tenminste 50 miljoen Euro plaats vindt. Dat het slechts een vernietiging ‘op papier’ is (de meeste zegels zullen nooit gebruikt worden) doet niets terzake en maakt de zaak alleen maar triester. Het enige nut is het oppoetsen van de balans van PostNL.

 • aadb op 19 maart 2013 om 13:04

  Erik@volgens mij moeten de 1-2-5 zegels wel in euro,s betaald worden dat de zegels met opdruk waarde euro zullen verdwijnen is de volgende vervelende horde die genomen moet worden .Dan krijgen we weer de zelfde discussie van het hoe en waarom .Het weg plakken van dit soort zegels is al wat langer aan de gang mede door de vergrijzing maar ook hier heb ik ellenlange verhalen over geschreven .Ach en het oppoetsen van de balans
  het zij zo ik kan daar weinig aan doen .Laat de rechter het maar uitzoeken de rekening komt sowieso wel en hoe hoog die is zal blijken of de zegels nu wel of niet geldig blijven .

 • JHA op 19 maart 2013 om 14:46

  Wat moet ik nu met mijn zilveren gulden muntstukken? De inlevertermijn is reeds lang verstreken!!

 • Edje op 19 maart 2013 om 15:02

  JHA@

  Dat is dus appels met peren vergelijken!

 • Reintjedevos op 19 maart 2013 om 15:05

  Omsmelten!!!

  En van appels en peren appelmousse!

 • Goudzoeker op 19 maart 2013 om 15:21

  @JHA, ga met je zilveren rijksdaalders snel naar de goud- en zilveropkoper – vaak tevens postzegelhandelar – en lever ze in. Krijg je, gezien de hoge zilverprijs, aardig wat geld voor, meer dan voor postzegels en hoger dan de numismatische cataloguswaarde.

 • JHA op 19 maart 2013 om 15:41

  @Edje
  Maar wel zilveren appels en peren,
  Toch aantrekkelijk met de huidige zilverprijs

 • Reintjedevos op 19 maart 2013 om 15:46

  Waar komt die 50 miljoen vandaan?? Jaarverslag!?

  neem een Otto-Normal-Sammler! Tegen elke FDC 1 zegel voor in de verzameling en 1 voor de speculaas.

  Het aantal FDC’s schommelde tussen 1978 [300.000] en 1991 [200.000] met een top rond 1981 met 550.000….

  Zeg gemiddeld in die periode van 14 jaar op 300.000

  In de NVPH catalogus schommelen de
  jaargangen in de periode 1978-1991 tussen de 15 en 30 euro. De nominale waarde tussen de 12 en 21 gulden zeg 16.50 gemiddeld ofwel circa 8 euro gemiddeld.

  14 jaar lang gemiddeld 300.000 exemplaren x 8 euro => 33.600.000

  In de periode 1992-2000 nemen de uitgiftes sterk toe. De jaargangen in de SC gaan van 46 naar 99 euri!

  In de eerste 14 jaar zitten we al ruim boven de 51 miljoen! 33 verzameling naast 33 speculaas! Willen we nu beide inruilen????

  Waar zitten die 51 miljoen van PostNL???

  Niet bij die verzamelaar! PostNL zal er zeker van uitgegaan zijn dat de 33+33=66 stevig vastzitten in albums…

  cdn.

 • aadb op 19 maart 2013 om 16:16

  @Tsja zo duidelijk kan ik het niet uitleggen bedankt Rein.(lol)

 • aadb op 19 maart 2013 om 16:33

  @Het is nu de tijd voor de plaatjes en pakketten bouwers die onze Nederlandse zegels kunnen promoten in het buitenland .Nu zijn zij aan de beurt om mooie komplete series op kaarten en in pakketten te verwerken .Aanbod is er zat en de economische wet zegt bij een groot aanbod lage prijzen .Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel .De handel gaat gewoon door alleen voor dit soort zegels 1977/2001zijn de prijzen laag doch de markt groter dan voorheen .Het is zo simpel als je ruim wil denken en niet star blijft volhouden dat de geldigheid vernietiging is van kapitaal (50 miljoen?) .Als je gaat beweren dat de boel in de prullenbak kan ,wil ik toch niet na laten dat de plaatjes boeren alle jaren goed geboerd hebben .

 • Marcel Vos op 19 maart 2013 om 17:23

  Als je persoonlijk je verzameling bekijkt is het een goedkope hobby als je het niet te gek maakt dat je alle producten wil kopen .

  Die 51 miljoen is verdampt , door te veel uitgiftes en aantallen is dit probleem ontstaan heb ik het idee .

  De zegels werden ook veel voor het buitenland gedrukt omdat daar ook verzamelaars waren , daar zijn ook weinig verzamelaars meer over hoorde ik een Amerikaanse verzamelaars vertellen. Zouden veel Nederlandse zegels weer opgekocht zijn naar hier?

 • Marcel Vos op 19 maart 2013 om 17:42

  Die 51 miljoen is verdampt , door te veel uitgiftes en aantallen is dit probleem ontstaan heb ik het idee .

  Bedoel dat er nu zo’n overschot is aan de zegels . De 51 miljoen voelt als een verlies post nu .

 • Harry op 20 maart 2013 om 10:23

  Bent u een verzamelaar met veel guldenpostzegels?
  Dan is het volgende misschien een oplossing voor u:

  Schenk de postzegels aan een goed doel bijvoorbeeld een kerk of een stichting. Je geeft dan de volledige frankeerwaarde aan een het doel en kunt dit bij je aangifte opvoeren. I

  Indien je in het hoge tarief valt levert je dat een belastingvoordeel van 52% op. Dat is duidelijk meer dan wanneer je nu je zegels verkoopt.

  Doe het snel, de postzegels zijn nog tot 1 november 2013 frankeergeldig.

  Is er iemand met voldoende fiscaal inzicht die kan aangeven of deze zienswijze juist is?

 • spaarpostzegel op 20 maart 2013 om 11:47

  @Hart van Nederland dinsdag avond 19/3-2013 Nationaalbelang -Diefstal en met meer van dit soort opmerkingen wordt “verzamelaars verteld dat hun verzameling waarbij zegels uit de jaren 50/60 worden getoond totaal waardeloos geworden zijn .Ook nu wordt de verzamelaar die gewoon zijn vakjes vult op gevoerd als slachtoffer van het niet geldiglaten blijven van de guldenpostzegels .Nergens hoor ik dat het om de periode 1977/2001 gaat .De openkaart wordt niet gespeeld het gaat niet over u maar over andere zaken die spelen er liggen nog 100 duizenden goedkoop in gekochte postzegels in de kluizen die straks niet meer de frankeer waarde hebben maar beduidend minder opbrengen .Die beduidend mindere prijs hebben de verkopers van deze zegels inmiddels al ontvangen van de handelaar die nu de 100% wil ontvangen .Promotie voor de filatelie lijkt mij een betere zaak inplaats duizenden euro,s te besteden aan rechtzaken die hoe je het ook went of keert verliezers gaat opleveren . Ook al zal de termijn nog met 50 jaar verlengt worden er komt geen einde aan deze stroom van veel te veel ingekochte postzegels aangekocht door zowel de verzamelaar/belegger als de handelaar .
  Nu voor de tweede keer op TV wordt de verzamelaar verteld dat zijn verzameling niets meer waard is hartelijk dank voor deze prachtige reclame die een eventuele nieuwe verzamelaar zeker over de streep gaat trekken .!!!!!!!

 • Reintjedevos op 20 maart 2013 om 20:45

  Enkele onverlaten willen zelfs een petitie! Onbeschaamd vanwege de titel!

  http://www.postzegelfraude.nl/

  Voor wiens karretje laten we ons spannen?!?

 • Marcel Vos op 20 maart 2013 om 21:00

  Nou dat vond ik ook wel even . Mooie reclame om te stoppen want postzegels verzamelen is maar niets .

  Ook die oudere zegels op televisie te zien die niet geldig zijn. Ja die hebben ze ook wel geplakt zeker na 1977 . Dit kun je dus ook als diefstal zien . Of zeg je dan , moeten ze maar opletten .

  Vraag me af hoeveel gestolen is van PostNl .

 • Hans Ruiter op 20 maart 2013 om 22:13

  Ik blijf me verbazen over de niet zakelijke argumenten. het is en blijft dat er een zakelijke overeenkomst eenzijdig wordt verbroken. Uitvluchten om dit eventueel te kunnen rechtvaardigen worden door de meeste deelnemers aan deze blog gegeven. Je zou je kunnen afvragen of deze deelnemers soms voor de advocaat van PostNL werken. Die zal de deze deelnemers ongetwijfeld stilletjes hartelijk danken voor hun gratis verrichte veldwerk.
  Chaupau Heren.

 • paul op 20 maart 2013 om 22:17

  De site postzegelfraude.nl staat op naam van De Ruiter bv. Dat is dezelfde De Ruiter van Verzamelaarsmarkt.nl ofwel Munt- en Papiergeldhandel De Ruiter BV in Klaaswaal.
  Ze stellen ons gerust met deze tekst op hun website verzamelaarsmarkt.nl

  “Postzegels worden al eeuwen lang gemaakt en zijn dan ook echt verzamel objecten voor verzamelaars over de hele wereld. De Nederlandse postzegels zijn dan ook zeer in trek. Postfris, ongebruikt of gestempeld verzamelaarsmarkt biedt een divers aanbod in de categorie postzegels.”

 • Martin op 20 maart 2013 om 22:42

  @Harry

  Belastingvoordeel met postzegels. Klinkt eigenlijk best goed!

 • spaarpostzegel op 20 maart 2013 om 22:48

  Hans@Zakelijk gezien en met zakelijke argumenten moet u zoeken bij de grootverbruik plakkers deze kunnen u haar fijn uitleggen waar bij hun de schoen wringt maar doen het niet ze schuiven de verzamelaar als slachtoffer in de media naar voren . .En aankomen met zakelijke overenkomst kom kom men koopt een postzegel om te gebruiken of te verzamelen als je dit gebruik nalaat houd het op .Nergens staat vermeld nog op de postzegel nog op een aankoop bewijs dat de zegels worden terug genomen als men ze niet gebruikt.Waarom zal je de kast volstoppen met postzegels ,omdat ze onbepaald geldig waren ,nee Hans speculatie en niet verkopen toen het kon en de prijzen beter waren .En ik blijf het herhalen er is een inruil aktie geweest dus de kans was voor een ieder aanwezig die overstock had
  Dat er een site bestaat postzegelfraude.nl die volgens zeggen aangestuurd wordt door Heer de Ruiter kan ik alleen maar zeggen dat hij volgens zeggen de grootste belanghebbende is ..De tekst die er staat is meer dan schadelijk en heeft niets met het aangedragen probleem van doen .Als de heer de Ruiter voor de buhne zonodig moet verklaren dat onze postzegels waardeloos worden dan vraag ik mij af hoe het met de rest van zijn ongeldigzegels staat die hij met alle respekt, via alle media/internet aan de man wil brengen .

 • Marcel Vos op 20 maart 2013 om 22:57

  Postzegels al eeuwen ?

  Even denken . Engeland jaren 40 van de 19e eeuw is nog geen 2 eeuwen .

  Maar geeft niet , postzegels zijn prachtig .

  Ik raad PostNl aan om als ze de zegels inruilen die gulden zegels te bewaren en na dat het geregeld is laten weten dat er een grote voorraad is of zo weer op de markt te brengen.
  Het is niet de bedoeling dat daar door veel zegels vernietigd worden en die handelaren de restanten goed verkopen .

  Je zou denken dat de zegels van af 1977 nooit meer moeten mogen kosten dan die nominale waarde tot dat het een antiek item wordt .

 • Hans Ruiter op 20 maart 2013 om 23:22

  @Spaarpostzegel.
  PostNl doet net zo hard mee, als de rest. Ook zij verkopen nog steeds de gulden postzegels aan verzamelaars.

  Wat meneer de Ruiter doet (geen familie) is zijn zaak.

  Zakelijk gezien is een verzamelaar erbij gebaat, dat het waardepapier de oorspronkelijke waarde (van de gekochte dienst) blijf behouden.

  Dat er grootverbruikers zijn, komt omdat er mensen geweest zijn die in postzegels belegd hebben. Er zijn gevallen bekend, waarbij mensen geen pensioen regeling met hun baas afsloten maar het pensioengeld in postzegels belegde. Helaas, maar waar. En zelfs deze mensen verkochten hun verkeerd belegde pensioengelden soms niet aan de grootverbruikers, maar aan tussenpersonen. Dit soort zaken vertroubeld alleen de kern van de zaak. Of ik verzamel of niet. Dat maakt niet uit. Als ik mij niet aan een wettelijke overeenkomst hou, wordt ik (terecht) gerechtelijk aangepakt. Dat is en blijft de kern van de zaak. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 • spaarpostzegel op 20 maart 2013 om 23:58

  Hans@we zullen van mening blijven verschillen ,wel geef ik mee dat postnl niet zelf maar via een soort van aparte unit zegels verkoopt en heeft indirekt niets met postnl van doen .Tevens ga ik mij onthouden van commentaar dat de zaak zou kunnen schaden althans zo wordt het door sommige gezien .Mocht er echter aanleiding zijn van een verkeerde voorstelling van zaken die als waarheid word gebracht dan zal ik mij uiten zo als men van mij gewent is.

 • martin op 21 maart 2013 om 23:23

  Harry: “Bent u een verzamelaar met veel guldenpostzegels?
  Dan is het volgende misschien een oplossing voor u:

  Schenk de postzegels aan een goed doel bijvoorbeeld een kerk of een stichting. Je geeft dan de volledige frankeerwaarde aan een het doel en kunt dit bij je aangifte opvoeren. I

  Indien je in het hoge tarief valt levert je dat een belastingvoordeel van 52% op. Dat is duidelijk meer dan wanneer je nu je zegels verkoopt.

  Doe het snel, de postzegels zijn nog tot 1 november 2013 frankeergeldig.

  Is er iemand met voldoende fiscaal inzicht die kan aangeven of deze zienswijze juist is?”

  Is er niemand die hier een idee over heeft?

 • René van Dijk op 22 maart 2013 om 22:31

  Lijkt mij fiscaal niet juist.
  Creatieve ideeen juich ik echter toe.
  Roept u maar!

 • Jan van Antwerpen op 2 april 2013 om 17:22

  Als nederbelg heb ik deze discussie met stijgende verbazing gevolgd. Waarschijnlijk ben ik nog één van die ouderwetse postzegelverzamelaars die met heel veel liefde postzegels verzamelen maar waarvoor de waarde van geen enkel belang is. Een mooie afbeelding, een mooie stempel, indien het kan het volledige poststuk: ziedaar wat voor mij als filatelist telt. Jammer dat voor 95% van degenen die zich filatelist noemen enkel de waarde nog telt. Zij zijn geen filatelisten maar beleggers, speculanten of hoe je het ook noemen wil.

 • Reintjedevos op 2 april 2013 om 23:08

  Jan,

  dankzij de beleggers is de filatelie in enkele jaren tijd van 30.000 Sf’s naar een top van 500.000 gasten gegroeid en nu zijn weer terug op 20.000 Sf’s!

  Laten we wel en blij zijn!!!

  Het enige – maar uiterst grote – probleem dat we kennen is de leeftijdsopbouw van die 20.000!

  99% boven de 65!

  En dat is dan ook het enige waar we ons echt zorgen over moeten maken en dat lossen we niet op voor 01.11.2013….

 • Marcel Vos op 3 april 2013 om 06:08

  Mijnheer de Vos,

  waar haalt u die wijsheid vandaan .

  In mijn oogpunt als dus de filatelist heb ik liever de toen 30.000 dan die 470.000 beleggers er bij , die dus ook nog voor de echte filatelist de prijs flink omhoog hebben gedrukt .

  Je kon niet verwachten dat het aantal beleggers of filatelisten verder zou stijgen ( lange termijn )naarmate de tijd verstrijkt .

 • Reintjedevos op 3 april 2013 om 13:09

  Heer Vos,

  eerder streken dan wijsheden!

  Enige suggestie hoe die 99% omlaag te krijgen?

 • Jan van Antwerpen op 3 april 2013 om 17:06

  Op veiling zie ik inderdaad alleen maar leeftijdsgenoten (67 jaar) of ouder. Dat ziet er inderdaad voor de toekomst niet rooskleurig uit. Naar mijn gevoel is de bewering dat 99% ouder is dan 65 jaar wel sterk overdreven. Ik veronderstel dat daar ook geen concreet cijfermateriaal over bestaat of vergis ik me? Ik ben me ervan bewust dat we aan het afdwalen zijn maar desondanks zou ik een en ander wel willen weten.

 • Marcel Vos op 3 april 2013 om 17:47

  Mijnheer de Vos,

  we hebben dat , kunnen we niets aan doen .

  Ik ben gauw ook iemand die iets wil weten en denk vaak hoe je zo iets kan oplossen, al zeg ik proberen .

  Mogelijk is er een ander blog voor om het hier over te hebben , je weet nooit of door de sugesties bij een pienter iemand een lampje gaat branden .

  Ik hou dit onderwerp , verzamelaars al langer in de gaten . praktijk kijk ik bij Bruna , AH hoe snel die moderne vellen gaan en dan zie ik veel vellen verdwijnen , ze worden goed gekocht. Hier in Putten was binnen een week het vosje uitverkocht .

  je moet naar de speciale zegels vragen want ze pakken gauw voor je de cijferzegeltjes , Beatrix uit het schap. Ze zijn niet snel met de moderne zegels weg geven .

  Dus als ze uit de schappen verdwijnen dan wordt er zelf naar gevraagd .

  Er zijn volgens mij veel verzamelaars die alleen de nieuwe uitgave kopen en niet bij handelaren of beurs , maar bij de verkoop punten want daar koop je in ieder geval nominaal . Ik zie ze zelden de zegels op brieven dat zegt wel wat .

  Mogelijk willen we zien dat ze aangesloten zijn bij een vereeniging maar dat doen mensen niet gauw , ook dat kan wat kosten .

 • Reintjedevos op 3 april 2013 om 20:41

  Zelf ploeteren en je de contributie van een vereniging uitsparen!! Dat is pas je gezond verstand gebruiken!

  En verder haal je toch alle wijsheid uit dit soort blogs???

  Marcel, je hebt gelukkig een Bruna in de buurt! Niet iedereen is zo bevoorrecht!

 • René van Dijk op 3 april 2013 om 21:09

  Beste Marcel Vos,
  Ik moet het weten: bent u ingehuurd door PostNL om de discussie op een zijspoor te helpen, of bent u onlangs overgestapt op een nieuw medicijn?
  Het houdt mij al de hele dag bezig…

 • Klaas Dijkstra op 3 april 2013 om 21:52

  Marcel Vos: natuurlijk worden er vellen postzegels tegelijk verkocht, dat is ook een goede belegging met het oog op de prijsstijging, per 1 juli alweer, en deze keer zelfs met ruim 11%. En terwijl PostNL door de invoering van de puntenzegels het laat gebeuren dat beleggers hier snelle winst pakken doen ze moeilijk over de gulden postzegels, die bij de de inflatie ruim overstijgende portokosten sowieso snel steeds minder waard worden.
  Ik sta op het punt mijn guldenpostzegels te doneren aan een algemeen nut bevorderende instelling, het Nieuw Republikeins Genootschap en krijg voor de fiscale aftrek een verklaring dat ik het betreffende bedrag geschonken heb. Zo kan ik wraak nemen op koninklijke PostNL die dit land al eeuwen teistert met de lelijkste postzegels die denkbaar zijn. Alle familiegebeurtenissen van Hare Hoogmoed worden geacht een emissie waard te zijn. Juliana 70 jaar, Juliana en Bernhard 50 jaar getrouwd, Willem Alexander uitgehuwelijkt, etc, etc. Een republiek zoals Duitsland of Zwitserland heeft per definitie mooiere postzegels en een evenwichtiger emissiebeleid.

 • Marcel Vos op 3 april 2013 om 21:57

  Beste René ,

  mijn excuus dat ik dit u doe denken en mogelijk ook meerdere .

  De reden dat ik nogal reageer is vooral omdat het mij dwars zit , dat de verzamelaar er in naar voren komt als klager en dat zou ik er graag er uit hebben in dit verhaal . Zelf verzamel ik postzegels van af mijn jeugd . Er zat een tussen pauze in met verzamelen omdat ik een ander gebied ook heb met verzamelen .

  Nu ben ik al weer jaren bezig en mijn leeftijd is 42 dus hoor bij de hier vermelde 1% .

  Als verzamelaar heb ik nooit gedacht ik koop meer zegels dan dat ik hoef te verzamelen en nooit denken ik ga het later wel weer weg plakken . Ik zie dus geen verlies maar de vreugde van het verzamelen .

  Ik zou liever hier zien dat handelaren en bedrijfjes , bedrijven die veel van die gulden zegels hebben naar voren komen en niet de verzamelaar .
  Een belegger is een slimme belegger als hij in de bijzondere stukken belegd dus zal ook niet zo zeer de goedkope gulden zegeltjes hebben om weg te plakken .

  als je een verzamelaar bent maar ook handelaar dan kun je de verzameling die je zelf hebt er niet in betrekken . Het is de te veel gekocht zegels die het probleem veroorzaken .

  Het was goede handel maar het zou niet verstandig zijn om mega aan te kopen . Verstandig was om per jaar te kijken aan wat je nodig hebt of had.

  Ook vind ik het niet slim om op woorden te vertrouwen of zelfs afspraken , die zijn niet heilig meer dit zie je om je heen.
  Beloftes worden gedaan van alle kanten en een maand later ben je al weer genaaid door autoriteiten zelfs .

 • Marcel Vos op 3 april 2013 om 22:13

  @Klaas Dijkstra ; je hebt gelijk wat betreft de nu cijferzegels deze zullen stijgen in nominale waarde . 2010 was 0,44 cent en op 1 Juli 2013 zal dit 0,60 cent zijn .

  Maar om te denken dat de moderne zegels ook een meerwaarde krijgen is niet slim .
  Vellen van een oplage 230.000 stuks met diverse zegels is veel . Of er komt een explosie aan verzamelaars of slimme rikken die achterhouden doet de prijs wat stijgen . Maar laat je niet gek maken .

  Ook ben ik het er mee eens dat PTT en de wat jongere benamingen , lelijke zegels hebben laten drukken . De laatste jaren zie je een kentering komen, de zegels worden mooier al zijn er bij waarvan ik denk, waarom toch?
  PostNl zal de zegel meer en meer aantrekkelijker moeten maken . Toch geef ik PostNl nu al een + maar niet op alle zegels .

 • René van Dijk op 6 april 2013 om 21:59

  Zojuist in het maandblad ‘Philatelie’ het artikel gelezen m.b.t. de ongeldigheidsverklaring. Een evenwichtig artikel waarin alle belanghebbenden hun lichtpuntjes kunnen vinden. Aanrader!

  P.s. Lezen AadB !

 • Edje op 6 april 2013 om 22:30

  René van Dijk@

  Is het mogelijk dat artikel hier ook te plaatsen?

 • René van Dijk op 6 april 2013 om 22:59

  Ik ga even zoeken of ik een externe lnk kan vinden ….

 • Reintjedevos op 6 april 2013 om 23:00

  Kan alleen met goedkeuring van het Maandblad bestuur en de auteur E. Voerman!

 • René van Dijk op 6 april 2013 om 23:24

  Dat lijkt me inderdaad logisch.
  Misschien kan Reintjedevos dat regelen?
  Als hij het artikel tenminste niet te evenwichtig vond …. ;-)

 • spaarpostzegel op 6 april 2013 om 23:52

  René met alle respect op het juridische gedeelte na krijg ik de indruk dat ik toch 80% op dit blog heb neergezet als feit en nu het advies krijg om het een en ander te lezen .Ik heb het van uit de verzamelaar aangeduid als weinig relevant ,voor de handel een strop ,voor de euro verzamelaar een zegen en voor de filatelie nog geen bewezen feit dat het schadelijk zou zijn .80% van de mening vind ik terug in al mijn bijdrage en vind dus bij de heer Voerman een steunpunt .

 • aadb op 7 april 2013 om 00:28

  @ René inderdaad moet je het zelf eens goed lezen want 80% had ik al op papier gezet maar werd weggezet als onzin praat .Ik gaf aan dat de plakbrigade schade leed maar ook jaren lang zijn zakken vulde .Ik gaf aan dat het voor de verzamelaar niet veel uit maakt want het gaat de om periode 1977/2001 en de verzamelaar heeft nog wel wat meer in huis .Ik gaf aan ondernemers risico a .Ik gaf aan dat de z.g dienstverlening gedaan wordt op het moment van aanbieden 11 jaar en 9 mnd ,en ik gaf aan dat postnl.ea het recht hebben hun eigen voorwaarden te wijzigen en gaf zelf aan dat ze misschien de fout hebben gemaakt dit niet helemaal juist te hebben aangepakt .Ik zou mijn bijdrage,s nog maar eens doorlezen als je het aan durft .Om als redaktie van het maandblad nog even als naschift te vermelden dat de gulden zegels nog gebruikt kunnen worden om mooie dingen te maken daar wil ik aan kwijt ga je schamen om dit te vermelden en stuur je eigen overtollige zegels maar naar de knutselaars .

 • aadb op 7 april 2013 om 01:06

  @Aan de KNBF het advies om eurozegels te plakken dat vinden de meeste verzamelaars interessanter dan die oude guldens ellende ..De verzamelaar wil euro zegels liefst in een persoonlijke vorm ,verenigingen moeten geprest worden om goede verzamelwaardige zegels te plakken en niets anders .Port betaald ,mailbrieven zijn de dood voor de vereniging door dit soort communicatie , zonder zegels haakt men af en niet omdat de contributie omhoog gaat . Een verzamelaar wil zegels en geen port betaald of digitale nieuws brief .Ook de suggestie omruiling voor euro zegels slaat kant nog wal men heeft 11 jaar en 9 mnd de kans gehad. Heeft men zijn zegels aan de handel verkocht voor de helft of minder dan zou die zelfde handel nu 100% terug krijgen en de verzamelaar waar de KNBF zo.n medelijden mee heeft niets .Wil de verzamelaar zoals de KNBF steld geen schade,lijden dan zouden zij hun verzameling 1977/2001 kunnen inleveren leuke verzameling wordt dat met een gat van 25 jaar .Ook de mening dat de motivatie van de moderne zegel verzamelaar wegvalt door het ongeldig verklaren vind eerder de oorzaak door in het groot in de media te verkondigen dat de postzegels niets meer waard zijn .Een voorziter die het als los zand ziet zonder enige waarde en dat uitgebreid op tv moet spuien .Een NVPH die nog steeds een filmpje heeft draaien uit Kassa waarin gewoon wordt verteld zegels zijn prullenbak waardig en een gerenomeerd lid dat dit met voorbeelden nog eventjes in het Hart van Nederland dunnetjes over doet en tegelijker tijd zijn eigen handel de grond in prijst .Nee goede ideën om de filatelie te promoten zie ik niet, zelf medelijden en de andere de schuld in de schoenen schuiven dat is de tendens .Dat is allemaal heel jammer en gaat mij aan het hart filatelie kan zo mooi zijn vandaar ook een kompliment naar het blog toe dat rechts boven steeds de nieuw uitgekomen zegels in beeld verschijnen .Een stukje service van de bovenste plank en daar hebben we wat aan dat is promotie voor onze mooie hobby.

 • René van Dijk op 7 april 2013 om 10:07

  Beste Aad,
  1. Als je eigen geschreeuw nu eens vergelijkt met het stuk van de heer Voerman waarin alle aspecten van belanghebbende partijen naast elkaar worden gezet, vind je dan zelf ook niet dat je een beetje een overspannen indruk maakt?

  2. De opmerking van de redactie van filatelie was overigens een belediging voor de auteur en verder nogal onbenullig. Laten we er verder geen woorden aan vuil maken.

 • aadb op 7 april 2013 om 11:08

  Rene@ met alle respect het geschreeuw zoals jij dat noemt komt voort uit wat andere in hun bijdrage naar voren brengen .Als jij nu dit stuk van Voerman naar voren brengt als (waarheid) terwijl het voor 80% overeenkomt met wat ik in vele stukjes steeds maar weer duidelijk probeer te maken dan zakt mijn broek af .De heer Voerman heeft alles op een rijtje gezet en doet zijn relaas klip en klaar .Lees het stukje over de handel in frankeergeldige zegels zo over genomen uit mijn bijdrage niks mis mee maar kom nu niet aandragen dat een ieder dit moet lezen terwijl ik dat bijna in elk stuk naar voren breng en word af geserveert als niet collegiaal.Ook het verhaal buitenlandse postadministratie heb ik opgevoerd maar ook hier bleef men doof .Tsja en dan de opmerkingen over de partijen waar het over gaat ik heb toch duidelijk aangegeven dat er partijen zijn waarbij de grootste schreeuwers de plakbrigade,s zijn want daar zit de grootste pijn en nergens anders de verzamelaar zal het allemaal worst zijn hij gaat gewoon door en trekt zich van wel of geen waarde weinig tot niets aan .(Voerman: Voor de verzamelaar heeft het einde van de gulden postzegel ook een voordeel ,eindelijk is het afgelopen met het wegplakken van zegels op de huidige post die daarmee ongewild elke keer weer getuigen van de treurige staat van de moderne filatelie Door het verdwijnen van de guldenzegels zullen er meer euro zegels gebruikt gaan worden en dat is voor de verzamelaar van modern materiaal goed nieuws.)waar heb ik dit meer gelezen ? Maar ach René ik ben blij dat je het artikel van de heer Voerman omarmt het is duidelijk : niet de boodschap maar de gene die hem brengt is belangrijk (who the hell is Voerman (lol)

 • René van Dijk op 7 april 2013 om 12:39

  Wat ik zei was dat het verhaal van de heer Voerman een evenwichtige indruk op mij heeft gemaakt waarin iedereen (alle belanghebbende partijen) hun standpunt verwoord zien. Als jij je daarbij wilt aansluiten (feitelijk doe je dat al door te zeggen dat je het allemaal al eerder hebt geschreven) dan is dat prima.

  Toch ga je voorbij aan het feit dat de heer Voerman geen standpunt inneemt over wat er precies gebeuren moet en dat doe jij wel. Daarmee is de een schrijver van een evenwichtig stukje en de ander een overspannen schreeuwer.

  Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk wat nu jouw grootste probleem is. Stel dat de ‘plakbrigade’ in de gelegenheid gesteld wordt om deze zegels om te ruilen voor eurozegels, heb jij daar dan pijn van? Stel dat die plakbrigade de voorraad kan inleveren en daar middels een rekening courant persoonlijke postzegels voor kan afnemen bij postNL, dan zou dat toch een enorme impuls zijn voor jouw missie: het plakken van moderne postzegels.
  Wat is dus precies jouw probleem? De prijs die de plakbrigade betaald heeft voor deze zegels? Iedereen kan toch postzegels onder nominaal kopen? Dat is toch niet voorbehouden aan een selecte groep. En waarom zie jij het als iets onredelijks? Stel dat ik voor 10.000 euro postzegels kado heb gekregen, hoeft PostNL deze dan niet als frankeerzegels te behandelen omdat IK er niets voor betaald heb? Deze postzegels zijn destijds bij PostNL gekocht en er moet nog steeds een dienst voor worden geleverd, met mijn kostprijs heeft PostNL niets te maken.

  Jouw bijdrage zie ik dus nog steeds als ongenuanceerd geschreeuw en niet omdat JIJ het zegt, maar om WAT je zegt.
  Niets anders.

 • aadb op 7 april 2013 om 13:47

  René Ik heb helemaal geen probleem maar ik ga niet mee in die treurnis die men over ons heen stort in plaats met oplossingen te komen .Ik maak een probleem als men op radio en tv het verzamelen van postzegels de grond in boort .Ik maak een probleem als de verzamelaar als slachtoffer naar voren wordt geschoven terwijl deze er niets mee van doen heeft en er alleen maar depressief van wordt .Ik maak een probleem als een site postzegelfraude.nl op het net verschijnt en er handtekeningen van z.g gedupeerde verzamelaars worden gevraagd .En ja ik maak een probleem als de handelaar de verzamelaar wijs maak dat zijn verzameling niets meer waard is en tegelijkertijd hem wel van zijn zegels wil afhelpen .En ja ik ga schreeuwen(lol) als men doof is het zal wel moeten !

 • Marcel Vos op 7 april 2013 om 20:46

  @ beste heer van Dijk ,

  zou u wat vriendelijker kunnen zijn . U heeft ook nog al nare bewoordingen naar andere toe .

  U heeft het over een overspannen indruk , wil u daar eens goed over nadenken van wat u zegt ?

  Het kan geen probleem zijn voor de heer AADB . Hij is geen slachtoffer .

  U heeft het er erg moeilijk mee begrijp ik dat vind ik best wel zielig . U geeft mij de indruk dat u financieel aan de afgrond staat en u wel 100.000 euro gaat verliezen .

  Succes hoop ik dan voor u dat de recht zaak gewonnen mag worden .

 • René van Dijk op 7 april 2013 om 20:52

  Beste Marvel Vos,
  U speelt een rol neem ik aan. Dat geeft niet, dat doen er zovelen op weblogs.
  Mijn advies: voor acteur heeft u weinig talent. Zoek een andere bezigheid.
  MvG,
  René van Dijk

 • Marcel Vos op 7 april 2013 om 21:00

  Beste Rene,

  hou er rekening mee dat dit schrijven is en het altijd anders geinterpreteerd kan worden .

  Uw woorden zijn woorden van iemand die in het nauw lijkt te zitten .

  Ik kan ook hopen dat u wat anders gaat zoeken maar zo ligt het niet .

 • René van Dijk op 7 april 2013 om 21:04

  Beste Marcel Vos,
  Ik stel voor dat wij onze discussie hier eindigen.
  MvG,
  René van Dijk

 • Marcel Vos op 7 april 2013 om 21:10

  Beste Rene,

  dat is beter ook . Ik wil ook helemaal niet te persoonsgericht worden en daar gaat het wat op lijken nu van mijn kant ook uit .

  Mijn vriendelijke groet,
  Marcel Vos

 • René van Dijk op 7 april 2013 om 21:22

  @edje
  Als je mij je een mailtje stuurt, ontvang je een pdf-je van het betreffende artikel.
  MvG,
  René van Dijk

  e-mail: rvd@filasoft.nl

 • Reintjedevos op 7 april 2013 om 21:56

  Sic transit gloria mundi!!!!

  Per aspera ad astra …

  Maar gelukkig was er Edison!!

  Laat de RVD het maar niet horen!

 • aadb op 7 april 2013 om 21:56

  Een positieve bijdrage om postzegelverzamelen te bevorderen

  Voor 7 spaarpostzegels wordt het boek(12,50) van Paul van Beek de vrolijke avonturen van een postzegelaar zonder verzendkosten(3 euro) gratis opgezonden .Bestellen aadbeglinger729@hotmail.com
  De spaarpostzegel geeft meer dan verzamel plezier !

 • PM op 24 april 2013 om 09:44

  Ach, iedereen die destijds meer dan 1 zegel gekocht heeft moet niet zeuren. Je bent toch oliedom als je nu nog vellen en vellen jaren-80-spul hebt liggen…?

 • A te H. op 20 mei 2013 om 13:13

  Het blijft van PostNL-zijde een gebakken lucht verhaal met een uiterst kromme redenatie: omdat het frankeren minder gebeurt schaffen we het af. Dat heet toch uitfaseren? Hou het dan gewoon in stand en laat de “enkeling” die guldenzegels wil blijven plakken dat gewoon doen.

  Het in een Europees kader plaatsen van deze kwestie is ook onbenullig: Eurolanden die hun zegels lang geldig laten zijn bestaan ook: Frankrijk sinds 1850, België vanaf 1946, Italië vanaf 1967.

  Balanstechnisch is het illegaal als ik een verplichting zomaar weghaal en laat vrijvallen. Als ik dat doe ben ik crimineel bezig, als PostNL het doet heet het een beleidsstap.

  Ik verlies geld maar ik moet niet zeuren? Wie dat niet erg vindt werkt (nog)voor de Post?

 • Cor de Verzamelaar op 30 mei 2013 om 20:07

  In de vijfde klas lagere school werd het SPAREN van postzegels een hype.Je ruilde met je vriendjes o.a.volgens het systeem “twee kleine zegels voor 1 grote”.Als er een nieuwe Nederlandse zegel uitkwam ging je naar het postkantoor en kocht je 1 exemplaar.Op Woensdag en Zaterdagmiddag ging je naar de postzegelmarkt en kocht je bij aanwezige handelaren postzegels van verre landen (Franse colonien) ongestempeld voor een cdent per stuk.Van SPAARDER werd ioda er nieuwe zegels in ons land verschenen kocht ik er een aantal,een paar in reserve en de rest voor de buitenlandse ruilpartners.Mijn echtgenote vond wel dat ik erg veel geld aan mijn hobby spendeerde,maar ik zei cdan altijd dat er,mocht er iets met mij gebeuren,altijd een lieve duit beschikbaar was.Maar ik verzamel voor de hobby niet voor belegging.Door overlijden van buitenlandse ruilpartners is mijn ruilcircuit geslonken.Daar ik nog steeds nieuwe zegels aanschaf,ook in de gulden tijd,hebik dus wel diverse gulden zegels in voorraad.d.w.z. van diverse uitgiften een paar,geen tientallen.Eventueel omruilen bij ons geprivatiseerde postbedrijf zie ik niet zitten.Trouwens Tante Pos heeft geen postkantoren meer.En ik zie de verkoopdames bij de BRUNA nog niet mee tellen hoeveel ongebruikte guldenzegels ik ter omruil in de aanbieding heb.Daarom zou ik er meer voor voelen als de geldigheidstermijn verlengd werd.Inderdaad heeft de post voor de niet gebruikte zegels nog geen dienst verleend.Kassa dus voor de Post.Trouwens alle ongeste4mpelde zegels in de albums van medeverzamelaars kunnen qua totale waarde wellicht post-nl opkopen.(grapje)Dat er bij de gemiddelde Nederlander nog wel guldenzegels op gebruik liggen te wachten is ook de schuld van onze posterijen,die op een gegeven moment zijn begonnen met het uitsluitend verkopen van velletjes zegels en kaarten ,waar 10 zegels mee werden verkregen.Losse zegels waren niet meer verkrijgbaar.Dat Tante Pos nog steeds de verzamelaar als welkome bron van inkomsten ziet,moge blijken uit de speciale,niet aan de loketten verkrijgbare persoonlijke postzegels,zoals de vogels,zoogdieren,buienplaatsen e.d.,uitsluitend verkrijgbaar in abonnement via de Collectclub in Groningen en Eurocase in Elst.Bij de postzegelhandel in Nederland heb ik wel buitenlandse zegels gekocht,maar voor mij zijn zij r voornamelijk voor de levering van supplementen voor mijn albums en andere toebehoren zoals postzegelplakkers.Overigens heb ik in de USA een postzegekvriend,die Nederland verzamelt tot het moment dat wij de EURO introduceerden.Een echte Guldenman dus,maar hij verzamelt wel GESTEMPELD.
  Kortom beste mensen,ik schaar me in de gelederen van de voorstanders dat de geldigheid van onze Nederlandse postzegels moet worden verlengd.Laten we hopen dat de gerechterlijke uitspraak in Juni a.s, voor ons gunstig is.
  Niet steekhoudend van Tante Pos vind ik de opmerking dat de stempelmachines moeite hebben met hhet ontwaarden van een guldenzegel.Of er nu een i(euro) of 46 (cents) op staat het blijft een stukje papier met tekst.

 • aadb op 30 mei 2013 om 20:47

  Beste Cor in 2001/02 gaven de toenmalige ptt.tnt/tpg het advies om de gulden zegels op te maken als men daar 11 jaar de tijd voor gehad heeft + nog 9 maanden dan houd het op.Het opgebruiken van de zegels die meer gekocht zijn dan nodig voor de verzameling konden en kunnen nog steeds opgemaakt worden .De huidige techniek zorgt ervoor dat de gulden zegels niet meer herkent worden en eigenlijk een lastpost zijn in de verwerking .Het verzamelen van postzegels houd niet op bij het wel of niet geldig zijn van postzegels .De meeste Nederlandse zegels zijn ongeldig en worden volop verzameld .Op de site http://www.postzegelfraude kan je de petitie tekenen voor behoud van de gulden zegels wel met je volledige naam want anonieme tekenaars worden terecht niet geteld .Inmiddels zijn met alle reclame die deze site heeft gehad reeds meer dan 1200 steunbetuigingen binnen gekomen geen slecht resultaat met meer dan 200.000 verzamelaars niet waar .Wat de rechter ook beslist er is door beide partijen wel of niet gewild grote schade aan de filatelistische wereld toegebracht .
  De filatelie stond regelmatig in een slecht daglicht en vele verzamelaars zitten niet op dit soort problemen die buiten hun schuld ontstaan te wachten .Gelukkig zijn de laatste weken weer wat positieve reactie,s door met name de NVPH naar buiten gebracht die de filatelie in een ander perspectief lieten zien .Een filmpje over de FDC,s een regelmatig videootje van de Helderse postzegelhandel en 2 vraaggesprekken met de voorzitter van de handelaren verenigingen op de radio brengen de filatelie weer waar ze hoort bij de verzamelaar met al zijn interesses op dit gebied .

 • René van Dijk op 30 mei 2013 om 21:00

  Beste Aad,

  Zou het niet veel verstandiger zijn als jij je persoonlijke overtuiging even laat voor wat het is, en je concentreert op het grotere algemene belang?

  MvG,
  René van Dijk.

 • aadb op 30 mei 2013 om 21:30

  René@ tsja als positieve reactie,s ook al niet op prijs wordt gesteld houd het op natuurlijk
  MvG

 • René van Dijk op 30 mei 2013 om 21:38

  Beste Aad,
  Misschien heb je het zelf niet eens in de gaten maar ik constateer dat je PostNL blijft verdedigen. Dat moet je natuurlijk zelf weten, maar IK vind dat niet verstandig.

  MvG,
  René van Dijk

 • aadb op 30 mei 2013 om 21:50

  @René ja misschien heb je gelijk misschien beter wachten op de uitspraak 12 juni 10.00 uur een rechter beïnvloeden via het blog lijkt mij ook niet verstandig bedankt voor de tip .

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 22:39

  Er zijn er bij die willen dat de gulden zegel in het proces moet blijven .

  Nu krijg ik van enkele die de petitie tekenen gestempelde gulden zegels op de enveloppe , die wordt dus nogmaals gestempeld . Stom van PostNl maar ik kan die actie niet waarderen, wel lopen zeiken dat de ongestempelde gulden zegels geldigheid moeten behouden en dan gestempelde zegels plakken omdat die toch niet opgemerkt worden .

  Tip zorg eerst dat je post frisse zegeltjes op komen .

  Dit is niet een beschuldiging aan hen die de gulden zegels in het proces willen houden maar is even wat er gebeurd .

  Gestempelde euro zegels worden ook geplakt .

 • René van Dijk op 30 mei 2013 om 22:56

  Ik zie het verband niet ….

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 23:03

  het verband is ,

  PostNl zou zich aan zijn verplichtingen moeten houden .

  Hou eerst zelf aan je verplichtingen , betaal voor een dienst .

  René ik bedoel jou daar niet mee hoor.

 • hennepnetel op 30 mei 2013 om 23:05

  Welk grotere algemeen belang???

  Pathetic!!

 • René van Dijk op 30 mei 2013 om 23:12

  Phatetic?????

  Heeft u de discussie eigenlijk wel gevolgd of komt u net even binnenwippen?

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 23:16

  Hoeveel mensen in Nederland zouden nog gulden zegels hebben?

  Hoe groot is het belang dan nog ?

  1 0p 100

  1 op 1000

  1 op 10.000

  Als we het over een belang hebben , mogen verzamelaars dan ook vragen wat ze aan zegels geplakt willen hebben .
  Bv ik wil graag de zegel Willem Alexander van mei 2013 .

 • René van Dijk op 30 mei 2013 om 23:21

  Heeft u het ook niet gevolgd ?

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 23:31

  Het kan zijn dat ik er geen belang bij heb , ik denk dat ik het wel slim heb aangepakt met die gulden zegels .

  Ik ben ook helemaal niet zo blij als die gulden zegels gebruikt mogen blijven worden , ik heb er niets meer aan . Kan ze wel blijven weken maar wie wil ze nog hebben denk .

  Nu was er enkele jaren geleden iemand op Tv die slim handelde , hij verkocht die zegels ongestempeld in mapjes aan de Chinese toeristen . Kan ook met gestempelden maar ja je moet wel in een toeristische plaats wonen .
  Hij vroeg best veel voor die mapjes met zegels .

 • aadb op 30 mei 2013 om 23:40

  Marcel@zo sla je de spijker op zijn kop iets bestellen en een aangetekend pakket ontvangen met zegels die je zelf betaald en die direct de prullenbak in kunnen .Van zeehelden tot Marinier wordt geplakt .Er zijn gelukkig handelaren die wel nette zegels plakken persoonlijke of in ieder geval euro zegels .Maar de andere HH willen van alle walletjes eten en het mes aan alle kanten laten snijden als ik dit aan de orde stel in een persoonlijk gesprek ben ik de gene die niet collegiaal is Als je de filatelie wil promoten moet je niet bij deze heren zijn .En het algemeen belang daar zal de rechter over oordelen waar die ligt .Over de zaak waar ik wel bij ben geweest kan ik nog wel 25 A4 schrijven dat zal ik de lezer besparen want eer je het weet ??

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 23:52

  Het gaat er nu ook om wat de rechter bepaald 12 juni . Als ze mogen geplakt blijven worden is er niet een probleem maar ik vind dan wel dat de koper die bij een postzegel handelaar koopt mag gaan bepalen wat er op de post naar hem / haar wordt geplakt .

  Het kan zelfs zijn dat een verzamelaar er iets meer voor wil betalen .

  Ja het gebeurd Aad , zegels van net dat de oorlog is afgelopen plakken ze zelfs , ja en die krijg je vaak ook nog gratis in handen .

 • hans ruiter op 30 mei 2013 om 23:52

  Toch nog even een reactie. Ondanks het feit dat ik al tweemaal afgehaakt heb.

  Onzinnge voorvallen en getuigenissen van onwetenschap worden wederom ten berge gebracht.

  Ik ben van mening dat de webmaster nu de blog moet gaan sluiten. Er worden weer bijdragen aan deze blog gedaan, die weer op het niveau van de kleuterschool. Heel jammer voor de mensen, die een zinnige bijdrage willen leveren.

  Ik vind het bijzonder onplezierig dat ik deze bijdrage moet leveren in de wetenschap dat het negatieve reacties zal oproepen.

 • Marcel Vos op 30 mei 2013 om 23:54

  Ik denk dat ook wel .

 • aadb op 31 mei 2013 om 00:18

  @Ach ja de z.g hoogopgeleide gaan nu pleiten om het blog te sluiten welk arrogantie .Het blog is voor een ieder die zij mening kwijt wil wel of niet geschoold mits niet kwetsend en met respect voor de ander dat kan ik in de laatste bijdrage niet vinden .De genoemde z,g zinnige bijdrage gaan voor het grootste deel uit van eigenbelang alle andere bijdrage worden als kleuter geleuter gezien dat is jammer voor de lezer die vrij is zich te laten uitschrijven als bloglezer .In de z,g kleuterklas wordt melding gedaan omtrent het frankeren van pakketjes met zegels die betaald worden door de ontvanger en die direct de prullenbak in kunnen ,wat is er mis omdat te constateren.

 • hennepnetel op 31 mei 2013 om 11:21

  Hansje Hekkesluiter wil het blog dicht???

  Hoe zo???? Vind onze rechter hier de nodige argumenten om straks op 12 juni een uitspraak te doen waar PostNL blij mee zal zijn????

  Personen die guldenszegels voor 20-25c per gulden hebben overgenomen en die nu via een inruil procedure eisen het volle pond te krijgen zijn toch wel echt zielepoten die van de rechter hun groots gelijk dienen te krijgen! En dat noemt men “groter algemeen belang” :)

 • Marcel Vos op 31 mei 2013 om 11:48

  We moeten geen ruzie maken maar om nu een recht te kunnen nemen om iets te laten beeindigen omdat iemand vind dat er kleuter taal wordt gebruikt is lullig .

  We hebben politieke taal en volkstaal en als je volkstaal niet interessant vind ja jammer .

  Ook ik geloof niet dat een rechter zich door ons laat beinvloeden , het zal heus een wijs man zijn die de regels toepast . Mocht de rechter de gulden zegels geldig houden dan zal hij daar zeker een goede reden voor hebben . PostNl kan denk ook wel in hoger beroep maar zal dan toch beter het kunnen verlengen in mogelijk overleg met de NVPH .

  Een rechter zou de gulden zegels niet door kunnen laten gaan in het bedrijfsbelang . Ik heb dit nu met het bedrijf waar ik werk , normaal moet een bedrijf aan een sociaal plan doen maar als het in het bedrijfsbelang niet meer kan , dan ben je het haasje .

 • willem hogendoorn op 31 mei 2013 om 13:48

  Nu het toch gaat om onzinnige opmerkingen, laat ik dat dan ook maar eens proberen: “Het is van groot belang te weten of de rechter die moet beslissen wel of niet een filatelist is. Als hij zelf nog een aantal guldens-zegels heeft liggen, zou dat dan wellicht mee kunnen spelen in zijn beslissing???

 • Cees Prins op 31 mei 2013 om 13:58

  Als de rechter een filatelist is of een belegger in guldenswaarden zou hij/zij gewraakt moeten worden. Als hij niets weet van postzegels moet hij zich inlezen en dat moet dan goed gebeuren… ;-) Blijft dat PostNL zijn balans wil verbeteren door te graaien door diensten niet te leveren daar waar het wel zou moeten. Er is voor BETAALD….

 • aadb op 31 mei 2013 om 14:28

  Tsja Willem pedo rechter spreekt pedo f vrij als het zo zou werken kan ik nog veel meer onzin kwijt En Cees als er dan voor betaald is waarom blijft men tegen beter weten in toch maar gulden zegels aankopen niet om te frankeren maar louter uit speculatie .En Cees er zijn ook verzamelaars die zegels kopen en ruilen die nooit als frankering gebruikt gaan worden .Als ik Engeland verzamel maak ik me ook niet druk of ze wel of niet frankeer geldig zijn ..Het merendeel van Nederland is niet meer frankeer geldig willen we zegels van voor de oorlog ook terug brengen omdat er voor betaald is prima ik kan niet wachten op het aanbod.Ooit is geschreven en als advies meegeven om de gulden zegels op te maken en wat doet men nog meer kopen en in slaan dus risico nemen tegen beter weten in .

 • René van Dijk op 1 juni 2013 om 11:38

  Ik sluit me aan bij het voorstel om dit draadje te sluiten.

 • hennepnetel op 1 juni 2013 om 11:43

  Hoeveel NVPH’ers willen nu sluiten???

  Oftewel wie is partijdig? En wie onttrekt zich aan de partijdiscipline?

 • aadb op 1 juni 2013 om 12:27

  @Rein in belang van de zaak lijkt het verstandiger om
  niet te reageren op meningen die men zelf wel kwijt wil en waar men liever geen reactie op ziet .Van partij discipline is mij niets gebleken de mening van de enkele of roepende in de woestijn wordt op een prettige manier gerespecteerd.En draadjes sluiten kom kom zeg de draadjes zijn de smaakmakers in vele zegels !

 • hennepnetel op 1 juni 2013 om 16:44

  Het herkennen van draadjes in zegels is voor velen een garenklos te ver…

  Smaakmakers zitten in de gom! En geuren soms aan de voorzijde!

 • zneel op 1 juni 2013 om 22:49

  Ik vind het wel goed dat die guldenzegels er uit gaan. Geen touw aan vast te knopen wat je door de brievenbus krijgt ….
  Nu snel ook de euro zegels ongeldig verklaren, dan bestaat het leven alleen nog maar uit 1-nen en 2-en, dan snappen we het tenminste weer.

 • zneel op 1 juni 2013 om 22:51

  Kunnen we de komende jaren ook gewoon met 2 postzegels toe …..

 • hennepnetel op 2 juni 2013 om 00:58

  Jan,

  maar toch wel met inruil?!?!

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 09:51

  Ik stel voor dat we alle postzegels ongeldig verklaren. Dat schept duidelijkheid. AadB blij, hennepnetel gerustgesteld, en marcel vos kan dan zijn slotfactuurtje sturen naar Postnl.
  Uiteraard blijft de collectclub wel gewoon de plakplaatjes verkopen, aan ‘echte’ verzamelaars. Om te sparen.
  ;-)

 • aadb op 2 juni 2013 om 10:22

  @Yes zoals Panini dat doet bij de sigarenshop en dan met veel voetbal. Op de serie hier krijg je rood voor kan ik niet wachten.Ja Juni begint goed de humor ligt voor het oprapen en het zonnetje schijnt mijn dag kan niet meer stuk .

 • zneel van Po&Po op 2 juni 2013 om 11:02

  of de sigarenshop met sigarenbandjes ….

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 12:22

  Ik vind dat er elk jaar tenminste 25 verschillende postzegels moeten worden uitgegeven met een ‘waarde’ van elk 25 euro. Alleen de leden van de nvph en alle in het handelsregister geregistreerde postzegelhandelaren mogen deze verkopen. Zij krijgen daarvoor uiteraard de gebruikelijke vergoeding van 4%. Deze zegels zijn natuurlijk niet geldig voor frankering. Ze zijn dan ook bedoeld voor de echte verzamelaar. Om te sparen.
  Deze zegels worden in twee varianten uitgevoerd. Een gegomde en een zelfklevende. De zelfklevende variant wordt voorzien van een lijmlaag die er na enkele jaren spontaan uit lekt. Ook lijkt het me leuk als zowel kruidvat als AH hun eigen hangmapjesversie krijgen. Voor de gespecialiseerde verzamelaar die gaat voor ‘compleet’.

 • Marcel Vos op 2 juni 2013 om 12:27

  de plaatjes zullen altijd gebruikt mogen en kunnen worden . PostNl zal zeker zijn strategie moeten veranderen .

  Veel handelaren en postzegel verzamelaars zijn meer gericht op de klassiekers en dat is mooi materiaal waar je nog veel mee kunt .

  1940-1960 moeten we ook niet vergeten maar mogelijk omdat handelaren daar niet zo veel mee verdienen of interesse in hebben zal het nu wel niet zo de belangstelling hebben .

  Als men zegt dat PostNl met de zegels helemaal kan stoppen is onzinnig . Zolang er belangstelling is bij andere verzamelaars van modern materiaal zal het blijven en of het nu alleen via collect gaat is PostNl zijn pakkie an .
  Wel moeten ze gebruikt kunnen worden als men wil omdat er zeker veel verzamelaars zijn van gestempelde zegels .

  Er zijn altijd mensen die dat kunnen regelen als er vellen van 10 zijn met de zelfde afbeeldingen . Mogelijk zijn dat niet de grote handelaren want dat kost tijd en er wordt niet veel aan verdiend .

  Dat nu ook direct de euro waarde zegels er uit moeten is ook niet slim . Als PostNl dit zou willen is het belangrijk dat nu zeker de NVPH er bij betrokken wordt , zij hebben de grote partijen of eigenlijk de leden . Zij moeten daarin zeker de zegels kunnen omruilen met de euro waarden . NVPH zou zo ook de verzamelaars kunnen inlichten .

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 12:31

  Geachte heer Vos,
  Heeft u vandaag uw medicijnen ingenomen?

 • Marcel Vos op 2 juni 2013 om 12:31

  euro waarde met de 1 of 2 bedoel ik bij inruil .

  Mogelijk gaan daar nog mensen de fout mee in omdat ze nu nog steeds gericht zijn op die gulden zegels . Ze vergeten de oudere euro waarde zegels te plakken .

  Zorg er voor dat je daar niet mee komt te zitten .

 • Marcel Vos op 2 juni 2013 om 12:38

  Beste heer van Dijk ,

  begrijpt u dat ik dit niet kan waarderen?

  Meestal zijn dit laatste bewoordingen van iemand die het niet meer weet.

  U begrijpt dat u hier meer verzet tegen u zelf veroorzaakt door mij of anderen , u moet uw zaak netjes verdedigen zodat u zelf mogelijk respect afdwingt .

  De bewoordingen van u ook in het verleden zijn veel al persoonlijk gericht , ik heb mij zeer geergerd aan uw bewoordingen naar anderen toe.

  Ik ken u niet persoonlijk maar zou dit toch nu wel eens willen weten .

 • Marcel Vos op 2 juni 2013 om 12:50

  Geschreven door R van Dijk ,
  Ik vind dat er elk jaar tenminste 25 verschillende postzegels moeten worden uitgegeven met een ‘waarde’ van elk 25 euro. Alleen de leden van de nvph en alle in het handelsregister geregistreerde postzegelhandelaren mogen deze verkopen. Zij krijgen daarvoor uiteraard de gebruikelijke vergoeding van 4%. Deze zegels zijn natuurlijk niet geldig voor frankering. Ze zijn dan ook bedoeld voor de echte verzamelaar. Om te sparen.
  Deze zegels worden in twee varianten uitgevoerd. Een gegomde en een zelfklevende. De zelfklevende variant wordt voorzien van een lijmlaag die er na enkele jaren spontaan uit lekt. Ook lijkt het me leuk als zowel kruidvat als AH hun eigen hangmapjesversie krijgen. Voor de gespecialiseerde verzamelaar die gaat voor ‘compleet’.

  Reactie Marcel Vos,

  heel interessant punt .

  Neem aan dat u dit naar ons sarcastisch bedoeld .

  NVPH heeft geen recht om te bepalen wat PostNl zou moeten doen .
  PostNl heeft de NVPH zeker wel nodig of als er een andere regeling er kan zijn dan graag .

  Als de zegel dan toch 25,00 euro mag gaan kosten dan kan PostNl meer doen dan u zelfs zou willen .

  Het lijkt er op dat u met dan zou de NVPH die alleen mogen verkopen en een bedrag gaat maken van 25,00 euro het echt en alleen maar gaat om groot gewin . Ja de NVPH staat voor handelaren maar voor de verzamelaar zal er iets anders moeten komen.

  Ik raad PostNl de collect club zo uit te breiden dat het alleen maar vriendelijker wordt naar de verzamelaar toe en meer zich toe eigent betreft de verkoop en niet aan derde .

  De NVPH zou zich heel goed kunnen reden met de klassiekers

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 12:58

  Geachte heer Vos,
  Uw opmerkingen zijn dermate onbenullig en buiten de hier gevoerde discussie vallend dat ik eerder heb gesuggereerd dat u wellicht door PostNL bent ingehuurd. Dat is helaas niet helemaal ongebruikelijk en gezien de belangen die PostNL meent te moeten verdedigen begrijp ik het zelfs een beetje. Neemt niet weg dat ik weinig respect voor uw rol in deze discussie kan opbrengen.
  Mocht u mij persoonlijk willen benaderen dan kan dat. Ik verschuil mij niet achter een nickname. Mijn e-mail adres vindt u elders in dit draadje.

 • Marcel Vos op 2 juni 2013 om 13:12

  Beste heer van Dijk ,

  uiteraard ben ik bezig naar aanleiding van dit meer informatie te krijgen omtrent uw rol in de wereld van filatelie .

  Het is ook nu vanzelf sprekend dat u zich hierom wat druk maakt . U doet modern .

  U biedt onder andere ook de jaren 1975-1990 aan in zijn geheel .

  Het lijkt er op dat u zich niet direct bezig houdt met klassiek materiaal , lijkt mij stug want daar moet de kracht in zitten . Het ziet er in eerste instantie niet rooskleurig uit voor u mocht PostNl in zijn gelijk worden gesteld .

  Nog lang niet getreurd , zelf zie ik de kans groot dat dit anders zal uitpakken.
  Dat in ieder geval wordt verlengd in overeenstemming met de NVPH .

  Wel zou ik u aanraden om iets te gaan veranderen in de verkoop maar dat is hoe u bepalen wil .

 • aadb op 2 juni 2013 om 14:17

  @Lekker weertje tijd om de zinnen wat te verzetten ik ga naar buiten waar de vogeltjes fluiten en met een feest achter de rug (85 jaar NVPH) dat een geweldige happening was nu genieten van de zon kom maar op !

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 17:16

  Je had tenminste iets om over te praten tijdens het boottochtje ….. :-)

 • willem hogendoorn op 2 juni 2013 om 18:39

  Vandaag heerlijk in Leiden op een terrasje gezeten. Heerlijk om na een nieuw artikel voor Postzegelblog er even tussenuit te gaan. Het artikel gaat over Koningin Sophia en de aanleidning is (natuurlijk) Leiden.
  Filatelie moet voor mij hobby zijn, en ik respecteer een ieder hoe die dat op zijn mnaier doet. Elkaar afkatten, of afzeiken (wat ik zelf onlangs ook mee geconfronteerd werd) vind ik niet op zijn plaats. Het is hobby en er zijn belangrijkere zaken in de wereld.

 • René van Dijk op 2 juni 2013 om 20:44

  Geachte heer hogendoorn,

  Ik hoop dat u heeft genoten van uw terrasbezoek.
  Ik hoop ook dat u net als AadB heeft genoten van het mooie weer.
  Voor wat betreft de hier gevoerde discussie en de daarmee verbonden juridische confrontatie tussen PostNL en de NVPH kan ik u verzekeren dat de procedure niet voor de gezelligheid wordt gevoerd.

 • aadb op 2 juni 2013 om 21:31

  @Maar daarom kan het wel gezellig zijn in het verleden was het blog ook een en al gezelligheid tot dat het een serieuse zaak werd en de messen werden geslepen.Tsja de confrontatie NVPH/Postnl die weet wat helaas is de olie op, dus het vuurtje is door mij niet meer op te stoken wachten tot de olieboer komt na verwachting 13 juni een mooie dag en mocht de zon schijnen een goede reden om naast de heer Hogendoorn op het terras plaats te nemen doet u mij maar een wieckse witte .

 • hennepnetel op 3 juni 2013 om 01:04

  Aad,

  en voor mij een Westmalle Triple!!

  Op het terras bij het Stadhuis? Of juist er tegenover???

 • Lars op 7 september 2013 om 12:34

  Iemand onderstaand nieuws al gehoord of gelezen?

  “Tijdens de appelzaak 29 september (NVPH cs. tegen PostNL) werd duidelijk dat PostNL niet alleen wil stoppen met de guldenzegels (zoals het er nu voorstaat per 1 november aanstaande), maar ook met zegels in eurowaarden. Dat deze op termijn (er is nog geen datum aangeplakt) hun geldigheid verliezen is zeker!”
  http://www.defilatelie.nl/nieuws.php?id=1004

 • aadb op 7 september 2013 om 12:45

  Lars@ dat is juist de rechter ontlokte de advocaat de uitspraak dat dit zeker zal gebeuren ,waarop de rechter alert reageerde of de advocaat een datum kon geven .Een beetje in het nauw gedreven kwam daar natuurlijk geen antwoord op maar dat het gebeurt is zeker .

 • Cees Prins op 7 september 2013 om 12:46

  @Lars,
  Zal wel te maken hebben met het gemiddelde niveau van de huidige medewerkers m/v en aanwezige machines. Lekker overzichtelijk toch ?
  1,2, december en aangetekend…

 • paul op 7 september 2013 om 17:41

  @Lars en @ Cees,
  En met het niveau van de medewerkers van de verkooppunten waar postzegels verkocht worden.

 • Klaas Dijkstra op 7 september 2013 om 18:12

  @Cees Prins: het is toch ingewikkelder, behalve 1, 2, december en aangetekend zit ook Europa en Wereld in het post.nl assortiment. Met tussen Europa en Wereld een miniem verschil. Schrijnend vind ik inmiddels het verschil in portotarieven tussen Deutsche Post en Post.nl .
  Binnen Duitsland kunnen er nog voor 45 cent kaarten verstuurd worden en een brief is maar 58 cent voor het veel grotere land, als men voor lichte brieven het A5 formaat vermijdt want dan worden het Großbriefe. Wereldwijd een kaart of brief versturen kost 75 cent en wereldwijd aantekenen 2,05. Ook goedkoop zijn Warensendung en Büchersendung en pakjes kosten 4,10. En geen gezeur over wel of niet door de brievenbus passen. Ik ben van plan slaperige kamerleden hier eens mee te confronteren: waarom dwingen we Post.nl niet tot een fusie met Deutsche Post? Of tenminste efficienter werken zodat het Duits tariefniveau haalbaar wordt, in het algemene consumentenbelang.

 • Reintjedevos op 30 september 2013 om 17:15

  “Lars op 30 september 2013 om 11:38

  Kunnen sommige van jullie eens alinea’s maken in jullie reacties? De discussie is hier anders bijna niet meer te volgen…”

  Inderdaad is die niet meer te volgen als die is afgesloten….

  Hans,

  “geen rechten meer konden ontleden aan het vooraf betaalde recht van het leveren van een dienst”

  Waar en wanneer heeft er bij de uitgifte van postzegels gestaan dat wanneer de onbepaaldheid van gebruik wordt gewijzigd in “einde der geldigheid” dat je dan nog het recht houdt de zegels in te wisselen of je geld toch moet kunnen krijgen????

  Is dit tijdens de rechtzaken hard gemaakt en aangetoond???

 • Reintjedevos op 30 september 2013 om 17:16

  Algemene
  Voorwaarden
  voor de universele Postdienst 2012
  Januari 2012

  14.4 Ongebruikte, geldige, door Koninklijke PostNL
  uitgegeven Postzegels worden niet teruggenomen.
  14.5 Frankering door middel van frankeermachines
  Afdrukken van een frankeermachine zijn geldig indien ze
  zijn vervaardigd door middel van een frankeermachine
  en conform de overeengekomen voorwaarden
  dienaangaande, waarvoor Koninklijke PostNL een
  schriftelijke overeenkomst voor het frankeren met de
  gebruiker is aangegaan.
  14.6 Frankering door middel van Pakketzegels
  Koninklijke PostNL bepaalt welke Pakketzegels
  verkrijgbaar zijn en welke Pakketzegels niet meer geldig
  zijn. Niet meer geldige, maar ongebruikte Pakketzegels
  kunnen gedurende een door Koninklijke PostNL
  vastgestelde periode tegen geldige Pakketzegels
  worden ingewisseld.

 • Reintjedevos op 30 september 2013 om 17:19

  2. VRAGEN van de heer Beernink betreffende het buiten gebruik stellen per 1 October 1949 van de frankeerzegels van het type Konijnenburg, uitgegeven in 1940. (Ingezonden 30 Augustus 1949.)

  1. Heeft de Minister kennis genomen van de bekendmaking van de Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, opgenomen in de Nederlandse Staatscourant van 12 Augustus 1949, dat met ingang van 1 October 1949 de frankeerzegels van het type Konijnenburg, uitgegeven in 1940, buiten gebruik worden gesteld, terwijl geen gelegenheid tot inwisseling wordt gegeven?

  2. Is het de Minister bekend, dat op verschillende handelskantoren nog hoeveelheden van het sub 1 bedoelde type, waarvan de uitgifte in 1945 is voortgezet, aanwezig zijn?

  3. Is de Minister niet van mening, dat het tijdvak van medio Augustus tot 1 October 1949, waarin immers in verband met vacantie minder druk wordt gecorrespondeerd, nu juist niet het meest geëigende is om die hoeveelheden kwijt te raken?

  4. Is de Minister bereid te bevorderen, dat bedoelde zegels nog mogen worden gebruikt tot 1 December 1949?

  Och, deze discussie was van alle tijden!

 • Reintjedevos op 30 september 2013 om 17:21

  ANTWOORD van de heer Spitzen, Minister van Verkeer en Waterstaat. (Ingezonden 22 September 1949.)

  1. Deze vraag wordt bevestigend beantwoord. Ter toelichting van de getroffen maatregel kan worden medegedeeld, dat tijdens de bezetting postzegels van het type Konijnenburg uit de voorraden, onder berusting van P.T.T., door de Duitsers zijn weggevoerd. Na de oorlog kon slechts een gedeelte van die zegels worden achterhaald. Gebleken is, dat in de laatste tijd exemplaren van de niet opgespoorde zegels in Nederland worden binnengesmokkeld en tegen een lagere dan de nominale waarde te koop worden aangeboden.

  2. Deze vraag wordt ontkennend beantwoord. Met het oog op de toekomstige buitengebruikstelling van de postzegels van het type Konijnenburg, is in de tweede helft van 1947 reeds een aanvang gemaakt met de uitgifte van nieuwe zegels (het z.g. Hartz-type) in de meest gebruikte waarden, zodat verwacht mocht worden, dat vooral handelskantoren, die geregeld zegels voor frankeerdoeleinden gebruiken, eerstgenoemde zegels niet meer in hoeveelheden van betekenis in voorraad zouden hebben.

  3. De termijn voor het opgebruiken moest zo kort mogelijk worden gehouden, in verband met het vermelde aan het slot van het antwoord op vraag 1. Daardoor kon niet vermeden worden, dat die termijn gedeeltelijk samenviel met de vacantieperiode.

  4. In verband met de antwoorden op de vragen 1 en 3 zou het niet juist zijn te bevorderen, dat de frankeerzegels van het type Konijnenburg nog tot 1 December 1949 mogen worden gebruikt.

 • aadb op 30 september 2013 om 18:29

  @De Vos komt nu pas in actie zomerslaap gehad? Tsja Vos en wat er niet staat kan je moeilijk aanvechten dus eigenlijk appeltje eitje.

 • Reintjedevos op 30 september 2013 om 19:45

  Aad,

  de overeenkomsten zijn toch wel duidelijker dan die van een appel en een ei!

 • R. van Dijk op 30 september 2013 om 20:03

  @Reintje

  Ach gossie, de doorgaans goed geinformeerde Vos ziet, in het kader van de te verdedigen belangen, iets over het hoofd:

  Voorwaarden postvervoer 2004 art 14.2 lid 3 (ik citeer):
  … Tevens wordt bekend gemaakt gedurende welke periode niet meer geldige, ongebruikte postzegels tegen geldige postzegels kunnen worden ingewisseld.

  PostNL is dus verplicht na 1 november kenbaar te maken op welke wijze de dan ongeldig verklaarde Guldenzegels kunnen worden ingewisseld tegen 1-tjes en 2-tjes.

  Een een-tweetje noemen we dat. Is weer eens wat anders dan appeltje eitje :-)

  @AadB
  Beste jongen, doe me een lol en stop even met je rookgordijn als grote mensen praten.

 • aadb op 30 september 2013 om 20:33

  De oude wijsgeer spreekt maar vergeet dat de rechter juist dat verhaal van 2004
  om zeep heeft geholpen en handelde volgens de nieuwe door de uitgever bepaalde voorwaarden
  Maar ach ook de oudjes takelen af en blijven hangen in herhalingen die we nu wel kennen .Als de oude man dan goed het vonnis leest als hij daar toe in staat is dan kan hij concluderen dat het over en uit is .Zij die nu nog trachten het gelijk aan hun kant te krijgen veel succes, het smijten met duur geld heeft al te lang geduurd ,duur geld wat beter aan filatelistische promotie uitgegeven had kunnen worden .

 • René van Dijk op 30 september 2013 om 20:50

  Wat heb ik nou gevraagd?

 • René van Dijk op 30 september 2013 om 21:06

  Nog iets,
  Niemand verlangt van PostNL dat geldige postzegels worden teruggenomen. Een verwijzing naar artikel 14.4 is dus overbodig.