172 Decemberzegels 2012 - Postzegelblog

172 Decemberzegels 2012

16

Het is elk jaar weer spannend om de 10 verschillende decemberzegels compleet te krijgen. Volgens mijn familie en kennissen was dat ook nog eens extra moeilijk omdat er duidelijk minder kerstpost werd ontvangen. Daarbij heb ik van diverse kanten gehoord dat er nogal wat oudere Decemberzegels waren geplakt. Dankzij mijn actie om de zegels te verzamelen via mijn vrienden en familie kon ik dit jaar komen tot 172 stuks, heel wat minder dan het aantal van 365 van vorig jaar. Maar goed, ik ga hier toch maar weer eens kijken naar de verdeling in aantallen.


Refererend aan de volgorde in de linker twee kolommen op het hier afgebeelde velletje decemberzegels, worden de volgende hoeveelheden gevonden:

Kerstboompjes wit: 20
Kerstboompjes groen: 12
Sneeuwmannen blauw: 22
Rendieren rood: 17
Kerstballen groen: 16
Kaarsen groen: 17
Rendieren wit: 13
Engeltjes groen: 24
Kerststerren rood: 18
Engeltjes rood: 13

We laten  de “statistieken” er maar eens op los (met dank aan mijn vriend Rubin, statisticus). Het gemiddelde aantal geplakte zegels is (afgerond)  17 stuks met een standaardafwijking (deviatie/sigma) van 4,2. Als we aannemen dat de geplakte postzegels een “normale verdeling” volgen, dan wordt het 95%betrouwbaarheidsgebied (confidence level) gegeven door het gemiddelde ± 2x 2,26 sigma. Dit levert dan een bereik op van (afgerond) 8 naar 26 stuks. Met andere woorden: alle gevonden aantallen liggen binnen dit gebied, waardoor kan worden aangenomen dat we hier inderdaad met een “normale” statistische verdeling hebben te maken.

Ik vraag me toch iets af: waardoor zijn er zulke verschillen?Neem als voorbeeld de engeltjes. De roodgekleurde engeltjes komen hier 13x voor, terwijl de groene engeltjes bijna twee keer zo vaak voorkomen, namelijk 24x. Vindt men de rode engeltjes niet mooi? Of plakt men liever een groen engeltje, waardoor de rode engeltjes pas volgend jaar aan de beurt komen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (16) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 18 januari 2013 om 09:42

  Uit eigen ervaring blijft bij deze uitvoering van het velletje, waarbij men altijd links bovenaan begint en dan in de eerste kolom naar beneden gaat, altijd de onderste helft van de zegels aan de rechter kant over. Dat zou een verklaring kunnen zijn. Overigens heb je in twee zinnen uitgelegd wat de statistiek doet. Iets waar je in de biologielessen altijd 2 uur voor nodig hebt om het uit te leggen. Jammer dat ik nu in de VUT zit!

 • Bert op 18 januari 2013 om 15:02

  Welke vraag wil je beantwoorden met deze statistische methode die je los laat op een geringe populatie van 172? Het toeval kan je resultaten misschien nog veel beter verklaren.

 • Henny op 18 januari 2013 om 15:36

  U snijd iets aan waar ik mij ook al jaren over verbaasd. Ik krijg ook van familie aardig wat kerstzegels, en elk jaar is het weer een kunst om ze gestempeld compleet te krijgen. Je zou zeggen 40 a 50 zegels is wel compleet dus niet, die statestieken ik weet het niet. Er moet een andere verklaring zijn denk ik waarom zoveel dezelfde. Maar goed voorheen hadden we wel 20 verschillende wat het nog moeilijker maakte. Maar misschien is er iemand met een andere verklaring, mijn vrouw verstuurd die kerstkaarten dus ik kan niet zeggen ze begint lins of rechts. We versturen ongeveer twee en half vel, dus bijna 50 dacht ik, zo gezien zijn ze allemaal verstuurd dus er zit hier geen systeem in 2 volle vellen zijn twee vellen hoe of wat maakt niet uit toch, er moet wat anders zijn?? Toeval geloof ik ook niet in, doe dat al een paar jaartjes en elk jaar het zelfde, krijg ze wel compleet hoor is het dit jaar niet dan komen ze de volgende jaren wel boven water.

 • Peter Sanders op 18 januari 2013 om 16:18

  Laat ik een poging wagen iets te verklaren. De meeste mensen pakken hun adresboekje en beginnen vooraan te schrijven en te plakken. Alfabetisch gezien zit je meestal in ongeveer dezelfde plaats in iemands adresboek. Let wel, gemiddeld, de ene heeft meer adressen dan de ander. Gezien het feit dat een deel van je familie dezelfde achternaam heeft, zou dit een gedeeltelijke verklaring kunnen zijn.

 • Henny op 18 januari 2013 om 20:14

  Beste Peter,

  Dezelfde namen en adressen loopt toch niet gelijk aan dezelfde postzegels, ja wel dezelfde zegels zeg ook voor het gemak 2 velletjes die gaan dan toch evenredig de deur uit. Dat verklaart toch niet dat ik pakweg 10 engeltjes krijg en 2 kerstmannentjes? Maar ja je probeerd mee te denken, ik kom er ook niet uit, althans er is nog geen antwoord waarvan ik zeg ja natuurlijk.
  Aan Postnl hoeven we het niet te vragen, DIE ZIJN AL BLIJ ALS ER EEN BRIEF OP ZIJN BESTEMMING KOMT.

 • Prins op 19 januari 2013 om 11:57

  De discussie over de aantallen is te beantwoorden met de volgende aanname:

  10 zegels en dezelfde aantallen per vel, dus wordt een gelijk aantal per zegel verwacht in een verzameling ontvangen post met die zegels erop. Bij 172 zegels is dat 172/10=17.2

  Dat gebeurt natuurlijk nooit exact, maar zijn de afwijkingen daarvan nu groot genoeg om wel of niet aan het toeval te worden toegeschreven.

  Daarvoor moet per soort zegel bepaald worden:

  gestandaardiseerde afwijking = gevonden aantal zegels – 17.2)^2/17.2 .

  Die 10 gestandaardiseerde afwijkingen worden opgeteld tot de totale gestandaardiseerde afwijking, die voldoet aan een chi-kwadraat-verdeling (absoluut geen normale verdeling !!).

  In dit geval van de 172 zegels en de verdeling van 20,12,22,17,16,17,13,24,18,13 over de 10 zegels komt daar 8.236 uit.

  De grenswaarde waarboven de afwijkingen van de 17.2 NIET meer aan toeval kunnen worden toegeschreven, is in dit geval gelijk aan 16,919. (betrouwbaarheid van 95%).
  De 8.236 is dus bij lange na niet hoog genoeg om te ontkrachten dat er 17,2 van ieder soort zegel zou moeten worden geteld in de 172 zegels.

  Een voorbeeld waarbij dat wel gebeurt in 172 zegels, heeft flinke afwijkingen nodig: neem 37 zegels 1 en voor de 2e t/m 9e zegel elk 15 stuks. Dan zijn er ook gemiddeld 17,2 zegels per soort, maar is de chi-kwadraat-uitkomst 25,326.

 • Henny op 19 januari 2013 om 12:35

  Dat gaat boven mijn ( winter ) pet, Prins. Zit in de familie mijn zoon bedrijfseconoom had ook moeite met statestieken. Probeer het te begrijpen maar daar ben ik niet in thuis, mijn probleem natuurlijk. Zou het niet eenvoudiger zijn uit te leggen als dat klopt. ik heb het idee, kan mij vergissen dat er een eenvoudiger verklaring is. We denken te moeilijk denk ik. Maar ja ik weet het ook niet.

 • toon op 19 januari 2013 om 14:01

  @Bert, je hebt helemaal gelijk! Statistiek is namelijk het uitdrukken van TOEVALLEN in meetbare getallen.

 • Jos van den Bosch op 19 januari 2013 om 14:33

  Van Prins snap ik ook niet zo veel. Maar ik denk dat hij ervan uit gaat dat mensen ad random zegels uit het velletje plakken. De realiteit zal toch zijn dat men links bovenaan begint en dan de eerste kolom naar beneden gebruikt en dan naar de rechterkolom van boven naar beneden. Dan blijven de laatste zegels van het vel meer over omdat nooit iemand precies 20, 40, 60, kaarten schrijft. Of zier ik dat verkeerd. Overigens moet het aantal (n) om de waarschijnlijkheid te bepalen inderdaad groter zijn dan 100, meen ik me te herinneren. Maar dat geldt dan weer voor iedere zegels apart denk ik.

 • Henny op 19 januari 2013 om 15:45

  Ja Jos dat lijkt mij ook, de mens gaat toch vrij systematisch te werk, als je zegeltjes plakt van A-H of van de benzine bv, gaat ook van links naar rechts of desnoods van boven naar beneden. Wie dat niet doet mankeert wat aan welke chaot plakt nou willekeurig of trekt ze er willekeurig af. Het is net geloof er is wat maar wat….

 • Peter Sanders op 19 januari 2013 om 20:22

  Tja Henny, ik kreeg 13 januari nog een kerstkaart binnen die afgestempeld was op 19 december, gelukkig niet een rekening met betaaltermijn van 14 dagen of iets dergelijks. Zal wel een bezorger even geen zin gehad hebben, wie controleert dat eigenlijk?

 • aadb op 19 januari 2013 om 21:46

  @En als we de linkshandige meenemen in het verhaal dan wordt de uitslag toch ook weer anders .Maar hoe belangrijk gaan we het maken statistieken zijn statistieken en als de statistiek aangeeft dat ik links begin ,dan doe ik het zeker anders al is het maar om de statistiek te frustreren (lol)

 • willem hogendoorn op 19 januari 2013 om 22:22

  Mijn leraar zei altijd: je hebt kleine leugens, grote leugens en statistieken

 • Henny op 20 januari 2013 om 14:06

  @Peter Sanders
  Tja Peter, als ik een boekje open gaat doen durft er geen mens meer wat te versturen. Ik heb wat meegemaakt, je begint eerst om er achter te komen wie wat verstuurt, de kerstkaarten als goed is Postnl. Dan hebben we nog Sandd en Select, dan de data waarop er verstuurt wordt. De laatste 2 die mogen ongeveer zelf beslissen wanneer ze wat bezorgen, en het ligt ook gewoon thuis 2 hoog achter tussen de kids met een patatje oorlog. En als moe of pa zin hebben gaan ze op pad. Ook Postnl heeft schuren/garage’s gehuurd als verzamelpunt. Ik heb het AD als ochtendkrant en die pief bezorgd ook post, dus ik heb soms ’s ochtends ook post gelijk met de krant. Als ik postzegels koopt via internet loopt het dun door mijn broek. Ik heb al verschijdende keren geklaagd bij Postnl prive stukken foetsie zoals belasting medische gegevens, ZE ZOEKEN HET UIT STANDAARD ANTWOORD, je heb geen poot om op te staan je verliest altijd. Nee het is niks straks nog maar 3 dagen in de week post, we hebben niks te zeggen.

 • aadb op 20 januari 2013 om 15:05

  @Hulde aan postnl na een 1/2 jaar toch de post ontvangen die zoekt geraakt was . Ook hulde aan alle bezorgers die door weer en wind voor een slechte betaling toch het werk willen verrichten .Hulde aan krantenbezorgers die om 1/2 6 s.morgens mijn krantje komt brengen in barre omstandigheden zoals de afgelopen dagen .Hulde aan alle die de straten proberen schoon te houden terwijl de particulier te beroert is zijn eigen staat schoon tevegen . Hulde aan allen die de straat op gaan en voor dag en dauw ons voorzien van alle levensmiddelen die bezorgd moeten worden bij de winkelier .Hulde en respekt .

 • johan op 20 januari 2013 om 15:23

  @ Aad Hulde aan degenen die de onderdelen van de kapotte cv komen brengen, van de kapotte elektronica in huis of bedrijfspand. Welke fabriek, bejaardenhuis, school of woning kan zonder? :D

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)