Die vervelende adreskaarten! (3) - Postzegelblog

Die vervelende adreskaarten! (3)

0

In de eerste bijdrage (4 januari 2013) kwamen bijzondere aankomststempels aan bod, speciaal voor pakketpost bestemd.

In de tweede aflevering  (7 januari 2013) gaan we over de grens met enkelfrankeringen.

Douane

Niet zelden zijn adreskaarten gebruikt in het buitenlands verkeer (we hebben dit in de vorige afleveringen gezien). Wat toen niet aan bod kwam was de douane. Een pakket naar- of uit het buitenland passeert de douane. Vrijwel altijd laat dit sporen na. Dat kunnen stempels zijn, maar ook strookjes, opmerkingen, betaling van recht of een combinatie hiervan.


Het is niet altijd direct duidelijk of het “postale douane” betreft of  gewone douane. In de regel zal het echter, zonder dat dat direct duidelijk is postale  douane zijn.
Een bloemlezing van mogelijkheden:

afbeelding 1

Hoeveel douane wil je hebben? Die vraag zou je kunnen stellen bij het zien van afbeelding 1.

Een adreskaart van Zürich, Zwitserland moet naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het pakket wordt direct opgemerkt door de Zwitserse douane. Het stempel (afb. 1b) van het Zollamt op de Flughafen Zürich wordt op 15/6/1975 geplaatst.

afbeelding 1b

Het pakket komt per trein aan in Stockholm (witte strook Stockholm Ban) en krijgt daar een witte strook Tullgods (douanegoederen, afb. 1c).

afbeelding 1c

Het pakket komt daarna bij de douane terecht (rood stempel Stockholm Tull 19/6 (afb. 1d)

afbeelding 1d

en wordt op 23/6 (violet stempel, afb. 1e) op het Tullpostkontor vrijgegeven.

afbeelding 1e

Het pakket wordt echter niet bezorgd maar nagezonden naar Torneå in noord Finland, via de (land) grens Haparanda. Er wordt een blauw nazendstrookje geplakt met een (ander) violet douanestempel van Stockholm op 7/7 (afb. 1f).

afbeelding 1f

Ook de Finse douane kijkt erna, maar -blijkbaar anders dan de Zweedse- het is niet gratis. Er wordt een stempel geplaatst Tullivapaa/Tullaus 3,-mk (afb. 1g).

afbeelding 1g

Hier staat: vrij van invoerrechten/vrijmaking 3mk. Aangezien Finland geen portzegels kent, wordt de 3mk in postzegels voldaan. (afb. 1h).

afbeelding 1h

Het zijn niet altijd administratieve stempels die werden gebruikt.

Afb. 2 laat een adreskaart zien van Hilversum naar Kopenhagen. Zonder verdere poespas staat hier een normaal dagtekeningstempel met København/Told2 27.4.1948. Natuurlijk een stuk saaier dan het voorgaande voorbeeld, maar voor de collectie “douane” een must.

afbeelding 2

In afbeelding 1g zagen we al een Fins stempel van de douane. Op de Nederlandse adreskaart in afb. 3 zien we er nog een.

afbeelding 3

Weer in violet, maar veel groter en tweetalig: Tullfritt/Tullivapaa Förtullning/Tullaus 1:40. Ook hier werd voor het vrijmaken gebruik gemaakt van frankeerzegels. Bijzonder is wel dat er in plaats van 1mk40 1mk 50 werd geplakt! Zou het bijkantoor Hangö Norra geen passende zegels in huis gehad hebben? Interessant is nog het tariefverloop: in 1967 werd 1mk40 betaald en in 1975 was dat al 3mk. Ook voor Nederlandse stempelverzamelaars is deze adreskaart interessant vanwege het stempel ’s Gravenhage Centrale Directie 1. Door het violette kantoornaamstempel op het pakketstrookje weten we dat het een bijkantoor was.
Afbeelding 4 is een adreskaart van Nieuwstadt(Lb.) uit 1950.

afbeelding 4

Verzonden via Roosendaal en uitgewisseld met België in Essen. Via Gent naar Moeskroen gestuurd.
Rechts van het midden (afb.4b) een stempel TOLVERVOER dat werd doorgestreept en voorzien van een paraaf.

afbeelding 4b

Heeft iemand van de lezers een idee waar dit geplaatst werd? Waarom werd het doorgestreept? Midden onder staat immers dat er 320 douane-rechten verschuldigd zijn en op de achterzijde bevindt zich een kwitantiestempel van de douane in Essen.

René Hillesum, Zwijndrecht

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

René Hillesum is eigenaar van René Hillesum Filatelie">René Hillesum Filatelie in Zwijndrecht

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)