Frankrijk start geschiedenisreeks - Postzegelblog

Frankrijk start geschiedenisreeks

0

Frankrijk, dat door de jaren heen postaal altijd veel aan zijn geschiedenis heeft gedaan (en nog altijd doet) heeft 12 november een nieuwe reeks velletjes gelanceerd met als thema Les grandes heures de l’Histoire de France. Op het eerste velletje, waarin twee zegels van 1,35 €, zijn Sainte Geneviève (422-502), een Franse heilige, en Clovis (466-511), de ’héros’. Geneviève (Nederlands: Genoveva) is de patroonheilige van Parijs.

Toen Atilla de Hun met zijn troepen naar Parijs optrok bezwoer Geneviève het gevaar met boete en gebed, waardoor Atilla zijn plannen wijzigde. Tijdens een hongersnood voorzag zij de Parijzenaars van voedsel , hetgeen op de zegel wordt verbeeld (460). Clovis was de eerste koning der Franken die alle Frankische stammen verenigde onder één noemer. Hij was ook de eerste katholieke koning die heerste over Gallië (Frankrijk). Clovis en zijn vrouw Clothilde zijn begraven in de Sint-Genevièvekerk in Parijs.

Franse themazegels

Frankrijk verdient vooral thematisch nog meer aandacht.

Ook op 12 november verscheen een velletje met twee zegels (0,89 € en 1,45 €) gewijd aan het orgel van Saint-Jacques de Lunéville.

En een velletje Croix-Rouge met vijf 0,57 €-zegels.

Gemeenschappelijke uitgiften

Verder volgde er een gemeenschappelijke uitgifte met Zweden ter ere van de Opera Garnier van Parijs en de opera van Stockholm, een velletje met een zegel van 0,60 € met een portret van de componist Daniel Auber en een van 0,77 € met een scène uit La Bal masqué van Auber, bovenin de namen van Auber en Gustav III, koning van Zweden van 1771-1792.

En nog een gemeenschappelijke uitgifte, nu met Andorra, een zegel van 0,60 € met Henri IV met op de achtergrond kastelen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Frankrijk Zweden Gemeenschappelijke uitgiftenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.