De bijbel: Terug naar de bron - Postzegelblog

De bijbel: Terug naar de bron

4

De Aleppo Codex

De Aleppo Codex (Keter Aram Zova) is een middeleeuws Hebreeuws bijbelhandschrift van het Oude Testament.
Het manuscript, geschreven in Tiberias rond 900, werd naar Jeruzalem gebracht, waar het in de 11e eeuw werd gestolen en terechtkwam in Caïro. Aan het eind van de 14e eeuw verhuisde het naar Aleppo in Syrië tot 1947 toen het tijdens anti-Joodse rellen werd ontvreemd.


In 1958 dook het weer op en heeft nu een definitieve plaats gevonden in The Shrine of the Book, een vleugel van het Israël Museum in Jeruzalem. De Codex is lange tijd beschouwd als het meest gezaghebbende document van de traditie van de Masoreten, die de tekst van de Hebreeuwse geschriften van generatie op generatie hebben overgeleverd. De Codex kreeg de bijnaam “De Kroon van Syrië”.

De Dode-Zeerollen

Een collectie van meer dan 900 documenten waarvan ongeveer 200 handschriften van de Hebreeuwse bijbel, het Oude Testament – De Tenach, geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks. Ze werden ontdekt, verstopt in kruiken, tussen 1947 en 1956 in 11 grotten in de buurt van de nederzetting Qumran nabij Jericho op de linker Jordaan-oever. Aangenomen wordt dat de vroegere bewoners van het dorp de rollen in de grotten hebben verborgen. Ze dateren van ca. 250 v.Chr. tot 50 na Chr. Ook deze teksten hebben vele omzwervingen gemaakt voordat ze uiteindelijk terechtkwamen in The Shrine of the Book in Jeruzalem (zie inzetje re-onderin).
Het blijkt dat de handschriften van de Masoretentekst (10e en 11e eeuw) vrij nauwkeurig aansluiten bij de handschriften van Qumran.

Monnikenwerk

De eerste Latijnse bijbelvertaling werd verzorgd door de kerkvader Hiëronymus van Stridon rond het jaar 400 na Chr. Daarna verspreidde de bijbel zich over Europa. De geestelijkheid las hieruit voor en de gelovigen moesten het daarmee doen. Het was de enige voorhanden zijnde lectuur in de middeleeuwen. De monniken in de kloosters schreven ze letter voor letter over en verluchtten de teksten vaak met versieringen aangebracht in de beginletters of met kleine miniatuurtjes. Honderden van deze prachtige manuscripten zijn op postzegels uitgegeven: een lust voor het oog.

De letter H uit de Echternachse Reuzenbijbel, vervaardigd in het scriptorium van de Abdij van Echternach.

Gedrukte bijbels

De uitvinding van de boekdrukkunst had grote invloed op het literaire leven, te beginnen met het drukken van bijbels. Een mooi voorbeeld hiervan is de Delftse Bijbel, die het Oude Testament zonder de Psalmen bevat.
De tekst op de zegel is uit het boek Job 19:23,24: “Oh, als mijn woorden eens opgeschreven werden! Oh, als zij eens in een boek zouden staan! Oh, als zij eens met een ijzeren pen en met lood voor altijd in een rots gegraveerd zouden worden!”
De loden letters d en b en een elektronische a worden getoond. Zegel ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de Delftse Bijbel in 1977. Het was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek in Nederland.
bijbel, vervaardigd in het scriptorium van de Abdij van Echternach.

Het Cyrillisch schrift


Het Cyrillische alfabet is afgeleid van het Glagolitische alfabet uit de 9e eeuw dat wordt toegeschreven aan de monniken Cyrillus en  Methodius van Tessaloniki. Zij zochten naar een manier om de Latijnse bijbel om te zetten in een Slavische taal.

De reformatie

In 1517 brak Luther met de Katholieke Kerk, vooral naar aanleiding van de wantoestanden die daar heersten.
In de Wartburg bij Eisenach, in de voormalige DDR, vertaalde Luther de bijbel op zijn manier. Het rode stempeltje spreekt boekdelen!

Twisten, sekten, broedermoord, kruistochten, godsdienstoorlogen en zelfs terrorisme.
Daar heeft de bijbel regelmatig toe geleid. Kennelijk heeft niet iedereen de ware boodschap van de bijbel begrepen…

Het meest gelezen boek

De bijbel blijft het meest gelezen boek ooit.
Palau goot het scheppingsverhaal uit de bijbel in een verfrissend jasje: een velletje van 24 zegels uit 1992.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 9 januari 2013 om 08:58

  Goed en mooi artikel en gelukkig niet opdringerig. Met plezier gelezen!

 • paulv op 9 januari 2013 om 22:18

  De loden letterblokjes op de Nederlandse zegel uit 1977 zijn een b en een a, en niet een d en b zoals in het artikel is geschreven. De letters op de blokjes staan in spiegelbeeld. Als er mee gedrukt wordt worden het leesbare letters, de afdrukken zijn ook te herkennen in de woorden in het bijbelfragment in de zegel zelf. Het staat ook allemaal op de informatie-tab vermeld.

 • Henk de Kleer op 10 januari 2013 om 11:12

  verhelderend artikel. Kan ik mee verder.

 • Reintejdevos op 10 januari 2013 om 14:08

  Jammer dat Palau nu als wadden-eiland bij de USA geacht wordt om zegels te hebben uitgegeven!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)