Save our Souls - Postzegelblog

Save our Souls

4

De enige morsetekens die ik ken zijn  > … — … <
(SOS = Save our Souls)

Dit is een internationale noodoproep, die onder ander gebruikt werd als er een schip in nood verkeerde.
Maar ook de politie gebruikte morse om berichten te versturen. Bij bestudering van één van mijn Interpolpostzegels kwam ik erachter dat hier ook morsetekens opstonden.

Morse

Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen, die letters, leestekens en cijfers representeren.

De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie. Bij de telegraaf kon men alleen maar kiezen uit twee toestanden: sleutel naar beneden (= stroom) of sleutel niet bediend (= geen stroom) en tijdsduur (kort of lang). Telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie.

Interpol

Op de Interpolpostzegel van Ghana over “radioverkeer” zien we onder de vingerafdruk de morsecode:  > ..  -.  –  .  .-. .–.  —  .-.. <  Dit betekent:  Interpol.  En op de Interpolzegel van Oostenrijk zien we iemand een bericht versturen.  Zo zie je maar weer dat je steeds nieuwe ontdekkingen doet bij het bestuderen van je postzegels.

Nederland

Ik zat me af te vragen of er ook Nederlandse postzegels zijn waar morsetekens op staan. Het was even zoeken, maar ik heb er een gevonden. Op de postzegel over “communicatie op zee” zien we onderaan de tekst staan: “Scheveningenradio”, met daaronder ook morsetekens. Kortom, ze komen meer voor dan ik in eerste instantie dacht. Hebt U nog postzegels met morsetekens in uw verzameling?

S.O.S.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • paulv op 4 januari 2013 om 23:20

  De morsecode onderaan de Nederlandse zegel is PCH, de stationsnaam van Scheveningen Radio.

 • paulv op 4 januari 2013 om 23:53

  Serie van drie zegels met morsetekens: Falkland Islands 1962, Stanley Gibbons 208-210, Michel 138-140
  De tekens zijn VPCVPC: een maal horizontaal en een maal veticaal. Waarbij VP de landencode is voor United Kingdom.

 • leo de waal op 7 januari 2013 om 15:59

  hallo,
  als ex-telegrafist doet het mij pijn, dat U zegt dat SOS betekent save our souls.Het heet niet SOS maar noodsignaal …—… is één heel teken en niets anders.
  dit teken is gekozen omdat het afwijkt van de overige tekens en gemakkleijk te herkennen als het gebruikt wordt in noodverkeer.
  Groetjes van Leo de Waal Ex-telegrafist

 • marco op 16 januari 2013 om 23:26

  Ik denk dat de verwarring over het noodteken is ontstaan doordat vaak bestaande (gekoppelde) letters “gebruikt” om bepaalde tekens beter te kunnen onthouden.
  Zoals het sluit-teken, 1 punt 1 streep 3 punten. Het is 1 code, maar vaak wordt het onthouden als “AS”. Men hoort dan dat het nood-teken “SOS” is, maar men hoort NIET dat het eigenlijk 1 code is.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)