Achtergrondinformatie Decemberzegels 2011, 2012 en 2002 - Postzegelblog

Achtergrondinformatie Decemberzegels 2011, 2012 en 2002

0

Zoals u ongetwijfeld nog weet, heeft het ontwerpertrio van de Decemberzegels 2012 Astrid van der Hulst, Irene Smit en Annelies Tempelman (allen zijn creatieve medewerkers van Flow Magazine) ook de Decemberzegels van vorig jaar ontworpen. “Door een mooie combinatie van illustratie en typografie zet Flow een goed tijdbeeld neer”, aldus Julius Vermeulen, adviseur visuele communicatie bij PostNL.

De Flow-ontwerpers ontwierpen dit jaar niet alleen de Decemberzegels en de Thuisagenda 2013, maar stelden ook het Flow-Winterboek samen. Dit 196 pagina’s tellende boek staat helemaal in het teken van post versturen en ontvangen met veel extra’s als uitneembaar briefpapier, stickervellen, sluitzegels, verjaardagskalender, ansichtkaarten en adresboekje.
Naast ontroerende en inspirerende verhalen heeft Julius Vermeulen op tien bladzijden een bijzonder interessant artikel ‘Magie op de vierkante centimeter’ in woord en beeld voor het Winterboek samengesteld.


In de komende periode voer ik instructieve en leerzame teksten over postzegels uit dit boek op (met aanvullende ‘verdiepingen’), waar lezers en vooral de vaste groep reageerders hun voordeel mee kunnen doen. Vooral zij zullen ontdekken dat weinig met kunst heeft te maken, maar bijna alles met het postzegelonderwerp. Het onderwerp bepaalt in hoge mate het uiterlijk én de zeggingskracht van een postzegelafbeelding.

Julius Vermeulen omschrijft de Decemberzegels als “de belangrijkste zegels van het jaar, die gedrukt zijn in een oplage van ruim tien miljoen”. Deze persoonlijke karakterisering heeft (naar ik aanneem) meer met het oplagecijfer, dan met de inhoud van de emissie/postzegelserie te maken.

Het ontwerpertrio van de Decemberzegels 2011 met dierfiguren, die goed zijn omgezet in kersticonen, zijn ook dit jaar weer door PostNL aangezocht nieuwe Decemberzegels te ontwerpen. Zij borduren deze keer voort op de nostalgie-rage van ‘Arne en Carlos’ met hun gebreide kerstballen met Noorse motieven. Het resultaat is een gezellig retro-patroon in kerstkleuren.

De modeontwerpers Arne Nerjordet (uit Noorwegen) en Carlos Zachrison (uit Zweden) zijn eigenaars van het in 2002 gestarte modemerk ‘Arne & Carlos’. Hun (gebreide) kleding is geïnspireerd door Scandinavische tradities en breipatronen.
Kerst is een speciale tijd voor Scandinavië (Noorwegen, Zweden en Denemarken, wellicht ook Finland). “De winter is met de korte dagen en lange nachten een donkere tijd. En dan is het altijd gezellig om een paar kaarsen aan te steken en binnen te zitten met een handwerkje. Daarom was het niet meer dan logisch dat ons eerste breiboek ‘Kerstballen breien met Arne en Carlos’ over kerst en kerstversiering zou gaan”, aldus het voorwoord van dit breiboek, dat het maken van 55 verschillende kerstballen (julekuler) beschrijft. De inspiratie is afkomstig van skitruien uit de vijftiger jaren, kinderwanten, religieuze motieven, tradities en de natuur.
Er is inmiddels een tweede boek van het duo verschenen, namelijk ‘Poppenbreien [strikkedukker] met Arne en Carlos’.

De gedachte en visie van het Scandinavische mode-ontwerpersduo past goed bij het kerstgevoel, dat PostNL met de kerstzegels, Decemberzegels, willen uitstralen, namelijk vertrouwen, maar ook behaaglijkheid en warmte. De gevoelens die je ook hebt bij gebreide een gebreide trui met Scandinavische patronen. Breien komt op dit moment terug. Het is authentiek en past helemaal in deze tijd.
Het artwork van deze December-emissie is afkomstig van Flows art-diretor Annelinde Tempelman van Studio 100%. Verder ontwierpen Astrid van der Hulst en Irene Smit [beiden van creatief team Flow] er aan mee. Ze zetten breipatronen uit oude breiboeken om in kleurige zegels, waarin ze verschillende kerstsymbolen verwerkten. Zo ontstonden lekker frisse postzegels met een knipoog naar dat nostalgische breien, dat nu weer helemaal terug is.

Zodra het thema van een nieuwe serie bekend is, zoekt Julius Vermeulen er een ontwerper bij, soms een fotograaf of illustrator. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk (hij zit o.a. in examencommissies van Kunstacademisch) en daarnaast is hij constant op zoek (o.a. via galeriebezoek en kunsttijdschriften) naar nieuw talent.
Het moment dat iemand zijn ontwerp presenteert, blijft spannend: “Je weet nooit waar de ontwerper mee komt. Soms word ik enorm verrast en is het één keer goed. Maar het gebeurt natuurlijk ook dat een ontwerp niet voldoet aan de verwachtingen. Bijvoorbeeld omdat het ontwerp of thema te eenzijdig wordt belicht of juist te complex. Dan gaat de ontwerper terug naar de computer of de ontwerptafel, net zolang tot het ontwerp staat.”

Voorgangers van breipatronen

Het idee van breipatronen op postzegels is niet nieuw. In 2011 gaf Zweden een postzegelboekje uit met vijf postzegels, waarbij gebreide kleding (sokken, mutsen, sjaal, trui en handschoenen) het onderwerp was.

In 2007 zijn in de Verenigde Staten ook al breipatronen op postzegels afgebeeld.


In Noorwegen verscheen in 2001 een muts op een postzegel.

Decemberzegels 2002

Julius Vermeulen: “Hot in Japan! De [beelddoorlopende] Decemberzegel van 2002 [in vier horizontale landschappen] (nvph 2115/34) is in meerdere opzichten heel Nederlands. Niet alleen de winterse afbeeldingen met sneeuw op het platteland zijn oer-Hollands (pardon oer-Nederlands!), maar ook de heldere en moderne uitvoering ervan.

In het januari-nummer 2003 van IDEA is dit fragment (hoogstwaarschijnlijk een deel van een groter geheel) op de cover afgebeeld. Dit gezicht met wapperend haar is niet als detail op één van de twintig Decemberzegels terug te vinden.
Tekstueel heeft het artikel weinig om hakken: “December Thoughts. Variations and sketches based on a set of 20 Christmas stamps designed by Experimental Jetset for Royal Dutch Mail (PTT/TPG).

Het ontwerp laat de decembergedachten tussen mensen zien door middel van een spoor van sneeuwkristallen. Dit is typisch een ontwerp, waarvan ik meteen voelde: “Dit klopt.” Dit is een bijzonder ontwerp. Dat bleek ook wel toen het ontwerp werd opgemerkt door IDEA, hét toonaangevende designtijdschrift uit Japan. Het stond zelfs op de cover. Ik heb een hele stapel gekocht om uit te delen aan alle leden van de Raad van Bestuur.”

Ook deze bladzijde is uit het Japanse tijdschrift afkomstig. Dit sfeervolle ontwerp met een ondergaande rode winterzon, redelijk zichtbaar achter boomstammen en takken, is niet tot een postzegel verheven. Toch zijn er in dit gelaagde, ruimte suggererend voorontwerp beeldfragmenten te ontdekken, die op andere postzegels wel een plaatsje hebben weten te verwerven:

 • boomstammen links;
 • knotwilg rechts;
 • twee persoonssilhouetten;
 • helmgras: spiegelbeeldig opgevoerd.

Met de computerbestuurde ontwerpmethode is het heel eenvoudig beeldfragmenten te verplaatsen, vergroten en/of spiegelbeeldig te verwerken

De twintig Decemberzegels 2002 nader bekeken

 1. De tere kleurovergangen van rood naar blauw in combinatie met wit suggereert een winterse vrieskou in vier uitgestrekte landschappen op een namiddag tijdens een zonsondergang.
 2. Personen, bomen, riet, hek en helmgras hebben als zetstukken op voor- en achtergrond in de ‘etage-rijke’ winterse wereld (via de collage-techniek) een plaatsje verworven.
 3. Op de 20 Decemberpostzegels zijn 22 personen (man, vrouw of kind) in silhouetvorm (in actieve en/of passieve houding of stand; op voor- of achtergrond) gevarieerd afgebeeld (met verschillende kijkrichtingen; één- of tweekleurig: goud, wit/zwart).

In de vier op de horizon geplaatste Nederlandse landschappen zijn van boven naar beneden te onderscheiden:

 • een zacht glooiend landschap met uitgestrekte bossen,
 • een laag geleden weidegebied met hier en daar een dorp,
 • een stedelijke bebouwing,
 • de Noordzeekust met duinen, helmgras, strand, branding en zee.

In deze regionale landschapweergaven van ons land staat, zit, werkt of beweegt de Nederlander van stad & platteland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)