Westlandpost: kleinrond - Postzegelblog

Westlandpost: kleinrond

1

Onderstaand poststuk is voorzien van drie kleinrondjes, twee op de voorzijde en een op de achterzijde.  Zo op het eerste gezicht te zien niets bijzonders. Opvallend bij het kleinrondstempel Naaldwijk is echter dat goede stempelafdrukken schaars zijn. Vaak zijn ze wel geheel of gedeeltelijk leesbaar, maar altijd met vieze zwarte vlekken.

De brief is verzonden  op 29 maart 1895 van Naaldwijk naar Honselersdijk. Het stempel was in gebruik sedert 15 januari 1884, weliswaar 11 jaar,  maar ook van oudere data is de kwaliteit van de stempelafdruk niet  scherp.

Het komt wel meer voor dat de postzegel wordt gestempeld en er op een willekeurige plek nog een tweede stempel geplaatst wordt. De positionering van de postzegel – in de linker bovenhoek – gebeurde vaker, het kwam zelfs wel voor dat de postzegel aan de voorzijde van een prentbriefkaart werd geplakt.

Op de achterzijde is het aankomststempel Honselersdijk geplaatst. Het was in die tijd gebruikelijk om het tijdstip te vermelden. Dit is duidelijk leesbaar in de onderste ring: 12-4 N, hetgeen wil zeggen tussen 12 en 4 uur in de namiddag.

Bij het stempel van Naaldwijk stond 1-2N dus tussen 1 en 2 uur in de namiddag. De envelop is derhalve in Naaldwijk vlak na de middag aangeboden en een paar uur later gearriveerd in Honselersdijk. Bij het kleinrond van Naaldwijk was het interval 1 uur, bij Honselersdijk 4 uur. De reden: Naaldwijk was een volledig  postkantoor en Honselersdijk een hulppostkantoor.

Vermoedelijk een voorloper van het hedendaagse tracking en tracing?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Mijn naam is Jos Boon. Mijn verzamelinteresse omvat alle zaken die te maken hebben met postale aangelegenheden met Westland en Hoek van Holland (tot 1914 hoorde dat ook bij Westland).

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)