Westlandpost: Treinpost - Postzegelblog

Westlandpost: Treinpost

4

De spoorwegen zijn op een aantal manieren betrokken (geweest) bij het transport van de post. Allereerst het transport van de postzakken (dus alleen het vervoer van de post), ten tweede door het in treinen verwerken van poststukken en ten derde het transport en de verwerking van specifieke treinpost. Onderstaand een envelop, die met de toevoeging “treinexpresse” is vervoerd op 23 januari 1937 van Naaldwijk naar Leiden.


Door gebruikmaking van deze dienst van de spoorwegen konden bijvoorbeeld journalisten nog tot laat in de avond hun kopij voor de krant inleveren. Op de voorzijde van envelop zijn twee postzegels van 6 cent voor het enkelvoudige port en 10 cent voor het Expresrecht geplakt. Beide postzegels zijn geperforeerd met de letter K wat staat voor Kiosk. De perforatie van postzegels gaf aan waar de postzegels aangeschaft waren. Het beoogde doel van het perforeren was om fraude en diefstal te voorkomen.

De postzegels zijn ontwaard met het stempel van de H.IJ.S.M. Delft, hetgeen staat voor Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij Delft. Ook de achterzijde is leuk. De kosten voor het treintransport werden voldaan met een treinpostzegel van 10 cent. De afzender was de heer Otto-journalist die voor verscheidene kranten werkte. Tenslotte is op het poststuk het kortebalk aankomststempel Leiden geplaatst.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Mijn naam is Jos Boon. Mijn verzamelinteresse omvat alle zaken die te maken hebben met postale aangelegenheden met Westland en Hoek van Holland (tot 1914 hoorde dat ook bij Westland).

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 6 december 2012 om 09:11

  Jos, potverdorie, wat een prachtig stuk. Vooral die spoorwegzegel achterop, zie je bijna nooit!

 • willem hogendoorn op 6 december 2012 om 11:35

  Heel leuk stuk. Zou ook zo in mijn Leiden-verzameling passen

 • D den Drijver op 19 november 2016 om 16:08

  Hallo ik ben in het bezit gekomen van 2 zegels HOLL.IJZERENSPOORWEG.MIJ met zwarte opdruk 65 cent en 15 cent De zegels zijn Bruinig van kleur ik vind daar weinig van op internet Stempel is. EXP.STEMPEL R S M. Datum is moeilijk te lezen. vermoedelijk 19-6-1923. Kunt U mij vertellen wat daar de waarde ongeveer van is . Tevens Nog 2 Zegels GOEDEREN en VEE VERZEKERING VERZEKERD BEDRAG 100 Gulden PREMIE 0.25 vAN DE NEDERLANDSE SPOORWEGEN. Zonder datum wel stempel Alle informatie is welkom.

  BV D D den Drijver

 • Prins op 21 november 2016 om 11:07

  Beste D den Drijver.

  Op de site http://members.casema.nl/leobakx/Intropagina.htm
  vindt u allerlei zegels die geen postzegels zijn. Volgens uw beschrijving denk ik dat u moet zijn bij: spoorwegzegels en bij verzekeringszegels-goederen en vee

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)