Collect 74: ARCADIS & KNHM vieren jubileum - Postzegelblog

Collect 74: ARCADIS & KNHM vieren jubileum

14

Is Collect 74 al op de mat gevallen? Het blad staat weer boordevol interessante artikelen, zoals het verhaal over de wondere werken van ARCADIS & KNHM. Het viaduct van Millau. De stormvloedkering in New Orleans. De Floriade in Venlo. Het zijn slechts drie van de vele (inter)nationale projecten van advies en ingenieursbedrijf ARCADIS, dat samen met de vereniging KNHM zijn 125-jarige bestaan viert.

In totaal staan er tien projecten op het postzegelvel 125 jaar ARCADIS & KNHM afgebeeld. Naast de drie bovengenoemde zien we: de Natuurbrug Zanderij Crailoo, de zwakke schakels (versterking Nederlandse duinen en zeedijken), het Olympisch Stadion in Londen, Station Amsterdam Bijlmer ArenA, Tuin aan de Maas in Rotterdam, Kern met Pit, en Artcadia. Allemaal zijn het kunststukjes van bijzondere allure – de laatstgenoemde drie gerealiseerd door KNHM al dan niet in samenwerking met ARCADIS.

Een mooie mix

De tien projecten op het postzegelvel werden door KNHM en ARCADIS aangedragen. “We waren zo enthousiast over de opdracht dat we zes verschillende basisontwerpen hebben gemaakt”, vertelt Nadji van den Broek, grafisch ontwerper en medeoprichter van Werf3 in Amsterdam. Samen met zijn collega René Kuijpers verzorgde hij het ontwerp. Voor de zes kozen ze verschillende invalshoeken. Nadji: “De tien projecten zijn een mooie mix van de verschillende activiteiten waarmee deze twee organisaties zich in binnen- als buitenland bezighouden. We hebben de projecten in de voorbereidende fase op allerlei mogelijke manieren proberen te verbeelden, zowel illustratief als fotografisch. Zo was er een ontwerp waarin we de ruilverkaveling als leidraad namen. Bij een volgend ontwerp keken we meer naar de toekomst. Er was van alles mogelijk.”

Hoogste brug ter wereld

Het uiteindelijk gekozen ontwerp komt voort uit een in wezen simpele gedachte. “Je kunt van zo’n project wel een mooi plaatje laten zien”, aldus Nadji, “maar we merkten zelf dat het pas gaat leven als je er meer over hoort en leest. De bouw van het viaduct bij Millau bijvoorbeeld, de hoogste brug ter wereld, was niet onomstreden. Het dorp Millau was eerst fel tegen en later enthousiast vóór, toen ze de gunstige gevolgen ontdekten. Als je een dergelijke verdiepingsslag op de velrand plaatst, verdwijnt die zodra de postzegel wordt gebruikt voor frankering. De ontvanger mist dan essentiële informatie. Bij elke kleurenfoto is daarom een tekst met toelichting op het betreffende project geïntegreerd: op vijf postzegels op een wit vlak rechts en op vijf postzegels op een wit vlak links. Dat verklaart ook direct de opvallend langgerekte vorm.”

Overvloed aan beelden

De postzegels lopen door tot aan de velrand, waardoor elke postzegel maar aan drie kanten perforaties heeft. Het gebruikte lettertype voor de verklarende teksten en de overige typografie is de Akkurat uit 2004 van de ontwerper Laurenz Brunner. Het fotomateriaal, dat door ARCADIS en KNHM werd aangeleverd, is van verschillende fotografen. “Bij sommige projecten hadden we de luxe dat we uit een overvloed aan prachtige beelden konden kiezen, voor andere was er maar weinig voor handen. We hebben de foto’s daarom ook waar nodig bewerkt om ze naar elkaar toe te trekken. Dat speelde ook mee bij het maken van de uitsnedes en het kiezen van de volgorde, mede op basis van vorm en kleur. Ook zijn de beelden zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst dat ze logisch op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld met de horizon.”

Verder in Collect 74:

 • Nieuwe uitgiften
  • Decemberzegels 2012
  • Persoonlijke Postzegels 2013 Reinier Paping
  • Persoonlijke Postzegels 2013 Eekhoorn
  • Mooi Nederland 2013 Streekdrachten
 • Postzegelverkiezing 2012 – Kies de mooiste postzegel van het jaar!
 • Puzzel – Win een fotoboek over André Kuipers
 • Persoonlijke Producten
 • Profiel – Studio Pot & Van der Velden over Streekdrachten
 • Prestigeboekjes – Het mooiste van postzegels
 • Kort Nieuws
 • Mijn postzegel & ik – Wijnboer en schrijver Ilja Gort over wijnpostzegels
 • Varia – Kinderen ontwerpen postzegel Donald Duck
 • Munten
 • Shop
 • Assortiment

De digitale versie van het nummer is hier ook te downloaden. Op de pagina Archief Collect zijn nog veel meer downloads van Collect te vinden.

Wil je ook het gratis blad Collect 4x per jaar thuis ontvangen? Meld je dan hier aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (14) Schrijf een reactie

 • toon op 14 november 2012 om 09:41

  Lang verwacht en eindelijk gekomen! PostNL heeft eindelijk begrepen dat het onderwerp DIEREN op postzegels de jeugd kan aantrekken. Ik roep het al jaren: van de leden van de Stamp Kids Club geeft ruwweg 30% aan dat ze geïnteresseerd zijn in het verzamelen van postzegels met DIEREN. Vol verwachting klopt ons hart!

 • Willem op 14 november 2012 om 09:44

  Lia jouw afbeelding wijkt af van de zegels in Collect. In Collect loopt de perforatie niet door het beeld van de zegel.

 • Lia Vieveen van Postzegelblog op 14 november 2012 om 10:21

  @Willem, eerst zou het velletje zonder die perforatie uitgegeven worden. Op het laatst is besloten om dit toch met de normale perforatie te doen. Helaas bleek Collect toen niet meer aangepast te kunnen worden.

 • aadb op 14 november 2012 om 13:21

  Tsja de beslissing om toch maar een perforatie aan te brengen geeft de bedenker de kans om de Nobelprijs treurigheid te ontvangen hij slaagt er in om de discussie over het ontwerp levendig te houden ..ga zo door zou ik zeggen er is nog genoeg te ontwerpen om de perforatie messen het werk te laten doen waar het valt ach wat maakt het uit de kolommen moeten volgeschreven worden .

 • Gerko op 14 november 2012 om 14:36

  @Aad: zonde van dit verder fraaie velletje inderdaad, die perforatie. Zeker weer een “moderne” ontwerper…

 • Lars op 14 november 2012 om 16:07

  Als ze besluiten om het toch met die perforatie te doen, waarom draaien ze dan niet gelijk even de afbeelding en de tekst om?
  Ik heb liever dat 99% van de consumenten de tekst eraf scheurt ipv de afbeelding doormidden!

 • Andries op 14 november 2012 om 17:03

  Het zijn inderdaad mooie afbeeldingen.
  Jammer dat er weer zo nodig een perforatie dwars doorheen moet.

 • a Lenselink op 15 november 2012 om 21:35

  Ik wil graag de toezending van Collect stoppen !! Maar hoe???
  A Lenselink,Broekstraat 6a,7002 ZB Doetinchem.

 • paulv op 15 november 2012 om 21:59

  @Lenselink:
  ga voor contact met CollectClub naar https://collectclub.postnl.nl/pages/content/s2/contactmetdewinkel.aspx
  U kunt bellen, faxen, mailen en natuurlijk post sturen. Alle gegevens staan op deze pagina.

 • J.Rikkels op 16 november 2012 om 21:29

  Zelfde vraag als A.Lenselink

  Ik zou via http://www.pos.nl/gratiscollect
  mezelf af kunnen melden, maar helaas ik zie nergens waar.
  Aanmelden is geen kunst, maar afmelden wel.

  Antwoord van PaulV brengt me ook niet verder.

 • stampy46 op 16 november 2012 om 21:56

  Vind die zegels uit de collect een stuk mooier dan deze ellende. Weer eens de perforatie misgeslagen door PostNL…..
  Je zal maar niet verder kijken dan je collect, kom je mooi bescheten uit.

 • paulv op 16 november 2012 om 22:10

  @Rikkels
  Het zou mij verbazen als je de klantenservice van CollectClub belt, en zegt dat je het blad Collect *niet* meer wilt ontvangen, dat je dan niet begrepen wordt, en dat men daar dan niet kan zorgen dat de verzending van dat blad stopt.

 • Lars op 16 november 2012 om 22:18

  A. Lenselink en J. Rikkels,
  Als u niets besteld een jaar lang stopt het abonnement automatisch.
  Besteld u wel eens zegels? Zo niet, dan is het gewoon even afwachten.
  Wat is er trouwens zo erg aan het ontvangen van een gratis blad?

 • aadb op 16 november 2012 om 22:29

  @Ach zoals gezegd en geschreven de kolommem moeten vol en dat lukt aardig Kan men die tandingsfreak niet verbannen .Ik en vele vele andere willen komplete afbeeldingen op Nederlandse zegels geen geknoei met perverse perforatie messen die naar wiilekeur de soms mooie afbeeldingen verminken .Hierbij start ik dan ook de aktie( ik wil kompleet en niets anders ) een protest zegel kunt u binnenkort verwachten en zal wederom gratis te verkrijgen zijn nadere info volgt Voor steunbetuigingen mail naar aadbeglinger729@hotmail.com .en ik lees ze ook graag op dit blog .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)