Vietnam, een land in ontwikkeling - Postzegelblog

Vietnam, een land in ontwikkeling

5

Enige tijd geleden kreeg ik een verzameling met postzegels van Vietnam aangeboden. Nou is Vietnam niet een land waar men meteen enthousiast over wordt voor wat betreft de postzegels.  Heel veel kleurige plaatjes op goedkoop papier, al dan niet met gom, slechte tanding en veelal gestempeld met een mooi hoekstempel of een gedrukt stempel (zogenaamde CTO’s). Ik vermoed dat er in Vietnam weinig van deze postzegels zullen zijn gebruikt.

Al bladerend trof mij meer het feit dat er op heel veel zegels  ‘militaria’  voorkomt. Geweren, tanks, vliegtuigen, slagvelden.  Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, want Vietnam heeft de afgelopen eeuwen nogal wat grote en kleinere oorlogen gekend.  De huidige (wat oudere) generatie heeft zeker nog de beruchte ‘Vietnamoorlogen’ meegemaakt.

De eerste Vietnamoorlog ontstond in 1946 toen Franse oorlogsschepen een bombardement uitvoerden op de havenstad Tonkin om de opstandelingen van de Vietminh te treffen.   Vietnam was officieel namelijk onderdeel van een Frans mandaatgebied, bekend onder de naam Indochina, dat in de tweede wereldoorlog werd bezet door de Japanners.

In de strijd die daarop volgde leden de Fransen in 1954 een desastreuze nederlaag bij de slag van Diên Biên Phú. Na deze oorlog werd door de Conventie van Genève het land opgedeeld in een Noord-Vietnam als  ‘Democratische Republiek van Vietnam’  en een Zuid-Vietnam als de  ‘Staat Vietnam’  (onder Keizer Bao Dai) en 2 jaar later als de  ‘Republiek Vietnam’  onder President Ngo Dinh Diêm. De scheidslijn tussen Noord en Zuid liep ongeveer op de 17e breedtegraad.

De tweede Vietnamoorlog, van 1 november 1955 tot 30 april 1975, staat ook bekend als de Amerikaanse Vietnamoorlog.  Dit was in feite een oorlog tussen het op de Verenigde Staten geörienteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China geörienteerde Noord-Vietnam. En zoals de meesten nog wel weten, deze strijd zou worden beëindigd met een beschamende terugtrekking van de Amerikanen. Ruim 58 duizend Amerikanen sneuvelden of raakten vermist bij deze strijd.

In 1974-1975 werd het zuiden van Vietnam onder de voet gelopen door de Vietcong, het Nationale Front voor de bevrijding van Vietnam.

De stad Saigon werd definitief veroverd op 21 april 1975.

In 1976 mag de bevolking naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen.

Op 2 juli 1976 kreeg het herenigde Vietnam als de ‘Socialistische Republiek Vietnam’ een communistisch regime. Er was geen plaats meer voor vrij ondernemersschap.  Niet voor lang echter, want vanaf 1986 werd het economisch beleid gewijzigd. Er kwam een ommezwaai door ‘Doi Moi’ (het ‘nieuwe denken’), waarbij economische initiatieven van de bevolking werden gehonoreerd en buitenlandse investeringen werden toegestaan.

Vanaf dat tijdstip krabbelt Vietnam langzaam maar zeker uit het diepe dal van oorlogen, tegenslagen, isolatie, armoede en ellende.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch VietnamNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • wilhelmus op 13 november 2012 om 10:13

  Toon een goed verhaal.
  Wat ben ik blij dat we in west Europa al meer dan 60 jaar geen oorlog hebben gehad.

 • Franc Rossi op 13 november 2012 om 13:55

  Inderdaad een goed verhaal. En al is de geschiedenis van dit land niet zo rooskleurig geweest is het toch ook interressant om die historie door postzegels te leren kennen en er mee te illustreren.

 • Robert op 13 november 2012 om 17:15

  Wist je trouwens dat ze de Vietnamoorlog daar de ‘Amerikaanse oorlog’ noemen? Kwestie van perspectief…

 • Lars op 13 november 2012 om 18:54

  Het viel me op toen ik in Vietnam was dat ze in de musea de oorlog ook vanuit een bepaald perspectief vertelden…

 • Robert op 14 november 2012 om 10:13

  Inderdaad Lars, in het oorlogsmuseum in Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon) wordt de nadruk gelegd op wreedheden die begaan zouden zijn door de Amerikaanse soldaten. De gruwelijkste filmbeelden worden daarbij niet geschuwd. Slachtoffers van de Vietcong worden geeerd met monumentjes buiten de stad, over de ‘bezetter’ wordt liever niet gepraat.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)