Proef met SOSMA, het vervolg - Postzegelblog

Proef met SOSMA, het vervolg

7

Op 12 juli 2011 heb ik een artikel geschreven over proefnemingen op één SOSMA (Schift-Opzet-Stempel-MAchine) van de nieuwe generatie Sosma’s. Leverancier van de nieuwe Sosma is Nippon Electric Company (NEC) Corporation Tokyo, Japan. (De postzegels worden door de Sosma  ontwaard door middel van een inkjetstempel.)De nieuwe Sosma is o.a. ook voorzien van state-of-the-art software, hiermee kan geheel automatisch worden bepaald of de brief juist is gefrankeerd. Door middel van dit systeem zou er ook informatie van het poststuk op het poststuk moeten worden geprint!

Genoemde proef is, zoals u heeft kunnen lezen, min of meer een fiasco geworden voor de verzamelaars. Maar … PostNL heeft het voornemen om in november 2012 wederom een proef te gaan nemen met een NEC Sosma, met automatische portocontrole, in ’s-Gravenhage.

Ondertussen is er wel het e.e.a. gewijzigd bij de inkjetstempels, zie afb. 1, 2 en 3. In de inkjetstempels staan sinds kort nummers die het postsorteercentrum aangeven. Het nummersysteem werkt als volgt voor de honderdtallen: 1 = Amsterdam; 2 = ‘s-Gravenhage; 3 = ’s-Hertogenbosch; 4 = Nieuwegein; 5 = Rotterdam; 6 = Zwolle. Of nummer 202 (afb. 3) van ’s-Gravenhage aangeeft dat er twee Sosma’s in gebruik zijn, weet ik niet. (Wie wel?)

afbeelding 1

afbeelding 2

afbeelding 3

Dan is er nog de ‘vreemde’ inkjetstempel op afb. 4. Datum afstempeling is: 12. VII. 12. 22. Geadresseerde is een postbusnummer in Leiden, afzender uit Purmerend en is in het postsorteercentrum Amsterdam verwerkt.

afbeelding 4

De lijntjes boven en onder (ook op de postzegel), zijn door middel van een inkjet opdruk aangebracht. Wie weet hier meer over te  vertellen?

Mocht u e.e.a. nog eens heel uitgebreid willen nalezen en kijken, ga dan naar de website van: Po&Po en dan het vakje Postmechanisatie aanklikken en daarna Post en Techniek, mei 2012, aanklikken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • HugoB op 8 november 2012 om 17:02

  “De lijntjes boven en onder (ook op de postzegel), zijn door middel van een inkjet opdruk aangebracht. Wie weet hier meer over te vertellen?”

  Ik heb een envelop afgelopen zomer geretourneerd gekregen met dezelfde lijntjes in de linkerbovenhoek van de envelop. Wat deze envelop zo mogelijk nog vreemder maakt is dat deze envelop niet in Nederland maar in Engeland is gestempeld.
  Als je geïnteresseerd bent dan kan je de envelop als het goed is hier bekijken: http://i1266.photobucket.com/albums/jj527/BrieffiesWF/Return%20to%20sender/Lundy2012.jpg

 • HugoB op 8 november 2012 om 17:09

  P.S. In de linkerbovenhoek staat ook mijn eigen adres en vandaar dat ik dit wit heb gemaakt. Ik heb de originele scan ook nog in hogere kwaliteit, dus wanneer geïnteresseerd kan ik je een mailtje sturen.

 • J.S. op 8 november 2012 om 19:49

  Is het mogelijk om aan te geven of en zo ja hoe verzamelaars post voor deze proef kunnen laten meelopen?

 • Jan Oosterboer op 8 november 2012 om 21:16

  J.S.
  Ik denk dat je lid moet zijn van Po & Po, Postmechanisatie. Zie de website die ik heb aangegeven. Wanneer die proef van start gaat, weten wij ook niet.

 • paulv op 8 november 2012 om 21:24

  Eind oktober op poststuk gezien stempel Amsterdam met nummer 103 (één-nul-drie dus)

 • Jan Oosterboer op 8 november 2012 om 21:24

  Hallo Hugo.
  Interessante scan van jou. Ik denk dat e.e.a. precies zo is al die stempel van mij, ook gezien het lettertype van de datum. Ik zou gaarne de originele scan willen zien. (Via Lia?) Buitenlandse post komt veelal aan in Amsterdam, vandaar dat dat stempel ook in Amsterdam is geplaatst denk ik.

 • HugoB op 8 november 2012 om 23:30

  Hallo Jan,

  Ik kan de scan ook direct doorsturen naar jou. Mijn e-mailadres is h.brieffies@hotmail.com. Als je me een berichtje stuurt dan stuur ik de scan meteen door.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)