Stabiliteit troef in catalogus 2013 - Postzegelblog

Stabiliteit troef in catalogus 2013

8

Sinds 12 september ligt de nieuwe NVPH Speciale Catalogus 2013 van Nederland en Overzeese gebiedsdelen in de winkel, de 72e editie, prijs € 29,90. Opmerkelijk is dat er nog maar alleen een hardcover editie is verschenen. Er is daartoe besloten omdat de prijs van de twee softcover edities en die van de hardcover elkaar zo dicht waren genaderd dat de cataloguscommissie de softcovers heeft laten vervallen.

Weinig postzegels stijgen of dalen in waarde

Ook deze keer is net als in de 71e editie stabiliteit troef. Natuurlijk zijn er wel enkele prijsverhogingen en –verlagingen, maar die zijn op de vingers van twee handen te tellen, en dan gaat het in het bijzonder om de klassiekers.

In waarde gestegen

Zo steeg bijvoorbeeld de serie Prinses Wilhelmina (hangend haar) die van 1891 – 1894 liep, van
€ 9.680,- naar € 10.235,-.

En de serie van 1893 – 1896, steeg van € 7.950,- naar € 8.050,-.

Andere stijgers en dalers

Daarnaast daalde de Opruimingszegel 1920 van 450 naar 425. Wel valt een groot aantal prijsverhogingen te noteren bij klassieke zegels van de overzeese gebiedsdelen en ook is het moderne materiaal van Antillen en Aruba hier en daar in prijs verhoogd. Daarentegen zijn er bij deze gebieden een aantal prijsdalingen te bespeuren bij zegels uit de periode van de jaren ’80 en ’90. Bij Nederland valt op dat o.a. de schaarse postzegelboekjes PB82b en PB83b opnieuw in prijs zijn verhoogd. Voor de rest dus: stabiliteit, bij zegels, fdc’s, prestigeboekjes, postzegelboekjes.

Langebalkstempels van Cees Janssen

Opgemerkt zij nog dat stempelexpert Cees Janssen weer een eenmalig hoofdstuk langebalkstempels Nederland met Romeinse cijfers op zijn naam heeft geschreven, totaal 24 bladzijden met honderden plaatsnamen, van Aalsmeer tot Zwolle, plus stationspostkantoren, bijpostkantoren, pakketpostdienst, veldpostkantoor en censuur, alle met gebruiksperiode en prijs; dat er honderden postfris noteringen bij tandingen van Nederland en Overzee zijn toegevoegd en dat een aantal nieuwe plaatfouten is toegevoegd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Aruba Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.