Tien koeien in de wei in klare lijn - Postzegelblog

Tien koeien in de wei in klare lijn

0

In de wereld van de strips is de klare lijn een begrip. De klare lijn is de kunst van het weglaten, overbodige details worden niet getekend, alleen de essentiële lijnen worden neergezet, de contourlijnen, die eventueel met vlakke kleuren worden ingevuld waarbij nauwelijks gebruik wordt gemaakt van schaduwen en arceringen. Hergé (Kuifje) wordt beschouwd als de grondlegger van de klare lijn, hoewel zijn tekenstijl niet uit het niets is ontstaan. Hij heeft zich laten inspireren door Chinese en Japanse prentkunstenaars.

Hergé kreeg vele navolgers in de stripwereld, in Nederland onder anderen Joost Swarte (ook in andere kunstuitingen), Theo van den Boogaard, Dick Briel (met Professor Palmboom, die weer optrad in het weer opgeheven maandblad Por Dios en Eric Heuvel, wiens January Jones weer avonturen beleefd in het stripblad Eppo.

De tien koeien (zes verschillende), die op het velletje staan dat 13 augustus werd uitgegeven zijn door grafisch kunstenaar Joost Veerkamp in de klare lijn getekend. Het velletje heeft als titel Nederlandse rundveerassen en de volgende koeien staan in de wei: op de bovenste rij Maas-Rijn-IJsselvee en Groninger blaarkop, op de 2e rij, Fries-Holland-zwartbond en lakenvelder, op de 3e rij, brandrode rund en witrik, op de 4e rij, Fries-Hollands-zwartbond en lakenvelder en op de 5e rij, Maas-Rijn-IJsselvee en Groninger blaarkop. De zegels hebben de frankeerwaarde Nederland 1 voor post tot 20 gram met bestemming binnen Nederland. Oplage 240.000 velletjes, artikelnummer 321062. Er verschijnen ook een prestigeboekje, een postzegelmapje en een eerstedagenvelop.

Joost Veerkamp

Grafisch kunstenaar Joost Veerkamp plaatste de koeien in een typisch Nederlandse weide die doorsneden is met sloten en met een evenzeer typisch Nederlands vergezicht. Elk ras heeft zijn eigen kleur gras, zijn eigen kleur lucht en zijn eigen contouren aan de horizon. Omdat Veerkamp, zoals hij zegt, eigenlijk niets wist van koeien, heeft hij de hulp ingeroepen van Marleen Felius, schilder van rundvee en auteur/illustrator van standaardwerken over rundvee. Zo o.a. van Rundvee-rassen van de wereld (1995) en Gids rundveerassen (2000) en Koeien (2010). Nederland telde in 2011 3,9 miljoen koeien, waarvan 2,7 miljoen melk- en fokvee en 1,2 miljoen vlees- en weidevee (cijfers CBS).

De koeien

En de koeien: Het Maas-Rijn-IJsselvee is gefokt in het stroomgebied van deze rivieren. MRIJ-vee is echter grotendeel verdrongen door de Red Holstein. De Groninger blaarkop is ontwikkeld in de provincie Groningen als melk/vleesvee. Het is een bedreigd ras dat terug in de belangstelling komt.  Het Fries-Hollandse-zwartbond was tot voor kort het belangrijkste ras ter wereld. Lakenvelders zijn altijd zeldzaam geweest, maar door hobbyfokkers lopen er nu meer rond in Nederland dan ooit tevoren. Brandroden worden vooral voor het vlees gehouden en de Nederlandse witrik, ook wel witrug, ruggeling of aalstreep genoemd, is eigenlijk geen ras maar een kleurslag.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.