Grabbelen op de POSTEX - Postzegelblog

Grabbelen op de POSTEX

2

Zaterdag 20 oktober was ik op de POSTEX in de Americahal in Apeldoorn, de jaarlijkse filatelistische tentoonstelling en handelsplaats. Ik was daar als elk jaar voor de gezelligheid maar ook ambtshalve want een luchtpostverzameling van mij stond er te pronk. Dit jaar ‘Luchtpost in-naar de West tot 1950’. Die verzameling staat op albumbladen die enige jaren terug door Wim Timmermans op zijn computer zijn gemaakt, het zag er prachtig uit.


Er zijn op de POSTEX vele handelarenstands, en bijna alle hebben speciale beursaanbiedingen. Sommige daarvan zijn schoenendozen met postzegels of poststukken, grabbelen maar. Voor die dozen heb ik interesse want a) ik spaar vele landen en wil die verzamelingen graag opleuken en b) ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rang en c) als filantroop help ik de handel graag van hun overtollig materiaal af.

Zo kreeg ik voor weinig zo’n twintig kaveltjes te pakken. Met ‘weinig’ bedoel ik 10 tot 20% van de catalogusprijs, voor zover bekend. Hieronder een viertal aankopen afgebeeld:

 • Een PTT- blanco briefkaart (1986): ‘Flevoland 12e provincie’ Mag niet in mijn album ontbreken.

 • Een Franse FDC (1963): ‘Evasion de Hugo de Groot dans une caisse a livres’. De ontsnapping van de in heel Europa vermaarde geleerde Hugo de Groot 1583-1645 uit kasteel Loevestein in een boekenkist is, zoals blijkt, tot ver over onze grenzen bekend. Na deze ontsnapping uit gevangenschap in 1621, georganiseerd door zijn vrouw Maria van Reigersberch 1589-1653 en huishoudster Elsje van Houweningen ?-1681, heeft hij met familie zo’n 23 jaar in Parijs gewoond en gewerkt. In 1947 vinden we Hugo de Groot afgebeeld op de 20ct waarde van de zomerserie (NVPH nr 494). We waren de Fransen dus voor.

 • Een (beschreven) FDC uit Suriname (LP32, 1954), staat 30 euro in de NVPH catalogus, bemachtigd voor 2 euro. Wellicht neem ik ‘m op in bovengenoemde luchtpostverzameling. Had deze FDC nog nooit gezien.

 • Een frankeerzegel van Tsjecho-Slowakije, 3 october 1938 in een stadje aan de grensrivier de Elbe tweekleurig afgestempeld met hakenkruis en ‘Tag der Befreiung’, ter gelegenheid van de annexatie van Sudetenland door Hitler-Duitsland. Tjonge wat heeft de blijdschap over deze Befreiungstag deze mensen een ellende bezorgd. De knapen en mannen onder de Sudetenduitsers (bijna 25% van de toenmalige inwoners van Tsjecho-Slowakije) moesten in Duitse militaire dienst, honderdduizenden lieten tijdens WOII het leven. Na de Duitse capitulatie werden de meeste Sudeten uit Tsjecho-Slowakije verdreven wat hardhandig ging en vele duizenden slachtoffers heeft geëist. Have en goed waren ze kwijt, genoegdoening is nooit gekomen. Dit stukje gaat naar mijn verzameling Tsjecho-Slowakije-Böhmen und Mähren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • wilhelmus op 2 november 2012 om 15:12

  Ja de Postex is ideaal voor ons speurneuze.
  Diverse Handel en…. een pracht tentoonstelling.
  Deze keer complimenten aan de organisatie voor het brengen van categorie 3, 2, en voor de eerste keer 1.
  Ik heb prachtig materiaal gezien op de kaders.
  Alleen daarom loonde zich de reis naar Apeldoorn.
  Ik verheug me op volgend jaar.

 • Jos van den Bosch op 3 november 2012 om 11:05

  En ik heb nog steeds de pest in dat ik door gezondheidsproblemen niet in staat was om eens lekker te snuffelen en me te vergapen aan prachtige verzamelingen. En een hele hoop bekenden te ontmoeten, het is eigenlijk mijn relais vanuit het ‘donkere’ zuiden met de rest van filatelistisch Nederland. En dan met een gratis reis vanwege mijn OV jaarkaart. Volgend jaar opnieuw proberen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)