Dag van de postzegel 2012 - Postzegelblog

Dag van de postzegel 2012

17

De Dag van de Postzegel is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement dat in 2012 door filatelistisch Nederland op 19 oktober wordt gevierd. Dat gebeurt met onder meer ruilbeurzen, tentoonstellingen en andere bijzondere bijeenkomsten. PostNL besteedt dit jaar aandacht aan de Dag van de Postzegel door de emissie van een velletje met tien postzegels, geïnspireerd op de Julianapostzegels en face uit 1949 met een frankeerwaarde van 1 gulden.

Ook worden een eerstedagenvelop en prestigeboekje uitgebracht. Het prestigeboekje maakt deel uit van de reeks over de geschiedenis van de series permanente postzegels in Nederland. Het eerste deel van deze reeks kwam uit in 2009.

Het ontwerp van het postzegelvel Dag van de Postzegel 2012 is gebaseerd op een proefdruk uit 1949 van een blok van vier Julianapostzegels met een frankeerwaarde van 1 gulden. Deze proefdruk verschilt op een paar essentiële punten van de postzegel zoals die uiteindelijk in productie is genomen. Op de proefdruk zijn zowel open als gevulde letters gebruikt voor de aanduiding Nederland, maar op de postzegel uit 1949 zijn alleen gevulde letters toegepast. Ook is de frankeerwaarde op de proefdruk in letters uitgeschreven (een gulden) in plaats van met een cijfer (1 gulden) zoals op de feitelijke postzegel. Tot slot draagt koningin Juliana op de proefdruk nog een diadeem. Die was op de postzegel uit 1949 op nadrukkelijk verzoek van de koningin verwijderd.

De proefdruk van het postzegelontwerp uit 1949 is door ontwerper Ingmar Birza als doorloper op het nieuwe velletje opgenomen, met de rechterkant van het kapsel van koningin Juliana op de naastgelegen postzegel. De oude proefdruk keert ook letterlijk als drukvel in het ontwerp terug, namelijk door het vergeelde papier als achtergrond voor vier van de tien nieuwe postzegels op te nemen. Inclusief de opmerking ‘2.0’ met een stempeltje – twee aantekeningen die ooit op de proefdruk werden aangebracht.

Er zijn drie lettertypes gebruikt op het postzegelvel Dag van de Postzegel 2012: de door Jan van Krimpen met de hand getekende open letters uit 1949, de schreefletter Cardo voor de verticaal gedrukte tekst op de postzegels en de schreefloze Base 9 van Emigre voor de tekst op de velrand en voor de aanduiding ‘nederland’ en ‘1’.

Ontwerper Ingmar Birza is geen onbekende voor verzamelaars en filatelisten. Zo ontwierp hij de postzegels Het Nederlandse Wad uit 2003, op basis van een concept dat de eerste prijs had gewonnen in een ontwerpwedstrijd voor het Nederlands publiek. Voor DAVO maakte hij vele Jaarboeken Nederlandse Postzegels en voor verschillende opdrachtgevers ontwierp hij Persoonlijke Postzegels. Het ontwerp van het velletje Dag van de Postzegel 2012 was bij hem in goede handen. “De opdracht was om vanuit de oude proefdrukken van Enschedé te gaan werken. Uit eerbetoon aan Sem Hartz heb ik de verschillen met de uiteindelijke postzegel – de open letter, de schrijfwijze van de frankeerwaarde en de diadeem – gehandhaafd. Een echte postzegelliefhebber ziet dan direct wat er aan de hand is. Dat geldt natuurlijk ook voor het doorloopeffect wat ik heb aangebracht. Daardoor krijgt de geschiedenis van dit ontwerp meer aandacht.”

Een doorloper vraagt om het maken van een keuze waar het beeld wordt gescheiden. Ingmar Birza: “Dat werd mij gemakkelijk gemaakt – een cadeautje eigenlijk – door de aanduiding EEN GULDEN. De perforatie kan daar precies tussendoorlopen, zonder het portret van Juliana te beschadigen. Ik vond het ook een fraai accent om het oude drukvel als grafisch element toe te voegen, met een overloop naar de velrand. De vermelding 2.0 en het stempeltje zijn daarbij mooie details, zeker omdat 2.0 in onze tijd de betekenis heeft gekregen van ‘volgende fase’ of ‘vernieuwde uitingsvorm’.

De Julianapostzegels zijn indertijd met twintig verschillende frankeerwaarden en bijbehorende kleuren gedrukt. “Maar voor de kleuren die ik wilde gebruiken”, aldus Ingmar Birza, “heb ik eerst naar de proefdrukken van de guldenzegel gekeken. Want ook daar is met allerlei kleuren geëxperimenteerd, net zoals ik nu heb gedaan. Uiteindelijk viel de keuze op een combinatie van twee kleuren. Enerzijds het roodbruin dat op de postzegel van 5 gulden is gebruikt, vanwege het klassieke karakter. Anderzijds het paarsblauw, ook wel Pruisisch blauw genoemd, wat sterk lijkt op de kleur die toentertijd voor de postzegel van 35 cent is gebruikt. Die laatste kleur natuurlijk vanwege de koninklijke uitstraling.”

Over de ontwerper

Ingmar Birza vormt samen met zijn vrouw Carla Birza het ontwerp- en communicatiebureau Birza Design in Deventer. Ingmar studeerde van 1991 tot 1995 grafische vormgeving aan de Kunstacademie Den Bosch. Na een korte periode bij bureaus in Breda (Van den Broek) en Amsterdam (Studio Olykan) werkte hij tot 2005 samen met zijn vader Be J. Birza in diens studio in Deventer. Sinds 2005 zet hij het bureau samen met zijn vrouw Carla voort, waarbij ontwerpopdrachten worden uitgevoerd voor uiteenlopende klanten. Voor PostNL voert Birza Design al sinds 1998 diverse aan postzegels verwante opdrachten uit, waaronder prestigeboekjes, diverse enveloppen, stempels en beursvelletjes. Voor verschillende opdrachtgevers, waaronder DAVO, ontwerpt Birza Design ook Persoonlijke Postzegels.

Op 19 oktober 2012 is het de Dag van de Postzegel, een onderdeel van de nationale Postzegelshow POSTEX 2012 die van 19 tot en met 21 oktober plaatsvindt in Apeldoorn. POSTEX is een grootschalig filatelistisch evenement voor de verzamelaar en het hele gezin. De organisatie is in handen van de Gezamenlijke Stuurgroep Evenementen (GSE). Dit is een samenwerkingsverband van PostNL met de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBF) en de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH).

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische specificaties

Zegelformaat: 30 x 40 mm
Tanding: 13 : 13 ¼
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek: offset
Oplaag: 120.000 velletjes
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart
Artikelnummer : 321361

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Tags bij dit artikel

Reacties (17) Schrijf een reactie

 • aadb op 16 oktober 2012 om 10:52

  Ach ja en zo gaan we maar door met het verminken van postzegels . Een pracht ontwerp in zijn kinderschoenen afbeelden en er een verhaal aanhangen.Wat kan je nog verwachten aan plaatjes als men het ontwerp in zijn kinderschoen gaat afbeelden krijgen we ook de eerste streken van de kwast van het schilderij rood,blauw,geel te zien . En dit ontwerp van onze vroegere vorstin wordt misschien op een envelop geplakt en verzonden de ontvanger zal wellicht denken aan een misdruk en zich haasten naar het dichtbijzijnde veilinghuis om zijn vonds te laten zien .De ontwerper schrijft de echte postzegelliefhebber ziet direkt wat er aan de hand is ,inderdaad ik zie een verwarde ontwerper die het niet meer weet en de ware liefhebber van het orgineel niet voor z,n hoofd wil stoten en het portret in takt laat .Hij creëert een doorloper door het tandingsmes net naast het portret te laten vallen en het is een godsgeschenkt dat het net de 1 van het woord gulden scheid wat een geluk kan hij hebben .Maar goed de kombunist van doorlopers/kombinaties komt aan zijn trekken en de postnl kassa zal weer open staan want ook dit zegel zal men weinig gebruiken en als zegel en velletje verdwijnen in een album

 • Willem op 16 oktober 2012 om 17:07

  Ach ja en zo blijkt opnieuw dat over smaken niet valt te twisten. Ik vind het een prachtig velletje, mooie kleuren.

 • aadb op 16 oktober 2012 om 17:26

  Jaja mooie kleuren en de afbeelding is zeker ook schitterend ik vind het eerder majesteit schennis maar ja wie ben ik !

 • willem hogendoorn op 16 oktober 2012 om 21:00

  Ik ben bang dat ik als ik zo’n velletje koop en de zegels ga “scheuren” ik dit niet op de perforatie-lijn ga doen, maar langs de kleurlijn. Zal PostNL zo’n “foute” zegel dag afstempelen op een brief?

 • paulv op 16 oktober 2012 om 21:18

  Stempeltje ?

  Het is toch duidelijk een gat in het papier van de proefdruk. En wel een gat in de vorm van een driepuntig kroontje. Dit werd met een op een conducteurstangetje gelijkende tang in het papier geknipt. De gebruikelijke naam is dan ook knipteken of kortweg knip. Dít specifieke knipteken werd in 1923 voor het eerst gebruikt, in blok 1 van Luxemburg.
  Later is dit knipteken gebruikt voor proeven en proefdrukken van zegels in de drukkerij van Joh Enschedé.
  Voor zegels die voor verkoop aan het publiek zijn gedrukt werden andere kniptekens gebruikt. De vormen en hun volgnummer staan afgebeeld in de NVPH-catalogus, op de tekstpagina van het plaatfoutenkatern.

 • Theo Pleunis op 16 oktober 2012 om 21:55

  Waar zijn dit maal de zegels te koop? Bij het plaatselijk postagentschap? Of moet ik naar een andere plaats, naar een Brunawinkel? Het is — zoals zo vaak – weer een uitzoeken of uitproberen.

 • Marc37 op 16 oktober 2012 om 22:27

  Theo, het velletje is ook op www.http://collectclub.postnl.nl te koop.

 • Marc37 op 16 oktober 2012 om 22:29

  Alleen de link werkt niet, Lia.

 • Reintejdevos op 17 oktober 2012 om 10:51

  http://collectclub.postnl.nl/

  is voldoende!!

 • Toon op 13 december 2012 om 12:40

  Wist je dat in het velletje feitelijk 10 verschillende postzegels zitten, tenminste als je ook de velrand aan de zegels laat zitten!

 • paulv op 13 december 2012 om 23:09

  Toon, zo krijg ik Nederland helemaal nooit niet meer compleet. Nu zijn dit ook al weer maar liefst 10 verschillende. En dat met die verschillende velranden, dat geldt ook nog eens voor veel meer velletjes. Zowel velletjes van 20, van 10 als van 3 zegels. Het gaat terug tot zeker 1993. En nog ouder: zo heeft ook het blok Kind 1984 vier verschillende zegels van 50 cent.

 • Reintejdevos op 15 december 2012 om 18:46

  Paul,

  NIEMAND heeft Nedelrand compleet! Misschien nog wel volgens de Junior-catalogus of Yvert&Tellier.

  Sommige zegels die dan weer wel in SC staan hebben een dermate lage oplage cq. beschikbare hoeveelheid voor de verzamelwereld dat het hopelijk nog even duurt voordat de verzamelaarsgemeenschap in NL zo klein is….

  Van de 80c Huwelijk zelfklevend in offset waren zo’n 50 vel van 50 in handen van verzamelaars gekomen.. Met 2.500 zegelexemplaren is de markt nog niet verzadigd. De allereerste Hallmark zegels zitten met 3.000 exemplaren nog net iets gunstiger!

  Alle hiernet genoemde zegels zijn tig-maal zo schaars als de beruchte 10 gulden zegels! Die kan iedereen kopen – want beschikbaar – mits de portemenee dat toestaat!

  Toon,

  als de blokrand niet doorloopt naar de zegel toe dan zijn de afzonderlijke zegels niet allemaal verschillend!

 • Lars op 15 december 2012 om 18:58

  @Rein
  En dan heb je het nog niet gehad over de Jongerenzegel 1997 in twee tandingen!
  Daarvan is er maar een handjevol in verzamelaarshanden! ;-)

 • paulv op 15 december 2012 om 21:34

  @Rein en Toon
  mijn ‘wanhoopskreet’ moet met wat ironie en klaaglijke stemverheffing gelezen worden. Er is uiteindelijk maar een manier om compleet te raken met je verzameling. De toenmalige voorzitter verwoordde het als volgt: “Je bent alleen compleet als je de hele postzegelproduktie opkoopt en in zijn geheel, liefst als hele vellen dus, bewaart.” Hij heeft nog steeds gelijk.

  Het blijft wel een feit dat Toon naar voren brengt, dat verzamelen van zegels met verschillende velrand een mooie nieuwe dimensie aan je hobby kan geven. Voor mij is de velrand altijd al belangrijk geweest, maar door Toon’s tekst ben ik toch weer breder gaan kijken.

 • aadb op 15 december 2012 om 22:00

  Verzamelen we nu postzegels of rand verschijnselen .Laten we dan komplete vellen ,velletjes en vul zelfmaar in op welke manieren de postzegels op de markt komen verzamelen .Kompleetheid zit tussen de oren en is niet uit te leggen ook niet door die voorzitter .Willen we straks als extra dimensie ook velranden op de post meeplakken hoe gek kan je het maken .Verzamel wat je leuk vind of interressant maar hou de postzegel zoals bedoeld in ere 1 zegel per brief of meerdere bij een hoger gewicht ,terug naar de basis .

 • paulv op 15 december 2012 om 23:37

  @AadB Ik woon dan ook in de *Rand*stad

 • aadb op 15 december 2012 om 23:44

  Paul Yes, eindelijk humor van de bovenste plank zo lees ik het graag .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)