Emancipatorische kinderzegels 1987 zijn feitelijk feministische protestzegels - Postzegelblog

Emancipatorische kinderzegels 1987 zijn feitelijk feministische protestzegels

0

In de eerst volgende artikels schenk ik aandacht aan verschillende facetten van de kinderzegels als voorbode op de komst van de nieuwe kinderzegels 2012, die op dinsdag 6 november a.s. officieel door PostNL uitgegeven zullen worden.

Charlotte Mutsaers heeft in 1987 de kinderzegels ‘Kind en beroep’ (nvph 1387/90) ontworpen. Dit onderwerp, waarin vrouwen een centrale rol moesten spelen, kon zij op maar drie kinderpostzegels nader visualiseren. Geen eenvoudige opdracht: hoeveel blank en hoeveel bruin, in kleur of in zwart-wit, vrolijk of ernstig? Op al deze probleemvragen vond Mutsaers zelf een oplossing door de vrouw in drie geheel verschillende ‘elementaire leefwerelden’ te plaatsen.

Namelijk de vrouw te land, ter zee en in de lucht als houthakster, als zwarte vrouwelijke matroos en als vrouwelijke piloot. Het vrouwelijke uitdrukking geeft de ontwerpster bij de 55 cent postzegel door wapperend haar en buste, bij de 65 cent postzegel door omvangrijk bos haar. De aanduiding ‘matroos’ in hoofdletters uitgevoerd op de baret, is naar analogie van de bestaande barettekst ‘Koninklijke Marine’ erop geplaatst. Bij de 75 cent postzegel accentueert het wapperend haar ook het vrouwelijke. Dus stuk voor stuk afbeeldingen van werkende vrouwen in minder gebruikelijke, traditionele mannenberoepen.

Als houthakster maakt de vrouw niet alleen korte metten met een boom, maar ook met een te lieflijk vrouwbeeld. Vrouwelijke matrozen en piloten waren anno 1987 ook zeer dun gezaaid.

De stijl en manier van werken van de toen 45-jarige Charlotte Mutsaers komt overeen met de originaliteit van het tekenende kind, maar dan gezien en uitgevoerd op de wijze van een volwassene. Mutsaers die in deze emissie een boodschap uitdraagt/doorgeeft, werkt hierbij met overdrijving en ironie. Je zou bijvoorbeeld kunnen veronderstellen dat de kapster de enige boom op aarde (op aarde- en globeronding) omkapt. De postzegels zijn in die zin geestig, die oud en jong aanspreken.
Deze emancipatorische kinderzegelemissie is feitelijk een protest van een feminist op postzegelformaat tegen ‘het te lieflijke vrouwbeeld’. Vandaar dat de postzegelafbeeldingen er ook niet te ‘af’, te beschaafd en te verzorgd uitzien. Dit deelfacet van het onderwerp is dus in de uitstraling én vormgeving van de postzegelafbeeldingen terug te vinden.

Harlotte Mustsaers: “Tenslotte heb ik gekozen voor de kleurstelling, die volgens mij de sterkste werking heeft op een envelop.” De ontwerpster heeft de verschillende kleurvarianten (de groene als eerste) alle op háár nieuwjaarskaart 1988 een plaatsje gegeven.

Gelijk de zojuist uitgekomen emissie ‘Nederlandse rundveerassen’ van Joost Veerkamp bezitten ook deze postzegelafbeeldingen een grote helderheid door de klare lijn met een strakke contourachtige lijnvoering, die in striptekeningen wordt toegepast. Door de geringe detaillering en vlakke kleuren komt het essentiële van de afbeeldingen (de boodschap, de zeggingskracht) uitstekend tot uitdrukking.

De postzegelafbeelding met een vrouwelijke matroos in 1987 blijkt nu een tijdgebonden afbeelding te zijn. Op 19 augustus 2012 kwam Hr.Ms. Evertsen uit de wateren van Somalië in de marinehaven Den Helder aan. Voordat de vrouwelijke matrozen van boord gingen, werden de petten nog eventjes rechtgezet.

Zoals postzegelonderwerpen tijdgebonden zijn, zo is ook het emissiebeleid van PostNL tijdgebonden. PostNL bijvoorbeeld verandert van trendsetter meer en meer in de rol van trendvolger. Bij postzegelonderwerpen betrokken ‘partijen’ krijgen steeds meer een vinger in de pap bij de ‘vervaardiging’ van een postzegel. We leven tegenwoordig in een steeds maar meer veranderende tijd. Traditionele gewoonten, waarden en normen zijn alle aan veranderingen onderhevig.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)