Grenzeloos Nederland is toch niet zo grenzeloos - Postzegelblog

Grenzeloos Nederland is toch niet zo grenzeloos

2

TNTPost/nu PostNL startte in 2008 een reeks getiteld Grenzeloos Nederland en steeds is er een land in beeld waarmee Nederland eeuwenoude historische banden onderhoudt. Dat begon met de Nederlandse Antillen & Aruba, gevolgd door Brazilië (2009), Suriname (2010) en vorig jaar Zuid-Afrika. Met deze vijfde editie is Indonesië aan de orde. Bij het verschijnen van deze nieuwe editie vraag ik me echter af waarom men bij de voorbereiding van de emissies nooit aan gemeenschappelijke uitgiften heeft gedacht, uitgiften die wereldwijd steeds populairder worden. Het is mij een raadsel. Misschien is er ook wel aan gedacht maar waren de andere landen er niet zo van gecharmeerd. Het verleden van Nederland ligt hier en daar ten slotte wel enigszins gevoelig.

En dan nog iets. Heeft TNTPost/PostNL helemaal niet gedacht aan de drie herdenkingen van de afgelopen drie jaar, aan de vier eeuwen (1609-2009) Nederland-Amerikaanse betrekkingen en het 400-jarig bestaan van New York, en in 2009 ook niet aan de 400 jaar handel Nederland-Japan, en ten slotte, dit jaar, aan de 400 jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije?

Grenzeloos Nederland Indonesië

Hoe dan ook, op 13 augustus verschenen de gebruikelijke drie velletjes Grenzeloos Nederland-Indonesië. In elk velletje zitten steeds dezelfde zes verschillende zegels en elk velletje heeft – met veel informatie – zijn eigen thema, te weten literatuur, architectuur en podiumkunsten. Het velletje met het thema literatuur behandelt de invloeden daarop door de historische band tussen beide landen, op het velletje architectuur komt de wederzijdse beïnvloeding van modernistische Nederlandse bouwwerken en gedecoreerde Indonesische tempels aan de orde, en het derde velletje over podiumkunsten staat in het teken van muziek en Javaanse poppenspelen.

Groter beeld? Klik dan op de afbeelding

Op de zes zegels staan de hoofdpersonen afgebeeld die op de drie gebieden een belangrijke rol in de relatie tussen Nederland en Indonesië hebben gespeeld: de architecten Hendrik Petrus Berlage en Charles P.Wolff Schoemaker, de schrijvers Hella Haasse en Tjalie Robinson, de muzikant Andy Tielman en het hertje Kantjil uit het verhaal Kantjil en de tijger.

Op elke zegel slaat een duim het portret om en wordt een afbeelding zichtbaar waarin een aspect van de geportretteerde of van het thema verder is uitgewerkt. Bij Berlage is dat het Gemeentemuseum in Den Haag, bij Wolff Schoemaker de Villa Isola in Bandoeng, bij Hella Haasse de omslag van haar boek Bij de les, bij Tjalie Robinson de omslag van het boek Tjies, achter Andy Tielman zien we Anneke Grönloh schuilgaan en bij Kantjil maken we kennis met een typische wajangpop. Naast elke zegel staan gegevens van de geportretteerden en op het verlengde deel van de velrand staat in tekst en beeld een achtergrondschets van de zes personen en hun betekenis.

Zoals gebruikelijk bestaat de emissie uit drie velletjes met steeds in een andere formatie zes zegels in de waarde Wereld 1 voor post tot 20 gram met bestemming wereld (€ 0,95), of wel € 5,70 per velletje. Oplage Literatuurvelletje 290.000; Architectuur en Podiumkunsten elk 15.000. Artikelnummer 321061.

Reeks Grenzeloos Nederland tot nu toe

Voor een groter beeld: klik op de velletjes

Nederlandse Antillen & Aruba (2008)

Brazilië (2009)

Suriname (2010)

Zuid-Afrika (2011)

Indonesië (2012)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Aruba Brazilië Indonesië Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.