Voorleesuurtje - deel 1 - Postzegelblog

Voorleesuurtje – deel 1

2

Marcus Pfister, de Zwitserse schrijver en illustrator van kinderplaatjesboeken, schreef in 1992 De Regenboogvis. Regenboog is de mooiste vis in de zee en dat weet hij. Pas als hij een van zijn schubben weggeeft verliest hij zijn ijdelheid en maakt vrienden. Vriendschap, trots en ijdelheid zijn de hoofdthema’s in het boek. De prachtige waterverftekeningen tonen blauw-groen-paarse tinten.

De Regenboogvis

nijntje

Ook nijntje is een kinderprentenboek geschreven en getekend door Dick Bruna. Het  werd voor het eerst uitgegeven in 1955. Getekend met enkele lijnen en in de primaire kleuren vertedert het kleine konijntje iedereen. In het buitenland kent men haar als miffy. Omdat Bruna in zijn werk geen hoofdletters gebruikt worden namen in de nijntje-boeken met kleine letters geschreven.

Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet, Otje en Jip en Janneke: drie toppers van Schmidt. De eerste publicatie van Jip en Janneke, twee buurkinderen die van alles beleven met de hond Takkie en Siepie de poes, vond plaats in 1952 in Het Parool. Ze baseerde de verhalen vaak op de avonturen van haar zoontje Flip en diens buurmeisje. Fiep Westendorp maakte de beroemde tekeningen. Volgens de Engelsen zouden deze zwart-wit silhouetten discriminatie in de hand werken omdat ze op negertjes leken en dus werden daar andere illustraties geplaatst.”Jip en Janneke taal” (staat voor eenvoudig taalgebruik) is bij de overheid en het bedrijfsleven sinds de jaren negentig een begrip geworden.

Max und Moritz

Alhoewel dit Duits geïllustreerd verhaal van Wilhelm Busch al dateert van 1865 is het nog steeds populair. Het wordt gezien als de voorloper van het stripverhaal. Max en Moritz (in het Nederlands Maurits) zijn twee pittige boefjes die hun dorp regelmatig op stelten zetten. Het was het eerste buitenlandse kinderboek dat gepubliceerd werd in Japan in 1887.

Beertje Paddington

In 1958 verscheen Michael Bond’s  “A Bear called Paddington”. Beertje Paddington is een immigrant uit Peru, waar zijn tante Lucy niet langer voor hem kan zorgen. Hij arriveert op Paddington Railway Station in Londen, gekleed in een houtje-touwtjejas, met een vormeloze hoed en een oud koffertje. Om zijn nek hangt een label met de tekst: “zorg a.u.b. voor deze beer”. Dit marmelade-etende beertje werd een topper. Bond’s inspiratie voor dit verhaal kwam van een eenzame teddybeer, die hij op Kerstavond kocht voor zijn vrouw.

Beatrix Potter

De Engelse Beatrix had één grote passie: de natuur. Al op heel jonge leeftijd kon ze prachtig tekenen en schilderen. Op 4 september 1893 stuurde zij een brief naar de vijfjarige Noel Moore, een van de kinderen van haar vriendin en laatste gouvernante Annie Moore, met daarin Het Verhaal Van Pieter Konijn. De  illustraties had ze zelf gemaakt. Het werd de basis voor haar eerste boekje. Hierna volgden nog eens 22 boekjes, die meestal ook waren gebaseerd op geïllustreerde brieven aan kinderen, en waarin de dieren op het platteland de hoofdrol spelen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Groot Brittannië Nederland Zwitserland Auteurs Beren BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • toon op 1 oktober 2012 om 08:38

    Leuk overzicht Yvonne. Kan ik goed gebruiken om voor te lezen aan mijn kleinzoon. Je kunt ook Pinokkio nog toevoegen die op een Russische postzegel en een Italiaanse (?) postzegel heeft gestaan.

  • yvonne kruse op 1 oktober 2012 om 08:59

    Bedankt voor je reactie Toon. Pinokkio komt in de volgende aflevering.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)