Partijtje postzegels vol verrassingen? - Postzegelblog

Partijtje postzegels vol verrassingen?

2

Je vereniging presenteren om nieuwe leden te krijgen is niet gemakkelijk. Toch moet je als vereniging daar mee bezig zijn. Ook u als lezer / verzamelaar moet zich kunnen presenteren met uw prachtige verzameling. U heeft ongetwijfeld wel eens die prachtige kaders op tentoonstellingen gezien. U ziet in een oogopslag of iets er gelikt uit ziet ja nee. Als kijker naar die mooie kaders doe je vaak weer ideeën op en kun je daar je voordeel mee doen. Ook als je iets ontdekt in je eigen verzameling wat je nog niet wist. Dat is dan toch een prachtige ervaring. In het mededelingenblaadje kun je weer een aantal leuke dingen lezen, zoals het volgende verhaal overeen partijtje postzegels dat ik kocht. Veel leesplezier.

Weer een ervaring rijker

Als wereld-verzamelaar probeer je wel eens iets uit waarvan je hoopt dat je er enthousiast van wordt. Zo heb ik in het voorjaar bij postlynx een partijtje Engeland gekocht, in de hoop dat er veel nieuw materiaal in zou zitten. De site bood helaas niet zoveel informatie en mijn Engels is niet zo goed dat ik het allemaal begreep. Via de mail kregen we echter wel goed reacties. Het partijtje wat ik binnen kreeg bevatte echter heel veel “-kopjes” van koningen Elizabeth, de bekende Machins.

Uiteindelijk heb ik nog redelijk veel materiaal uit deze partij kunnen halen, echter te weinig nieuw materiaal. Eenmaal die Machins aan het uitzoeken, dan ga je eens wat beter naar deze zegels kijken en zoek je er een goede Engelse catalogus bij, geen Michel maar een Stanley Gibbons.

Variaties in Machins

De eerste variaties vind je in de fosforbalken. Bij de ene zegel zit deze wat meer naar links of rechts, bij een andere zie je 1 brede fosforbalk in het midden, bij weer een andere zegel zie je 2 fosforbalken, enzovoort. Dit is goed te doen om dat uit te zoeken.

De tweede variatie, de kleur, is al veel moeilijker om uit te zoeken. Soms kun je wel een duidelijk verschil vinden in de manier waarop de beeltenis van de koningin op de zegel is gedrukt. Soms is deze beeltenis scherp en bij weer een andere, vergelijkbare zegel is deze vaag.

Bij de 7p – zegels is kleurverschil te zien, maar ook de verschillende plaatsen van de forforbalken.
Bij de 11p – zegels ziet u links een brede fosforbalk en bij de andere zegel geen fosforbalk.
Bij de 17p – zegels is de linker zegel duidelijk minder scherp dan de rechter.

De derde variatie, de maat van de vertandingen, heb ik mezelf maar niet aangedaan. Want bij de Mi.900, de 5p bruinpurper, komen bijvoorbeeld de vertandingen K 13¾:14¼ en K 14¾:14¼ voor. Het is natuurlijk een keuze, maar dit ging mij even te ver, alhoewel! Met het uitzoeken ging ik vooral uit van de Michel-catalogus en toen kwam ik bij 1982 de Mi. 901 tegen en in 1983 de Mi. 947 en 948. In de catalogus stond vermeld dat er op sommige zegels op de achterkant blauwe sterren zouden kunnen staan of een blauwe D. Ik wist dat Engeland dit deed, want ook op enkele groot-formaat zegels komt dit voor, bijvoorbeeld de Mi. 1035, over 350 jaar Britse Post.

Machins met blauwe sterren

Omdat ik zo’n grote partij met Machins had, zocht ik er een honderd uit waar de blauwe ster of een D op voor zou kunnen komen. Hup, zegels in het water en de zegels van het papier afhalen. Zeggen en schrijven kwam ik maar één zegel tegen waar ik het zag zitten, maar ………voordat ik het goed in de gaten had was de blauwe ster nagenoeg verdwenen. Balen dus. Nog eens de catalogus erop na geslagen en wat bleek? Deze ster of D is als zogenaamde “onderprint” op de zegels gedrukt met inkt. In de Stanley Gibbons staat dit ook nadrukkelijk vermeld dat de “onderprint” verdwijnt wanneer gebruikte zegels worden afgeweekt in water. In de onderstaande afbeelding vind u één exemplaar uit mijn eigen verzameling, de Mi. 1012 (kerstzegel). Toch is het uitzonderlijk dat ik deze zegel gestempeld met een blauwe ster heb, want de zegels is gestempeld en niet “postfris”.

Het is uitzonderlijk dat je zo duidelijk de sterren kunt zien op een gebruikte zegel.

Vreemde waarden

Overigens is het ook leuk om te ontdekken dat er soms vreemde waarden van de Machins zijn, die bijvoorbeeld aan 1 zijde niet getand is, bijv. de 16p Mi. 947. Deze staat voor een waarde van € 120,- in de catalogus. Nu had ik er al één in mijn verzameling en nu ben ik benieuwd wat ik voor deze zegel ga beuren.

Sommige zegels, zoals de 16p – zegel op bovenstaande foto kunnen een hoge cataloguswaarde hebben.

Vele variaties

Als afsluiting van dit artikel wil ik u nog de 1st (first class) – zegel laten zien. Deze goudkleurige zegel is er in zeer veel variaties. De kenmerken zijn gelukkig heel duidelijk. Wat ik hier mee wil aangeven dat er door de jaren heen in Engeland heel veel van dit soort zegels zijn uitgegeven en dat je hier best een hele studie van kunt maken. Ondergetekende heeft inmiddels ongeveer 340 verschillende zegels en variëteiten, buiten de blokjes van vier en combinaties uit postzegelboekjes.

De vele variaties van de gouden 1st-zegel.

Dit artikel komt uit het septembernummer van het verenigingsblad van de Leerdamse postzegelvereniging. (pdf 1,91 mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jan Spierings op 7 oktober 2012 om 11:39

    Een echt goede Machin Catalogus is de Deegam catalogus met elke twee maanden een update via Internet voor geregistreerde kopers van de CD.
    De door U genoemde 16p zegel ongetand aan de onderzijde is een aangesneden zegel uit een postzegelboekje en eigenlijk waardeloos. Alleen zegels aan meerdere zijden ongetand en de volledige grootte van de normale zegel hebben een (veelal) hoge waarde

  • marco op 24 december 2012 om 16:54

    Van die “onderprint” wist ik niet.
    Ik zit nu in de catalogus (s.g. 2010) of het staat vermeld, in ieder geval nooit opgevallen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)