Uit het postzegelalbum van John Lennon - Postzegelblog

Uit het postzegelalbum van John Lennon

12

Het was een hele schok voor me toen op mijn 41ste verjaardag (8-12-’80) Beatle John Lennon bleek te zijn vermoord. Ik moest daar aan terugdenken toen zijn moordenaar, Mark David Chapman, vorige maand zijn gratieverzoek zag afgewezen. Nog even wat cijfertjes: De dader vuurde 5 kogels af op de popzanger, 2 in zijn rug, 2 in zijn schouder, eentje mis. Nadat een team van 7 specialisten vergeefs had geprobeerd Johns levensgeesten weer te wekken, stelden maar liefst 9 psychiaters vast dat de dader leed aan een pathologische vorm van zelfverheerlijking. U kent mij zo langzamerhand een beetje, dus het zal u niet verbazen dat ik op het internet op zoek ging naar John Lennonpostzegels.

Ik vond uitgiften van Antigua & Barbuda, Australië, Azerbeidzjan, Groot-Brittannië, Ghana, Gibraltar, Guyana, de Maldiven, Mali, Nicaragua, Palau, Turkmenistan,West-Duitsland en een ‘Imagine Peace Tower’-herinneringszegel van IJsland uit 2008. Maar ik ontdekte nog iets. John bleek in zijn jeugd zelf te hebben verzameld en ik vond een afbeelding van zijn album uit het National Postal Museum in Washington, waarin ik zelfs kon bladeren! De pagina’s van Nederland en Nederlands Indië ziet u hier afgebeeld. Van Nederlands Indië had hij er pas eentje, dus daar had de kleine John ook maar een paar Nederlandse zegels bij geplakt…!

Dit artikel komt uit het oktobernummer (pdf, 665 kB) van het blad Filadelfia van de Vereniging van Postzegelverzamelaars Delft

Maandelijkse bijeenkomst

Datum: dinsdag 2 oktober 2012
Plaats: Buurthuis, Rotterdamseweg 51A
Tijd: 20:15 uur, zaal open: 19:15 uur

Bekijk alvast de kavellijst (pdf, 82 kB).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Hans van Muiswinkel is voorzitter van de Vereniging van Postzegelverzamelaars “Delft”. In het maandelijkse orgaan ‘Filadelfia’ dat die vereniging uitgeeft, is een krappe ruimte beschikbaar voor een column, waarin hij zo’n 250 woorden kwijt kan. Die cursiefjes gaan over van alles en nog wat als het maar, zijdelings of rechtstreeks, met de filatelie te maken heeft.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Henny op 28 september 2012 om 10:40

  Elke keer als die moord op John Lennon’ terugkeerd ‘ denk ik wat een verspilling en wat hij ons nog had kunnen geven. Zo zie je maar weer dat de meeste grote der aarde postzegels hebben verzameld, we zijn een apart soort mensen. Dat is grappig bedoeld voor de sereieuse onder ons.

 • Rob Tielman op 28 september 2012 om 11:25

  Als ik het goed zie dan gaat het rechtsonder op de tweede bladzijde niet om een zegel uit Nederlands Indie maar om een zegel uit Suriname: NVPH 157 (1936). Die bladzijde gaat bovendien ook over de Dutch Colonies Curacao en Suriname…

 • Hans van Muiswinkel op 28 september 2012 om 13:37

  Ja Rob, je opmerking over Dutch Colonies is terecht. Het zegel is in elk geval van 1938 (niet 1936), maar het is moeilijk te zien of het Suriname NVPH 189 of Ned. Indië NVPH 237 of Curaçao NVPH 140 is. Bij nadere bestudering ga ik voor de laatste, dus Curaçao! Waarschijnlijk heb ik me daar dus vergist.

 • Hans van Muiswinkel op 28 september 2012 om 13:42

  Oh, en de zegel die jij bedoelt is volgens mij een plaatje in het album en dus geen postzegel. Ik bedoel het zegel linksonder op de rechter bladzijde.

 • paulv op 28 september 2012 om 23:17

  Links en rechts is soms moeilijk uit elkaar te houden of aan elkaar uit te leggen.
  Het originele plaatje van de albumpagina’s van Lennon staat hier http://postalmuseum.si.edu/Lennon/Lennon_album_pp92-93.html
  Daarop is te lezen dat de rechterpagina voor ‘Curacao (Caribean island), Surinam (Dutch Guiana) and Dutch Indies (oa Capital Batavia)’ is.
  Op de onderste regel van de rechteralbumpagina zit linksonder in de hoek Curaçao 140, Jubileum Wilhelmina 1938 15ct blauw. Het onderscheid kan gemaakt worden op een ingezoomd beeld 300-400% dan is de naam curaçao leesbaar.
  Rechtsonder staat een zwarte afbeelding van Suriname 157, Scheepje 1936 ½ cent (echte zegel is bruin).
  Linksonder op de linkerpagina zit ook een zwarte afbeelding, kind op dolfijn 1929 5ct (de echte zegel is groen).

  Het hele album van Lennon, met een begeleidende tekst ist hier te lezen en zien http://postalmuseum.si.edu/Lennon/

 • Henny op 29 september 2012 om 11:42

  Als groot liefhebber van de The Beatles en uiteraard John Lennon in combinatie met mijn hobby postzegels, zou ik dat album dolgraag willen hebben. Godsonmogelijk natuurlijk maar je zal het maar hebben zeg de zegels zelf stellen niet veel voor maar het idee, maar ja dromen kost niets.

 • Hans van Muiswinkel op 30 september 2012 om 21:16

  Het album stamt uit 1950, Henny. John was toen 10 jaar oud. Het is in 2005 in Londen verkocht voor ca 44.000 euro en is sindsdien in het bezit van het postal museum in Washington. Ik ben bang dat het niet meer te koop is.

 • Henny op 1 oktober 2012 om 02:32

  Daar hoort het ook Hans of het Beatles-museum was ook goed of nog beter geweest. Ach was maar een dagdroom, 10 jaar ja toen werd dat nog gedaan, vraag me wel eens af zou het ooit nog terugkomen bij de kinderen, pa en moe moeten het stimuleren maar die zijn helaas te druk met zichzelf.

 • aadb op 1 oktober 2012 om 11:31

  Henny,pa en ma(opa/oma) zijn druk maar wat opvalt altijd erg aktief als er AH akties zijn met voetbalplaatjes,dierenplaatjes en meer van die uiteindelijke weggooi zooi .De spaarpostzegel is de oplossing en heel nederland zal aan de postzegel gaan maar ja het is met alles ze moeten wel willen die grootgrutters,ze spelen liever met knikkers in een 8 baan een gebed zonder einde .

 • Henny op 1 oktober 2012 om 12:52

  Je slaat de spijker op zijn kop Aad, als ik die reclamevent zie van A-H op de tv krijg ik spontaan braakneigingen. Wat je zegt wat een zooi wordt er verkocht oranje voetbalplaatjes enz, en een album volmaken is er meestal niet bij de volgende actie is al op gang. Niet eens zo gek idee spaarpostzegels, ik neem aan dat je bedoelt de ‘ gewone ‘ postzegels waar er miljoenen/miljarden van in omloop zijn, de zgn stuiverzegels. Zou een idee zijn, moet wel uitgewerkt worden, pa en ma oma en opa willen er meestal ook wijzer van worden, en kinderen moeten er warm voor lopen of gemaakt worden. En die supermarkten moeten er ook weer wijzer van worden. Het kan wel, weinig boodschappen een zegel van een zeg een cent, hoe duurder de boodschappen hoe hoe meer zegels of hogere waarden. Een jaargang vol leverd een x bedrag op. Hoe meer jaargangen hoe hoger de teruggave, mogelijkheden zijn eindeloos je moet er even voor gaan zitten dan zou met een goed plan iedereen er wijzer van kunnen worden. Met de mogelijkheid dat kleine Jantje zijn zegels wil houden dat is 3 x winst voor iedereen, of droom ik nou weer…

 • aadb op 1 oktober 2012 om 13:27

  Henny@niks geen zegels van 1 cent gewoon fankeergeldige zegels met een voor de jeugd zeer aantrekkelijk plaatje je kan ze verzamelen en frankeren en het mooiste met de waarde 1 bij elke prijsverhoging weer een extra winstje .Hoe meer men besteed hoe meer zegels, een regelmatige verandering van afbeeldingen doet wonderen .Opa,s en oma,s worden er ook wijzer van want wanneer de kindertjes er geen zin(niet slim spaarpotje) in hebben verkopen we het spul aan die gene die veel post verstuurd eventueel met een leuke korting de zegels hebben immers geen extra geld gekost .De SPAARPOSTZEGEL loopt al een paar jaar mee in mijn shop in een helaas te kleine kring is men enthousiast zie mijn artikel over de spaarpostzegel te vinden op dit blog .

 • Henny op 1 oktober 2012 om 15:11

  Ik vind het een prima idee Aad, hoe meer er aan mee doen des te beter. Maar de naam postzegelverzamelaar/spaarder is eigenlijk een beetje besmet. Je kent zelf de cliche’s saai suf oude mannetjes. Dat is de ellende hoe komen we daar nou van af, scholen en PostNL doen er ook niks aan althans te weinig, de collectclub en de verenigingen doen wel hun best net als ons vakblad maar het wil niet. Ikzelf doe mijn best, en uit fatsoen kijken ze wel even kinderen kleinkinderen vrienden kennissen familie, maar je kan moeilijk telkens met die zegels onder hun neus gaan zitten. Ja als ze een flink bedrag horen willen ze wel even omkijken hee geld, maar dat is niet de hoofdmoot nog niet. Moeilijk moeilijk, maar wie weet wordt die crises wel zo erg dat men uit verveling of uit noodzaak zich wel thuis moet gaan vermaken, en komt de zegel weer in beeld who nows…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)