Zweden herdenkt 100e geboortedag Wallenberg - Postzegelblog

Zweden herdenkt 100e geboortedag Wallenberg

0

In Alphen aan den Rijn, Putten, Haarlem, Amsterdam, Hoofddorp, Schiedam, Gouda en Utrecht zijn Raoul Wallenbergstraten, -pleinen, -lanen en –plantsoenen genoemd naar de Zweedse diplomaat Raoul Gustav Wallenberg (augustus 1912-Moskou, 17 juli 1947?), die in 1944 naar de Zweedse ambassade in Boedapest werd gestuurd met als doel de Hongaarse joden van de dood te redden.

Hij zorgde er na aankomst voor dat er ongeveer dertig schuilplaatsen werden gevonden en dat de joden Zweedse paspoorten kregen. Op deze manier redde hij het leven van tienduizenden Hongaarse joden.

Hoe Wallenberg zelf aan zijn einde is gekomen is nog altijd niet duidelijk. In januari 1945 werd hij door de Russen gevangen genomen onder verdenking van spionage. In 1957 maakten de Sovjets bekend dat Wallenberg op 17 juli 1947 in de Loebjanka-gevangenis in Moskou was overleden aan een hartinfarct. Algemeen wordt echter aangenomen dat hij stierf na een gewelddadige ondervraging of kort na zijn arrestatie werd geëxecuteerd. Op 12 januari 2001 werden de bevindingen van een Zweeds-Russische commissie geopenbaard. Ze had niet kunnen vaststellen dat Wallenberg in 1947 was overleden en ze kon zelfs niet uitsluiten dat hij nog in leven was. In 1995 werd de Europese Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa aan hem opgedragen.

Gemeenschappelijke uitgifte

Zweden heeft 10 mei, samen met Hongarije, ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Wallenberg een portretzegel uitgegeven. Waarden: Zweden 12 kr, Hongarije 340 ft.

Meer Wallenberg-zegels

Eerder verschenen Wallenberg-zegels in Israël,  Zweden, VS, Argentinië en Uruguay.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Israël Verenigde staten Zweden Gemeenschappelijke uitgiften Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.