Postzegelgraveurs: Yves Baril - Postzegelblog

Postzegelgraveurs: Yves Baril

2

Het zal dan enigszins genant zijn geweest, maar op het moment dat zijn gravure werd verkozen boven die van zijn beroemde leraar, werd het duidelijk dat Yves Baril een succesvolle carrière zou gaan hebben.


De graveur Yves Baril werd in 1932 geboren in Verdun, hetgeen nu deel uitmaakt van Montreal, Quebec. Al op jonge leeftijd was hij aan het sleutelen aan zijn artistieke talent. Zijn hele scholing, van waterverflessen in de plaatselijke bibliotheek op tienjarige leeftijd tot de studie van het figuurtekenen onder begeleiding van Trottier, stond in het teken van kunst. Nadat hij afgestudeerd was aan de School of Graphic Art in Montreal, werd Baril een leerling van de bekende graveur Silas Robert Allen, die werkte voor de Canadian Bank Note Company.

Normaal gesproken duurt zo’n opleiding wel een jaar of tien, maar in 1955 mocht Baril al zijn eerste postzegelgravure maken, amper twee jaar in de leer. De Canadese posterijen waren niet tevreden over de kwaliteit van de gravure van zijn meester, Silas Allen, en accepteerden de gravure van Baril, die ze superieur achtten. De gravure van Baril werd dan ook gebruikt voor de uiteindelijke postzegel die het vijftigjarig bestaan van de provincies Alberta en Saskatchewan herdacht.

Dit leidde logischerwijze tot enige spanning tussen leerling en meester, dus het was wellicht een geluk bij een ongeluk dat Silas Allen al binnen een jaar of twee na het incident overleed. Yves Baril perfectioneerde zijn graveertalent in de jaren daarna, door onder andere in de leer te gaan bij graveurs die verbonden waren aan de American Bank Note Company en Bradbury Wilkinson in Londen.

In de jaren zestig werd Yves Baril dan eindelijk hoofdgraveur op het graveerdepartement van de Canadian Bank Note Company. Daar genoot hij een succesvolle loopbaan, waarin hij bijna 150 zegels graveerde en daarnaast ook een groot aantal bankbiljetten voor diverse landen. Baril heeft het grootst aantal gegraveerde Canadese zegels op zijn naam staan. En dat is een indrukwekkend feit omdat zijn carrière samenviel met het steeds meer gebruik maken van offset om zegels te drukken.

De beroemdste zegels van Baril zijn waarschijnlijk de twee portretzegels van Koningin Elizabeth II. De eerste daarvan verscheen in 1959 ter ere van het koninklijke bezoek, en maakte gebruik van het beroemde portret van Annigoni. De tweede zegel werd uitgegeven in 1964 en was een portret van Anthony Buckley.

Nog een opmerkelijke zegel is de ganzenzegel uit 1963 waar hij naar men zegt 118 uur aan heeft gewerkt!

Yves Baril was ook betrokken bij het graveren van de provinciale serie uit 1964-1966.

Als hoofdgraveur was Yves Baril ook verantwoordelijk voor een flink aantal Canadese permanente series. Zo graveerde hij de Cameeserie uit 1962,

de meeste lage waarden van de Eeuwfeestserie uit 1967

en de meeste waarden van de Karikaturenserie uit 1973.

Hoezeer Baril dan ook al geroemd werd tijdens zijn carrière, toch kreeg hij niet altijd zijn zin. Na het graveren van een zegel voor het 200-jarig bestaan van de postdienst Quebec – Trois-Rivieres – Montreal had hij met zorg twee drukkleuren uitgezocht die zijn werk het beste zouden doen uitkomen: donkergroen en roodbruin. Maar toen de betrokken minister de afgewerkte kleurproef zag, barstte hij bijna uit elkaar van verontwaardiging: nog nooit van zijn leven had hij een groen paard gezien! En zo werd Baril gedwongen de twee kleuren om te wisselen, hetgeen naar zijn mening een prachtig ontwerp in een saaie zegel veranderde.


Naast de vele zegels voor Canada heeft Yves Baril ook een aantal zegels gegraveerd voor de Verenigde Staten van Amerika. Een van de mooiste is de $5 zegel uit 1994 met daarop de portretten van de presidenten Washington en Jackson. Baril heeft ook een paar zegels gegraveerd voor de Verenigde Naties.

In 1996 ging Yves Baril met pensioen, en met hem verdween een van de laatste mensen die de kunst van het graveren meester waren van het Canadese toneel.

Oorspronkelijke verschenen in Stamp and Coin Mart van juli 2012.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
CanadaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)