Beoordelen en/of veroordelen van een postzegelafbeeldingen - Postzegelblog

Beoordelen en/of veroordelen van een postzegelafbeeldingen

10

Bij het bekendmaken van een nieuwe postzegelemissie krijgt het visuele gedeelte als eerste de nodige aandacht, pas daarna wordt de erbij geleverde achtergrondinformatie gelezen. Opvallend daarbij (is me gebleken) dat velen niet al lezend ook kijken én vergelijken (toetsen, verifiëren) wat ze tekstueel-inhoudelijk opnemen.


Met andere woorden tekst en beeld worden oppervlakkig met elkaar verbonden. Bij deze eerste, niet-adequate ‘ontmoeting’ ligt de bron dat velen de Nederlandse postzegelafbeeldingen onder de maat vinden in tegenstelling tot buitenlandse.

Tegenstelling tussen postzegelverzamelaar en postzegelvelletjesverzamelaars

De tegenstelling tussen een verzamelaar van postzegels en die van postzegelvelletjes is dat de ene overwegend naar een onderdeel, de postzegel, kijkt, terwijl de andere vooral naar het totaalbeeld, het gehele postzegelvelletje, kijkt.

Opvallend daarbij is dat de beleving van de postzegel door beide ‘tegenstanders’ ook danig verschilt. De ‘postzegel-beeldkijker’ verlangt een afgerond beeld per postzegel, de ‘postzegelvelletjes-totaalkijker’ daarentegen vindt het in het geheel niet erg, dat een postzegel met een andere, nabijgelegen postzegel de afbeelding deelt. Met andere woorden tegen postzegel-beeld-overschrijdingen heeft deze laatste in het geheel geen bezwaar.

De radicale ‘postzegel-beeldkijker’ heeft gevoelsmatig geen goed woord over voor postzegelbeeld-overschrijdingen: “Ik verzamel complete postzegels en geen halve, zoals dat o.a. het geval is geweest met de Madurodam-postzegels.”

Hierbij vraag ik me wel af of deze ‘radicalen’ destijds ook zo heftig en emotioneel gereageerd (‘geïrriteerd’ is een betere karakterisering) hebben bij de uitgifte van beide ‘Jaar van de Film-postzegels’ (nvph 1634/35). Op deze postzegels is het typografische gedeelte, de landsnaam, ook gehalveerd opgevoerd. De eerste ‘e’ van Nederland is zelfs fragmentarisch aanwezig!

Het 40e postzegelboekje, Nederland in de Bosatlas, geeft de ‘postzegelvelletjes-totaal-kijker’ met twee samenhangende horizontale postzegels op een bijzondere manier nog een geheel ander totaalbeeld. Per postzegelpaar worden alle erbij betrokken Bosatlas-bladzijden (op de velrand) ook nog afgebeeld. Andere bladzijden, behorend bij een ander postzegelpaar, zijn niet aanwezig. Dus per samenhangend paar scheiding van hoofd- en bijzaken.
Het is jammer dat naast de omvangrijke informatie over het postzegelonderwerp, weinig of geen tekstuele info over de vormgeving in het boekje is opgenomen.

Beoordelen/veroordelen van een postzegelafbeelding

Veel verzamelaars beoordelen of veroordelen een postzegelafbeelding meteen al bij de eerste kennismaking per
persfoto. Korte en bondige opmerkingen worden dan meestal geuit als: “De postzegelafbeelding is goed/slecht”, of iets uitgebreider geformuleerd: “De postzegelafbeelding spreekt me wel/niet aan.” Verdere motiverende standpuntonderbouwingen van verstandelijke en gevoelsmatige aard zijn meestal niet meer noodzakelijk.

Een ‘kort-termijn-veroordeler’ (die de Bosatlas-postzegels maar niets vond) voegde er in zijn slotwoord van zijn betoog wel bijzonder overtuigend aan toe (nadat hij de uitleg van het ontwerpersduo tijdens de postzegelpresentatie had aangehoord): “Bij het zien en horen van de achtergrondgedachten en -opbouwhandelingen *) kan ik veel meer waardering voor de Bosatlas-postzegels opbrengen!”

Met ander woorden combineer de postzegelafbeelding mét de uitgebreide voorhandenzijnde achtergrondinformatie van PostNL. Pas na lezen, kijken en vergelijken kan er een afgewogen oordeel geveld worden over mooi – lelijk, over wel en niet aansprekend. Met meer genoegen zult u dan ook van nieuwe postzegelemissies kunnen genieten.

*)
Deze verhelderende en inzichtgevende informatie van beide ontwerpers kunt u in zijn geheel in woord en beeld op postzegelblog terugvinden in het artikel ‘Nederland in de Bosatlas, het verhaal van ontwerpstudio Haller-Brun’ van 8 juli 2012.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • aadb op 2 september 2012 om 07:52

  @De filmzegels zijn duidelijk landsnaam,waarde en afbeelding die duidelijk aangeven waar het over gaat .Omdat de postzegel in principe worden uitgegeven om te gebruiken voor het verzenden van post vallen de velletjes dus buiten de boot .Hoeveel woorden je ook aan het papier toe vertrouwd de afbeelding wordt daar bij niet mooier of lelijker van .Bij een schilderij van Rembrandt heb ik geen uitleg nodig om het plaatje te beoordelen op de schoonheid. Omdat de postzegel in de meeste landen wordt beschouwd als prima inkomsten bron wordt alles uit de kast gehaald om de verzamelaar te plezieren en de kassa te vullen.Als voorbeelden kunnen we Amerika ,Engeland,Aruba Suriname Frankrijk en Indonesie opvoeren het zijn ware koplopers die de verzamelaar van velletjes ter wille zijn . .Het heeft allemaal niets van doen met het uitgangspunt van postzegels die voor verzending van post bedoeld zijn .

 • Reintejdevos op 2 september 2012 om 09:40

  Bate,

  Zoals Aad al duidelijk maakt is de postzegel er om gebruikt te worden op een poststuk en daar gaat ie los op!

  De gebruiker en de ontvanger ziet zo’n zegel los en geeft aan de hand daarvan zijn/haar oordeel!

  Met blokken of boekjes heeft verder niemand iets te maken behalve die enkele doorgedraaide postzegelverzamelaar die meer wil dan een los zegel….

 • Arjan op 2 september 2012 om 09:48

  Hoe vaak je het ook blijft beargumenteren, naar mijn mening (waarschijnlijk geheel ongenuanceerd en oppervlakkig en ‘korte-termijn’ en niet-adequaat en wat voor negatieve opmerkingen je nog meer wenst te plaatsen over mensen die het gewoon niet met jou eens zijn) blijven het gewoon lelijke en sommige zelfs stompzinnige zegels. En inderdaad, de vergelijking met die filmzegels bijvoorbeeld gaat geheel mank want dat is een goed ontworpen zegel die iets voorstelt. Niet een zegel met een kwart van een atlas waarop bijna alleen maar zee te zien is terwijl de rest van het zegelbeeld onfunctioneel leeg blijft.
  Maar goed, ander onderwerp, lijkt me. Of zoals ze hier in GB zeggen: get a life!

 • willem hogendoorn op 2 september 2012 om 15:54

  Bate vindt dat je met een postzegel “in gesprek” moet gaan. Ik kan me echter prettiger gesprekspartners voorstellen. Het is denk ik de vrijheid van een ieder om te vinden en te zeggen wat hij of zij van een postzegel vindt. Om iemand dan als radicaal te beoordelen gaat mij een stap te ver. Laat iedereen in zijn waarde. Iemand die wel “in gesprek” gaat met een postzegel beoordeel ik ook niet dat deze rijp is om opgenomen te worden.

 • Reintejdevos op 2 september 2012 om 17:47

  In de verzameling? In de club? In de catalogus?

 • aadb op 2 september 2012 om 17:56

  W@ in gesprek gaan gaat wat ver maar naar een postzegel luisteren is al aan de orde dus nog even en de discussie met de postzegel kan beginnen over het hoe en waarom hij er zo uit ziet en wat zijn boodschap door de verzender aangebracht inhoud . De eerste postzegel die je met een app afspeeld en je de waarheid verkondigd wat de ontwerper bedoeld !!!

 • willem hogendoorn op 2 september 2012 om 19:59

  @ Aad: Ik vermoed dat ik toch eerst een fles wijn op moet hebben voordat ik in duscussie ga met mijn postzegels :)

 • aadb op 2 september 2012 om 20:05

  W@Toch handig hoor zo,n babbelend postzegeltje kan die zelf aangeven waar de afbeelding betrekking op heeft .Als voorbeeld je zoektocht naar de trapgevel in Leiden dat was toch wel handig geweest alhoewel zo.n pintje ook niet te versmaden is op een leids terras .

 • willem hogendoorn op 2 september 2012 om 20:19

  @ Aad: Het was een leuke fietstocht door Leiden, dus daarvoor hoef ik niet in conclaaf te gaan met mijn postzegels. Het was natuurlijk wel jammer dat jij en PostNL deze zegel niet kon leveren en ik dat weer moest regelen via communicatie op internet (lol).

 • willem hogendoorn op 2 september 2012 om 20:43

  @Rein: In Leiden :)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)