Variaties in fotogebruik op postzegels - Postzegelblog

Variaties in fotogebruik op postzegels

1

Een foto wordt niet alleen in krant en tijdschrift afgedrukt, maar ook op postzegels. De overeenkomst in de gebruiksfunctie van de foto is echter voor beide niet gelijk! Vandaar enige achtergrondinfo bij de tien druk- en bontgekleurde Seasons-bloemenplaatjes-postzegels. Commercieel zal deze emissie het Nederlandse postbedrijf geen windeieren leggen! Met de 450.000 velletjes á 5,00 euro is wel een verkoopbedrag van 2.250.000 euro gemoeid!

In een tijdschrift vormen foto en tekst één geheel. Ze ondersteunen elkaar over en weer voor de duidelijkheid en een beter begrip van het artikel. Ze kunnen bij wijze van spreken niet zonder elkaar. Een postzegelafbeelding daarentegen is een ‘solitaire verschijning’, die in z’n eentje voldoende kwaliteiten en een ‘ruimschootse’ uitstraling dient te bezitten.

Voor de duidelijkheid bij de bontgekleurde foto’s van de Seasons-postzegelemissie ‘Beleef de seizoenen met Seasons’ is er kennelijk in het geheel géén verschil in het fotogebruik. Met het grootste gemak zijn foto’s van de huisfotografen van het buitenleven-lifestyle magazine Seasons door de artdirector van het hetzelfde populaire blad, Bianca van der Veer, op de postzegels gebruikt.


Op voorstel en met hulpsteun van de PostNL-postzegel-ontwerpbegeleider heeft Van der Veer deze postzegels samengesteld. In de postzegelvormgeving is de stijl van het tijdschrift herkenbaar. Aan het eind van de gehele ontwerpprocedure sanctioneerde PostNL-directeur met een handtekening deze emissie. De postzegels mochten gedrukt en naderhand uitgegeven worden. Wat wil je nog meer. Eind goed, alles goed!

Beide onderstaande foto’s met teksten zijn ontleend aan artikels uit het tijdschrift Seasons (juni/juli-editie 2012). Deze afbeeldingen worden door informatieve en sfeerscheppende bewoordingen ondersteund. De eerste foto is ontleend aan een deel van het artikel ‘Vijf midzomerportretten’, de tweede aan ‘Moestuinlunch: eerst plukken, dan eten’.

“Het zijn lange dagen, ’s zomers op Allerdsoog, de boerderij annex bessenkwekerij van Hans en Klaartje van Wijk in de plaats Bakkeveen in het zuidoosten van Friesland. Afhankelijk van de hoeveelheid werk, die de koeien en de bessen vragen, staat het stel iedere dag tussen zes en zeven uur op. Klaartje kweekt rode en zwarte bessen, frambozen, maar vooral blauwe bessen, een gekweekte en veredelde variant van de bosbes.Van de blauwe bessen hebben we zo’n halve hectare staan, die in het warmste seizoen van het jaar rijpen. Voor de blauwe bessen is het van belang dat ze geplukt worden op het koelste moment van de dag: de vroege ochtend. Als de bessen in de loop van de dag zijn opgewarmd, moeten we ze na het plukken koelen om ze vers te houden en dat kost onnodig veel energie.

Het is niet vervelend zo vroeg op te staan. De vroege ochtend is het mooiste moment van de dag. Vooral als de zon net op is en de dauw nog op de bladeren ligt. Dan zijn de bessen het lekkerst. Dat weten de vogels ook, hoewel ze door de netten, die we hebben opgehangen, niet bij de bessen kunnen. Maar zingen hoor je ze wel bij de ochtendpluk.
Op zomerdagen werken we bijna dagelijks van zeven uur ’s ochtends tot soms half elf ’s avonds. Maar gelukkig hebben we het licht mee.”

“Peulentijd! Dan kunnen ze wel een paar extra handen gebruiken in de tuinkwekerij ‘De Ommuurde Tuin’, die sinds 1881 deel uitmaakt van het landgoed ‘Oranje Nassau’s Oord’(gelegen tussen Renkum en Wageningen). Ooit was dit landgoed het zomerverblijf van koning Willem III en Emma.

In de tuin worden ’s zomers zo’n slordige tweehonderd kilo peulvruchten gehaald. Wij staken de handen uit de mouwen en plukten doperwten, kapucijners en peulen, bonden losse scheuten op en pakten hardnekkig onkruid aan. De beloning: een moestuinlunch, zelf geplukt, en zelf bereid.

 • Reuzen- en gouden peul. Deze erwten hoeven niet gedopt te worden. Oogst ze als ze volgroeid zijn, wel nog vóór de erwten in de peul dikker worden. Zaaien: begin maart tot begin mei. Oogsten: half juni tot begin juli.
 • In tegenstelling tot doperwten worden kapucijners als de blauwschokker pas geplukt als de peulen dik en vol zijn. Oogsten gaat het gemakkelijkst met een schaar. Ze zitten nogal stevig aan de steel. Zaaien begin maart to eind mei. Oogsten; begin juni tot eind augustus.”

Vragen

 • Kan dezelfde (grote!) tijdschriftfoto als zelfstandige afbeelding (op postzegelformaat!!) het zonder de begeleidende tekst stellen?
 • Bezit de bloemenfoto op een postzegel voldoende kwaliteiten om dit alleen aan te kunnen?
 • Voldoen de foto’s aan het eisenpakket (als o.a. vlakverdeling, kleurstelling, detailbelichting), dat voor een postzegelafbeelding geldt?
 • Bezitten de afbeeldingen stuk voor stuk een weldoordachte, meerwaardige en artistiek verantwoorde vormgeving?

Transparante en in-transparante vullingen van de ‘1’

Op donderdag 12 juli (dus een aantal dagen vóór de officiële eerste dag van uitgifte) meldde ik via ‘Reacties’ al over een inconsequente behandeling van de Seasons-postzegels. Bij vier postzegels is in de transparante ‘1’ een deelfragment van de bloem zichtbaar, terwijl dat bij de resterende zes postzegels niet het geval is.
Op 14 juli kwam ik tot de verrassende ontdekking dat in de ‘1’ van de postzegelafbeeldingen van de persfoto van het postzegelblog-artikel van 6 juli in het geheel niets te zien is!

 • Heeft er vóór het drukproces een gedeeltelijke verwisseling van een aantal postzegelafbeeldingen plaatsgevonden?
 • Is deze ‘inconsequentie’ bij de drukproefcontrole niet ontdekt?

Of heeft men gedacht: “Laat maar, ’t zal niemand (hopelijk) opvallen.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

 • aadb op 26 augustus 2012 om 18:09

  @.Een postzegelafbeelding daarentegen is een ‘solitaire verschijning’, die in z’n eentje voldoende kwaliteiten en een ‘ruimschootse’ uitstraling dient te bezitten tsja de losse atlas zegels zijn daar een goed voorbeeld van !!!!!!.Komt Bate nu tot inkeer met deze uitspraak dat de zegels de landsnaam ,de waarde en een duidelijk waarneembare afbeelding moeten) hebben of is de opstelling ik volg de uitleg van de ontwerper en heb daar vrede mee .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)