Suggestief beeld als doorloper (2) - Postzegelblog

Suggestief beeld als doorloper (2)

3

Kort geleden ben ik geattendeerd door een verwoede verzamelaar/aanhanger van beelddoorlopende postzegelafbeeldingen op twee Nederlandse emissies, die inhoudelijk het doorlopereffect wél bezitten, maar dat uiterlijk in het geheel niet hebben. Zodra de achtergrondgedachte van een ontwerper bekend is, bestaat ook de mogelijkheid deze gesuggereerde doorloper ook te ontdekken.

Suggestieve verwijzingen naar bewegende filmafbeeldingen (met daarin tijdsverschil):

 1. De witte verticale balk op de 80 cent Jaar van de Film-postzegel (nvph 1635) (verbeelding van het doorlopende geluidsspoor mét blauw gekleurde tekst) verdeelt het postzegelbeeld ogenschijnlijk in twee delen. Bij een horizontaal postzegelpaar wekt deze balk de indruk dat de zegelafbeelding zich tussen beide witte balken bevindt. Het gevolg hiervan is dat landsnaam en frankeerwaarde gelezen worden als “derland 80 c Ne”. Daarmee ontstaat het typografisch doorloperseffect! Vermeldenswaardig hierbij is dat de eerste ‘d’ van Nederland door de witte balk voor een klein deel niet aanwezig is.
 2. Een ander element dat naar het medium film verwijst is de typografische herhaling van de landsnaam met frankeerwaarde in geel en roze. Deze herhaling verbeeldt de opeenvolging van filmbeelden. De ‘roze uitvoering’ (gedeeltelijk aanwezig én overeenkomend met Madurodam-emissie!!) verdwijnt bij wijze van spreken.

 • De zwartgekleurde postzegelbeeld-doorlopende balk aan de onder- en bovenkant van de zegelafbeelding verwijst naar de begrenzing van de film op het projectiescherm. Hiermee hebben we te maken met het begrip ‘kleurdoorloper’.

 • Om het doorlopereffect nog omvangrijker te maken, hebben bij deze postzegel naast de horizontale kleurloper (bovenstaand punt 3) ook nog te maken met een verticale kleurdoorloper van de witte balk (doorloperkwartet)
 • Resumerend kan in overdrachtelijke zin gesteld worden dat met deze weergave (vormgeving) van verschillende filmelementen de uitstraling van een film al- en/of veelzijdig maakt op deze postzegel. Deze gecompliceerde vormgeving attendeert de kijker dus op een aantal kenmerkende facetten van een film.
 • De beeldtaal van het doorlopereffect kent in één postzegelafbeelding soms dus meerdere toepassingen (suggestiefbeeld [6], typografiebeeld [7], kleurbeeld [8]).

Van geheel andere orde is de suggestie van het doorlopereffect van het postzegelvelletje ‘Prins Willem-Alexander en zijn gezin’ (nvph 2272./81). De horizontale postzegelduo’s geven achtereenvolgens aandacht aan de verloving, huwelijk, balkonscene, geboorte en doop.
Van iedere gebeurtenis zijn steeds twee beelden gekozen met een klein tijdsverschil daartussen. Ontwerpbureau Plateau tracht hiermee de suggestie van beweging te wekken, die doet denken aan de uit het werkelijke leven gegrepen levensechte televisiebeelden. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft in de loop der jaren door deze televisiebeelden enig zicht gekregen op de ‘belevenissen’ van de kroonprins en de zijnen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Toon op 19 augustus 2012 om 09:43

  …….. en de onderrand van de zegelparen in rood wit en blauw geeft voor het oog een doorloopeffect.

 • Jos van den Bosch op 19 augustus 2012 om 15:30

  Heeft die onderrand nog een bedoeling? Is dit ook evt. een spoor van iets. Het zal er toch niet alleen voor de versiering zitten. Een raar patroon van grijs met de resp. kleuren.

 • b.hylkema op 19 augustus 2012 om 17:41

  1) Toon bedankt voor de tip: ik heb het doorlopereffect van de onderrand over het hoofd gezien.
  2) Jos van den Bosch: het rare onderrand-patroon is een combinatie van de Nederlandse driekleur en een kroontje (rode en blauwe stippen met het wit van de omgeving)!
  Het kroontje bestaat uit:
  * één ruitachtige grijze ster (boven).
  * Daaronder een grijs ruitje met aan weerskanten zwarte stipjes én ruitachtige grijze sterren (midden).
  * Drie grijze stippen (onder).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)