De Vredesconferentie van Parijs - Deel 1 - Postzegelblog

De Vredesconferentie van Parijs – Deel 1

10

Naar aanleiding van Lia’s hartekreet van onlangs, om meer bijdragen van ons allemaal te mogen ontvangen, leek het mij leuk om jullie mijn thematische verzameling over het einde van de eerste wereldoorlog en de consequenties die dit wereldwijd had, te laten zien. Het is wat ze hier in Groot-Brittannië een ‘Open Class’ verzameling noemen, dat wil zeggen dat niet al het materiaal puur filatelistisch hoeft te zijn. Zo bevat mijn verzameling dan ook ansichtkaarten, sluitzegels en zelfs persfoto’s. Maar waar mogelijk illustreer ik het verhaal het liefst met postzegels en/of poststukken. De verzameling is gebaseerd op de tekst van het boek Peacemaking van Margaret MacMillan. Het is nog een ‘werk in wording’ dus dit is voor mij ook meteen een stok achter de deur om ermee door te gaan!

De Vredesconferentie van Parijs

Op 4 december 1918 vertrok het schip George Washington uit New York, met aan boord de Amerikaanse delegatie voor de vredesconferentie.


Er klonken kanonschoten, de menigte op de kade juichde, de sleepboten toeterden met hun scheepshoorns en in de lucht cirkelden militaire vliegtuigjes en zeppelins in het rond.

De kade waarop de menigte het schip uitzwaaide.

De Amerikaanse minister Robert Lansing liet postduiven los met berichtjes aan zijn familieleden over zijn diepgewortelde hoop op duurzame vrede.

Persfoto van Robert Lansing. Harris and Ewing, Washington

Het schip, een voormalige Duitse passagiersveerboot, gleed langs het Vrijheidsbeeld de Atlantische Oceaan op, waar het vergezeld werd van een aantal torpedo’s en oorlogsschepen, om gezamenlijk de kostbare vracht van hoge verwachtingen naar Europa te brengen.

De route langs het Vrijheidsbeeld.

In 1922 verscheen het Vrijheidsbeeld voor het eerst op een Amerikaanse zegel.

In 1922 verscheen het Vrijheidsbeeld voor het eerst op een Amerikaanse zegel.

Het volgende deel lezen? Klik hier.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (10) Schrijf een reactie

 • Henk Verbeek op 15 augustus 2012 om 13:00

  Ik ben erg benieuwd naar het vervolg! Als verzamelaar van zegels met opdruk heb ik veel interesse voor de zgn plebisciet-gebieden van na 1918. Dat lijkt me ook hiertoe te behoren.

 • Franc Rossi op 15 augustus 2012 om 16:29

  Mooi poststuk met nog een extra stempel naast de zegel. Ook ik kijk uit naar deel 2.

 • H. de Kleer op 15 augustus 2012 om 20:01

  Wat mij betreft een goede ontwikkeling. Bij mijn verzameling kerken, moskee,synagoge probeer ik bij iedere postzegel zoveel als mogelijk informatie over dit gebouw te melden, alsmede een bijhorende ansichtkaart te bemachtigen.

 • Arjan op 15 augustus 2012 om 20:16

  Ben blij dat het in de smaak valt! Was daar eerlijk gezegd niet helemaal zeker van maar dit geeft me moed om door te gaan! Ik hoop in eerste instantie een tweewekelijks ritme aan te houden, totdat ik mezelf voorbijgelopen ben!
  :-)

  Ja, Henk, de plebisciet-opdrukken zullen zeker langskomen, maar zo ver zijn we nog niet. Maar in de tussentijd komt er ook wel ander opdruk-materiaal langs, hoor!

 • willem hogendoorn op 16 augustus 2012 om 18:05

  Het stempel is inderdaad prachtig. Hoewel ik op school meestal een onvoldoende scoorde voor Frans, vind ik het wel mooi klinken. Congres de la paix. Het deed me gelijk denken aan mijn afstempeling van het Interpolcongres in 1950 in het Vredespaleis in den Haag. Het Nederlandse stempel: VREDESPALEIS den Haag. Het Franse stempel ernaast: Palais de la Paix La Hague. Dat klinkt toch veel romantischer!

 • willem hogendoorn op 16 augustus 2012 om 21:17

  test

 • toon op 17 augustus 2012 om 10:40

  @Willem, test WAT?

 • willem hogendoorn op 17 augustus 2012 om 12:08

  @Toon: 2x werd een reactie niet geplaatst. Vandaar test, wat wel lukte. Ik heb Postzegelblog gevraagd naar de oorzaak.

 • Toon op 17 augustus 2012 om 16:02

  Willem, misschien met een link naar een andere site? WordPress accepteert namelijk sommige websites niet, zien ze als SPAM.

 • willem hogendoorn op 17 augustus 2012 om 23:03

  @ Toon, nee, geen verwijzing naar een link. Ik denk dat het komt dat ik er een paar Franse woorden had ingezet en dat als spam gefilterd werd. Het is nu alsnog goedgekeurd (zie boven)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)