Typografisch doorlopereffect op postzegels - Postzegelblog

Typografisch doorlopereffect op postzegels

8

Van de zevende variant van het doorlopereffect op postzegels, typografiebeeld als doorloper, beschreven in het inleidingartikel ‘Panoramische postzegels’) blijken op Nederlandse postzegels meer voorbeelden te bestaan. Tot nu toe heb ik onderstaande weten te vinden. Mocht iemand er toch nog eentje ontdekken, dan hoor ik graag uw reactie.

De perforatie als scheiding loopt door het typografische gedeelte van de postzegelafbeelding. De aanwezigheid en het opheffen van het doorloperseffect vervullen geheel verschillende ‘rollen-in-de-postzegelboodschap’. Eenheid van plaats en/of tijd kán aan weerskanten van de perforatie verschillend zijn.

Het gekantelde cijfer ‘6’ van de Paleis Noordeinde-postzegel (nvph 1386) valt door de perforatie in twee gedeelten uiteen. Bij het afscheuren van de postzegel ontstaat aan de rechter kant de letter ‘C’ van cent. Het verbreken van het doorlopereffect maakt dat één enkele postzegel de juiste frankeeraanduiding voert van ’65 c’.

Zoals het woord “Madurodam’ (als verbindingsschakel) tien postzegelafbeeldingen met elkaar verbindt, zo brengt het toeristische attractiepark Madurodam in Den Haag allerlei gebouwen, molens, straten, spoorbanen, etc, etc uit ons land (nagebouwd op schaal 1 : 25) in een miniatuurstad samen. Het ‘combineren-van’ wordt verbeeldt door het typografische doorlopereffect.

De cijfers van de jubilea van 125 jaar VVV, 100 jaar Instituut voor de Tropen, 75 jaar Duinrel, 50 jaar Euromast en 25 jaar Djoser zijn alle verdeeld door de perforatie. Alle jubilarissen hopen in de toekomst nog in lengte van jaren met al hun activiteiten door te kunnen gaan. Vanuit het heden wordt met de ‘perforering’ van de cijfers (typografische doorlopereffect) de toekomstgerichtheid van de jubilarissen verbeeld.

Op de horizontale scheurlijn van beide postzegels staat de gezamenlijke frankeerwaarde ‘160’. Daaroverheen staat het woord ‘splitsing’ gedrukt in witte open letters. De splitsing komt figuurlijk tot stand bij het scheuren van de bovenste postzegel (TNT Post Groep) van de onderste (KPN). Samen voeren de postzegel het frankeerbedrag 160. Na het verwijderen van de ene postzegel, gaat de andere als een volwaardige postzegel met een frankeerwaarde van 80 cent verder. Ook hierbij speelt het verbreken van het doorlopereffect een belangrijke rol.

De Vereniging Rembrandt (doel: behoud en vermeerdering van kunstschatten) speelt een centrale, bemiddelende ‘door-geef-luik-functie’ (rol) bij de advisering, begeleiding, financiering en koop van een kunststuk tussen de bezitter ervan en een museum. Het postzegelblok verbeeldt deze functie door:

 • de postzegel (nvph 2578) centraal, in het midden van blokje te plaatsen;
 • de postzegel is (symboliseert) de Vereniging Rembrandt;
 • een aantal handtekeningen functioneren (op zegel en zegelrand) als typografische beelddoorloper;

• Dertien Nederlandse postzegelafbeeldingen (enkele zelfs met een zelfportret) ‘corresponderen’ met de handtekeningen van de schilders. Van de afgebeelde ‘postzegelschilderijen’ heeft de Vereniging Rembrandt alleen bij het schilderij ‘De liefdesbrief’ van Johannes Vermeer een bemiddelende rol gespeeld. Van iedere schilder is er maar één postzegel opgevoerd, terwijl er van een aantal schilders meerdere postzegels zijn uitgegeven.

• De Vereniging Rembrandt speelde bij de aankoop en/of het behoud van schilderijen van onderstaande schilders een bemiddelende rol:

 • Albert Cuyp, nvph 2090
 • Mathijs Maris, nvph 318
 • Rembrandt van Rijn, nvph 308
 • Jan Steen, nvph 353
 • Adriaan Coorte, nvph 1832
 • Johan Vermeer, nvph 2247
 • Meindert Hobbema, nvph 2092
 • Gabriël Metsu, nvph 1831
 • Jacob Ruysdael, nvph 2091
 • Karel Appel, nvph 1408
 • Jan Toorop, nvph 2095
 • Frans hals, nvph 770

• Bij het 100-jarige jubileum van de Vereniging is in 1987 ook een postzegel uitgegeven: portret van Saskia (nvph 1284). In 1930 is er zelfs een serie gegraveerde bijslagpostzegels (nvph 229/31) voor de Vereniging Rembrandt uitgegeven met daarop een zelfportret van Rembrandt met op de achtergrond het schilderij ‘De staalmeesters’.
• Over de Rembrandt Vereniging-postzegel staat aanvullende informatie in het postzegelblog-artikel ‘125 jaar Vereniging Rembrandt’ van 25 mei 2008.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland RembrandtNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • gerdien op 3 augustus 2012 om 11:55

  daar ben ik weer,
  ik spaar dit ook, er zijn er meer, ik kom erop terug…
  gerdien

 • gerdien op 3 augustus 2012 om 16:31

  1165 KMA 2 zegels nodig, om het zwarte epaulet af te beelden. 1652 zegel los verliest woord en stempel 1995 EUR.nat.Besch.jaar. 2444 TNT Post
  M385 Zegels los:losse letters. zegels aaneen:=Onderwijs 2639-40 zonder prior-srook halve nul.

 • b.hylkema op 3 augustus 2012 om 17:45

  Gerdien, ik ben bijzonder verheugd met jouw reactie. Nvph 2639/40 heb ik als typografische doorloper volledig over het hoofd gezien.
  De betekenis van “M385 zegels los:losse letters.zegels aaneen:=Onderwijs” ontgaat me geheel. Graag nadere uitleg.

 • willem hogendoorn op 3 augustus 2012 om 19:57

  De zegels 1581/82 vind ik ook bijzonder. Als je ze doorscheurt “verniel” je een broederschap.

 • blokkie op 3 augustus 2012 om 23:45

  Doorlopers in allerlei soorten pleit voor het verzamelen van blokken van 4 zegels: kan je jaren later in je verzameling horizontale en/of verticale ‘dingen’ zien of terugvinden. Blokken van 4 staan nauwelijks in de nederlandse catalogus, maar je mag ze gewoon sparen…

 • blokkie op 3 augustus 2012 om 23:51

  M385 Kind 2008 de letters op de 6 zegels van het vel/blok vormen samen het woord onderwijs

  Gerdien: kunt u de woorden voluit typen? Is 1995 Europees Naturisten Beschavings Jaar?

 • Wim Timmermans op 7 augustus 2012 om 15:35

  nr 106 van de NVPH catalogus is de eerste ‘doorloper’die door velen over het hoofd gezien wordt.
  de lijnen naast de 4 lopen op de naastliggende zegel door.
  Heb helaas geen tijd om een scan te maken

 • gerdien op 7 augustus 2012 om 16:59

  beste Wim, dit artikel gaat over Typografische doorlopers, een streep is een kleurdoorloper, verder zijn er (de meeste): beelddoorlopers, dus wij NL doorloper spaarders zijn blij met de laatste aanwinst BOSCH atlas.
  vr. groet Gerdien

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)