Filatelie-weetjes - Postzegelblog

Filatelie-weetjes

10

Ooit, lang geleden heb ik een boek aangeschaft: The Guinness Book of Stamps, Facts & Feats. Staat een beetje verloren in een hoekje van de boekenkast. Ik kwam het net tegen op zoek naar een ander boek, zodoende. In het Guinness Stamp boek staan allerlei weetjes op het gebied van postzegels, posterijen en wat daarmee samenhangt.

Best aardig om iets op te zoeken. Mijn uitgave is in 1982 uitgekomen, dat is dertig jaar geleden, dus een aantal records kunnen achterhaald zijn, wie weet. Laat ons eens kijken:

De kleinste postzegel

De kleinste postzegel dat is volgens deze Guinness een oudje van de provincie Bolivar in Columbia (Z.Amerika). Uitgebracht in 1863-64, zegelbeeldformaat 8 x 9,5 mm.

Postzegels met hoge en lage waardes

Postzegels met de hoogste nominale waarde: kampioen was lange tijd de Duitse 50 miljard mark zegel uit inflatietijd 1923. Echter in 1946 brak in Hongarije een nog grotere inflatie uit resulterend in een postzegel met waarde 5 millió adópengo, oftewel 5 miljoen miljard (5000 000 000 000 000) pengo. Zie afbeeldingen. De hoogste ‘echte’ uitgiftewaardes (dus eigenlijk de goudwaardes) zijn te vinden op zekere postzegels van toenmalige Engelse koloniën. Bijvoorbeeld uitgaves 1925 van 75 £ en 100 £ door East Africa (Kenya, Uganda, Tanganyika) en de uitgaves 1910, 1912, 1923 van 500 $ (= 58,33 Engelse ponden) door Straits Settlements (Malacca). Eigenlijk waren deze hoge waarden belastingzegels, de zegelopschriften luidden Postage and Revenue. Maar ja, als je als Engelse Koloniën verzamelaar gaatjes in je voordrukalbum moet vullen…. De postzegel met de laagste uitgiftewaarde ooit was de 1/10 cent Frans Indochina 1922-39, dat kwam overeen met 0,01 Engelse penny. Andere extreem lage uitgiftewaardes waren ½ milesima Porto Rico 1881-98 (0,025 Engelse penny), een even goedkope van Cuba 1888-94, en de ½ centime opdrukzegel Frankrijk 1919-22 (0,05 Engelse penny), zie afbeelding.

De zeldzaamste postzegel

Je zou denken dat de zeldzaamste postzegel er een is waarvan er nog maar eentje bestaat. Wel, nog zeldzamer is de zegel waarvan nog maar een halve bestaat. Daar zijn er twee van. De ene is de helft van een ongetande 4 ct postzegel British Guiana (buurland van Suriname) uit 1866. Deze halve en bovendien ongetande zegel moest dienst doen als 2 ct zegel voor frankering van lokale post. De getande versie is niet zo zeldzaam. Dan heb je nog de zemstvo zegel van 1869 van het Russische district Kotelnich. Deze Kotelnich zegels hadden twee helften, eentje voor de brief en de andere helft voor het postkantoor als verkoopbewijs. Van de bewuste 3 kopek zegel, zwart op geel papier, bestaat alleen nog het verkoopbewijs gedeelte.

Eerste verzamelaars

De eerste zegelverzamelaar was ene heer John Bourke, Receiver-General of Stamp Duties in Ierland. Zijn album fiscale zegels uit 1774 schijnt nog te bestaan. De eerste postzegelverzamelaar was ene Dr J.E.Gray (foto) van het British Museum in Londen die er in 1840 mee begon, direkt na het uitkomen van ’s werelds eerste postzegel, de Penny Black. In 1863 publiceerde hij een catalogus.

Het eerste postzegelvel

Het eerste velletje kwam uit in Luxemburg in januari 1923, als souvenir voor de geboorte van prinses Elisabeth (afb). De postzegel zonder toeslag was de 10 fr in zwart, terwijl de enige maanden later uitkomende reguliere 10 fr zegel andere kleur en tanding kreeg. Het volgende Luxemburgse velletje kwam pas in 1937 uit maar intussen hadden de postdiensten van vele landen het velletjes idee opgepikt. De verzamelaar was er goed voor, en is dat nog steeds.

Computerserie Nederland

Nederland staat ook eervol in het Guinness Stamp boek. De zomerserie 1970 (NVPH 965-69) was ’s werelds allereerste serie door een computer ontworpen. Waarin een klein land groot kan zijn.

Mijn Guinness stampboek telt 225 pagina’s dus ik kan een tijdje doorgaan met de weetjes. Maar ik weet me te matigen, en zal het daarom hierbij laten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (10) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)