Over schelmen en helden - Postzegelblog

Over schelmen en helden

1

Tirant lo Blanch is de hoofdpersoon in een ridderroman van de Valenciaanse ridder Joanot Martorell. De eerste publicatie was in 1490; het is een van de bekendste middeleeuwse werken in het Catalaans. Tirant lo Blanch, afkomstig uit Brittannië, beleeft veel avonturen in Europa.

De keizer van het Byzantijnse Rijk vraagt zijn hulp in de oorlog tegen de Ottomaanse Turken en hij verslaat ze in Constantinopel. In werkelijkheid echter viel Constantinopel in 1453 door Mehmet II.

Cantar de mio Cid

Cantar de mio Cid  (Het Lied van mijn Heer) is een waar gebeurd Spaans heldendicht over de ridder El Cid ten tijde van de herovering van het zuiden van Spanje op de Moren. Zijn echte naam was Rodrigo Diaz de Vivar en zijn heldendaden zijn (uiteraard) zwaar geromantiseerd. Na mondelinge overlevering zette Per Abbat in 1207 als eerste zijn belevenissen op papier.

Don Quichot van la Mancha en Robinson Crusoë

Don Quichot van la Mancha van de Spanjaard Cervantes bestaat uit twee delen: gepubliceerd in resp. 1605 en 1615, een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het zijn de komische reisavonturen van een oude edelman, die denkt dat hij een ridder is. Hij wordt vergezeld door zijn buurman en dienaar Sancho Panza, een slimme analfabeet, die eten en drinken als zijn voornaamste interesses heeft. Don Quichot is het stereotype van de idealist die zich met zijn goede bedoelingen min of meer belachelijk maakt. Hij dwaalt over het Spaanse platteland op zoek naar avontuur, met als doel het verdrijven van onrecht om hierdoor eeuwige roem te verwerven. Het tweede deel van de roman is surrealistisch. Er is voortdurend sprake van de botsing tussen de ideale en fictieve wereld van Don Quichot en de werkelijke wereld van Sancho, de kloof tussen mooie droom en harde praktijk. Het boek is tevens een satire op de ridderromans.

In Robinson Crusoë  (1719) van de Engelsman Daniël Defoe houdt de hoofdpersoon zich bezig met de slavenhandel. Hij lijdt schipbreuk en komt terecht op een onbewoond eiland. Hij verbouwt graan, leert pottenbakken, geiten fokken, leest de bijbel en houdt een soort dagboek bij.  Na enkele jaren ontdekt hij dat het eiland wordt bezocht door kannibalen die hun slachtoffers oppeuzelen. Robinson snakt naar menselijk contact. Eén van de slachtoffers van de kannibalen weet te ontsnappen en sluit vriendschap met Robinson. Deze noemt hem “Vrijdag”, naar de dag van zijn ontsnapping. Vrijdag leert Engels en bekeert zich tot het christendom. Uiteindelijk slagen zij erin terug te keren naar Engeland.

Gullivers Reizen

Gullivers Reizen is een creatie van de Ier Jonathan Swift en dateert uit 1726. Het is behalve een scherpe satire op de samenleving ook een parodie op reisverhalen. De scheepsarts, Lemuel Gulliver, voelt zich aangetrokken tot reizen. In deel 1: De Reis naar Lilliput  lijdt hij schipbreuk en spoelt aan op het eiland Lilliput, bewoond door piepkleine mensjes (lengte ca. 15 cm.) Aanvankelijk beschouwen ze hem als vijand, later krijgt hij een eigen woonplaats en raakt betrokken bij de strijd tegen de vijanden van de Lilliputters. Tot zover boek 1 van de 4. In de overige delen belandt Gulliver in verschillende landen met vreemde wezens en bizarre gebeurtenissen. Het is een boek voor volwassenen; alleen deel 1 is bewerkt tot kinderboek.

Duik ‘ns in een goed boek

Provinciale Bibliotheekcentrale (PBC)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Auteurs BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (1)

  • Jacqueline van der Pas op 8 juli 2012 om 17:26

    @Yvonne, wat leuk om te lezen. Die Ierse postzegel van Gullivers Reizen vind ik trouwens erg mooi. Wat een diepte zit daarin. Ik hoop dat je net zoveel plezier beleeft aan het schrijven van artikelen als ik!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)