Dracula en Titanic herleven op Ierse zegels - Postzegelblog

Dracula en Titanic herleven op Ierse zegels

0

De naam Dracula boezemt nog altijd angst in, zelfs bij de meest geharde mensen. Zo luidde Ierland 19 april de uitgifte in van twee grafisch mooie 55c-zegels (se-tenant) waarmee de 100e sterfdag van Bram (Abraham) Stoker (1847-1912), de schrijver van de horrornovelle Dracula (1897) wordt herdacht. Het boek diende later als inspiratiebron van honderden films en zorgde voor een florerende toeristenindustrie, zowel in Transylvanië, waar het verhaal speelt, als in de Engelse kustplaats Whitby, waar Stoker zijn novelle schreef.

Op de ene zegel een portret van Stoker, wiens gezicht een schaduw van Dracula op een muur werpt, op de andere zegel bijt Dracula een vrouw in de hals. De zegels zitten ook in een velletje met daartussenin Dracula die voor de ingang van een cinema staat (€ 1,10).

Herdenking Titanic

Uiteraard heeft Ierland ook het vergaan van de Titanic, honderd jaar geleden, herdacht. Op 12 april werden 2 x 55c- (se-tenant) en 2 x 82c-zegels (se-tenant) uitgegeven, met daarop behalve beelden van het schip, foto’s van mensen die voor eeuwig met de Titanic zullen worden geassocieerd: de ontwerper van de Titanic, Thomas Andrews, de Engelse kapitein Edward J. Smith, pater Frank Browne, die de laatste foto’s van de Titanic maakte en Molly Brown (1887- 1932), de Amerikaanse filantroop die de ramp overleefde en die na haar dood door iedereen werd herinnerd als The unsinkable Molly Brown. Er werd ook een Prestigeboekje uitgegeven.

Europazegels: Visit

Tot slot verschenen 3 mei twee Europazegels/Visit (55c en 82c) met respectievelijk de rots Skelling waarop ca. 27.000 jan-van-genten huizen, de op een na grootste kolonie in de wereld van deze zeevogels, en de voetgangersbrug Ha’pennybridge in Dublin.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Europa CEPT TitanicNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.