Postzegelvel 100 jaar NOC*NSF: helden in beeld - Postzegelblog

Postzegelvel 100 jaar NOC*NSF: helden in beeld

9

Op het postzegelvel NOC*NSF 100 jaar, dat PostNL op 4 juli uitgeeft, zijn hoogtepunten te zien uit 100 jaar Nederlandse Olympische sportgeschiedenis. Op de postzegels staan tien sporters uit verschillende disciplines waarin de Nederlandse Olympische sport uitblinkt. Naast het postzegelvel verschijnen er ook twee postzegelmapjes en twee eerstedagenveloppen.

Jeugdsportfonds goed doel 100 jaar NOC*CSF

Alle tien de afgebeelde sporters hebben belangeloos meegewerkt aan de totstandkoming van de postzegels. PostNL heeft een donatie gedaan aan het Jeugdsportfonds, een organisatie die zich richt op sportactiviteiten voor kansarme kinderen. Ook alle opbrengsten in het kader van de activiteiten van 100 jaar NOC*NSF gaan naar dit fonds toe.

Ontwerp postzegelvel

Het postzegelvel 100 jaar NOC*NSF bevat tien verschillende postzegels met de waardeaanduiding 1 en de vermelding Nederland 2012. Op elke postzegel is een zwart-witfoto afgebeeld van een Nederlandse Olympische sporter die in het verleden goud heeft gewonnen: Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Nico Rienks, Ellen van Langen, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Esther Vergeer, Maarten van der Weijden, Anky van Grunsven en Nicolien Sauerbreij. Een hockeyer staat symbool voor de vele Nederlandse hockeysuccessen.

Iedere foto is gevat in een witte cirkel op de rand waarvan een kleinere goudkleurige cirkel is weergegeven met daarin de waardeaanduiding 1. De achtergrondkleur van elke postzegel heeft een kleurverloop van links naar rechts. Op iedere postzegel staat links de aanleiding vermeld: NOC*NSF 100 JAAR.

De tekst op de velrand bij elke postzegel licht de Olympische prestaties van de desbetreffende sporter toe. Boven aan het vel zijn de logo’s opgenomen van PostNL en het jubileumlogo van NOC*NSF 100 jaar.

Op het postzegelvel zijn twee lettertypes gebruikt met een hoekig karakter. De ITC Machine refereert aan de kenmerkende typografie op sportkleding. De Foundry Gridnik (de door David Quay gedigitaliseerde versie van Wim Crouwels letter voor de cijferpostzegels) sluit daar op aan.

NOC*NSF

NOC*NSF staat voor Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie en is de bundeling van de georganiseerde sport in Nederland. De 90 aangesloten landelijke sportorganisaties vertegenwoordigen samen ongeveer 27.000 verenigingen met in totaal ruim 4,7 miljoen georganiseerde sporters.

In de optiek van NOC*NSF levert sport een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving en van ieder individu. Vanuit dit uitgangspunt wil NOC*NSF de sport in Nederland op Olympisch niveau brengen, onder meer door de sportparticipatie in Nederland te vergroten naar 75 procent en door Nederland in de top 10 van topsportlanden in de wereld te brengen.

NOC*NSF realiseert haar doelstellingen door gerichte ondersteuning, onderlinge samenwerking en belangenbehartiging van de aangesloten sportbonden. Als expertisecentrum draagt NOC*NSF bij aan de kwaliteit van de sport en NOC*NSF vertegenwoordigt de Nederlandse sport nationaal en internationaal in diverse samenwerkingsrelaties.

Ontwerper aan het woord

“Als ik een ontwerp moet maken, duik ik altijd direct de diepte in en zoek van daaruit de breedte op. Ik wil van alles weten en maak veel schetsen en voorstudies waarin ik het potentieel en de grenzen van mijn uitgangspunt onderzoek. Ook voor deze postzegels.” Aan het woord is Robin Uleman, de ontwerper die verantwoordelijk was voor het postzegelvel NOC*NSF 100 jaar.

‘Onderzoeken en schetsen’

“In de voorbereiding heb ik met Paula Reiling van NOC*NSF gesproken, een enkele biografie van een Olympische sporter gelezen en ook de Olympic Experience bezocht, in het Olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid”, aldus Robin. “NOC*NSF vertegenwoordigt twee kanten van de sport. Enerzijds de Olympische strijd, waarbij de besten in een sport zich meten. Anderzijds de breedtesport, met miljoenen amateurs die vaak elke week weer plezier aan hun sport beleven. Eerst ben ik gaan onderzoeken of ik beide aspecten letterlijk zou kunnen verenigen binnen elke zegel of anders binnen het vel, in combinatie met de symboliek van de Olympische gedachte, waarin meedoen belangrijker is dan winnen. Daarbij heb ik mij aanvankelijk laten leiden door sporten – zoals zwemmen, roeien, schaatsen, hardlopen en wielrennen – die zich ook vanzelfsprekend laten situeren in het Nederlandse landschap. Maar een Olympische kampioen samen met een amateur in de polder werkt niet. Als je minder goed op de hoogte bent van wie wie is in de sport, dan kun je de topsporter niet eens van de amateur onderscheiden. Het beeldmateriaal moest bovendien van een bepaald esthetisch niveau zijn en die esthetiek wordt alleen bereikt door mensen die de sport op een hoog niveau beoefenen. Een amateurzwemmer met een goede techniek toont in beeld hetzelfde als Maarten van der Weijden, dus waarom zou je ze nog naast elkaar zetten? Om het onderscheid te accentueren, kun je weliswaar voor kinderen kiezen, bijvoorbeeld een meisje in een rubberboot naast Nico Rienks. Maar dat blijft te veel hangen in de gimmick en de gewone mensenfotografie waar we de afgelopen jaren mee zijn overspoeld. Al met al een doodlopend spoor.”

Na veel ‘onderzoeken en schetsen’, zoals Robin het noemt, kwam hij uiteindelijk uit op de aanpak om de beleving van Olympische kampioenen in beeld te brengen. “Van de helden dus. Want beleving is immers wat de gemiddelde sporter met de kampioen gemeen heeft. De een krijgt medailles, de ander niet. Maar de emotie, de betrokkenheid, het plezier en soms ook het fanatisme – dat alles delen ze wel. Ook zijn deze helden vaak een stimulans voor anderen om aan sport te gaan doen. Daarom heb ik geen foto’s gekozen van juichende kampioenen tijdens de prijsuitreiking of hun ererondje, maar juist foto’s van de sportieve prestatie zelf. Bij de een is de inspanning of de overgave van het gezicht af te lezen, bij de ander de concentratie of de wilskracht.”

Fotokeuze

De selectie van foto’s had nogal wat voeten in de aarde, ook al omdat de goedkeuring van de sporters invloed had op de keuze van foto’s. “Verder wilde ik met vrijstaande beelden werken, maar dat is voor sportfoto’s niet altijd even makkelijk. Bij hockey bijvoorbeeld zie je vaak een wirwar van benen en sticks. Ook ben ik een purist – een prachtige foto van Anky van Grunsven was juist genomen tijdens de Spelen in 1992 waar ze geen goud won. Dan moet je weer verder zoeken.”

Voor de presentatie van de concepten aan PostNL en NOC*NSF maakte Robin vier varianten. “Met deze keuze ben ik erg tevreden. Deze postzegels kun je zien als kleine affiches die samen één geheel vormen. Een soort filmaffiches met de sporthelden in de hoofdrol. Er zijn natuurlijk veel meer Olympiërs dan ik kon afbeelden. Denk aan Fanny Blankers-Koen, Ria Stalman of Yvonne van Gennip. Enerzijds heb ik mij laten leiden door de kwaliteit van het fotomateriaal, anderzijds ook door de spreiding in sporten en in de verhouding man-vrouw. En het vel moest zowel chronologisch als beeldend een overtuigende compositie vormen. Bij de keuze van de foto’s was ik vooral op zoek naar foto’s waarop je de beleving of concentratie van de sporter zo duidelijk mogelijk kon zien.”

Volgens de richtlijnen van het Internationaal Olympisch Comité mogen de Olympische ringen alleen binnen het logo van NOC*NSF worden weergegeven. Robin: “Natuurlijk heb ik er mij er wel door laten inspireren. Kijk maar naar de kleuren en de cirkels. Ook heb ik de asterisk uit het logo van NOC*NSF kunnen gebruiken. Ik vind het mooi om zo’n asterisk – ogenschijnlijk een toevalligheid – betekenis te geven om daarmee de nationale Olympische geschiedenis te verbinden met die van de internationale Spelen. De bijschriften waren überhaupt van meet af aan meegenomen in het ontwerp om de zegels ook inhoudelijk te verankeren. Ik houd ervan als de elementen binnen een ontwerp op het niveau van de haarvaten verbonden zijn. Verder zijn de beelden zo puur en compact mogelijk gehouden. Het was natuurlijk een uitdaging om alle foto’s zodanig te bewerken, uit te snijden, te vergroten of te verkleinen dat ze één geheel vormen én ook als losse postzegels een krachtig beeld blijven laten zien. De verplichte waardeaanduiding 1 was een ‘inkopper’ om die in de dubbele betekenis als goud te laten gebruiken. Ook in het kleurgebruik heb ik waar mogelijk een relatie proberen te vinden met de sport –blauw voor roeien en zwemmen bijvoorbeeld, rood voor judo in Tokio en het grijsverloop voor de wintersporten.”

Over ontwerper Robin Uleman

Robin Uleman (1969) studeerde in 1994 af als grafisch ontwerper aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na een korte periode als zelfstandig ontwerper werkte hij drie jaar op de afdeling Visual Communication bij Philips in Eindhoven en ruim zes jaar bij het ontwerpbureau Dietwee in Utrecht. Hij was daar onder meer verantwoordelijk voor de prijswinnende serie jaarverslagen voor Insinger de Beaufort.

In 2004 begon hij zijn eigen studio en sindsdien heeft hij zich verder gespecialiseerd in het ontwerp van boeken en andere projecten met een redactionele inslag.

Voor zijn opdrachtgevers maakt hij complexe inhoud door middel van een authentieke en intelligente visuele taal toegankelijk en herkenbaar. Hij kiest daarbij graag de rol van ontwerper/redacteur.

Verkoop en geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna vestigingen, de Collect Club in Groningen en via de Onlinewinkel op www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Waarde

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens

Zegelformaat: 36 x 25 mm
Tanding: 13 ½ : 13 ½
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Oplaag: 250.000 velletjes
Drukkerij: Cartor Security Print, Frankrijk
Soort zegels: velletje met 10 verschillende postzegels
Drukkleuren postzegel: geel, magenta, cyaan en zwart

Artikelnummer: 310764

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Lia Vieveen was een van de twee oprichters van Postzegelblog. De liefde voor postzegels heeft ze van haar vader, internet is haar andere passie.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • aadb op 3 juli 2012 om 10:20

  En zo wil de meerderheid der filatelisten het zien een voorbeeld van duidelijkheid . Met de nieuwe technieken kan je ook zeggen luid en duidelijk ,een radio/tv fragment kan men nu zelfs bijvoegen .Hulde aan deze ontwerper .

 • Ton op 3 juli 2012 om 12:20

  nu maar hopen dat dit de basis mag zijn voor een velletje postzegels met de Nederlandse gouden medaille winnaars van Londen2012

 • willem hogendoorn op 3 juli 2012 om 12:47

  Wie verwacht jij dat er goud voor Nederland gaat winnen Ton?

 • Ton op 3 juli 2012 om 13:39

  Nederlands dames team – Hockey (vrouwen)
  Henk Grol – Judo (- 100 kg mannen)
  Epke Zonderland – Turnen (Rekstok; mannen)
  Marianne Vos – Wielrennen (wegwedstrijd)
  Dorian van Rijsselberghe – Zeilen (RS:X mannen)
  Lobke Berkhout en Lisa Westerhof – Zeilen (470 vrouwen)
  Marit Bouwmeester – Zeilen (Laser Radial (vrouwen)
  Ranomi Kromowidjojo – Zwemmen (50 m vrij (vrouwen))
  Ranomi Kromowidjojo – Zwemmen (100 m vrij (vrouwen))
  Nederlandse Estafetteploeg – Zwemmen (4 x 100 m vrij (vrouwen))

 • Ton op 3 juli 2012 om 13:43

  Teun Mulder – Baanwielrennen (Keirin, mannen)
  Nouchka Fontijn – Boksen (-75 kg, vrouwen)
  Dex Elmont – Judo (-73 kg, mannen)
  Edith Bosch – Judo (-70 kg, vrouwen)
  Adelinde Cornelissen – Paardensport (dressuur)
  Nederlandse Dressuurploeg – Paardensport (dressuur)
  Bas Verwijlen – Schermen (degen, mannen)
  Nederlands Matchrace team – Zeilen (vrouwen)
  Femke Heemskerk – Zwemmen (200 m vrij, vrouwen)
  Kirsten Wild – Baanwielrennen (Omnium, vrouwen)
  Nederlands hockeyteam – Hockey (mannen)
  Elisabeth Willeboordse – Judo (-63 kg vrouwen)
  Marleen Veldhuis – Zwemmen (50 vrij vrouwen)

 • stampy46 op 3 juli 2012 om 19:06

  Zou mooi zijn, een vel met 23 zegels ;-)

 • stampy46 op 3 juli 2012 om 19:08

  Verkoop en geldigheid
  De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna vestigingen, de Collect Club in Groningen en via de Onlinewinkel op http://www.postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn is onbepaald.

  het blijft jammer dat je ze moet zoeken….

 • Lars op 3 juli 2012 om 21:14

  Ik heb ze altijd zo gevonden… eind december op de deurmat.

 • Ed op 13 augustus 2012 om 16:11

  @Ton:
  Dat heb je in je eerste rijtje goede gezien!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)