Tsjechië herdenkt uitmoorden Lidice en Lezáky - Postzegelblog

Tsjechië herdenkt uitmoorden Lidice en Lezáky

2

Oradour-sur-Glane, My Lai, Rawagede, Kragujevac, Lidice, en Putten, plaatsen en dorpen waar vergelding en wraak zich tijdens diverse oorlogen in de vorige eeuw op een onbeschrijfelijke en ongelofelijke manier heeft voltrokken. Monumenten van enkele van deze plaatsen hebben al op postzegels gestaan.

Op 6 juni heeft de Tsjechische Republiek weer de slachting, 70 jaar geleden in het Tsjechische dorpje Lidice, herdacht met een 20 kc.-zegels waarop een bakstenen muur met enkel het woord LIDICE. Op dezelfde dag verscheen en 10 kc-zegel (met groen kruis) waarmee het uitmoorden, twee weken na Lidice, van het gehucht Lezáky wordt herdacht. Herdenkingszegels verschenen eveneens in 1947, 1957 en 1987.

Afschuwelijke wraakacties

De slachtingen waren een gevolg van de moordaanslag op 27 mei 1942 op Gestapo-leider Reinhard Heydich, een van de kopstukken van het Derde Rijk, door twee Tsjechische ex-soltaten die in december 1941 (na een opleiding in het Verenigde Koninkrijk) in Tsjecho-Slowakije waren geparachuteerd. Acht dagen na de aanslag, op 4 juni,  overleed Heydrich. Hitler was razend en beval direct Heydrichs vervanger, om Bohemen door bloed te laten waden en de moordenaars te vinden. De wraakacties begonnen op 10 juni met de omsingeling van het dorp Lidice. De gehele bevolking werd uit de huizen gejaagd en verzameld. Alle mannen, ouder dan vijftien werden in een schuur opgesloten en geëxecuteerd, vrouwen en kinderen werden ook neergeschoten of naar concentratiekampen getransporteerd waar velen in de gaskamers stierven. Het dorp werd met de grond gelijk gemaakt, maar werd na de oorlog, in 1949, herbouwd. In totaal werden 340 mensen uit Lidici uit wraak vermoord door de nazi’s, 192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen.

Twee weken na Lidice onderging Lezáky hetzelfde lot. Vroeg in de ochtend werd het gehucht omsingeld, alle inwoners werden bijeengedreven en naar Pardubice gebracht, waar later die avond 33 volwassen werden geëxecuteerd. Elf kinderen werden vergast, twee kinderen (arische) hebben het drama overleefd. Het totale aantal slachtoffers van de wraakacties in Bohemen wordt op 1300 geschat. In Lezáky herinnert alleen nog een monument aan het drama.

DDR herdacht Lidice in 1962

Eerder (7 juni 1962) werd Lidici ook al postaal gememoreerd door de DDR (Deutsche Demokratische Republik) ter gelegenheid van de 20-jarige herdenking. Twee zegels in waarden van 20 en 25 pf. met daarop een kruis met doornenkroon.

Postzegels met herdenkingsmonumenten

Een jaar later begon DDR een reeks Internationale Mahn- und Gedenkstätten met monumenten in Treblinka, Buchenwald, Berlijn, Berlijn-Treptow, Fort de Breendonk, Kopenhagen/Ryvangen, Kragujevac, Langenstein-Zwieberge, Oradour-sur-Glane, Putten, St Petersburg (Leningrad), Wiltz, Ardeatinische Höhlen (bij Rome), Auschwitz-Birkenau, Berlin-Schönholz, Budapest, Chateaubriant, Como, Dresden, Majdanek, Mauthausen, Mittelbau-Dora, Ravensbrück, Sachsenhausen, Sassnitz, Seelower Höhen, Wenen en Wolgograd.

Hannie Schaft-postzegel

De DDR is (natuurlijk) altijd sterk geweest in het uitgeven van antifascistische zegels. Zo verschenen er series Aufbau und Erhaltung der Nationalen Gedenkstätten met portretten van mannen en vrouwen die in de oorlog omkwamen of werden geëxecuteerd, met ondermeer op 22 maart 1962 een 20+10 pf.-zegel met Hannie Schaft (1920-1945), het Meisje met het rode haar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch DDR Duitsland Tsjechië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.