“Plak”zegels afweken: wasbenzine en talkpoeder - Postzegelblog

“Plak”zegels afweken: wasbenzine en talkpoeder

0

10 keer op een jaar schrijf ik het mededelingenblaadje vol. Zo ook nu weer het juninummer, waarin veel leuks te lezen is, zoals een advies voor het afweken van “plak” zegels. Je vraagt wel eens aan de leden of zij ook iets willen schrijven of plaatsen.

Dit lukt helaas niet altijd even goed. Toch is het wel leuk om een mededelingenblaadje weer vol te krijgen. Je speurt het internet af, je neemt je ervaringen of problemen die je met je eigen verzameling heb op of je leest artikelen uit een boek en zodoende vult zich vanzelf weer het mededelingenblaadje. Inmiddels is eigenlijk alles wel te vinden op internet (en op Postzegelblog). Heeft het maken van zo’n blaadje dan nog wel zin? In mijn beleving wel, want het is immers specifieke informatie waar de leden van de eigen vereniging en u wat aan hebben. Soms word je voor de tweede keer met een artikel geconfronteerd en zeg je: “Oh ja, goed dat ze mij er nog eens attent op maken, dan ga ik eens in mijn verzameling kijken of ik ook die zegel met die afwijking heb!” Al met al wil ik hiermee zeggen dat ik ook in het volgende seizoen weer enthousiast aan de gang ga om informatie voor onze leden te verzamelen. Voor nu even vakantie en over twee maanden hoop ik weer een nieuw blaadje in elkaar geknutseld te hebben. Hieronder mijn advies voor het afweken van “plak”zegels.

Wasbenzine en talkpoeder

Inmiddels zijn er al heel veel landen met “plak” zegels. Sommige kunt u nog wel gewoon afweken, maar voor veel zegels moet u wasbenzine en talkpoeder gebruiken. Ook België en Nederland hebben het afgelopen jaar van dit soort zegels uitgegeven. Vervelend? Ja, maar aan de andere kant krijgt u de zegels puntgaaf in uw album en dat vind ik ook heel veel waard. Op de veilinglijst van mei 2012 waren ook veel kavels met dit soort zegels. Misschien dat u enkele van deze kavels gekocht hebt. Belangrijk is wel dat je nagaat of de achterkant goed behandeld is met talk- of mentholpoeder. Heeft u de zegels in uw album zitten, dan blijft het zaak om van tijd tot tijd de zegels even een keer te controleren. U zult er dan achter komen dat ze toch weer een klein beetje plakkerig kunnen zijn. Ik kan heel goed begrijpen dat u het maar niets vindt om dit soort zegels te sparen. Maar kijk eens in een catalogus waar Spanje in staat! Zij geven prachtige series uit met deze “plak” zegels. Oude auto’s, boten, bloemen, gevels van gebouwen, enz. Brazilië is ook een land wat heel veel van deze “plak” zegels uitgeeft.

 1. Nog even de procedure voor het afweken: Vul een glazen pot gedeeltelijk met een laagje wasbenzine van ongeveer 1 cm.
 2. Gooi zoveel “plak” zegels in het potje zodat deze geheel onder de wasbenzine komen te liggen.
 3. Na 1 minuut kunt u de zegels al uit het potje halen.
 4. Trek voorzichtig de zegels los van het papier. Soms, en zeker bij de Spaanse zegels, moet je hard aan de zegel trekken.
 5. Na een halve dag kunt u de achterkant van de zegels met een wattenstaafje insmeren
  met talk- of mentholpoeder.
 6. Wrijf met vingers de opgebrachte mentholpoeder uit.
 7. Maak de andere kant van de postzegel, de beeldkant schoon. Onwillekeurig komt
  hier ook poeder op.


Nog 3 belangrijke tips: Week deze zegels af in uw garage of zorg voor een goede ventilatie. Rook niet! Was uw handen direct nadat u de zegels hebt afgeweekt.

Succes!

Veel leesplezier in het juninummer van het verenigingsblad van de Leerdamse postzegelvereniging. (pdf 1,63 mb).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)