Charles Dickens - Postzegelblog

Charles Dickens

0

Ter ere van het feit dat het 200 jaar geleden is dat Charles Dickens (1812-1870) geboren werd, geeft Royal Mail op 19 juni 2012 een serie zegels uit die het werk van deze beroemde schrijver als thema hebben. De uitgifte heeft al heel wat publiciteit gekregen omdat het de eerste in jaren is waarin Royal Mail een tweedeklaswaarde heeft opgenomen, na langdurig geklaag van verzamelaars dat de series te duur worden.

Ondanks dat blijft het toch nog een forse aankoop van £ 8,32, is ongeveer € 10,30. Voor dat bedrag krijg je dan zes losse velzegels en een velletje van vier. Het velletje bevat vier eersteklaszegels, die illustraties bevatten van scenes uit Dickens’ boeken Nicholas Nickleby, Bleak House, Little Dorrit en A Tale of Two Cities. De illustraties zijn de oorspronkelijke illustraties uit de boeken van Dickens, gemaakt door Hablot Knight Brown.

De losse velzegels tonen eveneens oude illustraties, maar nu aan de hand van Joseph Clayton Clark, beter bekend staand als Kyd. De illustraties zijn rond 1890 gemaakt. Zes personages uit zes verschillende boeken worden getoond. Stuk voor stuk hebben we hier personages die Dickens zo prachtig heeft weergegeven dat het beroemdheden zijn geworden en gebleven.

Op de tweedeklaszegel vinden we Mr Bumble uit Oliver Twist. Mr Bumble is de koster die de negenjarige Oliver Twist uit het wezenhuis haalt en te werk stelt in een armenhuis. Mr Bumble verhaspelt al zijn woorden, zodra hij ook maar zijn mond open doet.

Op de eersteklaszegel staat Mr Pickwick uit The Pickwick Papers. Mr Pickwick, een vriendelijk en vermogend heerschap, is de oprichter en eeuwige president van de Pickwick Club. De club bestaat uit leden die het leven in alle aspecten onderzoeken door rond te reizen door het Engelse platteland.

Op de 77p vinden we de markiezin uit The Old Curiosity Shop, de gemene dienstmeid van Miss Brass. In de oorspronkelijke versie van het verhaal was zij eigenlijk de onwettige dochter van Miss Brass maar dit feit is behoorlijk afgezwakt in het uiteindelijk gepubliceerde boek.

Mrs Gamp uit Martin Chuzzlewitt staat op de 87p. Ze was een verpleegster, losbandig en bijna altijd dronken. Gebaseerd op een echt bestaande verpleegster werd Mrs Gamp een berucht stereotype voor Victoriaanse verpleegsters, een situatie waarin pas na hervormingen van actievoerders als Florence Nightingale verandering in werd gebracht.

Op de £1,28 vinden we Captain Cuttle uit Dombey and Son. Cuttle bracht humor in het verhaal als ruige zeebonk met een haak op de plaats waar ooit zijn hand zat. Grof maar met een hart van goud. Je moet wel van hem houden.

Dat geldt ook voor Mr Micawber uit David Copperfield, te vinden op de hoogste waarde uit de serie, de £1,90. Na een reeks financiële misstappen wordt Micawber het hulpje van Uriah Heep, die hij uiteindelijk weet te ontmaskeren als zijnde een boef en een fraudeur.

Alle zegels en het velletje zijn ontworpen door Howard Brown en gedrukt in offset door Cartor Security Printing.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)