Japanse bloemen rond landgoed Middachten - Postzegelblog

Japanse bloemen rond landgoed Middachten

1

Postzegelafbeeldingen komen nog meer tot hun recht en tot leven door ze met actuele gebeurtenissen te verbinden en te integreren. De Mooi NL- Middachten-emissie geeft een uitstekende mogelijkheid daartoe vanwege twee exposities op het landgoed met twee geheel verschillende en toch elkaar aanvullende en ondersteunende invalshoeken in historisch perspectief.

Philipp Franz von Siebold (1796 – 1866) bracht begin 19e eeuw heel veel zaden mee uit Japan naar Nederland. Via de Hortus Botanicus in Leiden zijn deze planten aan de ‘verovering’ van veel Europese kasteeltuinen begonnen o.a. die van kasteel Middachten in De Steeg/Rheden (als een van de eerste, die deze exclusieve planten in de tuin bezat).

Op de 400-jarige Hortus Botanicus-postzegel (nvph 1440) staat een deel van de plattegrondtekening van de tuin met bloembedden uit 1601, twee bezoekers en een poortje. Het lijkt alsof de mannetjes zich in de tulp bewegen en zo heden en verleden verbinden.
Het is een van de oudste botanische tuinen ter wereld en geschikt gemaakt door de eerste directeur-plantkundige Carolus Clusius voor wetenschappelijk onderzoek. Deze functie bezit de tuin tegenwoordig nog steeds.
Op de achtergrond is een deel van een tulp zichtbaar, namelijk ‘Wapen van Leyden’ (bloeit er ieder jaar nog!). De directeur had van een vriend enkele tulpenbollen uit Turkije had gekregen. De Leidse Hortus was een van de eerste plaatsen in Europa waar tulpen gekweekt werden.

In de immens uitgestrekte kasteeltuin van kasteel Middachten zijn op dit moment nog 37 planten daarvan terug te vinden. Tot deze van oorsprong Japanse planten horen o.a. de hortensia, blauwe regen, camelia, forsythia, Japanse anemoon, azalea, prunus en wilde wingerd.

In een museum van het Japanse Kobe blijkt een kopie van een afbeelding van het kasteel Middachten met de tuinen te liggen van circa 1870. “Dit kasteel en zijn tuinen bleken in Japan een voorbeeld van een Europese barokke tuin”, aldus graaf Franz zu Ortenburg, eigenaar van het kasteel Middachten.

Vermeldenswaardig hierbij is dat het landgoed nooit is verkocht. Door vererving in mannelijke én vrouwelijke lijn is het slot meer dan 700 jaar in het bezit van de familie Middachten. De geslachtsnamen verwisselden uiteraard door de eeuwen heen wel: Steenre, Raesfelt, Reede, Bentinck en tegewoordig Ortenburg. Graaf en gravin Zu Ortenburg wonen echter geregeld in Duitsland. De bejaarde moeder van graaf Franz, gravin Isabella zu Ortenburg – van Aldenburg Bentinck, woont nog wel in het voorhuis van het kasteel.

Twee tentoonstellingen

Op dit moment zijn in kasteel Middachten twee indrukwekkende tentoonstellingen te zien:

  1. De Oranjerie toont bijzondere botanische tekeningen en aquarellen van bloemen en planten (door Von Siebold in ons land geïntroduceerd), die hun oorsprong in Japan hebben. Deze afbeeldingen (o.a. de hierbij gereproduceerde prunus) zijn gemaakt door leden van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland. De expositie geeft aandacht aan Siebold en de relatie tussen Nederland en Japan.

  2. Het kasteel laat de ontstaansgeschiedenis in de loop van 300 jaar van park en tuin op het landgoed Middachten zien.

Landgoed Middachten en omgeving

De kern van het slot wordt gevormd door het middeleeuwse huis met voorplein en bijgebouwen, gelegen binnen een omgrachting. De oprijlaan, de ovale ruimte voor het voorplein en de rechthoekige terrasvormige uitbouwen (bastions) van het voorplein zijn nog steeds aanwezig. De stijl van de formele barokke tuin met geschoren hagen, vruchtbomen, bloemen en beelden is verdwenen.

Omstreeks 1700 kwam de Hollands-classicistische aanleg tot stand, waarvan nu de rechthoekige vormen, de bomensingels, een deel van het padenpatroon en de gracht- en lanenstructuur resteren. De zuidkant wordt door een halve cirkelvormige uitstulping met singelbeplanting omsloten. 

De Middachter Allee (dubbele rij beuken; verkeersweg van Dieren naar De Steeg) vormt de scheidslijn tussen het vlakke en moerassige weideland met het landhuis Middachten (ligt [destijds zeer strategisch] in een lus van de IJssel) en het heuvelachtige terrein van de Veluwzoom.

Latere bewoners van het landgoed hebben telkens met groot respect voor het verleden de tuin aangepast. In de 20e eeuw wordt de tuinaanleg steeds meer vereenvoudigd en wordt tenslotte gereduceerd tot grasparterres.

Tot het landgoed behoren bossen en landerijen met boerderijen. Alle gebouwen zijn op afstand opvallend te herkennen door de rood-wit geschilderde luiken. Beide kleuren zijn ontleend aan het wapen van de familie Middachten.

Interieur van Middachten

De binnenplaats van de middeleeuwse burcht met dikke muren is omstreeks 1695 omgebouwd tot een trappenhal en afgesloten met een rijk met stucwerk versierde koepel in Lodewijk XIV-stijl. Op een vernuftige manier is een dubbele trap in de ovale ruimte van het trappenhuis aangebracht. Het exterieur van het trappenhuis (het vooruitstekende, rijzige deel van het gebouw) bezit een fraai gebeeldhouwde ingangsdecoratie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)