Bpost betrekt clubs bij voorverkoop; speciale uitgiften 2013 bekend - Postzegelblog

Bpost betrekt clubs bij voorverkoop; speciale uitgiften 2013 bekend

0

In België – maar ook in andere landen, zoals bij voorbeeld Frankrijk – kent men nog altijd het systeem van een ’voorverkoop’ van zegels. Zo gaan de zegels waarop werken van de 84-jarige Pierre Alechinsky, ooit de benjamin van Cobra, vandaag de nestor van de Belgische kunst, op 23 juni van 10 tot 15 uur

in de Salle des Sports, Collège Saint-Francois, 36 rue Vicor Libert, 6900 Marche-en-Famenne in de voorverkoop en twee dagen later (25 juni) is de echte uitgiftedatum. Op die dag kunnen liefhebbers ook nog een afstempeling krijgen (het fdc-stempel) en wel van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 in de Filaboetiek Brussel-De Brouckère, Anspachlaan 1, 1000 Brussel.

Het kan niet anders worden gezegd, de Belgische bpost doet er veel aan om de filatelisten bij hun hobby te betrekken. En wat staat er in de jongste Philanews, het magazine voor wie van postzegels houdt: ’Zin om volgend jaar samen met je club of clubs uit je regio een voorverkoop te organiseren? Maak dan je keuze uit deze lijst van uitgiften. Geef bij je inschrijving ook mee waarom je voor een bepaalde uitgifte hebt gekozen. Beschik je bijvoorbeeld over een locatie die een unieke link heeft met één van de postzegeluitgiften, dan vergroot dit je kansen’.

Speciale uitgiften België 2013

Naast deze oproep staat dan een overzicht van de speciale uitgiften in 2013: 21/1, prinses Mathilde wordt 40; 21/1, sprookjesfiguren; 21/1, Kid Paddle, Jeugdfilatelie; 11/2, verkeersveiligheid; 11/2, bestelwagens van bpost (Europa); 25/3, 100 jaar Ronde van Vlaanderen; 25/3, Belgische chocolade; 15/4, Théo van Rysselberghe (kunstboekje); 15/4, 100 jaar 1e luchtpostvlucht in Europa vanuit Sint-Denijs-Westrem (Feest van de postzegel); 13/5, opera, 200e geboortedag van Verdi en Wagner; 13/5, een verrassende kijk op wilde dieren; 24/6, koning Albert II 20 jaar op de troon; 24/6, 100 jaar KMI; 24/6, muziekfestivals; 13/9, vrijdag 13…2013: gelukszegels; 13/9, Henry van de Velde 150 jaar geleden geboren; 28/10, Doornik: ’La grande place’ (promotie van de filatelie); 28/10, museum (terug) open; 28/10, het internationale Rode Kruis bestaat anderhalve eeuw; 28/10, eindejaarszegels.

De nieuwste Belgische uitgiften

En wat heeft België in de aanbieding? Op 21 mei werd een zegel in de waarde 1 wereld gewijd aan de 27e editie van de Olympische Spelen in Londen (27 juli-12 augustus). Op de zegel die ook vijf keer in een geïllustreerd velletje zit (€ 5,95) twee estafettelopers die het stokje overgeven.

Tevens verschenen twee zegels (wereld 1) ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi. Afbeeldingen op de Rwanda-zegel een mandje, op de Burundi-zegel een trom. Ook deze zegels zitten in velletjes van vijf met een Rwandees landschap en Burundese trommelaars.

Tot slot (21/5) een zegel (binnenland 1) met het werk Zaadzakje (zonnebloem) van de kunstenaar Jef Geys momenteel die exposeert in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel.

Tevens in velletje van tien (€ 6,50). Blijft (voorlopig) over de aan de kunstenaar Pierre Alechinsky gewijde emissie die dus 25 juni wordt uitgegeven. De set bestaat uit tien zegels in het binnenland 1-tarief; ook in een boekje (€ 6,50). Alechinsky sloot zich in 1949 aan bij de Cobragroep. Samen met Christian Dotremont vormde hij de drijvende kracht achter de Belgische afdeling van de Cobra.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België BurundiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.