Frankrijk en Vaticaanstad eren Jeanne d’ Arc - Postzegelblog

Frankrijk en Vaticaanstad eren Jeanne d’ Arc

0

Frankrijk  (14 mei) en Vaticaanstad (11 mei) hebben met een gemeenschappelijke uitgifte de 600e geboortedag van de Maagd van Orleans, Jeanne d’Arc (1412-1431) gevierd. Het in het kleine Franse dorpje Domrémy geboren boerenmeisje, hoorde op dertienjarige leeftijd innerlijke stemmen die zeiden dat ze voorbestemd was om het door de Engelsen onderworpen Frankrijk te bevrijden.

Begin 1929 kreeg ze, na aanvankelijk veel tegenwerking en nadat uitvoerig was nagegaan of haar roeping al dan niet uit God was, o.a. door een onderzoek naar haar maagdelijkheid, de beschikking over een legermacht; Orleans werd op 8 mei bevrijd. In verloop van een militaire actie werd ze op 23 mei 1430 gevangengenomen en door de Bourgondiërs aan de Engelsen verkocht. Beschuldigd van ketterij liet ze op 30 mei 1431 op 19-jarige leeftijd in Rouaan op een brandstapel het leven. Karel VII, die de kroon aan haar had te denken, had geen enkele poging gedaan haar te redden. Op 7 juni 1456 werd ze door paus Calixtus III gerehabiliteerd, in 1906 werd ze zalig verklaard en in 1920 heilig.

Op beide zegels (Frankrijk € 0,77, Vaticaanstad € 0,75/ook in velletjes van acht) een miniatuur die twintig jaar na haar dood werd geschilderd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.