Fabergé-eieren: kunstwerken op postzegels - Postzegelblog

Fabergé-eieren: kunstwerken op postzegels

2

Ik googel wat af, en zo liep ik gisteren, op 30 mei, op de Google-zoekpagina tegen een doodle van met juwelen versierde eieren aan. De eieren, ontworpen door de Russische goudsmid Peter Carl Fabergé, kwamen mij erg bekend voor. Had ik die nu een poosje geleden ook op postzegels gezien?


En jawel, mijn geheugen liet me niet in de steek. Liechtenstein bracht in 2011 prachtige zegels uit waaronder één met een ei van Fabergé. In de serie van drie zien we twee zegels waarop geen Fabergé-eieren zijn afgebeeld. Maar ook deze zijn erg mooi. De zegel van CHF 1,00 toont een tweedelig ei op een steun met drie poten in de vorm van een vis. Rond het midden lopen twee banderollen waarop de Cyrillische letters X B voor Khristos Voskresie (Christus is opgestaan) staan. Op de postzegel van CHF 2,60 staat een ei dat werd gemaakt door de tsaars hofjuwelier Pavel Akimovich Ovchinnikov. Ook dit is een tweedelig ei. Het ei is van gedreven zilver, verguld en bezet met Russische granaten.

Fabergé-ei

Op postzegel met het Fabergé-ei staat het in 1901 gemaakte Apple Blossom Egg. Het ei is gemaakt van jade met verschillende kleuren goud. In het midden van de bloemen zitten diamanten. Het is een van de grootste eieren die Fabergé maakte.

Peter Carl Fabergé

Peter Carl Fabergé werd geboren in 1846 in Sint Petersburg als zoon van een juwelier. Hij kreeg les aan een privéschool en studeerde aan de commerciële school. In zijn tienerjaren ging hij op een drie jaar durende studiereis naar steden zoals Parijs, Florence en Frankfurt am Main. Toen hij in 1864 terugkeerde naar Sint-Petersburg was hij gediplomeerd juwelier en kreeg werk in het bedrijf van zijn vader.

In 1872 nam Peter Carl de leiding van het juweliersbedrijf over van zijn vader. Hij was vastbesloten zich te onderscheiden van de andere juweliers. Niet alleen de grootte en het gewicht van edelstenen en metalen moesten de waarde bepalen, vond hij, maar ook het vakmanschap en de tijd die erin werd gestoken. Hij werd vooral bekend door de Fabergé-eieren. Deze juwelen in de vorm van paaseieren ontwierp hij in opdracht van de twee Russische tsaren Alexander III en Nicolaas II.

Meer Fabergé-postzegels?

Google plaatst regelmatig speciale logo’s ter ere van feestdagen, belangrijke personen uit de geschiedenis en speciale gebeurtenissen. Deze logo’s worden Google Doodles genoemd. De Fabergé-doodle werd gemaakt ter ere van de 166e geboortedag van Peter Carl Fabergé. Zo werd ik dus aan de postzegels van Liechtenstein met de eieren herinnerd. Natuurlijk werd ik daarna nieuwsgierig of er nog meer Fabergé-eieren op postzegels te vinden zijn. En die vond ik, zoals hieronder is te zien.

Prachtige Russische zegels

In 1995 verbeeldde Rusland een aantal Fabergé-eieren op postzegels. Ze zijn prachtig.

Het Alexander III Equestrian Egg is gemaakt van bergkristal, platina en diamanten. Het miniatuurstandbeeld is van goud, lapis lazuli en diamanten. Het was een cadeau van Nicolaas II van Rusland aan zijn moeder Maria Fjodorovna in 1910.

Ook het Standart Yacht Egg was een cadeau. Nicolaas II van Rusland gaf het in 1909 aan zijn vrouw Alexandra Fjodorovna. In het ei zit een miniatuur van het jacht Standart. Het is gemaakt van goud, diamanten, parels, lapis lazuli, bergkristal en email.

In 1906 gaf Nicolaas II van Rusland het Moscow Kremlin Egg cadeau aan zijn vrouw. Het wordt ook wel het Uspensky Cathedral Egg genoemd en is gemaakt van onyx, vier kleuren goud, wit en groen email, glas en olieverf. Net als de andere twee eieren is het kunstwerk te zien in het Moscow Kremlin Armoury Museum.

Liechtenstein en Finland

Liechtenstein bracht in 2001 ook al postzegels uit met Fabergé-eieren erop.

Finland bracht in 1988 bij een internationale postzegeltentoonstelling zegels uit ter ere van Agathon Fabergé, de broer van Peter Carl. Samen met zijn broer Agathon, die in 1882 bij het bedrijf ging werken, maakte Peter Carl het Huis van Fabergé groot.

Winter Egg

In 2005 bracht Finland een velletje uit met daarop het Winter Egg uit 1913. Het Winter Egg is gemaakt van bergkristal, platina, rozetgeslepen diamanten, briljanten en maansteen. Het miniatuur bloemenmandje is van platina, goud, witte kwarts, nefriet en granaat.

Kostbare kunstwerken

Sommige van de Fabergé-eieren zijn tegenwoordig enkele miljoenen euro’s waard. Zo werd er in 2007 een Fabergé-ei dat toebehoorde aan de bankiersfamilie Rothschild geveild voor maar liefst twaalf miljoen euro. De eieren zijn over de hele wereld verspreid. Ze zijn te vinden in musea, Koningin Elizabeth heeft er vijf, zestien zijn er in handen van particulieren en tien eieren zijn zoek. Op deze website is nog veel meer informatie te vinden over de Fabergé-eieren. Het zijn bijzondere kunstwerken die zeker een plekje verdienen op postzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Finland Liechtenstein RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)