350 jaar Universiteit Amsterdam - Postzegelblog

350 jaar Universiteit Amsterdam

3

“Niet gezocht en verwacht, en toch gevonden!” U zult zich uiteraard meteen afvragen: “Waar slaat deze opmerking op?” Wel op 18 maart 2012 heb ik de TEFAF (The European Fine Art Fair) in het MECC (Maastricht Exhibition and Congress Centre) in Maastricht bezocht. De grootste verkooptentoonstelling ter wereld van oude en moderne kunst in een bijzonder grote verscheidenheid. In de expositie- en verkoopstand van Ursus Rare Books Ltd. uit New York (www.ursusbooks.com) viel mijn oog op een deelfragment van een gravure, waarvan ik meteen dacht: “Waar heb ik dit fragment ooit eerder gezien?”

Na een lange terugreis per trein (van Maastricht naar Heerenveen) heb ik tegen twaalf uur ’s nachts meteen de nvph-catalogus geraadpleegd. Inderdaad, het toevallig ontdekte fragment staat op de ‘Amsterdamse Universiteitspostzegel’ van 1982 (nvph 1260): het toegangspoortje van de Agnietenkapel (de voorloper van de Amsterdamse universiteit) aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Dit poortje is ontleend aan de kopergravure ‘Gezigt van het Doorluchtige School’ uit het jaar 1780. Mijn visueel geheugen heeft me dus niet in de steek gelaten.

Amsterdamse Universiteitspostzegel

 1. Spandoeken zijn herkenbare tekens van grote maatschappelijke betrokkenheid, waarmee de Amsterdamse Universiteit zich begin tachtiger jaren onderscheidt van andere Nederlandse universiteiten.
 2. Spandoeken als herkenbare en geaccepteerde vormen van communicatie attenderen ons met een vriendelijke mededeling (meestal eisen en agressieve teksten op spandoeken!) op het 350-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam.
 3. Het doorlopereffect verbeeldt de omvang, lengte en/of grootte van de optocht van ‘betogers’.
 4. Het rood van de jaartallen, het zwart van de tekst op de spandoeken vormen samen de kleuren van het Amsterdamse wapen.

350 jaar Universiteit Amsterdam (nvph 1260)

De middeleeuwse Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal 231 in Amsterdam is de bakermat van de Universiteit van Amsterdam. Na 1578 verloor de kapel zijn religieuze functie en werd in 1631 in gebruik genomen door een instelling van hoger onderwijs, namelijk het Athenaeum Illustre. Dé voorloper van de Universiteit van Amsterdam. Toen de kapel te klein werd voor het Atheneum Illustre, verhuisde het in 1864 naar de Handboogdoelen.

Tegenwoordig is het gebouw in gebruik voor academische plechtigheden als promoties en afscheidscolleges, maar ook voor congressen, symposia en lezingen. De Agnietenkapel ligt aan de ‘stille zijde’ en het rustige gedeelte van de Oudezijds Voorburgwal. In de middeleeuwen bevonden zich hier een groot aantal kloosters. Behalve de Agnietenkapel zijn alle kloosters er gesloten of gesloopt.

De Amsterdamse uitgever en kunstverkoper Pierre Fouquet (1729 – 1800, afkomstig uit Vlaanderen) geeft tussen 1760 – 1783 meermalen aan bekende Amsterdamse tekenaars opdracht de stad in beeld te brengen. Een van de uitgaven is ‘Afbeeldingen van de wyd-vermaarde koopstad Amsterdam, benevens des zelvs voornaamste gebouwen en gezigten, alle naar het leevengetekend, 1780’. Deze atlas is gevuld met originele kopergravures op gekleurd papier (52 x 42 cm).

De gravures bezitten brede marges met afbeeldingen van 33 x 26 cm.

De titel van de gravure, waarvan een fragment (het poortje aan de Oudezijds Voorburgwal) op de Amsterdamse Universiteit-postzegel (nvph 1260) terecht is gekomen, luidt ‘Gezicht van het Doorluchtige School’, die in circa 1780 door Henk Schoute is getekend. Spandoeken als herkenbare en geaccepteerde vormen van maatschappelijke betrokkenheid en communicatie attenderen ons met een vriendelijke mededeling (meestal eisen en agressieve teksten op spandoeken) op het 350-jarig bestaan van de Universiteit van Amsterdam. Het doorlopereffect verbeeldt de omvang, lengte en/of grootte van de optocht van ‘betogers’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Hans Kremer op 28 mei 2012 om 19:02

  Mooi stukje speurwerk met fraaie illustraties.

  Dat Filatelie = Geschiedenis blijkt ook hier weer.

 • Gerard Grootveld op 28 mei 2012 om 23:59

  Hallo Bate,

  Leuk stukje over de St. Agnietenkapel.

  De eerste hoogleraren hier waren de nu nog steeds bekende heren Voetius en Barlaeus (ofwel de heren Voet en van Baerle).

  En hoewel ik mij niet in het illustere gezelschap van de beide bovengenoemde heren wil scharen (ik zou niet durven), kan ik toch zeggen dat ik hier ben afgestudeerd en mijn bul ontvangen heb.
  Iets dat altijd in mijn herinnering zal blijven als een bijzondere gelegenheid, mede door het wonderschone uitzicht dat ik had (ik zat op de eerste rij) op de buitengewoon fraaie glas in loodramen die nu nog steeds in het gebouw aanwezig zijn.

  Groet,
  Gerard G.

 • toon op 2 januari 2013 om 21:47

  Er is trouwens in Amsterdam nog een universiteit, weliswaar nog geen 350 jaar oud, maar toch wel meer dan 100 jaar, de Vrije Universiteit (VU). En die heeft ook een postzegel gekregen, zie
  http://www.filavaria.nl/universiteit.htm

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)