België en Duitsland: 500e geboortedag Mercator en meer - Postzegelblog

België en Duitsland: 500e geboortedag Mercator en meer

1

Dit jaar wordt op vele plaatsen de 500e geboortedag herdacht van Gerard Kremer, wereldberoemd onder de naam Gerardus Mercator (Rupelmonde/een plaatsje bij Antwerpen, 5 maart 1512 – Duisburg, 2 december 1594). De Vlaamse cartograaf, instrumentmaker en graveur — hij was de eerste die het woord atlas introduceerde voor een verzameling kaarten in boekvorm – werd al tijdens zijn leven als de ’Ptolemaeus van zijn tijd’ beschouwd (Ptolemaeus, astroloog, astronoom, geograaf en wiskundige, 87-150 na chr.). Zijn Mercatorprojectie vormt tot op de dag van vandaag de basis voor zee- en landkaarten en wordt toegepast in de lucht- en ruimtevaart.

Uiteraard herdenkt België deze grote zoon. Op 12 maart verscheen een velletje met twee zegels in het buitenlandtarief 3 (€ 7,14), op de ene Mercator en op de andere Jodocius Hondius (1563-1612), die wordt beschouwd als de cartografische erfgenaam van Mercator.

Mercatorpostzegel van Duitsland

Ook Duitsland herdacht Mercator en wel op 1 maart met een zegel van 220 cent.

Daarnaast verschenen die dag de tweede zegel in de reeks Post/Feriën in Deutschland (55c, voorjaarsvakantie), een velletje met een 55c-zegel ter ere van 500 jaar Sixtijnse Madonna (Madonna met op haar arm Jezus, een schilderij van de Italiaanse schilder Raffael, 1483-1520)

en een nieuwe rouwzegel (55c, landschap in de avondschemering).

Belgisch theater

Terug naar België dat op 12 maart ook vijf zegels wijdde – tevens in een boekje, € 4,95 – aan het grenzeloze oeuvre van de beroemde theatermaker Franco Dragone: Cirque du Soleil, Décrocher la Lune, A new day…, Le rêve en The house of the dancing water.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.