Ook Groot-Brittannië komt met strippostzegels - Postzegelblog

Ook Groot-Brittannië komt met strippostzegels

0

Er zijn waarschijnlijk nog maar weinig landen, die nog nooit één of meer zegels aan strips/comics hebben gewijd. België met zijn wereldberoemde strips spant op dit gebied natuurlijk de kroon. Daar verschijnen al sinds het begin van de jaren ’80 in het kader van Jeugdfilatelie stripzegels. Vele hebben dan ook de revue gepasseerd, denk bij voorbeeld aan de Smurfen, Suske en Wiske, Kuifje, Spirou, Asterix, Nero, de stewardess Natasja, Rik Ringers, Blake en Mortimer, Lucky Luke, Michael Valliant, en als een van de laatste Largo Winch.

Nederlandse stripzegels

Ook Nederland heeft (ooit) stripzegels uitgegeven. De eerste op 14 mei 1996, een velletje met twee zegels (70 en 80 cent) waarop Heer Bommel en Tom Poes avonturen beleefden.

In 1997 en 1999 ging men vreemd genoeg op de Belgische toer met Suske en Wiske en Kuifje.

In 1998 traden Jan, Jans en de Kinderen op.

En in 2000 zagen we Sjors en Jimmy.

Daarna in 2001 volgden nog cartoons met onder andere Tom en Jerry.

Maar daarna bleef het helaas stil. Stripofielen bleven met een onvoldaan gevoel achter. Waar waren, om er een paar te noemen, Eric de Noorman, Dick Bos, Kapitein Rob en Paulus de boskabouter gebleven.

Strippostzegels van Groot-Brittannië

Sindsdien zijn in veel landen strip(comics)zegels verschenen en nu (20 maart) heeft ook Groot-Brittannië zich op het pad van de strips begeven met tien 1st-zegels met top-class comics, onvergetelijke figuren die in de afgelopen 75 jaar hun avonturen hebben beleefd en waarmee hele generaties zijn opgegroeid. Op de zegels: The Dandy (die in 1937 voor het eerst verscheen), The Beano, Eagle, The Topper, Tiger, Bunty, Buster, Valiant, Twinkle en 2000 AD.

Klassieke locomotieven

Eerder, op 8 maart, gaf Groot-Brittannië het tweede velletje Great British Locomotives uit, deze keer Classic Locomotives of Scotland. Op een 1st-zegel loks van de D34-class, de nummers 62471 en 624961; een D40, nummer 62276, op een 68p-zegel; de locomotief Bon Accord staat op een zegel van 1 pond, en de Clan Mackinnon, nummer 54767 op een zegel van 1,10 pond.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Nederland Kuifje SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.