Post voert al jaren flikkerlichtbeleid rond Europazegels - Postzegelblog

Post voert al jaren flikkerlichtbeleid rond Europazegels

2

In 1956 was Nederland één van de zes landen (met West-Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Luxemburg), dat voor het eerst met Europazegels kwam, met daarop het woord Europa in de steigers. Vanaf het begin bleef het aantal landen dat Europa/CEPT-zegels uitgaf gestaag stijgen, tot vorig jaar 64 (CEPT staat voor Conférence européenne des administrations des postes et télécommunication).

Tot 1974 was Nederland ook steeds van de partij, maar vanaf dat jaar evenwel voerden de PTT/TPGPost/TNTPost/PostNL een flikkerlichtbeleid, een beleid waaraan geen touw was en is vast te knopen, en waarop desgevraagd ’waarom niet’ ook nooit een bevredigend antwoord is gegeven.

Van 1956 tot en met 1973 deed Nederland dus volop mee met het uitgeven van de jaarlijkse CEPT-zegels, waarop tot dan symbolische motieven werden getoond. Vanaf 1974 werd echter voor gemeenschappelijke thema’s gekozen, eerst door de CEPT, later door Posteurop. Nederland (PTT/TPGPost/TNT/Post/PostNL) schitterde echter daarop door de jaren heen nogal eens door afwezigheid. Zo bij voorbeeld van 1974 tot en met 1977. In 1978 werd de draad wel weer opgevat met een 55c-zegel waarop het stadhuis van Haarlem (met CEPT-embleem). Dat duurde tot 1994. Toen maakte het CEPT-logo plaats voor het nieuwe embleem ’Europa’, en of TPGPost zich daar niet in kon vinden weet ik niet, maar sindsdien zijn, er tot op heden, maar vier keer Europazegels verschenen, te weten in 2002, toen met het gemeenschappelijke Posteuropthema ’circus’, in 2007 scouting, in 2008 De Brief en in 2009 Sterrenkunde. In 2010 en 2011 heeft men echter respectievelijk de thema’s Kinderboeken en Het bos aan zich voorbij laten gaan.

Dit jaar echter is Nederland toch weer van de partij en wel 26 maart. Dan wordt ingehaakt op het gemeenschappelijke toeristische Posteurop-thema Visit. Waren de emissie de laatste keren velletjes met tien zegels (vijf Nederland en vijf Europa) deze keer zijn het twee velletjes met in elk zes zegels, het ene Nederland 1, het andere Europa 1 plus priority-aanhangsels. Je kan hier meer lezen over deze uitgifte.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel